Κόουτς, παίξε μπάλα!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ρίχνει το μπαλάκι στον Βίτορ Περέιρα ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Κόουτς, παίξε μπάλα!

Ανήκω στην κατηγορία της μειοψηφίας που θεωρούσε σωστή και επιβεβλημένη από ένα σημείο και μετά την απομάκρυνση του Μίτσελ από τον "κόκκινο" πάγκο και την αντικατάστασή του από έναν "φρέσκο" σε ιδέες και δουλευταρά προπονητή, όπως είναι ο Βίτορ Περέιρα.

Αναγνωρίζω τη δουλειά και το διαβατήριο που έδωσε στην ομάδα ο Ισπανός τεχνικός με την προσωπικότητα και τη λάμψη του, ωστόσο, περίμενα και την… ταυτότητα, αυτή που κάποια στιγμή χάθηκε για τον Ολυμπιακό κυρίως στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος με αποτέλεσμα εμπόδια όπως του Ατρομήτου, του Παναιτωλικού και του ΠΑΣ Γιάννενα να μοιάζουν αξεπέραστα.

Ο Πορτογάλος κόουτς μπορεί να μη διαθέτει την αίγλη του προκατόχου του, ωστόσο, κατάφερε με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις του να βάλει ορισμένα πράγματα στη σειρά, να ξυπνήσει ορισμένους παίκτες που βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη και να βελτιώσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό την απόδοση της ομάδας. Τέτοιο που να κερδίσει άνετα στην έδρα της τα "εύκολα" θεωρητικά παιχνίδια και να παλεύει κόντρα σε κάθε αντίπαλο.

Οι κακές συνήθειες

Ο Περέιρα παρουσίασε μια ομάδα με αρχή και τέλος, μια ομάδα μαχητική, μια ομάδα που δεν παρατούσε το παιχνίδι και ήξερε πώς να φτάσει στο στόχο, έστω και με ψήγματα θεάματος. Σύντομα, ωστόσο, τα στοιχεία που έβαλε στο σύνολο ο νέος προπονητής άρχισαν να φθίνουν και κάποιες από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος ήρθαν πάλι στην επιφάνεια, όπως είδαμε στο παιχνίδι Κυπέλλου με την ΑΕΚ, αλλά και στην αναμέτρηση με την Ντνίπρο για το Europa League.

Δεν στέκομαι τόσο στο αποτέλεσμα επειδή πολλές φορές το σκορ ρίχνει στάχτη στα μάτια. Στέκομαι στην ουσία, δηλαδή στην εικόνα του Ολυμπιακού, η οποία ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιών. Κι αν για το παιχνίδι του Κυπέλλου υπάρχει η δικαιολογία των πολλών αλλαγών που επηρέασαν τη συνοχή και τη χημεία, για την αναμέτρηση της Ουκρανίας δεν ισχύει κάτι ανάλογο. Η τεχνική ηγεσία προχώρησε σε εκτεταμένες αλλαγές και με την ΑΕΚ, αλλά και στο ματς πρωταθλήματος με τον Εργοτέλη, προκειμένου να πάει πάσει δυνάμει στο "Ολιμπίνσκι" του Κιέβου, αλλά και στη "μητέρα των μαχών" με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο.

Δεν αμφιβάλλω ότι ο Βίτορ Περέιρα είναι έξυπνος άνθρωπος και καταλαβαίνει πολλά περισσότερα απ’ ότι όλοι οι υπόλοιποι στη διάρκεια ενός αγώνα. Η δουλειά του είναι, άλλωστε, και διαχρονικά είμαι της άποψης πως "όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος". Παρατηρώ, ωστόσο, και δεν είμαι ο μόνος πως κάποιες από τις επιλογές του στερούνται λογικής.

Δεν φταίει μόνο ο Σαντάνα

Πρώτα απ’ όλα δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της αντικατάστασης του Σαντάνα στα δύο παιχνίδια που έκανε γκέλες ο Ολυμπιακός. Καταλαβαίνω ότι ο Βραζιλιάνος δεν ήταν στη μέρα του στον αγώνα Κυπέλλου κι έκανε παιδαριώδη λάθη για το επίπεδο που αγωνίζεται και για την εμπειρία του, ωστόσο, το να αποτελεί πρώτη αλλαγή και στα δύο παιχνίδια, δεν οδηγεί προς την κατεύθυνση του να τον κερδίσει η ομάδα, αλλά προς το να τον χάσει ακόμη δεν ήρθε. Κι αν στο ματς με την ΑΕΚ ήταν όντως πολύ κακός, στο ματς με την Ντνίπρο το μοναδικό του λάθος εντοπίζεται στη φάση του 1-0 όταν γύρισε την πλάτη στο σουτ του Ουκρανού μέσου με τα γνωστά επακόλουθα.

