Αδυναμία κόντρα σε ανώτερο αντίπαλο ή μια κακή παρένθεση;

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αιτιολογεί την ήττα του ΠΑΟΚ από την Γκινγκάμπ και, κυρίως, την κακή εμφάνιση στο "Ρουντουρού", αφήνοντας τη συνέχεια να δείξει εάν το βασικό ατού της ομάδας, η συνεχής κίνηση, μπορεί να αποδώσει μόνο εις βάρος κατώτερων ποιοτικά αντιπάλων.

Αδυναμία κόντρα σε ανώτερο αντίπαλο ή μια κακή παρένθεση;

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το παιχνίδι με την Γκινγκάμπ. Και πολύ χρήσιμο για τον ΠΑΟΚ, παρά την πανεύκολη ήττα που θέτει σε αμφιβολία την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Η αναβολή της αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, «έδιωξε» από το βάθος του μυαλού παικτών και προπονητή το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ μπορούσε να αγωνιστεί στο «Ρουντουρού» χωρίς κανείς να χρειάζεται να κρατήσει δυνάμεις ή να προσέξει τα πόδια του. Κι όμως. Η ομάδα έκανε τη χειρότερη φετινή εμφάνισή της. Δέχτηκε πλήθος επιθέσεων, απέφυγε τη συντριβή χάρη στην αστοχία των Γάλλων και τις επεμβάσεις του Γλύκου, ενώ οι ευκαιρίες που δημιούργησε ήταν μόνο δύο κι εκείνες όταν όλα είχαν κριθεί.

Σ’ αυτό το ματς δεν λειτούργησε τίποτε. Ούτε ο αμυντικός μηχανισμός, ούτε οι χαφ, ούτε οι πλάγιοι, ούτε οι επιθετικοί, ούτε καν ο Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος πήγε να «χτυπήσει» το ματς στα ίσα για να πάρει τη νίκη, ακόμη και στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ είχε δει στο πρώτο ότι, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, η στρατηγική που επέλεξε δεν μπορεί να αποδώσει.

Νικήθηκε το ατού του

Αυτοί οι «συγκεκριμένοι λόγοι» της αδυναμίας του ΠΑΟΚ να επιβληθεί της Γκινγκάμπ είναι τα ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν και να δώσουν τροφή για περισυλλογή και αυτοκριτική. Ο ΠΑΟΚ έχασε τα αυγά και τα καλάθια γιατί η Γκινγκάμπ έτρεξε περισσότερο και πιο γρήγορα, εξουδετερώνοντας το βασικό ατού του αντιπάλου της, που είναι η συνεχής κίνηση και το πρέσινγκ. Στο «Ρουντουρού» είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ υπερτερεί σ’ αυτόν τον τομέα. Γιατί η Γκινγκάμπ απέδειξε ότι δεν είναι ούτε Πλατανιάς, ούτε Παναιτωλικός, ούτε Νίκη Βόλου, ούτε Ζίμπρου, ούτε Ντινάμο Μινσκ.

Τον «έσκασε» στα τρεξίματα τον ΠΑΟΚ η Γκινγκάμπ. Τον νίκησε στο δυνατό σημείο του. Οι παίκτες της πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα, κέρδισαν τις περισσότερες μονομαχίες, επικράτησαν στον χώρο του κέντρου και ξεδίπλωσαν επιθέσεις, χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση, τόσο στον άξονα, όσο και από τα πλάγια. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ «βούλιαξαν». Οχι γιατί δεν ήθελαν, ούτε γιατί ξέχασαν ξαφνικά τη συνταγή της επιτυχίας, αλλά γιατί οι αντίπαλοί τους ήταν πιο ικανοί και δεν μπόρεσαν να τους ακολουθήσουν. Οπου πιο ικανοί, πιο ταχείς, πιο κινητικοί, πιο δημιουργικοί στο παιχνίδι τους και πιο αποτελεσματικοί.

Πραγματικό ναυάγιο

Το πιο αξιόπιστο τεστ για τις πραγματικές φετινές δυνατότητες του ΠΑΟΚ το βρήκαμε τελικά στη Γαλλία. Η Γκινγκάμπ είναι η καλύτερη ομάδα από αυτές που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ και τα συμπεράσματα που προέκυψαν δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο Σκόνδρας, που «οργώνει» την πλευρά του, δεν κατάφερε να «ξεμυτίσει» από την άμυνα. Το ίδιο και ο Ρατς, που δέχτηκε τρομερή πίεση. Ο Μακ ήταν σα να μην υπάρχει. Ο Σαλπιγγίδης ανύπαρκτος επιθετικά. Ο Αθανασιάδης... σαν την καλαμιά στον κάμπο. Ο Κάτσε, ο Τζιόλης και ο Τζανδάρης... χαμένοι στο διάστημα. Και οι Βίτορ, Κατσικάς δεν προλάβαιναν πού να πρωτοσταθούν και ποιόν να πρωτομαρκάρουν.

Σκέτο ναυάγιο η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου. Κι αν ο ΠΑΟΚ έπεσε από τον Λευκό Πύργο και στάθηκε όρθιος, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με 0-0, «τραυματίστηκε θανάσιμα» με την έναρξη του δευτέρου, όταν, με συνοπτικές διαδικασίες, αποδόθηκε δικαιοσύνη και αποτυπώθηκε η ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Ο,τι είδαμε μετά το 2-0, αποτελεί διαφορετικό έργο. Οι Γάλλοι δεν είχαν λόγο να «φορτσάρουν» περισσότερο και έκαναν διαχείριση του προβαδίσματός τους. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε τότε λίγο ποδόσφαιρο, αλλά και πάλι απείχε πολύ από τον καλό εαυτό του. Με δύο αξιόλογα σουτ του Τζανδάρη και του Αθανασιάδη, όλο κι όλο, δεν ήταν δυνατό να αποφύγει το μοιραίο, ούτε να ωραιοποιήσει την ανυπαρξία του.

Η στρατηγική... Σάντος

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε κατά κράτος στα τρεξίματα, από την άλλη θυμηθήκαμε τη χρησιμότητα της αλα Σάντος στρατηγικής, που αποσκοπεί κυρίως στην αποφυγή της ήττας, όταν το παιχνίδι είναι δύσκολο να κερδηθεί με ποδόσφαιρο κατοχής και επιβολής. Ισως ο Αγγελος να υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της ομάδας, με βάση την καλή εικόνα της στα ματς που προηγήθηκαν. Ισως θα ήταν πιο ωφέλιμο να παίξει πολύ πιο «σφιχτά» για την ισοπαλία και να επιδιώξει τη νίκη με τις αντεπιθέσεις. Στο κάτω – κάτω, στους αγώνες του ομίλου, όταν παίρνεις έναν βαθμό εκτός έδρας, στερείς δύο από το αντίπαλό σου.

Ισως όμως και να βρέθηκε ο ΠΑΟΚ απλά σε μια κακή μέρα. Ισως αν ξαναγινόταν το παιχνίδι αυτό να είχαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με τον ΠΑΟΚ να τρέχει πιο πολύ και πιο γρήγορα, να απειλεί περισσότερο και να απειλείται λιγότερο. Αλλά με τα «ίσως» δεν αλλάζει τίποτε. Η συνέχεια θα δείξει τι ακριβώς συμβαίνει και αν η ήττα από την Γκινγκάμπ αποτελεί μόνο μια «κακή παρένθεση». Το παιχνίδι με την ακόμη πιο ποιοτική Φιορεντίνα είναι κοντά. Οπως και η συνέχεια του Πρωταθλήματος, που φέρνει στον δρόμο του ΠΑΟΚ ισχυρούς αντιπάλους, όπως ο Ατρόμητος, ο Ολυμπιακός, η Βέροια, ο Παναθηναικός.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Κεφαλογιάννης: Καφενεία είμαστε εμείς

Γκινγκάμπ-ΠΑΟΚ 2-0 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK