Ο Φορτούνης, οι εξτρέμ και το "εγχώριο" 4-1-4-1

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Μάρκο Σίλβα που δεν διστάζει να πειραματιστεί με το σύστημα της ομάδας, τον Κώστα Φορτούνη που εξελίσσεται στον MVP του Ολυμπιακού, αλλά και τους εξτρέμ που δεν σκοράρουν.

Ο Φορτούνης, οι εξτρέμ και το "εγχώριο" 4-1-4-1

Ένα από τα πιο λαμπερά πετράδια στη φετινή ξέφρενη πορεία του Ολυμπιακού εντός κι εκτός συνόρων είναι αναμφισβήτητα ο Κώστας Φορτούνης. Ο 23χρονος μέσος δεν περιορίστηκε μόνο στο ξεπέταγμα που του εξασφάλισε μια θέση στην αρχική ενδεκάδα, αλλά μετράει ήδη σε όλες τις διοργανώσεις τις επιδόσεις που κατέγραψε πέρυσι στη διάρκεια όλης της σεζόν.

Μπορεί σε κάθε μέτρια εμφάνισή του να ακολουθεί μουρμούρα και προβληματισμός, καθώς ο ίδιος έχει εκτοξεύσει τον πήχη των απαιτήσεων, ωστόσο, είναι γεγονός ότι κατάφερε πολύ σύντομα να αποτελεί σημείο αναφοράς στην "ερυθρόλευκη" ενδεκάδα. Μετράει ήδη δέκα γκολ (9 στο πρωτάθλημα κι ένα στοUCL), 8 ασίστ, ενώ τρεις φορές έχει χτυπήσει… δύο φορές στο ίδιο παιχνίδι. Το πέτυχε στην Ξάνθη με τηSkoda(65’ και 68’), στο 4-0 με την ΑΕΚ (78’ και 90’), καθώς και στο πρόσφατο 3-1 επί του Αστέρα (73’, 80’) με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε την περίοδο 2010-2011.

Ελάχιστα γκολ από τους εξτρέμ

Τα εντυπωσιακά επιτεύγματα του διεθνούς μπαλαντέρ έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η ομάδα του Μάρκο Σίλβα που έσπασε ήδη το μεγάλο ρεκόρ του Μάρτον Μπούκοβι, έχει πάρει ως τώρα ελάχιστα γκολ από τους εξτρέμ. Διαθέτει τέσσερις από τους οποίους, όμως, στο πρωτάθλημα έχει σκοράρει μόνο ο Ντουρμάζ (4 γκολ, 4 ασίστ). Πάρντο, Σεμπά και Ερνάνι, οι τρεις επιλογές του κόουτς για τα άκρα ακόμη δεν έχουν "ματώσει" τα αντίπαλα δίχτυα στο πρωτάθλημα, με τον Κολομβιανό, ωστόσο, να σημειώνει τρία ιδιαίτερα πολύτιμα γκολ στοChampionsLeague, με την Άρσεναλ στο Λονδίνο και τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Φάληρο (2).

Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί εύκολα να φανταστεί πόσο πολύ μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του ο Ολυμπιακός αν μπουν στο κόλπο του σκοραρίσματος και οι ακραίοι της ομάδας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη οι πρωταθλητές μετρούν 31 γκολ σε 11 ματς (σ.σ. δεν υπολογίζουμε το 0-3 με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο), ενώ έχουν δεχθεί μόλις 5.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, για τον Μάρκο Σίλβα να κρατά ζεστό και με εγρήγορση τον Φορτούνη σε μια χρονική περίοδο στην οποία ο μαέστρος της ομάδας Τσόρι Ντομίνγκες, ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, έχει ως τώρα ισχνή συμβολή στα επιτεύγματα της ομάδας (ένα γκολ, δύο ασίστ).

Η αλλαγή συστήματος

Όλα τα παραπάνω, καλά και άσχημα, έχουν υποχρεώσει τον Μάρκο Σίλβα να σχεδιάζει κι άλλους τρόπους δράσης όταν βλέπει ότι η ομάδα του «κολλάει» στο γκολ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παιχνίδι της Κυριακής με αντίπαλο τον φορμαρισμένο Αστέρα είδαμε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό να "φεύγει" από το καθιερωμένο (επί Σίλβα) 4-2-3-1 και να εμπιστεύεται το 4-1-4-1 από το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου.

Με απλά λόγια, ο Πορτογάλος τεχνικός άλλαξε τη βάση του τριγώνου στον άξονα κι από εκεί που την είχε τοποθετήσει μπροστά από την άμυνα της δικής του ομάδας, την έβαλε μπροστά ανάποδα. Κράτησε στο τερέν έναν κόφτη, τον Μιλιβόγεβιτς κι έριξε στο γήπεδο δύο μεσοεπιθετικούς, με τον Φουστέρ να πλαισιώνει τον Φορτούνη, ώστε να γεμίσει το χώρο έξω από την αντίπαλη περιοχή με έναν ακόμη παίκτη, ο οποίος μπορεί και να δημιουργήσει και να απειλήσει.

Με αυτό τον έξυπνο τρόπο ο 38χρονος κόουτς δεν ρίσκαρε στην άμυνα, καθώς είχε στο χορτάρι πέντε παίκτες με βασικό μέλημα την προστασία της εστίας του Ρομπέρτο κι άλλους πέντε να στοχεύουν προς την αντίπαλη εστία. Πρόκειται για μια διάταξη που θα δούμε ξανά και αρκετές φορές στη διάρκεια της φετινής σεζόν στις εγχώριες διοργανώσεις, καθώς κόντρα σε αντιπάλους που αμύνονται μαζικά δεν είναι πάντα απαραίτητοι οι δύο «κόφτες», αλλά τα δύο «10άρια» μαζί με τους εξτρέμ και τον σέντερ φορ.

Ως γενικό συμπέρασμα θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι ο Μάρκο Σίλβα δεν είναι προπονητής που έχει κολλήματα, αγκυλώσεις ή ανασφάλειες. Όσο καλά κι αν δουλεύει το βασικό του σύστημα, δεν διστάζει να το αλλάξει, να βρει κι άλλες εναλλακτικές, προκειμένου να ξεμπλοκάρει την ομάδα του όταν χρειάζεται. Παράλληλα, βρίσκει χώρο και για τον Τσόρι, ο οποίος μόλις επανέλθει έχει τη δυνατότητα να παίξει ακόμη και δίπλα στον Φορτούνη κι ας έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους…

"Ψάχνεται" ο Πορτογάλος, δεν επαναπαύεται, το δουλεύει γενικώς και ειδικώς. Κι αυτό μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει σε μια ομάδα που ήδη τα έχει "σπάσει" όλα από το ξεκίνημα της σεζόν και βλέπει τους άλλους ανταγωνιστές του τίτλου με το… κιάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 3-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK