Ο Περέιρα "βίασε" τα δικά του πιστεύω!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την παρουσία του Ολυμπιακού στο ντέρμπι κυπέλλου με την ΑΕΚ και εξηγεί γιατί ο Βίτορ Περέιρα με τις επιλογές του "βίασε" τα δικά του πιστεύω.

Ο Περέιρα "βίασε" τα δικά του πιστεύω!
INTIME SPORTS

Το ότι η ΑΕΚ «έρχεται», ήταν αναμενόμενο και το περιμέναμε. Το ότι ο Ολυμπιακός «απουσίαζε» και επέτρεψε στη χθεσινή του φιλοξενούμενη, να του πάρει τον αέρα και να τον… καβαλήσει στο λαιμό, ούτε αναμενόμενο ήταν, ούτε το περιμέναμε…

Εκείνο που ενδεχομένως έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα τα’ άλλα είναι ότι η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα όλα όσα έδειξε στο «Καραϊσκάκη» τα έχει δείξει και σε άλλα σημαντικά παιχνίδια που έδωσε φέτος και δη στην ίδια διοργάνωση αυτή του Κυπέλλου. Κάπως έτσι αντιμετώπισε και φιλοδώρησε με 3 γκολ τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, κάπως έτσι πήρε την πρόκριση σε βάρος της Κέρκυρας σε διπλή αναμέτρηση στην προηγούμενη φάση του θεσμού.

Είναι ομάδα με ταλέντο, διαθέτει παίκτες τεχνίτες και κοντρολαρισμένους, δεν έχει πολλά βαριά κορμιά στην ενδεκάδα και ξεχωρίζει για την καλή κυκλοφορία της μπάλας, καθώς και την πίεση ψηλά με κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών.

Γνώριζε ο Περέιρα

Ένα πολύ καλό, αλλά ανοικτό βιβλίο είναι η «κιτρινόμαυρη» ομάδα και είναι μάλλον δεδομένο πως όλα αυτά τα γνώριζε και τα περίμενε σε γενικές γραμμές ένας εργασιομανής προπονητής όπως ο Βίτορ Περέιρα, ο οποίος αρέσκεται να ρίχνει βάρος ακόμη και στη λεπτομέρεια.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, με ποια λογική ο Πορτογάλος προπονητής επέλεξε να αφήσει εκτός ενδεκάδας οκτώ από τους βασικούς της Τούμπας. Μην το ψάχνετε! Δεν υπάρχει καμία λογική! Ιδιαίτερα όταν γνωρίζεις πως σε περίπτωση νίκης με καθαρό σκορ σε αυτό το παιχνίδι, ουσιαστικά έχεις αγκαλιάσει –μετά την διαφαινόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος- το νταμπλ, ενώ επόμενος αντίπαλος είναι ο Εργοτέλης!

Για να εξηγούμαι, από χθες είχα επισημάνει πως ο νικητής από το συγκεκριμένο ζευγάρι αυτομάτως γίνεται και το φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Όποιος ρίξει μια προσεκτική ματιά και θυμηθεί ποιες ομάδες συνεχίζουν στη διοργάνωση θα το καταλάβει.

Καλά και άγια κάνει, λοιπόν, ο προπονητής του Ολυμπιακού θέλοντας να φρεσκάρει κάποιους από τους βασικούς του και να δώσει παράλληλα ευκαιρία σε ορισμένες «ρεζέρβες», αλλά το έκανε σε υπερθετικό βαθμό στο… λάθος ματς.

Έπρεπε να κυνηγήσει το ματς

Αυτό το παιχνίδι και μπροστά σε περίπου 30.000 κόσμο ο Ολυμπιακός έπρεπε να το κυνηγήσει με όλες του τις δυνάμεις όχι για έναν ή δύο, αλλά για… όλους τους λόγους. Κατ’ αρχάς και μόνο το γεγονός ότι ο κόσμος γέμισε το γήπεδο παρά το πολικό ψύχος και τον χιονιά, αποτελεί μήνυμα πρώτα προς την τεχνική ηγεσία και μετά προς τους ποδοσφαιριστές ότι απαγορεύονται οι… εκπτώσεις.

Αν δύο-τρεις παίκτες ήταν στο… κόκκινο και είχαν άμεση ανάγκη από φόρτιση των μπαταριών, καλώς να μείνουν έξω όποιοι κι αν είναι όπως κι αν λέγονται. Δεν αλλάζεις, όμως, τα 8/11 της ενδεκάδας σε ένα ματς που πέρα από το γόητρο ισοδυναμεί και με μισή κούπα.

Θέλεις να κάνεις ροτέισιον κ. Περέιρα; Κάν’ το με μέτρο και σύνεση. Άσε στον πάγκο όσους επιβάλλεται, αλλά κι όσους μπορείς να αντικαταστήσεις σωστά, ώστε να παρουσιάσεις μια ανταγωνιστική ομάδα κι όχι ένα μπουλούκι που δεν έχει παίξει μαζί ούτε σε οικογενειακό «διπλό». Με το σχήμα που παρέταξε χθες ο κόουτς του Ολυμπιακού «βίασε» τις δικές του προπονητικές αρχές και τα δικά του πιστεύω.

Με βαρύ και ασήκωτο άξονα αποτελούμενο από Μιλιβόγεβιτς και Εντινγκά, οι οποίοι μαζί έχουν παίξει μόνο στα ματς του Champions League, στα οποία ο Ολυμπιακός είχε απέναντί του καλύτερες ομάδες τις οποίες ήθελε να αναχαιτίσει και να θωρακίσει την εστία του. Με έναν γρήγορο εξτρέμ, τον Ντουρμάζ, ο οποίος, όμως, είναι με τα… φεγγάρια του και χθες βρέθηκε σε κακό και τον Φουστέρ, ο οποίος είναι πολλά, αλλά γρήγορος και παίκτης γραμμής δεν είναι.

Όσο για την επίθεση τι περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει ο φιλότιμος, αλλά άπειρος κι όχι προικισμένος στο σκοράρισμα Διαμαντάκος; Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο Περέιρα έβαλε τα χέρια του κι έβγαλε τα μάτια του όχι μόνο με τις επιλογές του, αλλά με το ότι «έδειξε» στην ομάδα του πως δεν αντιμετωπίζει το παιχνίδι με την δέουσα προσοχή.

Και φτάσαμε στο σημείο, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η ΑΕΚ να κάνει πάρτι μέσα στην περιοχή του Μέγερι μέχρι να σκοράρει σαν σε προπόνηση με τον Αραβίδη, ο οποίος, μάλιστα, ευκαιρίας δοθείσης, έδειξε και την πλάτη του μπροστά στους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Άθλια εικόνα

Σε εκείνο το διάστημα και στο πρώτο ημίχρονο συνολικά, η εικόνα των «ερυθρολεύκων» ήταν άθλια, τα ατομικά λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, αφού δεν υπήρχε καμία κίνηση χωρίς τη μπάλα κι όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να εκτεθεί όχι μόνο ο Σαντάνα, αλλά και ο Σιόβας στη φάση του 0-1.

Το ακόμη χειρότερο που αποδείχθηκε τελικά και αξεπέραστο εμπόδιο, ήταν η διαχείριση την οποία κλήθηκε να κάνει ο κόουτς στη διάρκεια του αγώνα. Όταν έχεις επιλέξει να αγωνιστείς με τόσα νέα πρόσωπα και τόσο πειραματική ενδεκάδα, μετά δεν σε φτάνουν ούτε οι τρεις αλλαγές. Ο Μήτρογλου μπήκε στο ημίχρονο και μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι είναι ζήτημα αν ακούμπησε τη μπάλα πέντε φορές. Ο Αφελάι την πήρε περισσότερες, αλλά πάντα την επέστρεφε δίπλα ή πίσω, ενώ ο Τσόρι που μπήκε στο τελευταίο ημίωρο μέχρι να «ζεσταθεί» είχε τελειώσει το ματς!

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τη λάθος προσέγγιση του προπονητή, ο οποίος θα μπορούσε να μοιράσει το ροτέισιον αφήνοντας κάποιους έξω χθες και κάποιους άλλους στο ματς που ακολουθεί με τον Εργοτέλη. Σε τελική ανάλυση αν οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν όπως έπρεπε και με αυτούς που έπρεπε χθες, θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» την πρόκριση με ένα καθαρό σκορ κι έτσι να έπαιζαν με πολλές αλλαγές και στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Απλά πράγματα…

Έτσι όπως διαμορφώθηκε τώρα η κατάσταση τα πράγματα στη ρεβάνς θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Πλέον ο Ολυμπιακός δεν αρκεί να μη χάσει όπως συνέβη την Κυριακή στην Τούμπα, έχοντας το +8 στις αποσκευές του, αλλά να νικήσει ή να αναδειχθεί ισόπαλος με σκορ μεγαλύτερο του 1-1. Από την άλλη, όμως, η ΑΕΚ που αρέσκεται στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων και διαθέτει τους παίκτες για να το κάνει θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα έχοντας στο πλευρό της και ένα γεμάτο ΟΑΚΑ. Τα θεωρητικά εύκολα, δηλαδή, έγιναν πολύ δύσκολα και ο επαναληπτικός εξελίχθηκε σε ματς της χρονιάς!

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός έβαλε τα χέρια του κι έβγαλε τα μάτια του. Το καλό είναι ότι έχει μπροστά του άλλο ένα 90άλεπτο για να μαζέψει το γάλα που χύθηκε, ωστόσο, το πρώτο… αίμα κύλησε για τον Βίτορ Περέιρα, ο οποίος πρέπει να κατάλαβε, έστω κι εκ των υστέρων, ότι δεν έχει φτάσει την ομάδα του στο επίπεδο να αλλάζει σχεδόν όλη την ενδεκάδα και να μην τρέχει τίποτα. Ας πρόσεχε, καθώς πλέον ο ένας στόχος και μάλλον ο πιο εύκολος είναι έτοιμος να… πετάξει μακριά!

Διαβάστε ακόμη:

Περέιρα: "Καταλάβαμε πολλά για την ομάδα μας"

Στο νοσοκομείο ο Φουστέρ

Αποδοκιμασίες από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στη λήξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ (VIDEOS)

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-1 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK