Πασκουάλ μέχρι τέλους

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει γιατί πρέπει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να στηρίξει έως τέλους την επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ.

Πασκουάλ μέχρι τέλους
Pasqual giannakopoulos

Το δώρο Πασκουάλ ήρθε ουρανοκατέβατο. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε συγκεκριμένα δεδομένα μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Πεδουλάκη και ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε τούτη τη στιγμή στην αγορά. Άρα; Άρα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έπραξε ορθολογικά και με γνώμονα αυτό που λέμε βάθος χρόνου. Έψαξε (και βρήκε) προπονητή για να χτίσει το νέο Παναθηναϊκό των μετά πολλών εποχών.

Αυτά ως προς τη λογική της επιλογής. Πάμε στα άλλα, τα πιο σημαντικά. Ο Παναθηναϊκός έκανε εξαιρετική επιλογή για την επόμενη μέρα, ο Γιαννακόπουλος έδειξε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που πεισμώνει στα δύσκολα και το θέμα πλέον είναι μία λέξη που αρχίζει από Ε και τελειώνει σε ΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Εκεί πάσχει το τριφύλλι στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή. Στη δυνατότητα που δεν δίνει στους προπονητές να δουλέψουν χωρίς να έχουν την αγχόνη πάνω από το κεφάλι τους.

ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ;

Το ερώτημα που, εύλογα, γεννάται είναι αν η διοίκηση του Παναθηναϊκού έχει τη διάθεση να περιμένει τον Πασκουάλ να φτιάξει την ομάδα που θέλει και αυτή να αποδώσει αυτά που θέλει στο παρκέ. Στη Μπαρτσελόνα έμεινε 8,5 χρόνια. Όχι 1 ή δύο, ούτε κάποιους μήνες, αλλά 8,5 χρόνια. Και μάλιστα σε ένα πιο απαιτητικό κλαμπ που το ακολουθεί μια ρετσινιά λουζερισμού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Έγινε ο Γκουαρδιόλα της μπασκετικής ομάδας. Έμεινε τόσα χρόνια όσα χρειάστηκε για να αφήσει το στίγμα του και να φέρει τους τίτλους που έφερε στη Μπαρτσελόνα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πως είχε τον άπλετο χρόνο μπροστά του, απόρροια της εμπιστοσύνης που λέγαμε, για να χτίσει μία ομάδα με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Το αν τελικά η Μπαρτσελόνα απέκτησε αυτόν τον χαρακτήρα ή πήρε τους τίτλους που να δικαιολογούν τα 8,5 χρόνια θητείας του Πασκουάλ, θα το κρίνουν άλλοι. Οι επικριτές και αυτοί που τον αποθεώνουν. Έμεινε, όμως και αυτό γράφει η ιστορία.

ΠΗΡΕ ΑΝΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Το έγραψε και στην ανάλυσή του ο Γιάννης Ζωιτός. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν ανασφαλή χαρακτήρα που θέλει να ξέρει πως είναι αρεστός.

Λογικά σε τέτοιους προπονητές δεν προτείνεις τον Παναθηναϊκό τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά τουλάχιστον αυτό δείχνει σιγουριά από μέρους του πως μπορεί να γίνει ένας νέος Ομπράντοβιτς (σε χρόνο παραμονής στον πάγκο, αλλά και σε τίτλους).

ΓΚΕΡΣΟΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ, ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν πήγε στη λογική... Πεδουλάκη. Παίρνουμε, δηλαδή, έναν προπονητή να μας βγάλει τη χρονιά κι έχει ο Θεός. Αυτός ήταν ο Γκέρσον. Διάλεξε τον άλλο δρόμο, αυτόν του χτισίματος. Παίρνουμε έναν προπονητή να μας βάλει σε μια τάξη, να μάθει στην ομάδα πέντε πράγματα και να της δώσει αυτό που δεν κατάφεραν -λόγω πίεσης κάποιοι εξ αυτών- όσα δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι.

Κακά τα ψέματα, δεν μπορεί ουδείς να κατηγορήσει τον Γιαννακόπουλο για την επιλογή του. Αρκεί να τη στηρίξει ο ίδιος και εδώ είναι η ουσία του θέματος. Τον Πεδουλάκη ήθελε να τον στηρίξει, ακόμα και μετά την 25άρα από τον Ολυμπιακό (αυτό λένε τα ρεπορτάζ), άρα έχει διάθεση να δώσει χρόνο και όσα χρειάζεται ο νέος προπονητής.

Προσωπικά όλο αυτό μου θυμίζει το καλοκαίρι που ήρθε στον σύλλογο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μου βγαίνει ένα τέτοιο κλίμα από τα υψηλά κλιμάκια του Παναθηναϊκού. Η ηρεμία του '99 και η διάθεση να στηριχτεί μια νέα προσπάθεια ώστε να περάσει η ομάδα στη νέα εποχή. Και το βασικότερο, να κόψει την όποια φόρα του Ολυμπιακού για τη δημιουργία δικής του δυναστείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Έδωσαν τα χέρια Παναθηναϊκός - Πασκουάλ
Αυτό είναι το μπάσκετ του Πασκουάλ
Πως έγινε η στροφή στον Πασκουάλ
Τριετής συμφωνία Πασκουάλ με Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK