Για να έρθει η ανατροπή χρειάζονται υπερβάσεις

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις επιλογές του Μάρκο Σίλβα ενόψει Άντερλεχτ, που πρέπει να περιλαμβάνουν Ντομίνγκες, Φορτούνη και Κασάμι.

Για να έρθει η ανατροπή χρειάζονται υπερβάσεις
Ντομίνγκες-Φορτούνης-Ολυμπιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όταν ο Μάρκο Σίλβα πήρε την απόφαση να μετακομίσει από την πατρίδα του στον Πειραιά και να αναλάβει το τιμόνι του Ολυμπιακού, πιθανότατα δεν είχε υπολογίσει ότι αυτή η σεζόν θα αποτελούσε την πιο "χρυσή" σελίδα της καριέρας του.

Ήξερε πως μετά από ένα διαζύγιο με τη Σπόρτινγκ που μόνο "βελούδινο" δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αναλαμβάνει μια ομάδα, η οποία του παρέχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί τροπαιούχος και να διαγράψει μια αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία.

Τον τίτλο του πρωταθλητή η ομάδα του τον κατέκτησε με περίπατο και με επίδειξη δύναμης. Απομένει να μπει το κερασάκι στην τούρτα την προσεχή Κυριακή με νικηφόρο αποτέλεσμα κόντρα στη Βέροια. Διεκδικεί το νταμπλ, αφού βρίσκεται στην ημιτελική φάση του κυπέλλου, ενώ άγγιξε την πρόκριση στους "16" του Champions League, χάνοντας τελικά στις λεπτομέρειες το "εισιτήριο" από την Άρσεναλ.

Πλέον, βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της πρόκρισης στους "16" του Europa League, με την προσπάθεια, ωστόσο, να έχει δυσκολέψει μετά από το 1-0 των Βρυξελλών. Ανεξάρτητα με το αν το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο ή άδικο, η ουσία δεν αλλάζει. Ο Ολυμπιακός καλείται να κάνει κάτι που έχει να συμβεί 27 χρόνια, από τότε που είχε αποκλείσει τη Ραντ Βελιγραδίου.

Τσόρι και Κασάμι

Εδώ που φτάσαμε, το πρώτο που πρέπει να κάνει ο Πορτογάλος προπονητής είναι να ξεπεράσει τις δικές του αναστολές, για να σπρώξει την ομάδα του στην ανατροπή. Ο Σίλβα που ξέραμε μέχρι χθες, δεν υπήρχε περίπτωση στον αγώνα της Πέμπτης να ξεκινούσε στην ενδεκάδα μαζί τον Φορτούνη και τον Τσόρι. Άλλωστε, σε όσα ματς τους επέλεξε για το αρχικό σχήμα, ο αντίπαλος ήταν ασθενέστερος και στη θεωρία και στην πράξη.

Πιστεύει ότι είναι δύσκολο να χωρέσει δύο μαέστρους στην ίδια ορχήστρα και προτιμά να δώσει σε έναν τη μπαγκέτα, κατά προτίμηση στον Φορτούνη, ο οποίος κατά γενική ομολογία διανύει φέτος μια φανταστική σεζόν.

Παράλληλα, οι επιλογές του πριν από το ματς πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο δείχνουν ότι ετοίμαζε για τη μεθαυριανή ενδεκάδα και τον Σεμπά και τον Ζντιέλαρ. Είναι και οι μοναδικοί από τους βασικούς των Βρυξελλών, άλλωστε, που έμειναν εκτός 18άδας μόνο για λόγους ξεκούρασης και φρεσκαρίσματος.

Στη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο, διέκρινε ότι και ο Κασάμι και ο Τσόρι μπορούν να βοηθήσουν, ίσως και περισσότερο από τον Βραζιλιάνο και τον Σέρβο, λόγω ποιότητας και εμπειρίας. Εξάλλου, στα δύσκολα οι μεγάλοι παίκτες είναι εκείνοι που βράζουν προσωπικότητα και μπορούν να τραβήξουν την άμαξα από τη λάσπη.

Εκατό Σεμπά δεν αξίζουν όσο η εικόνα του Τσόρι

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι το εξής: Θα τολμήσει τελικά ο 38χρονος τεχνικός να ρίξει τα "βαριά" όπλα στο τερέν και να πάρει το ρίσκο της απόφασης από το "σεμνά και ταπεινά" που είναι η συνήθης επιλογή του ως τώρα; Ένας από τους άγραφους κανόνες του ποδοσφαίρου διαχρονικά αναφέρει πως τα μεγάλα παιχνίδια είναι για τους μεγάλους παίκτες.

Δεν ξέρω αν το έχουν σκεφτεί ο κόουτς και οι συνεργάτες του, αλλά μόνο η εικόνα του Τσόρι να μπαίνει φουριόζος στο γήπεδο για προθέρμανση, θα εκτοξεύσει την εξέδρα. Αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν εκατό... Σεμπά, όσο φιλότιμος ή μαχητής κι αν είναι ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός. Και σε αυτά τα ματς, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, παίζει "μπάλα" και η εξέδρα. Ο κόσμος μπορεί να "ψήσει" τους Βέλγους και ο Ολυμπιακός να τους "κάψει". Γι’ αυτό από χθες Ρομπέρτο και Ομάρ καλούν τους φιλάθλους να γίνουν ο 12ος παίκτης και να σπρώξουν την ομάδα στη νίκη-πρόκριση.

Όλα αυτά οφείλει να τα υπολογίζει και να τα αξιοποιεί ένας έξυπνος και ρεαλιστής κόουτς, όπως ο Μάρκο Σίλβα. Πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει "κολλήματα", ότι δεν φοβάται να τα παίξει "όλα για όλα" σε ένα παιχνίδι που δεν υπάρχει "αύριο" απέναντι, μάλιστα, σε μια ομάδα, η οποία δεν αποτελεί και φόβητρο. Μην τρελαθούμε... Τρία γκολ δέχθηκε μέσα-έξω η Άντερλεχτ πρόπερσι και με καλύτερο ρόστερ.

Δεν υπάρχει το "εγώ", μόνο το "εμείς"

Με άλλα λόγια, στο μεθαυριανό παιχνίδι ο Πορτογάλος κόουτς καλείται να "μεγαλώσει". Σαν καλός "στρατηγός", να πάρει δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, ώστε να διεκδικήσει την ανατροπή με ό,τι καλύτερο διαθέτει στο "οπλοστάσιο" και με όλες τις δυνάμεις. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να πείσει τα "αστέρια" του και σε πρώτη φάση τους Τσόρι και Φορτούνη ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει το "εγώ", αλλά μόνο το "εμείς". Δεν έχει σημασία ούτε ποιος θα δώσει την ασίστ ούτε ποιος θα σκοράρει, αλλά να νικήσει ο Ολυμπιακός.

Οι δύο τους μπορούν να κάνουν... παπάδες, όπως έκαναν -έστω για μερικά λεπτά- στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και το βράδυ της Πέμπτης. Να παίξουν ο ένας για τον άλλο και οι δύο μαζί για την ομάδα. Να σηκώνουν με την αξία και τη στόφα τους, όλη την ομάδα. Μαζί θα πανηγυρίσουν, αν όλα πάνε καλά κι έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι αν όχι, θα έχουν κάνει την προσπάθειά τους και θα έχουν εισπράξει το χειροκρότημα της εξέδρας που ξέρει να εκτιμά. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ατομικό ο Σιόβας, αμφίβολος με Άντερλεχτ

News 24/7

24MEDIA NETWORK