Πώς να ζητήσεις τώρα από τον Σαντάνα να παίξει στη Λεωφόρο και τι απαιτήσεις μπορείς να έχεις από τη στιγμή που τον συμπεριφέρεται σα να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και του φορτώνεις όλη την ευθύνη; Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό από τα ερωτήματά μου προς τον κόουτς των "ερυθρολεύκων".

Επιμένει στη χρησιμοποίηση του Ιμπραΐμ Αφελάι, ο οποίος σε κάθε του εμφάνιση αποδεικνύει ότι μπαίνει στο γήπεδο απλά και μόνο για να πει ότι έπαιξε. Καμία διάθεση να "ματώσει", καμία διάθεση να πάρει πρωτοβουλία, καμία διάθεση να βάλει τα πόδια του στη φωτιά. Γι’ αυτούς τους λόγους αποκτήθηκε ο Ολλανδός, αλλά κάνει το ακριβώς αντίθετο, δικαιώνοντας και τον Μίτσελ, ο οποίος από ένα σημείο και μετά τον έθεσε στο περιθώριο. Δεν διαφωνώ ότι τακτικά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, κάνει ελάχιστα λάθη στη διάρκεια ενός αγώνα και αυτό διορθώνει κάπως την ισχνή του παρουσία. Αρκεί; Μάλλον όχι!

Δεν κάνεις κύριε Αφελάι; Έξω!

Εδώ και μερικές ώρες έγιναν γνωστές οι ατάκες του προπονητή στην ομιλία προς τους ποδοσφαιριστές του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη ενόψει της αναμέτρησης με τον ΠΑΟ. Ζήτησε άντρες ο Περέιρα, ορκισμένους για τη νίκη και έτοιμους για όλα. Με λίγα λόγια, θέλει να δει ότι ακριβώς είδε και στην Τούμπα, όπου ο Ολυμπιακός έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα χωρίς να ιδρώσει, ενώ άγγιξε τη νίκη, την οποία δεν πήρε λόγω… Ιτάνζ.

Αναρωτιέμαι, πάντως, αν τα λόγια είναι ικανά για να δούμε τον Ολυμπιακό που… πρέπει στην κυριακάτικη κρίσιμη αναμέτρηση. Αναρωτιέμαι μήπως έφτασε η ώρα να τραβήξει ο κόουτς και κανένα αυτί! Δεν κάνεις κύριε Αφελάι αυτά που θέλω; Έξω! Δεν συμμετέχεις κύριε Μήτρογλου στο παιχνίδι της ομάδας; Έξω! Δηλαδή μόνο ο Σαντάνα είναι το πρόβλημα των "ερυθρολεύκων"; Όποιος το πιστεύει βλέπει το δέντρο κι όχι το δάσος. Αν το πρόβλημα είναι ο νεοαποκτηθείς Βραζιλιάνος, ο οποίος κλήθηκε να κολυμπήσει πριν προλάβει να βρει σπίτι στην Ελλάδα, τότε όλα τα άλλα ζητήματα θα λυθούν δια μαγείας.

Επειδή… καταλαβαινόμαστε, έφτασε η ώρα για τον Βίτορ Περέιρα να δείξει… χαρακτήρα και να μην περιορίζει τον εγωισμό του σε σπασμωδικές κινήσεις από τον πάγκο ή διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές, όπως έγινε στο Κίεβο, οι οποίες μικραίνουν και τον ίδιο και τον σύλλογο. Έφτασε η ώρα να πατήσει πόδι, να πείσει για τα θέλω του και να πάρει γενναίες αποφάσεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

* "Αιώνιο" ντέρμπι στον Stoiximan.gr με 0% Γκανιότα & 140+ ειδικά στοιχήματα!"

News 24/7

24MEDIA NETWORK