Τσόρι και Καμπιάσο αλλάζουν τα δεδομένα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τους παράγοντες, Τσόρι και Καμπιάσο που αλλάζουν τα δεδομένα ενόψει του ντέρμπι.

Τσόρι και Καμπιάσο αλλάζουν τα δεδομένα

Είπε λίγα πράγματα στους παίκτες του ο Μάρκο Σίλβα πριν από τη χθεσινή προπόνηση του Ολυμπιακού στου Ρέντη, αλλά μέσα από αυτά προκύπτουν ορισμένες αλήθειες που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει. Ο Πορτογάλος τεχνικός παραδέχθηκε προς την ομάδα ότι αποτελεί έξτρα κίνητρο ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος χωρίς ήττα.

Ελκυστική η κατάκτηση του πρωταθλήματος χωρίς ήττα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 38χρονος τεχνικός κάνει τέτοια αναφορά προς τους "ερυθρόλευκους". Και γιατί να μην το κάνει. Είκοσι νίκες και μία ισοπαλία μετρούν ως τώρα από το ξεκίνημα της σεζόν, άρα οι πιθανότητες για να φτάσουν στην κούπα χωρίς να γνωρίζουν την ήττα είναι αυξημένες και πρέπει να εξαντληθούν.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι η ομάδα του είχε άγχος στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, γεγονός που την επηρέασε κυρίως στο κομμάτι της δημιουργίας, μιας και της στέρησε την έμπνευση στο επιθετικό σκέλος. Θα συμφωνήσουμε με τον προπονητή ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος χωρίς ήττα σαφώς κι αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό στόχο, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσα χρόνια θα περάσουν για να επιτευχθεί κάτι ανάλογο.

Αυτή η επιθυμία, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε εμμονή για την ομάδα και να προκαλέσει αντίστροφα αποτελέσματα. Όταν ένας παίκτης μπαίνει στο γήπεδο κι έχει "καρφωμένο" στο μυαλό του το "να μην χάσω", το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα χάσει. Αυτή η έντονη σκέψη δεν θέλει και πολύ να "χαλάσει" το μυαλό.

Δεν έχουν πολλά να χάσουν

Ο Ολυμπιακός μετράει ως τώρα τρεις νίκες σε ισάριθμα ντέρμπι, τα οποία πήρε με άνεση. Δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα ούτε στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, ούτε στο 4-0 με την ΑΕΚ, έστω κι αν το ματς ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένο στο πρώτο ημίχρονο. Ενόψει της μεθαυριανής αναμέτρησης οι "ερυθρόλευκοι" ουσιαστικά δεν έχουν πολλά να χάσουν. Η διαφορά τους στη βαθμολογία είναι τεράστια, άρα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος το "πρέπει" του αήττητου να βάλει στον αγώνα περισσότερη σκοπιμότητα απ’ όση χρειάζεται.

Ίσως, μάλιστα, τα πράγματα να ήταν καλύτερα και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, αν οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν σκέφτονταν τόσο πολύ το πώς θα κρατήσουν το υπέρ τους 1-0 και έδιναν κάτι ακόμη περισσότερο στην επίθεση.

Σε σχέση με τον αγώνα της προηγούμενης Κυριακής, πάντως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι πρωταθλητές θα πάνε το απόγευμα του Σαββάτου στην Καλογρέζα έχοντας στον πάγκο τους περισσότερη ποιότητα και εμπειρία. Αναφέρομαι κυρίως στον Τσόρι Ντομίνγκες, αλλά και στον Εστέμπαν Καμπιάσο, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί τελικά στη 18άδα.

Ζητούμενο να σκοράρει πρώτος

Αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές, με τα χιλιόμετρα που έχουν γράψει ως τώρα στα γήπεδα και με την προσωπικότητα που διαθέτουν, αποτελούν ένα έξτρα όπλο στα χέρια του Μάρκο Σίλβα. Όπως και να το κάνουμε είναι διαφορετικό να γυρίζεις προς τον πάγκο και να βλέπεις τον Μπουχαλάκη ή τον Πουλίδο κι άλλο να έχεις διαθέσιμους τον Τσόρι και του Εστέμπαν, χωρίς την παραμικρή διάθεση να αδικήσω τους πιο νεαρούς σε ηλικία παίκτες της ομάδας.

Ο Μάρκο Σίλβα είναι προπονητής που συμμετέχει ενεργά από τον πάγκο. Και συστήματα τον έχουμε δει να αλλάζει και διατάξεις, προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα. Για παράδειγμα έχουν υπάρξει παιχνίδια που μετέτρεψε το 4-2-3-1 σε 4-1-4-1 ή σε 4-1-2-3 για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ του στο πρωτάθλημα στα τελευταία 20 λεπτά των αγώνων του, δηλαδή από το 70 έως το 90’.

Αν αθροίσει κανείς όλα τα παραπάνω, θα καταλάβει ότι η παρουσία των δύο Αργεντινών και ενδεχομένως του Ντουρμάζ ή του Πάρντο στον πάγκο, μιας και είναι πιθανό να ξεκινήσει ο Σεμπά, παρέχει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη "ασφάλεια" στον Μάρκο Σίλβα. Από ‘κει και πέρα, βέβαια, και σε αυτό το ματς το πρώτο και βασικότερο ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να σκοράρει πρώτος. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε η νίκη είναι μονόδρομος… αντίθετα, μία φορά έμεινε πίσω στο σκορ στο πρωτάθλημα (σ.σ. στα Περιβόλια με τον Πλατανιά) και υπέστη την πρώτη και μοναδική του ισοπαλία ως τώρα σε έναν δρόμο στρωμένο με τρίποντα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Καμπιάσο θέλει, αλλά ο Σίλβα το σκέφτεται

News 24/7

24MEDIA NETWORK