Προλάβετε! Παναθηναϊκός σε... εκπτώσεις

Ο Γιάννης Αλαφούζος "έβαλε φωτιά" στη Ρώμη και παρακολουθεί ατάραχος την καταστροφή. Ξεπουλάει μία ομάδα χωρίς τακτ για να βγάλει τη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός αποδυναμώνεται και οι αντίπαλοι ενισχύονται. Η καταστροφή συντελείται με μαθηματική ακρίβεια και ο υπεύθυνος είναι εξαφανισμένος. Του Σταύρου Καραΐνδρου.

Προλάβετε! Παναθηναϊκός σε... εκπτώσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Χουλτ θα έφευγε. Το ξέραμε, ήταν το αναμενόμενο. Το επιτακτικό βάσει της κατάστασης που επικρατεί στον Παναθηναϊκό. Το όνομα του είχε ξεχαστεί, ουδείς θυμόταν πότε ήταν η τελευταία φορά που γράφτηκε κάτι γι' αυτόν και για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Είχε ακουστεί κάποια στιγμή για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Εμείναν εκεί. Ξάφνου προέκυψε Νότιγχαμ Φόρεστ. Όπου Νότιγχαμ, Μαρινάκης και όπου Μαρινάκης Ολυμπιακός.

Μαχαιριά στην καρδιά για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Χάνει δύο σπουδαίους παίκτες του ρόστερ και αμφότεροι πηγαίνουν σε άμεσους αντιπάλους. Ο ένας σε ΠΑΟΚ και ο άλλος σε Ολυμπιακό, σε βάθος χρόνου. Ναι, όλα στέκονται από ένα ρεπορτάζ αγγλικού μέσου που παρουσιάζει τον Σουηδό μπακ στόχο της Νότιγχαμ. Θεωρητικά μιλάμε. Η Νότιγχαμ δεν είναι άμεσος κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό, αλλά το γεγονός πως πάντα θα υπάρχει μία ανοιχτή πόρτα για την Ελλάδα και τον Πειραιά ενοχλεί. Είπαμε, εφόσον ευσταθούν όλα αυτά.

Για Μολέδο, όμως, ευσταθεί. Γνωστό είναι. Ο ΠΑΟΚ τον θέλει, υπάρχουν συζητήσεις, με τους "πράσινους" σχεδόν υπάρχει συμφωνία και σύντομα θα κλείσει αυτό το θέμα. Ο Παναθηναϊκός αποδυναμώνεται -αναμενόμενο αυτό- και οι αντίπαλοί του ενισχύονται.

Περάστε, ό,τι πάρετε 100. Στους δύο ο ένας δώρο. Λείπει ο τελάλης. Ο Γιάννης Αλαφούζος θα μπορούσε να είναι ο κράχτης, αλλά τώρα προτιμά τη σιωπή. Εξαφανισμένος προ πολλού. Απολαμβάνει μακρόθεν το "δημιούργημά" του. Την πιο γρήγορη διάλυση ομάδας που έχει συντελεστεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγοι μήνες. Το καλοκαίρι της αισιοδοξίας και της συζήτησης για το αν υπάρχει η δυνατότητα πρωταθλητισμού έδωσε τη θέση του στο χειμώνα της μαυρίλας.

Ο Μολέδο φεύγει και πάει στον ΠΑΟΚ. Θα τον βρει μπροστά του. Ο Χουλτ φεύγει και υπάρχει ενδεχόμενο να τον βρει κι αυτόν μπροστά του. Ο Βιγιαφάνες άρχισε να σκέφτεται κι αυτός την αποχώρηση. Για τον Κουλιμπαλί ενδέχεται να έρθει πρόταση. Έπονται κι άλλοι, βρισκόμαστε στις εκπτώσεις, μπόλικες οι ευκαιρίες.

Πλέον, δεν είναι θέμα συζήτησης η αποδυνάμωση του "τριφυλλιού". Αυτή τη γνωρίζαμε και την περιμέναμε. Πλέον τίθεται θέμα ως προς την ενίσχυση των αντιπάλων. Δεν είναι ότι πουλάει παίκτες, είναι ότι τους δίνει στους ανταγωνιστές του. Βέβαια, πώς μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστής ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ όταν, πια, είναι έτη φωτός μπροστά; Πώς ακριβώς μπορεί ο Παναθηναϊκός να ανταγωνιστεί τους μέχρι πρότινος άμεσους ανταγωνιστές;

Η ουσία δεν αλλάζει. Ο Γιάννης Αλαφούζος "έβαλε φωτιά" στη Ρώμη και παρακολουθεί ατάραχος την καταστροφή. Ξεπουλάει μία ομάδα χωρίς τακτ για να βγάλει τη χρονιά. Να πληρώσει τα χρέη, να μην έρθουν κατραπακιές. Αφημένος στη μοίρα του ο Παναθηναϊκός, στη μοίρα που χάραξε ο άνθρωπος που φρόντισε να γράψει με "μαύρα γράμματα" το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου.

Οι "πράσινοι" προσπαθούν να επιβιώσουν. Περιμένουν χρήματα. Από τη μία ο Μολέδο από την άλλη ο Χουλτ. Η πρώτη περίπτωση πιο ξεκάθαρη, στα τελειώματά της. Ο Παναθηναϊκός περιμένει σαν ικέτης τα λεφτά του ΠΑΟΚ για να πληρώσει διάφορα "σπασμένα" ώστε να μη "σκάσει" η βόμβα. Την ίδια ώρα δίνει τον καλύτερο παίκτη του στον Δικέφαλο και τα σενάρια φουντώνουν. Σενάρια που προκαλούν μόνο ντροπή και αηδία για την ιστορία του Παναθηναϊκού. Ελάτε, τώρα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Γράφτηκαν κι ακούστηκαν διάφορα σχόλια για το ματς των δύο ομάδων στο δεύτερο γύρο.

"Μισή ντροπή δική μου, μισή ντροπή δική σου", λέει ο θυμόσοφος λαός. Θα έπρεπε να τη "λουστεί" και ο Αλαφούζος. Κανονικά, όμως, είναι όλη δική του. Δικό του δημιούργημα, δική του η καταστροφή, δικές του οι συνέπειες. Για το τελευταίο, βέβαια, ακόμα είναι... στεγνός. Καμία συνέπεια εκτός από τη δεδομένη οργή του κόσμου και τα πανό που ξεφυτρώνουν που και που στις εξέδρες. Αυτοί που του φιλούσαν κάποτε το χέρι τώρα το δαγκώνουν. Κι αυτό δικό του δημιούργημα.

Ο Παναθηναϊκός διαλύεται, βαράει κανόνι. Αλλού βαρούν τα κρούταλα κι αλλού χορεύει η αρκούδα. Για τον Αλαφούζο. Σφυρίζει αδιάφορα. Κανένα σημάδι ζωής. Προς το παρόν γιατί στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Γνωστή η πορεία στο παρελθόν και η δυνατότητα να χτίζει και να γκρεμίζει. Μόνο που ο Παναθηναϊκός δεν είναι τηλεοπτικό κανάλι και ο κόσμος του δεν είναι τηλεθεατές που θα κάνουν ζάπινγκ. Εδώ θα πέσει μαύρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK