Ο Πουλίδο, ο Ερνάνι και η "μαύρη λίστα" του Σίλβα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις περιπτώσεις Πουλίδο και Ερνάνι και τη "μαύρη λίστα" του Μάρκο Σίλβα ενόψει Ιανουαρίου.

Ο Πουλίδο, ο Ερνάνι και η "μαύρη λίστα" του Σίλβα

Δύο επίσημα παιχνίδια απομένουν για τον Ολυμπιακό μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Το αποψινό με τον Απόλλωνα για το Κύπελλο κι εκείνο του Σαββάτου με την Καλλονή στη Λέσβο για το πρωτάθλημα. Μέχρι να ξεκινήσει επίσημα το χειμερινό παζάρι, στο οποίο θα αλλάξουν πολλά και για πολλούς. Το τι θα γίνει στη διάρκεια της εμβόλιμης μεταγραφικής περιόδου έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τους "ερυθρόλευκους", όχι τόσο γι’ αυτόν ή για αυτούς που θα έρθουν, αλλά για εκείνους που θα αποχωρήσουν.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας μπήκε στη σεζόν με νέο προπονητή, τον Μάρκο Σίλβα και συνολικά 36 "βέλη" στη φαρέτρα του. Τα δύο από αυτά αποχώρησαν πριν το τέλος του Αυγούστου, καθώς περίσσευαν. Πρόκειται για τον Αργεντινό Φράνκο Χάρα και τον Τονγκολέζο Ματιέ Ντοσεβί. Αμφότεροι πρόλαβαν να αγωνιστούν σε δύο παιχνίδια έκαστος και στη συνέχεια αποχώρησαν. Για την ιστορία, ο πρώτος μετακόμισε στο Μεξικό και έως τώρα με τη φανέλα της Πατσούκα μετράει 8 γκολ σε 9 συμμετοχές (!), ενώ ο δεύτερος πήγε στο Βέλγιο όπου με τη Σταντάρ Λιέγης έχει 13 παρουσίες με δύο τέρματα.

Στα 21+1 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις που έβγαλε από το καλεντάρι της σεζόν ο Ολυμπιακός (σ.σ. το ντέρμπι με τον ΠΑΟ δεν ξεκίνησε ποτέ), ο 38χρονος Σίλβα χρησιμοποίησε συνολικά 23 ποδοσφαιριστές. Οι δύο αποχώρησαν νωρίς-νωρίς όπως προαναφέραμε, άρα στα ματς που έδωσαν ως τώρα οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν ισάριθμοι ποδοσφαιριστές. Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι ο Πορτογάλος κόουτς αρέσκεται να δουλεύει με το πολύ δύο ενδεκάδες ποδοσφαιριστών, άρα είναι και αρκετοί εκείνοι που περισσεύουν. Περίπου το 1/3 του ρόστερ κρίνεται από την τεχνική ηγεσία ως υπεράριθμο. Συμπέρασμα; Τον Γενάρη για πολλούς ετοιμάζεται φύλλο πορείας και μετάθεση σε άλλο "στρατόπεδο".

Οι τραυματίες

Πριν πάμε παρακάτω θα πρέπει να σταθούμε στην "ευαίσθητη" κατηγορία των τραυματιών. Ο προερχόμενος από εγχείριση στο γόνατο Γιάννης Μανιάτης, δεν έχει καταφέρει ακόμη να μπει ούτε σε 18άδα. Το ίδιο ισχύει και για τον Μοχάμεντ Μπεν, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Βέροια έχοντας ως προίκα 10 γκολ κι άλλες τόσες ασίστ στο περσινό πρωτάθλημα. Ανάλογη και η περίπτωση του Δημήτρη Γούτα, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση για να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις σε κοιλιακούς/προσαγωγούς. Ο 22χρονος Ανδρέας Μπουχαλάκης, επίσης, ήταν βασικός στον αγώνα της πρεμιέρας με αντίπαλο τον Πανιώνιο, σκόραρε κιόλας, αλλά από τότε ταλαιπωρήθηκε από μυϊκούς τραυματισμούς και δεν κατάφερε να επιστρέψει.

Στο πλάνο του του Μάρκο Σίλβα έχουν συμπεριληφθεί ως τώρα οι Ρομπέρτο, Καπίνο, Ομάρ, Σαλίνο, Μαζουακού, Μποτία, Ντα Κόστα, Σιόβας, Καμπιάσο, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Τσόρι, Πάρντο, Σεμπά, Ερνάνι, Ιντέγε, Φινμπόγκασον, Ντουρμάζ. Στο πρωτάθλημα έχουν πάρει –ελάχιστο- χρόνο και ο Φουστέρ σε δύο ματς ως αλλαγή, καθώς και ο Κολοβός σε ένα.

Οι 4+2 Έλληνες

Το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι από το ξεκίνημα της σεζόν ως τώρα οι Έλληνες παίκτες που απολαμβάνουν την εκτίμηση του Μάρκο Σίλβα κι έχουν θέση στα πλάνα του είναι τέσσερις (Σιόβας, Φορτούνης, Καπίνο, Μπουχαλάκης), ενώ ενδέχεται να προστεθεί σε αυτούς και ο αρχηγός Μανιάτης από τη στιγμή που θα αποκτήσει την απαιτούμενη ετοιμότητα ή ο –πολλά υποσχόμενος- Δημήτρης Γούτας.

Αντίθετα, ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν δείχνει να υπολογίζει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τους υπόλοιπους Έλληνες του ρόστερ, κάποιοι από τους οποίους κόστισαν χρήματα ή ήρθαν από ανταγωνιστικές ομάδες, προκειμένου να ενισχύσουν τον εγχώριο κορμό. Πρόκειται για τους Γιαννιώτα, Τζανδάρη, Αυλωνίτη, Βούρο, Κολοβό, ενώ από πίσω "ζεσταίνονται" και οι προερχόμενοι από το τμήματα υποδομής Τσιμίκας (πήρε χρόνο συμμετοχής στο Κύπελλο), Σάλιακας, Λάτσι, Χουτεσιώτης.

Ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις των Άλαν Πουλίδο και Σάσα Ζντιέλαρ. Ο νεαρός Σέρβος, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Κ20 της πατρίδας του, απολαμβάνει ως αυθεντικό ταλέντο την εκτίμηση όλων στου Ρέντη και περιμένει τη σειρά του. Για τον Μεξικανό διεθνή δαπανήθηκε χρόνος και χρήμα προκειμένου να ξεμπλέξει από την Τίγκρες και να γίνει μόνιμος κάτοικος Πειραιά. Οι περιπέτειές του, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί.

"Δεν μου κάνει ο Πουλίδο"

Ο Μάρκο Σίλβα από τις πρώτες ημέρες της κοινής τους συμβίωσης, ενημέρωσε τη διοίκηση πως ο 24χρονος άσος δεν χωράει στα πλάνα του. Όπως εξήγησε με κάθε ειλικρίνεια, θεωρεί ότι ο Πουλίδο δεν είναι στράικερ, αλλά περιφερειακός επιθετικός και δεν μπορεί να βρει θέση σε μια διάταξη που προϋποθέτει έναν σέντερ φορ στην κορυφή της επίθεσης.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη επηρέασε τον Άλαν, ο οποίος έφτασε κάποια στιγμή να βάλει τα κλάματα στα αποδυτήρια όταν είδε ότι σε ένα –ακόμη- ματς έμεινε εκτός αποστολής. Το ακόμη χειρότερο στη δική του υπόθεση είναι ότι από ένα σημείο και μετά έδειξε να τα παρατά. Υπέπεσε, μάλιστα, και σε πειθαρχικό παράπτωμα (σ.σ. παραβίαση ωραρίου), το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αρμόδιους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Γενάρης θα τον βρει να ετοιμάζει βαλίτσα για άλλη ομάδα, ενδεχομένως και άλλη χώρα, αν δεν πάει δανεικός σε έναν από τους συλλόγους της Σούπερ Λίγκας που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Το παράδειγμα του Ερνάνι

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο Μάρκο Σίλβα είναι πολύ ξεκάθαρος στις επιλογές του, όσο σκληρές κι αν μοιάζουν κάποιες από αυτές. Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι ο Πορτογάλος κόουτς έχει αδικήσει κάποιους ή έχει ευνοήσει κάποιους άλλους, καλά θα κάνουν να σταθούν και στην περίπτωση Ερνάνι.

Ο γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήρι εξτρέμ ήταν η βασική επιλογή του κόουτς για τα άκρα της επίθεσης, άσχετα αν αποκτήθηκε τελευταίος χρονικά. Για χάρη του η διοίκηση και προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε υπέρβαση την τελευταία ημέρα των μεταγραφών (σ.σ. ακόμη πιο μεγάλη έγινε με την αγορά του Ιντέγε), ο Ντοσεβί παραχωρήθηκε άρον-άρον, ενώ ο Ντουρμάζ έμεινε εκτός λίστας UEFA.

Ο δανεικός από την Πόρτο άσος, ωστόσο, ακόμη και σήμερα, 3,5 μήνες μετά, δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί. Συνεχίζει να βάζει το "εγώ" του πάνω από τα "θέλω" της ομάδας. Θεωρεί ότι είναι κάτι καλύτερο απ’ αυτό που δείχνει σε προπονήσεις και αγώνες, ενώ το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν το καταλαβαίνει.

Το σχετικό κείμενο που γράφτηκε στο contra.gr στις 27 του Οκτώβρη με σχετικό τίτλο "Πώς ο Σίλβα την πάτησε με τον Ερνάνι" προηγήθηκε της καλής του εμφάνισης και των δύο γκολ στο ματς Κυπέλλου με τον Πλατανιά. Τότε κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως επιπόλαια και βιαστικά τα συμπεράσματα που προέκυψαν από εκείνο το ρεπορτάζ, αλλά η πορεία το δικαιώνει απόλυτα, καθώς και τις πληροφορίες από τις οποίες προέκυψε… Σε τέτοιο σημείο που να θεωρείται πιθανή ακόμη και η διακοπή του δανεισμού του μεσούσης της περιόδου. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι λέγεται πως ήταν μια γκριμάτσα αποδοκιμασίας, έπειτα από λάθος συμπαίκτη του, την ώρα που ο αριστεροπόδαρος άσος έκανε προθέρμανση για να μπει ως αλλαγή στο πρόσφατο παιχνίδι με την Άρσεναλ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διονύσης Βερβελές: Είναι η ευκαιρία του, αλλά να την αρπάξει

News 24/7

24MEDIA NETWORK