Το ένα πόδι του Ντουρμάζ και οι παγίδες του ντέρμπι

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το σαββατιάτικο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, το οποίο κρύβει παγίδες και μοιάζει με... ναρκοπέδιο.

Το ένα πόδι του Ντουρμάζ και οι παγίδες του ντέρμπι

Η απόδοση μιας ομάδας στην πορεία της αγωνιστικής περιόδου διαρκεί περίπου όσο μια εγκυμοσύνη. Ένα εννιάμηνο στο οποίο δουλεύεις, τα δίνεις όλα, για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατά γενική ομολογία ο φετινός Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά το διάστημα της… κύησης, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο προκειμένου να διαπιστώσουμε τι πήγε καλά και τι όχι στη διάρκεια της σεζόν.

Υπάρχουν μια σειρά από μικρές αλήθειες που καθορίζουν αυτή τη διαδρομή. Όλοι συμφωνούν ότι ο Ολυμπιακός φέτος έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά σε Ελλάδα και Ευρώπη, ωστόσο, το πού θα φτάσει τελικά η ομάδα του Σίλβα θα το κρίνει ο χρόνος και κανείς άλλος. Μπροστά ορθώνονται τα εμπόδια της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με τον πρωταθλητή υποχρεωμένο να συνεχίσει την εντυπωσιακή πορεία που διέγραψε πρόσφατα με το εκκωφαντικό διπλό στο Λονδίνο και το άνετο πέρασμα από την «φλογισμένη» Τούμπα.

Την ώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για το ματς του Σαββάτου με τους «κιτρινόμαυρους» του Τραϊανού Δέλλα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι όλοι στου Ρέντη «σκοτώνονται» για να παίξουν! Αν εξαιρέσει κανείς τους Μανιάτη και Μπουχαλάκη, οι οποίοι δεν έχουν πιθανότητες να προλάβουν, όλοι οι άλλοι «τρέχουν» για να τεθούν στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας.

Ντουρμάζ και Ιντέγε

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό του Τζίμι Ντουρμάζ. Ενός παίκτη, ο οποίος πέρυσι ήταν προκλητικά αδιάφορος. Έφτασε μέχρι την πόρτα της εξόδου, τελικά έμεινε χωρίς… διαβατήριο, καθώς δεν δηλώθηκε στη λίστα του Champions League, ωστόσο, «λυσσάει» για να παίξει στο ντέρμπι ακόμη και με ένα… πόδι! Βλέπει ότι ο «καθηγητής» Σίλβα επιβραβεύει τους επιμελείς «μαθητές», εκείνους που ακολουθούν πιο πιστά και με συνέπεια την καθημερινή «παράδοση» στη διάρκεια της προπόνησης και σφίγγει τα δόντια για να προλάβει. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιστρέφοντας κατάκοπος και με ενοχλήσεις από την πατρίδα του, ούτε καν θα έμπαινε στον κόπο να προσπαθήσει…

Αν γυρίσουμε το χρόνο λίγο πιο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε στη διαδρομή Λονδίνο-Θεσσαλονίκη από τον Μπράουν Ιντέγε. Ο νεοφερμένος Νιγηριανός στράικερ αποχώρησε με ενοχλήσεις από το τερέν του «Έμιρεϊτς», οι περισσότεροι τον θεωρούσαν «ξεγραμμένο» για τη μάχη της Τούμπας, αλλά εκείνος όχι μόνο έπαιξε, αλλά σκόραρε και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές μιας νίκης-τίτλου.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Οι παίκτες βλέπουν, καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται ανάλογα. Αντιλαμβάνονται το πόσο «καθαρά» είναι τα αποδυτήρια, το πόσο ειλικρινείς είναι οι κουβέντες που κάνουν με εκείνους που αποφασίζουν και πράττουν ανάλογα. Ακόμη κι εκείνοι που δεν παίζουν, παρά την τσαντίλα και το όποιο παράπονό τους έχουν συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν έχει διάθεση να τους παρακάμψει εσκεμμένα. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να προσπαθούν έως την ώρα της δικαίωσης…

Οι πέντε παγίδες

Κάπως έτσι φτάνουμε μέχρι το σημαντικό παιχνίδι με την ΑΕΚ, μια αναμέτρηση που κρύβει παγίδες, περισσότερες ίσως απ’ όσες πολλοί πιστεύουν ή περιμένουν. Οι πιο μυημένοι, ωστόσο, ξέρουν ότι αυτό το ματς μπορεί να εξελιχθεί σε ναρκοπέδιο, αν δεν υπάρξει η ανάλογη προσήλωση και έχουν φροντίσει να περάσουν τα σχετικά μηνύματα με πρώτο τον προπονητή. Ποιες είναι οι παγίδες ενόψει της αναμέτρησης του Σαββάτου;

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα: Μετά τα «διπλά» του Ολυμπιακού σε Λονδίνο και Τούμπα έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο αγώνας με την ΑΕΚ θα εξελιχθεί σε εύκολη επικράτηση για τους γηπεδούχους. Όσες φορές, όμως, αυτή η υπέρμετρη αισιοδοξία μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια και πέρασε στην ομάδα, τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα. Αντίθετα όσες φορές οι «ερυθρόλευκοι» πηγαίνουν σε ένα ματς με την «πλάτη στον τοίχο» συνήθως τα καταφέρνουν…

Η περσινή περιπέτεια: Ο Ολυμπιακός του Περέιρα πέρυσι υποτίμησε την ΑΕΚ στο πρώτο ματς του Κυπέλλου. Η ομάδα παρατάχθηκε με πολλές ρεζέρβες έχοντας την εντύπωση ότι οι «κιτρινόμαυροι» είναι επιπέδου Football League, κάτι που ίσχυε μόνο στα χαρτιά και την πάτησαν! Το 1-1 μάλλον τους κολακεύει, καθώς ιδιαίτερα στο πρώτο μισό του αγώνα οι παίκτες του Δέλλα πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό και θα μπορούσαν να σημειώσουν περισσότερα από το ένα γκολ που σημείωσε ο Αραβίδης. Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσουν και φέτος, αλλά ο Σίλβα μάλλον δεν θα επαναλάβει τα λάθη του συμπατριώτη προκατόχου του.

Ακολουθεί το Ζάγκρεμπ: Όσο κι αν διοίκηση και τεχνική ηγεσία επιχειρούν να κρατήσουν το μυαλό των παικτών στου Ρέντη είναι δεδομένο πως κάποιοι ταξιδεύουν ήδη για το Ζάγκρεμπ. Εκεί, τρία βράδια αργότερα, ο Ολυμπιακός μπορεί με νίκη να αγκαλιάσει την πρόκριση για τους «16» του UCL. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη Μπάγερν, οι «ερυθρόλευκοι» λίγο έλειψε να την πατήσουν από τον Πλατανιά… Αν κάποιοι φρενάρουν λοιπόν στο δεύτερο ημίχρονο για να κρατήσουν δυνάμεις ή χαλαρώσουν, μπορεί να υποστούν και τις συνέπειες.

Διακοπή και κούραση: Πάνω που ο Ολυμπιακός βρήκε καλό αγωνιστικό ρυθμό ήρθε η διακοπή λόγω Εθνικών ομάδων. Άλλοι επέστρεψαν τραυματίες (Ντουρμάζ), άλλοι κατάκοποι (Ομάρ), άλλοι απλώς ταλαιπωρημένοι (Φορτούνης, Κασάμι). Την ίδια ώρα, όσοι έμειναν στου Ρέντη είχαν περισσότερο το μυαλό τους στο ρεπό, όπως φάνηκε και από το φιλικό 2-4 του Πανιωνίου. Για όλα αυτά ο προπονητής θα πρέπει να έχει απαντήσεις και καθαρό μυαλό, προκειμένου να κάνει τις σωστές επιλογές για το Σάββατο, αλλά και για την προσεχή Τρίτη.

Εντός κι εκτός έδρας: Πριν από τα δύο μεγάλα «διπλά» σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη, ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης επί του ΠΑΣ στο Φάληρο με 5-1. Σε εκείνο το ματς οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με τέρμα το γκάζι στο γήπεδο καθάρισαν από νωρίς και απογείωσαν το δείκτη του σκορ. Κόντρα σε μία ομάδα, όμως, που τρέχει περισσότερο, έχει μεγαλύτερη ποιότητα από εκείνη του Πετράκη στο δημιουργικό σκέλος και αυξημένο κίνητρο, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι περισσότερη από όλους.

Να το θέλει πιο πολύ

Με λίγα λόγια, για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο στόχο του που δεν είναι άλλος από μία «καθαρή» νίκη σε βάρος της ΑΕΚ, θα πρέπει να το θέλει περισσότερο, να προσπαθήσει περισσότερο, να είναι οι παίκτες του πιο διψασμένοι και πιο προσηλωμένοι στο στόχο. Όλα τα άλλα είναι καφενειακές συζητήσεις χωρίς την παραμικρή ουσία. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο…

News 24/7

24MEDIA NETWORK