Τι θέλει να αλλάξει ο Βίτορ Περέιρα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την άφιξη του Βίτορ Περέιρα στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού και καταγράφει τα πράγματα που θέλει να αλλάξει στο Λιμάνι ο Πορτογάλος.

Τι θέλει να αλλάξει ο Βίτορ Περέιρα
INTIME SPORTS

Στο γήπεδο του Ταύρου για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Φωστήρα βρέθηκε πριν από μερικές ώρες ο Βίτορ Περέιρα περιστοιχισμένος από τον τεχνικό σύμβουλο Χουάνχο Λορένθο και ορισμένους ακόμη από τους νέους του συνεργάτες.

Καθισμένος ακριβώς μπροστά από τον Ανδρέα Λοβέρδο (!), ο οποίος βρέθηκε στο γήπεδο φορώντας κόκκινο μπουφάν (σ.σ. όλα παίζουν ρόλο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές) ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού δεν είδε πολλά, αλλά δεν περίμενε να δει και πολλά περισσότερα.

Σε έναν αγώνα που έμοιαζε με τυπική διαδικασία, σε ένα γήπεδο - χωράφι και με τις "ρεζέρβες" επί σκηνής, ο Πορτογάλος κόουτς λίγα πράγματα σημείωσε στο μπλοκάκι του. Από σήμερα που θα κάνει την πρώτη του προπόνηση θα έχει πολλά περισσότερα να κάνει, ενώ τα βασικά θα τα πει κιόλας στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, το μεσημέρι στα γραφεία του συλλόγου.

Τι θέλει να αλλάξει ο Βίτορ Περέιρα
INTIME SPORTS

Πριν καν μιλήσει, ωστόσο, ο 46χρονος τεχνικός έχει προλάβει να μοιραστεί τις πρώτες του σκέψεις και να μεταφέρει στους ανθρώπους του Ολυμπιακού τις πρώτες του προτεραιότητες σχετικά με τη βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας των πρωταθλητών.

Βασικό του μέλημα είναι να δημιουργήσει μια ομάδα που θα βγάζει περισσότερη ένταση στο γήπεδο, θα μπαίνει στο γήπεδο με τέρμα το γκάζι και θα πιέζει τον αντίπαλο από την πρώτη πάσα. Αυτές τις αρχές ακολούθησε σε όλες τις ομάδες που εργάστηκε ως τώρα και ιδιαίτερα στην Πόρτο, το ίδιο θα επιχειρήσει και στη νέα πρόκληση της καριέρας του.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα εμπιστευθεί, είναι σίγουρο πως θα επιμείνει ιδιαίτερα στο να λειτουργήσει ξανά ως σύνολο ο Ολυμπιακός. Δεν μαρκάρει ένας, μαρκάρουν όλοι. Δεν πρεσάρει ένας, πρεσάρουν όλοι, με πρώτο εκείνον που χάνει τη μπάλα. Ο Περέιρα αποτελεί θιασώτη της λογικής ότι καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και αυτό θέλει να περάσει στη νέα του ομάδα από την πρώτη κιόλας προπόνηση. Εξάλλου τα χρονικά περιθώρια έως το καθοριστικό παιχνίδι της Ξάνθης είναι πολύ περιορισμένα.

Σχετικά με τις αγωνιστικές του επιλογές, είναι σαφές ότι δεν ξετρελάθηκε με όσα είδε από τον Κασάμι στη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου, ενώ αντίθετα έμεινε πολύ ευχαριστημένος από τον αέρινο Φορτούνη, ο οποίος τα έκανε όλα με στιλ και φαντασία ακόμη και σε αυτές τις άθλιες γηπεδικές συνθήκες.

Θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως για να σχηματίσει στο γήπεδο το αγαπημένο του 4-3-3 θα πρέπει να ενεργοποιήσει περισσότερο και να βάλει στο κόλπο τους διαθέσιμους εξτρέμ, ξεκινώντας από τους Αφελάι, Ντουρμάζ, χωρίς να ξεχνά και τους Ντοσεβί, Γκαζαριάν, ενώ το μαρκάρισμα θα πρέπει να ξεκινά από τον Μήτρογλου, ο οποίος από εδώ και πέρα οφείλει να συμμετέχει πολύ περισσότερο στο παιχνίδι, αν θέλει να διατηρηθεί στην ενδεκάδα.

Γενικά, ο Περέιρα σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, θέλει να εκμεταλλεύεται όλο το γήπεδο στο επιθετικό σκέλος. Να παίζει με πλάτος, με παίκτες πάνω στον ασβέστη που θα έχουν τον τρόπο, τις… οδηγίες, αλλά και την ικανότητα να διασπούν κλειστές άμυνες. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών θα περιοριστούν όσο περνάει ο καιρός, καθώς είναι αλήθεια πως ο τρόπος προσέγγισης του νέου τεχνικού θυμίζει πολύ... Βαλβέρδε.

Δουλειά, προσπάθεια, πίστη

Βέβαια, θα χρειαστεί πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια και πίστη στο νέο εγχείρημα, καθώς και στην πρώτη θητεία του Βαλβέρδε όταν ζητούσε από την αμυντική τετράδα να μαρκάρει στη... σέντρα, πολλοί παίκτες του, ακόμη και κάποιοι έμπειροι τον είχαν χαρακτηρίσει... τρελό! Όταν, όμως, κατάλαβαν τι ζητούσε και άρχισαν να το εφαρμόζουν σωστά, ξεκίνησαν να πίνουν… νερό στο όνομά του.

Μέχρι να μπουν οι απαραίτητες πινελιές στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού από το νέο προπονητή, το πρώτο και σημαντικότερο είναι να πείσει άπαντες ότι τους υπολογίζει και θα είναι δίκαιος απέναντί τους. Πρέπει να φουντώσει ξανά τη φλόγα στην προπόνηση και να θέσει τα απαραίτητα πλαίσια. Πρώτον για να νιώσουν όλοι απαραίτητοι και να μπουν ξανά στην πρίζα και δεύτερον για να εντείνει τον ανταγωνισμό που πάντα κάνει καλό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης που θα συστηθεί επίσημα στα ΜΜΕ, θα τρέξουν εξελίξεις και στο μεταγραφικό σκέλος. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις, έχει ενημερωθεί για τις απαιτήσεις του προκατόχου του και για τις περιπτώσεις που είχαν προχωρήσει οπότε αναμένονται με ενδιαφέρον οι δικές του εισηγήσεις.

Τι θέλει να αλλάξει ο Βίτορ Περέιρα

Τα τρία... μεταγραφικά ερωτήματα

Θα πει "ναι" -για παράδειγμα- στην επιστροφή του πρώην αρχηγού Αβραάμ Παπαδόπουλου; Κι αν ανάψει το "πράσινο φως" θα ζητήσει κι άλλον κεντρικό αμυντικό λόγω της αδυναμίας του διεθνούς στόπερ να αγωνιστεί στο Europa League ή θα... βολευτεί με τον Μποτία που θέλει ακόμη καιρό για να ξεπεράσει τον τραυματισμό του;

Θα προσυπογράψει την προφορική συμφωνία με τον Γάλλο Ντιντιέ Ντιγκάρ, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πασπαρτού ως κόφτης, αλλά και ως κεντρικός αμυντικός ή θα προτείνει κάποια δική του λύση, πιθανότατα από την Ιβηρική;

Θα ζητήσει την παραμονή του Κασάμι και του Αφελάι ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη του Μίτσελ, θα επιτρέψει την παραχώρησή τους και θα ζητήσει άμεση αντικατάσταση; Λογικό είναι πως στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα είναι εύκολο και για τον ίδιο να αλλάξει πολλά στο ήδη υπάρχον ρόστερ. Πιο εύκολο είναι να βελτιώσει όσο περισσότερο μπορεί εκείνους που έχει ήδη στα χέρια του και να τους μπολιάσει με 3-4 δυνατές προσθήκες.

Τι θέλει να αλλάξει ο Βίτορ Περέιρα

Από ‘κει και πέρα, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως θα γίνει προσπάθεια για τουλάχιστον δύο μεταγραφές-ονόματα. Δεν ξέρω αν μέσα σε αυτά θα είναι ο Κουαρέσμα, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά στις πτέρυγες και αποτελεί… καψούρα για πολύ κόσμο, αλλά είναι δεδομένο πως μέσα από τις κινήσεις ενίσχυσης θα γίνει προσπάθεια να ζεσταθεί ο κόσμος και να γεμίσει ξανά το γήπεδο, στη πιο κρίσιμη καμπή τα σεζόν.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλύσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο νέος κόουτς του Θρύλου. Ως τότε ας κάνουμε λίγη υπομονή...

Υ.Γ.: Μπαλοτέλι στον Ολυμπιακό; Πολύ... τρελό για να είναι αληθινό, αλλά σε μια μεταγραφική περίοδο -πολλές φορές- ισχύει το "ποτέ μη λες ποτέ". Ίδωμεν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK