Στήριξη στα νέα παιδιά και όχι στοχοποίηση

Είναι πέρα για πέρα άδικες οι αποδοκιμασίες σ' ένα 20χρονο παιδί επειδή βρέθηκε φάτσα κάρτα με 7 μέτρα τέρμα και δεν σκόραρε. Αν στοχοποιηθεί ο Κατίδης, τον έχασες πριν καλά καλά τον κερδίσεις. Ο Γιάννης Ξενάκης σχολιάζει την ήττα της ΑΕΚ και τα όσα ακολούθησαν αυτής.

Στήριξη στα νέα παιδιά και όχι στοχοποίηση

Είναι πέρα για πέρα άδικες, οι αποδοκιμασίες σ' ένα 20χρονο παιδί τη στιγμή της αντικατάστασης του, επειδή βρέθηκε φάτσα κάρτα με 7 μέτρα τέρμα και το έχασε. Είναι κατανοητό, ότι εκείνη τη στιγμή βγαίνει το ξέσπασμα, η πίκρα και αγανάκτηση του οπαδού, για όλη τη φετινή θλίψη και μιζέρια. Για το έσχατο σημείο στο οποίο οδήγησαν την ΑΕΚ, όχι ο Κατίδης και ο Κουτρουμπής, αλλά όλοι όσοι έκαναν το κουμάντο τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι κατανοητό, ωστόσο, να προσωποποιείται το πράγμα. Αν στοχοποιηθεί ο Κατίδης, τον έχασες πριν καλά καλά τον κερδίσεις. Ένας νέος Ταχτσίδης και Κονέ θα γίνει, αν και εφόσον έχει το ταλέντο των δυο πρώην που διαπρέπουν στα ιταλικά γήπεδα...

Φυσικά και έμπλεξε η ΑΕΚ με την ήττα από έναν Παναθηναϊκό που μέχρι την γκέλα του Κουτρουμπή στο 55' δεν τον είχε αισθανθεί ούτε στο ελάχιστο η άμυνα. Έμπλεξε γιατί όταν με το καλό περάσει την Κυριακή και το τελευταίο ντέρμπι της χρονιάς, η ομάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει χαρακτήρα για να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πέντε τελικούς. Ο μισός Μάρτης και ο Απρίλης, θα είναι οι 40 μέρες για την επιβίωση της ομάδας. Πιθανόν τα δυο ματς που θα 'χει μέσα, με Βέροια και Πανθρακικό, να της είναι αρκετά για να διασφαλίσει τη σωτηρία. Τίποτα όμως δεν έχει στο τσεπάκι της, μονάχα η φανέλα πιθανόν να μην φτάνει, σ' αυτά τα ματς απαιτείται συνδυασμός δυο πραγμάτων. Κατάθεση ψυχής και μέσα από την κατάλληλη (αγωνιστική και ψυχολογική) προετοιμασία, σωστές επιλογές, καθαρό μυαλό.

Πρωτίστως από τον προπονητή, που θα πρέπει έστω στο φίνις του πρωταθλήματος, ότι μπορεί να έχει καλύτερες εμπνεύσεις στο στήσιμο, στις αλλαγές, σ' όλες τις επιλογές, στη δουλειά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Καταντάει πλέον βαρετό και αγγίζει τα όρια του γραφικού, να διαβάζουμε κάθε Παρασκευή ή Σάββατο, για την "έξτρα δουλειά που έκανε η ομάδα στα στημένα." Και (σχεδόν) σε κάθε παιχνίδι, ο αντίπαλος βάζει κι ένα γκολ από φάουλ ή κόρνερ. Η διαχείριση του χτεσινού ματς δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Όταν έχεις έναν ορεξάτο Γκερέιρο στο ξεκίνημα του αγώνα, προσπαθείς να πάρεις όλα τα καλά του και δεν τον χαραμίζεις στις πτέρυγες. Από την άλλη πάλι, όταν βλέπεις ότι οι αλλαγές σου, για να διεκδικήσεις περισσότερα πράγματα είνα ο Σταματής (ως αριστερό εξτρέμ) και ο Καραλής, τότε σε πιάνει πραγματικά θλίψη.

Παράλληλα με την υπόθεση σωτηρίας, η οποία λίγο πριν έρθει η ήττα στον Πλατανιά, φαινομενικά τουλάχιστον έδειχνε να έχει "κλειδώσει", ο προπονητής θα πρέπει να βρει τον τρόπο με τον οποίο δεν θα "καούν" 20χρονα και 22χρονα παιδιά. Άλλη μια τέτοια να κάτσει, σαν τη γιούχα στον Κατίδη, το πανηγύρι σχόλασε στην ΑΕΚ. Είναι σαφές ότι ο παίκτης αυτός που κατά το ήμισυ ανήκει στον επιχειρηματία Φωτίου, δεν έχει δικαιολογήσει ούτε στο ελάχιστο τον ντόρο της καλοκαιρινής μεταγραφής του. Δεν πήρε τον χρόνο που ίσως όλοι πιστεύαμε (ή ελπίζαμε) πως θα του δοθεί, ωστόσο και στα ματς που αγωνίστηκε ήταν ελάχιστες οι στιγμές που κατέθεσε στον αγωνιστικό χώρο το ταλέντο του. Σε σημείο που να ...δικαιώνεται ο Λίνεν, για την επιλογή του να μην ποντάρει πάνω του. Ενεπλάκη και σε διάφορες αντιπαραθέσεις ή κόντρες και χωρίς να εξετάζω ποιος είχε δίκιο ή άδικο, η ουσία είναι ότι απέχει πάρα πολύ από τα στάνταρ ενός κανονικού ποδοσφαιριστή. Χωρίς τούτο να νομιμοποιεί τον κόσμο να κράζει ένα παιδί που και στις κακές και στις στραβές ένα πράγμα χρειάζεται: Στήριξη.

Περισσότερα

Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε περισσότερα πράγματα από παίκτες χωρίς εμπειρίες και παραστάσεις. Μαζεύτηκαν πολλά αμούστακα παιδιά στα Σπάτα και τους έριξαν να κολυμπήσουν στα βαθιά. Στον ωκεανό. Χωρίς κανένα σωσίβιο δίπλα τους. Αναλογιστείτε πόσο αλλιώτικα θα ήταν τα πράγματα, αν είχαν καθοδήγηση από 3-4 πρωτοκλασάτους παίκτες. Στον Φούντα, τον Κουτρουμπή, τον Μπουγαιδη, τον Βαλεντίνο, τον Φέτση και τα άλλα παιδιά, έλαχε να τους κάτσει δίπλα, σε τούτη τη ζόρικη χρονιά, ο Κοντοές και ο Λαγός που την έκαναν από τον χειμώνα. Ο Γκερέιρο και ο Ρίκκα που είχε 4 χρόνια να παίξει μπάλα. Ο Φουρτάδο και ο Κατσικοκέρης. Και τι δεν θα έδιναν και τα ίδια τα παιδιά, αν έπαιζαν δίπλα σε Λυμπε, Δέλλα, Γεωργέα. Αν υπήρχε ακόμα ο Βάργκας.

Από τη μια λοιπόν ζητάμε περισσότερα πράγματα απ' αυτά που πραγματικά μπορούν να δώσουν. Και από την άλλη γνωρίζουμε ότι έπεσε στην πλάτη τους, η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ΑΕΚ, με δουλειά κάτω από τραγικές συνθήκες και με την ανασφάλεια να πλανάται πάνω από τα Σπάτα. Επιπροσθέτως, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι γίνεται η σωστή δουλειά προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης και εξέλιξης τους. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι τα αποδυτήρια έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, επειδή η διοίκηση και ο προπονητής, δεν μπορούν να επιβάλλουν στοιχειώδεις κανόνες πειθαρχίας. Η διοίκηση επιτρέπει σε μανατζαρέους να σουλατσάρουν ανενόχλητοι και να ζητάνε τον λόγο για δηλώσεις του προπονητή. Και ο προπονητής, αντί να το κόψει με τη μια, επιτρέπει σε 20χρονα να του βάζουν χέρι, γι' αυτά που είπε ή δεν είπε, για τις ευκαιρίες που παίρνουν ή δεν παίρνουν. Δεν το έχω ψάξει, αλλά παίζει το ενδεχόμενο ο Λίνεν, να 'ναι ο μοναδικός Γερμανός προπονητής στον κόσμο που του κουνιούνται οι παίκτες στα αποδυτήρια.

Ποιος τη φοβάται;

Όσο για τα διοικητικά και τη σημερινή γενική συνέλευση, η πρόταση για μείωση της τιμής της μετοχής και το άνοιγμα στον κόσμο, να είστε σίγουροι πως κανένα μεγάλο κακό δεν θα κάνει στην ΑΕΚ. Ούτε καν μικρό. Δεν βλάπτει την ΑΕΚ ο Παρίσης που έχει φάει τη ζωή του στα "κιτρινόμαυρα", που υπήρξε παράγοντας σε πρωταθληματικές εποχές, που κάθε Σαββατοκύριακο βλέπει από 3 έως 4 ματς της ΑΕΚ όλων των αθλημάτων. Την ΑΕΚ την έχουν βλάψει και καταστρέψει αυτοί που διοίκησαν τα τελευταία χρόνια. Διαχειριστές των μετόχων, έμμισθοι πρόεδροι, απρόθυμοι και εξαφανισμένοι μεγαλομέτοχοι. Την ΑΕΚ την έχουν χαντακώσει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα παραμύθια για τους επίδοξους επενδυτές. Μόνο να μετρήσουμε πόσες φορές "μπήκε" στην ΑΕΚ από τον περασμένο Αύγουστο ο Βιντιάδης, πόσο την φούσκωσαν την "Βιντιάδα" και πόσο απροκάλυπτα έκαναν εμπόριο ελπίδας, φτάνει για να καταλάβουμε ότι δεν φταίει κανένας μικρομέτοχος για το σημερινό χάλι της ομάδας.

Και για να τελειώνουμε μια και καλή με το θέμα. Καμιά μείωση τιμής και κανένα άνοιγμα στον κόσμο, δεν εμποδίζει τον Βιντιάδη αν έχει τα λεφτά, τον Μελισσανίδη αν το αποφασίσει, τον Νοτιά αν ξαναζεσταθεί, να επενδύσει στην ΑΕΚ. Επίσης κανένα λαμόγιο δεν μπορεί να πάρει την ΑΕΚ (όχι με 0,33 αλλά με 0,80 ευρώ, δηλαδή κοντά στα επίπεδα της σημερινής τιμής), αν δεν το θέλει η διοίκηση της που ελέγχει και αποφασίζει, πέρα από τους άλλους ελέγχους που θα πρέπει να περάσει το λαμόγιο. Αν όμως πρόεδρος της ΑΕΚ εξακολουθήσει να είναι ο Δημητρέλος που με μοναδική ευκολία μπάζει στα αποδυτήρια τον εκπρόσωπο του Ξενιάδη και που μέχρι την τελευταία στιγμή (συμβούλιο περασμένης Παρασκευής) περίμενε το δάνειο του Ξενιάδη, τότε ναι, υπάρχει κίνδυνος.

Για να τελειώσει και η άλλη σπέκουλα των τελευταίων ημερών. Κανένας μικρομέτοχος δεν έστειλε και δεν στέλνει το ΣΔΟΕ στην ΑΕΚ. Την είσοδο στην ΠΑΕ του κορυφαίου ελεγκτικού μηχανισμού, όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζήτησαν οι μικρομέτοχοι από τον υπουργό. Επίσης για όσους εσκεμμένα το ξεχνάνε, στον υπουργό οι μικρομέτοχοι δεν πήγαν μόνοι τους. Στον υπουργό πήγαν ΟΛΟΙ μαζί. Παλαίμαχοι. Ερασιτεχνική. Οργανωμένοι οπαδοί και καταληψίες. Με ένα κοινό αίτημα: Απόλυτη διαφάνεια. Τη φοβάται κανείς;

News 24/7

24MEDIA NETWORK