Αυτό ήταν το μεγαλύτερο φάουλ του Λεμονή

Ο κόσμος που δεν ήθελε να βλέπει έναν Ολυμπιακό χωρίς επιθετικό και χωρίς να απειλεί, η ενόχληση για την ατάκα του Τάκη Λεμονή αμέσως μετά το ματς με τη Σπόρτινγκ, η δύσκολη μετάβαση, οι πληγές που άφησε η αποτυχημένη πορεία στο Champions League και ο πραγματικά δύσκολος αντίπαλος, που δεν είναι η Κέρκυρα. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο φάουλ του Λεμονή

Από τη στιγμή που αντικατέστησε τον Μπέσνικ Χάσι, ο Τάκης Λεμονής είχε τη στήριξη του κόσμου και της διοίκησης στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ανέλαβε μία ομάδα που προσπαθούσε να συνέλθει από το στραπάτσο του 2-3 από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και ουσιαστικά άρχισε από το μηδέν ώστε να βγάλει τους Πειραιώτες από το αγωνιστικό τέλμα.

Απαντες του αναγνώρισαν την προσπάθεια και τον τρόπο που μεταμόρφωσε τους "ερυθρόλευκους" στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ηταν αυτός που βρέθηκε στη δύσκολη θέση να έχει μπροστά του Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα σε τρία παιχνίδια υψηλής δυσκολίας και... επικινδυνότητας. Το πρόσημο; Θετικό. Μόλις ένας βαθμός, θα μου πείτε, αλλά στο αγωνιστικό κομμάτι μάζεψε τον Ολυμπιακό, παρουσίασε μία συμπαγής ομάδας και κατάφερε να κρατήσει στο μηδέν ολόκληρη Μπαρτσελόνα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΒΑΛΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ

Εφτανε αυτό; Προφανώς όχι. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έφτανε και παραέφτανε. Σε κανέναν δεν άρεσε να βλέπει έναν Ολυμπιακό με φουλ άμυνα και "ψευτοεννιάρι". Ουδείς ήθελε τον Ολυμπιακό να παίζει πίσω από τη σέντρα και να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να φτιάξει μια τελική ή να αλλάξει 3-4 πάσες. Ηταν, όμως, οι συνθήκες τέτοιες. Ηταν οι αντίπαλοι, η δυσκολία, ο κίνδυνος του διασυρμού. Ο Λεμονής έβγαλε στο χορτάρι έναν Ολυμπιακό για αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

Οι περισσότεροι φίλοι της ομάδες το αποδέχθηκαν ακόμα κι αν δεν τους άρεσε. Ηταν η περίοδος τέτοια, η νέα αρχή, η νέα προσπάθεια, όλα τα "νέα" που ακολούθησαν της απομάκρυνσης του Χάσι. Το αποδέχθηκαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Εκεί περίμεναν τα πράγματα διαφορετικά. Στο ματς-τελικό, στο σημαντικότερο ευρωπαϊκό παιχνίδι της τρέχουσας σεζόν.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού τους έχασε. Η όποια προσπάθεια μέχρι εκείνο το σημείο πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Οι "ερυθρόλευκοι" πήγαν να παίξουν σε ένα ματς που ήθελαν μόνο τη νίκη και παρουσιάστηκαν για να... μην χάσουν. Τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι με αυτή την εικόνα, χωρίς επιθετικό, με αλχημείες, με μέτρια παρουσία, χωρίς ουσία μπροστά. Και σαν... κερασάκι στην τούρτα, η δήλωσή του μετά το τέλος της αναμέτρησης στην Πορτογαλία περί... Κέρκυρας.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ... ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει τον καημό του για την εφετινή χρονιά στην Ευρώπη, βλέπει την ομάδα του με 1 βαθμό στον πάτο της βαθμολογίας, έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία και αυτό που ακούει να τονίζει ο Τάκης Λεμονής είναι ότι άπαντες πρέπει, πλέον, να συγκεντρωθούν στο προσεχές, δύσκολο, παιχνίδι με την Κέρκυρα. Μαχαιριά στην καρδιά.

Προφανώς στόχος του Ολυμπιακού είναι το πρωτάθλημα. Αυτό έλειπε. Προφανώς αυτό ήθελε να τονίσει με τη συγκεκριμένη ατάκα ο Λεμονής και προφανώς μετά τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό άπαντες θα επικεντρωθούν σε αυτό. Αλλά όταν έχεις μάθει σε άλλα και όταν έχεις συνηθίσει να κρατάς σχεδόν με επιτυχία τα δύο καρπούζια σε μια μασχάλη (Ευρώπη-πρωτάθλημα), όσο να 'ναι ξινίζει να... ρίχνεις το επίπεδο και να ασχολείσαι με την Κέρκυρα. Ηταν το τελειωτικό "χτύπημα" προς τον κόσμο.

Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός θα πάει στην άκρη. Έτσι πρέπει. Αντε άλλη μια μέρα ακόμα να ασχοληθεί ο κόσμος και έπειτα άπαντες θα πέσουν με τα μούτρα στο πρωτάθλημα. Η πληγή, όμως, θα είναι ανοιχτή. Η εφετινή ευρωπαϊκή παρουσία θα μείνει ως... χρωστούμενο για του χρόνου.

ΑΝΤΕΧΕ ΚΙ ΑΛΛΗ ΓΚΡΙΝΙΑ;

Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει λάθος λογική. Ο εφετινός Ολυμπιακός έχει προβλήματα και αδυναμίες. Δεν είναι ομάδα για να πεταχτεί στα σκουπίδια, όπως την παρουσιάζουν πολλοί, αλλά χτίστηκε σε λάθος βάση. Αυτός ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θα μπορούσε να σταθεί στο Europa League ή μία ενδεχόμενη αποτυχία και εκεί θα γιγάντωνε τη γκρίνια και θα του δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στη μάχη του πρωταθλήματος;

Μην ξεχνάτε πως τις περασμένες χρονιές που οι "ερυθρόλευκοι" εξασφάλιζαν έστω την τρίτη θέση, είχαν "κλειδώσει" το πρωτάθλημα. Είχαν πάρει αέρα από τους αντιπάλους και ουσιαστικά η Ευρώπη ήταν το μοναδικό πράγμα που ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή. Κάποιοι, όμως, αποκλεισμοί, αν θυμάστε, έφερναν τη σχετική μουρμούρα, προκαλούσαν τριγμούς και ουσιαστικά ήταν αυτό που έμενε στο μυαλό στο τέλος της χρονιάς, παρά το γεγονός πως το ταμείο ήταν "συν" με την κατάκτηση του ελληνικού τίτλου.

Ο Ολυμπιακός έχει να κάνει δουλειά για να αφήσει πίσω του την εφετινή του παρουσία στο Champions League. Στο ψυχολογικό κομμάτι και ίσως και στο μεταγραφικό. Τη δεδομένη χρονική στιγμή που χρειάζεται η σωστή μετάβαση, το βάρος θα πέσει στο πρώτο. Το έχει περισσότερο ανάγκη ο κόσμος που πρέπει να πάρει τα πάνω του και να ξεχάσει όσα είδε μέχρι τώρα. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο έργο του Τάκη Λεμονή. Και όχι η Κέρκυρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK