ΑΕΚ: Η επιστροφή των... μοϊκανών

Ο Τάσος Μαγουλάς αξιολογεί τη μέχρι τώρα πορεία της ΑΕΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη και αναλύει τα μελλοντικά πλάνα της ομάδας.

ΑΕΚ: Η επιστροφή των... μοϊκανών
INTIME SPORTS

Η πραγματική επιστροφή της ΑΕΚ, από τον Νοέμβριο του 2014 όταν άρχισε να ισχυροποιείται με σημαντικούς παίκτες και από ομάδα ανάγκης, παρέταξε σύνολο που διεκδίκησε την τετράδα, ήταν η καλύτερη είδηση για το ελληνικό μπάσκετ.

Και είναι είδηση διότι από τα 80ς και τους "Μοϊκανούς" ή στα 90ς την ομάδα του Παταβούκα και του Γαλακτερού και στα 00ς με το πρωτάθλημα του 2002, ο δικέφαλος του νότου, κατάφερνε να μπει σφήνα στις δυαρχίες βορρά και Αττικής. Είχε πάντα τον τρόπο του να ενοχλεί και να διεκδικεί. Είτε έπαιζε στο γήπεδο του Ιωνικού είτε στο θρυλικό Γεώργιος Μόσχος είτε στο ΟΑΚΑ είτε και στο Γαλάτσι, η ΑΕΚυπήρξε ένας ιδιαίτερος παράγοντας. Είχε τους δικούς της κανόνες για την επιτυχία κρατώντας μία σταθερή: τους Έλληνες παίκτες.

Η ΑΕΚ που βλέπουμε φέτος και τις τελευταίες 45 ημέρες εντυπωσιάζει με την σταθερότητά της, ακροβατεί ανάμεσα στην ΑΕΚ η οποία ανέβηκε δύο κατηγορίες, την ΑΕΚ του συναισθήματος και την ΑΕΚ του Μάκη Αγγελόπουλου όπως την θέλει. Δικέφαλη, διπρόσωπη(όχι με την κακή έννοια αν γίνεται να χρησιμοποιηθεί η περιγραφή) αλλά ουσιαστικά λειτουργούν δύο...ΑΕΚ αυτή την στιγμή.

Η μία κοιτάζει στο παρελθόν και η άλλη ατενίζει το μέλλον. Το σίγουρο είναι πως ο δικέφαλος μετά την οικογένεια Φιλίππου, βρίσκει έναν άνθρωπο που αγαπάει την ομάδα και είναι έτοιμος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτήν. Το μπάσκετ είναι πραγματικά δύσκολο στο κομμάτι της διοίκησης διότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν και ... «ξέρουν» ώστε ο Μάκης Αγγελόπουλος επέλεξε τον δρόμο της ψυχραιμίας και της σταθερότητας από τα αρχίσει να ρίχνει πυροτεχνήματα όπως τον συμβούλευαν αρχικά.

Τα...όχι έφεραν σχεδιασμό

Βέβαια η πρώτη θερινή πρόθεσή ήταν άμεσα να γίνει η ομάδα Ευρωλίγκας-πρωταθλήματος αλλά μάλλον για καλή τύχη του δικεφάλου παίκτες όπως ο Ζήσης και ο Μπουρούσης δεν εμπιστεύτηκαν το εγχείρημα. Αντίθετα για ακόμα καλύτερη τύχη του συλλόγου, το εμπιστεύτηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και αυτό δεν έχει σχέση με το αν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τους εξαιρετικούς παίκτες που φόρεσαν στο παρελθόν την φανέλα της ομάδας, όμως έχει μία ιδιαιτερότητα: λόγω του παιχνιδιού του, μπορείς να κτίσεις γύρω του. Ίσως όχι έναν πρωταθλητή, αλλά σίγουρα κάτι πραγματικά καλό.

Όταν ο Αγγελόπουλος κατάλαβε πως δεν γίνεται σε ένα καλοκαίρι να επαναφέρει την βασίλισσα, έκανε πίσω περιμένοντας να δει πώς θα προχωρήσειη ΑΕΚ του...συναισθήματος. Μέχρι την πρόσληψη του Σωτήρη Μανωλόπουλου, η ομάδα λειτουργούσε χωρίς καμία διοικητική παρέμβαση, μόνο με την συνεργασία εκείνων των ανθρώπων οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια και της οικογένειας Σάκοτα.

Η νέα αρχή με Μανωλόπουλο

Η μέτρια εικόνα, κυρίως δε η άσχημη προοπτική μίας κακοφτιαγμένης ομάδας, υποχρέωσε τον Αγγελόπουλο να παρέμβει για πρώτη φορά και να βάλει σε εφαρμογή το δικό του πλάνο.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, με τα παράσημα από το Μαρούσι και την εκπληκτική δουλειά στον Παναθηναϊκό(ακόμα και στο φινάλε του ως πρώτος προπονητής) αποτέλεσε την πρώτη κίνηση για το παρών και το μέλλον. Η ΑΕΚ πήρε έναν από τους καλύτερους νέους Έλληνες τεχνικούς, σίγουρα τον καλύτερο συνεργάτη ειδικό στην άμυνα και την επιλογή ξένων.

Η ώρα της αξιολόγησης

Ο σεβασμός στον Ντράγκαν Σάκοτα δεδομένος, όμως η νέα ΑΕΚ δεν χωράει συναισθηματισμούς, γι αυτό και ο Μανωλόπουλος πήρε ρόλο πολύ ενεργό για το καλό όλων. Οι υπόλοιποι μπαίνουν στο μικροσκόπιο και πλέον η ομάδα λειτουργεί με γνώμονα το καλοκαίρι.Evaluationperiodγια όλους καθώς ο Μάκης Αγγελόπουλος θεωρεί πως η ομάδα έμεινε πίσω. Η προσθήκη Μανωλόπουλου, κολλά απόλυτα με την απόκτηση του Μαυροειδή και τώρα την απόκτηση του Κούπερ. Πολλοί δικαίως εξεπλάγησαν και από τις δύο κινήσεις διότι το παρών ρόστερ, δεν έχει ανάγκη από έναν βαρύ σέντερ ειδικό στο σκορ, ούτε έναν ακόμα κοντό οργανωτή, με έφεση στο πικ εν ρολ. Τα κομμάτια μοιάζουν λίγο παράτερα αλλά δεν είναι διότι βάσει σχεδιασμού, η ΑΕΚ δημιουργεί ένα παζλ για το καλοκαίρι.

Μαυροκεφαλίδης, Κούπερ(λογικά ως κοινοτικός), Χέρστον, Μαυροειδής, Μιλόσεβιτς, Κατσίβελης και υπό προϋποθέσεις Σάκοτα, Παπαντωνίου, αποτελούν μία βάση η οποία θα εμπλουτιστεί με τρεις ξένους πολύ υψηλού επιπέδου και τον έναν ακόμα...Έλληνα(ή δύο αν είναι διαθέσιμοι)που θέλει ο Αγγελόπουλος.

Προπονητής; Ο Ντράγκαν Σάκοτα πιστώνεται το γεγονός πως δέχθηκε να επανέλθει, αλλά χρεώνεται σειρά πολύ κακών επιλογών αυτό το καλοκαίρι καθώς μόνος του με συγκεκριμένους συνεργάτες εντόςκι εκτός ομάδας, επέλεξαν τους ξένους. Για να συνεχίσει θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα εξαιρετικά αλλά ο σχεδιασμός δεν θα ανήκει πια στον έμπειρο τεχνικό, παρά μόνο η διαχείριση.

Πρώτος στόχος ο...τρίτος πόλος

Ούτως ή άλλως η διοίκηση έχει βάλειμπροστά το πλάνο της σε όλα τα επίπεδα και ο αρχικός στόχος είναι να ξεχωρίσει από την...παρέα Άρη-ΠΑΟΚ, κάνοντας την ΑΕΚ τον τρίτο πόλο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μοιάζει δύσκολο την επόμενη διετία να απειλήσει Ολυμπιακό-Παναθηναϊκού με τους εκτός λογικής προϋπολογισμούς, όμως ο στόχος παραμένει ένας: η Ευρωλίγκα. Βέβαια με το νέο φορμάτ, τα πράγματα εξελίσσονται δύσκολα, αλλά ο Μάκης Αγγελόπουλος κατέστησε σαφές στους συνεργάτες πως θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε ο δικέφαλος του νότου, να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα, της οποίας θυμίζουμε πως υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέσα από την παρουσία του εκεί πιστεύει πως θα έρθει ο χρόνος της διεκδικήσης του πρωταθλήματος.

"Βασίλισσα" στο Γαλάτσι

Η ΑΕΚ αυτή την στιγμή κοιτάει στο κομβικό καλοκαίρι του 2016 όπου θα είναι έτοιμη αγωνιστικά όπως την θέλει ο ιδιοκτήτης της με την ελπίδα πως θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση του κλειστού του Γαλατσίου. Η νέα ΑΕΚ, θέλει το δικό της κλειστό για να στεγάσει όλες τις ομάδες της, να δημιουργήσει ξανά ακαδημίες και παράλληλα η πρώτη ομάδα να διαθέτει το σπίτι της.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος, είναι αποφασισμένος να τραβήξει τον σύλλογό του, από αγκυλώσεις παρελθόντων ετών, δημιουργώντας μία σύγχρονη ομάδα, με δικό της γήπεδο που δεν θα είναι το Γεώργιος Μόσχος αλλά θα είναι στην ευρύτερη περιοχή και με μία ομάδα η οποία πρώτα θα διεκδικήσει την Ευρώπη και μετά την Ελλάδα. Σπατάλες δεν θα γίνουν, ούτε και υπερβολές καθώς ήδη όλος ο προϋπολογισμός, προέρχεται από μία τσέπη.Η λογική ... "φτιάχνουμε την ομάδα και θα έρθει ο κόσμος" κυριαρχεί καθώς οι έμπειροι στο μπάσκετ της ΑΕΚ γνωρίζουν πόσο ιδιαίτερο είναι το κιτρινόμαυρο κοινό. Ιδιαίτερο και πληγωμένο με χρόνια απαξίωσης της αγαπημένης του "βασίλισσας".

Το πλάνο είναι ο δικέφαλος να παράγει έσοδα, να στηρίζεται σίγουρα από τους παράγοντές του κι έτσι να επιστρέψει στην κορυφή.Να το κάνει με τον δικό του τρόπο. Τον...μοϊκάνικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με την ΑΕΚ στην 1η θέση: Κερδίστε εισιτήρια για το ΑΕΚ-Άρης

News 24/7

24MEDIA NETWORK