ΑΕΚ και Άρης: Κοντά και...μακριά

Οι δύο ομάδες της Stoiximan.gr basket league που μπορούν υπό προϋποθέσεις να χτυπήσουν τους αιώνιους αντιπάλους και να βάλουν τέλος στην απόλυτη κυριαρχία τους οφείλουν να πάρουν ώριμες και σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον τους. Ο Τάσος Μαγουλάς αναλύει και...συγκρίνει.

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Άρης και ΑΕΚ έδωσαν ένα ακόμα σπουδαίο ντέρμπι στον κόσμο. Σκληρό παιχνίδι τρομερό πάθος, συγκλονιστικό φινάλε. Έπεφταν κορμιά κυριολεκτικά και παράλληλα από την...επόμενη ημέρα καταλαβαίνει κανείς πόσο μετρούσε η συγκεκριμένη αναμέτρηση. Οι γηπεδούχοι αισθάνθηκαν δικαιωμένοι γιατί παρά τις απουσίες τους νίκησαν πάλι εντός έδρας την αντίπαλό τους και παράλληλα εξασφάλισαν πλεονέκτημα έδρας απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Στον δικέφαλο μετά την εντυπωσικότερη εμφάνιση της χρονιάς και τις δύο παρατάσεις με τον Παναθηναϊκό ήρθε η γκρίνια η αμφιβολία τα ερωτηματικά.

Ολα αυτά για εναν αγώνα που οδηγεί σε πλέι οφ όπου ίσως οι δύο ομάδες παλέψουν για την 3η θέση η οποία πάει...πουθενά.

Ενα μεγάλο πλεονέκτημα των νέων διοικήσεων των δύο ομάδων ήταν η ικανότητα για ρεαλισμό. Δημιουργούν τώρα ώστε σε ένα συγκεκριμένο βάθος χρόνου να διεκδικήσουν με πιθανότητες από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκο έναν τίτλο.

Η ΑΕΚ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΡΑΓΕΣ

Ας πάμε στην ΑΕΚ που μοιάζει για κάποιο ανεξήγητο λόγο να ξεκινά τα πλέι οφ αγχωμένη, πιεσμένη με μοναδικό σκοπό την τρίτη θέση. Την οποία κατέκτησε και πέρυσι. Ο στόχος θεμιτός και ρεαλιστικός, αλλά από τη στιγμή που έκλεισε ο κύκλος Ζντοβτς μετά την τελευταία αποτυχία του, η διοίκηση του δικεφάλου μπορεί να κοιτά προς κάτι τρομερά ώριμο αλλά και ουσιαστικό για τις επιτυχίες: ανανέωση.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ανέλαβε τα ηνία, παρά τα λίγα χιλιόμετρά του ως πρώτος προπονητής αμέσως έδειξε καλύτερη προςέγγιση από τον πολύπειρο προκάτοχό του και ουσιαστικά καλείται να κτίσει μία ΑΕΚ που να παίζει σύγχρονο μπάσκετ. Με επιλογές ανάλογες.

Σπουδαίες εμφανίσεις με αιωνίους, κακή εικόνα με Λευκάδα, Κολοσσό και 15 λεπτά με Άρη... ε και; Τί ακριβώς ζητά η Ένωση; Να προωθήσει τους πιτσιρικάδες στους οποίους επενδύει και να τους πλαισιώνει με ξένους που θα κάνουν την διαφορά άμεσα. Ακριβώς το αντίθετο από όσα διαθέτει αυτή τη στιγμή. Ο Ζντοβτς έκτισε μία ομάδα βαριά σε όλες τις θέσεις, με μεγάλη αδυναμία στο να αλλάξει ταχύτητες.

Του δόθηκε πολύ σωστά η ευκαιρία να το πράξει δύο φορές διότι να μην ξεχνάει κανείς πως ο Σλοβένος από πέρυσι έφερνε όποιους ξένους ήθελε προκειμένου να έχει την σφραγίδα του.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ

Μετά την ηχηρή αποτυχία, δυστυχώς για όσους τον θαυμάσαμε ως παίκτη, και σε επίπεδο ανθρώπινο, η ΑΕΚ χρειάζεται να γυρίσει σε όσα ξεκίνησε. Αν κάποιος πρέπει να ψέξει τον Μανωλόπουλο για κάτι στους τελευταίους αγώνες είναι η η χρησιμοποίηση των πιτσιρικάδων. Σε τρεις εντελώς αδιάφορες αναμετρήσεις ο δικέφαλος πλην Λαρετζάκη που έπαιζε δεν είδε κάποιο άλλο νέο πρόσωπο.

Είδε νέες ιδέες αγωνιστικές, ηρεμία, αξιοποίηση όλων όμως αντί αρκετοί να γκρινιάζουν για τον περιορισμένο χρόνο του Ντίξον, θα ήταν προτιμότερο να ωθήσουν την ομάδα τους να βάλει από τώρα τις βάσεις για το καλοκαίρι που μπορεί πραγματικά να της αλλάξει την ιστορία. Με έναν νέο προπονητή, αποδεδειγμένα τέλειο γνώστη του μπάσκετ και της αγοράς, άπειρο βέβαια ακόμα σε κυρίαρχο ρόλο, έγινε μία κίνηση που με σωστή προσπάθεια δεν θα αποτύχει.

Είτε τρίτη, είτε τέταρτη είτε εκτός τετράδας, η ΑΕΚ έχει τον Μάκη Αγγελόπουλο να την στηρίζει και να εγγυάται μόνο καλύτερο μέλλον. Ο ιδιοκήτης έχεις κάνει περιςσότερα από όσα ορίζει το καθήκον του. Το θέμα είναι όλοι οι υπόλοιποι να στηρίξουν την προσπάθεια και το συναίσθημα που είναι πολύτιμο σε ομάδας με τέτοιο μέγεθος, να αξιοποιείται με καθαρό ορίζοντα το εγγύς μέλλον, όχι μία θολή ματιά στο παρελθόν.

ΠΟΤΕ ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΡΗΣ;

Ο Άρης είχε κακή εικόνα όλη την σεζόν, επένδυσε πολλά, έφερε Έλληνες παίκτες οι οποίοι θα μπορούν άμεσα να κάνουν την διαφορά όπως ο Γιάνκοβιτς. Παράλληλα έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου. Κακό μπάσκετ, προβλήματα, αλλά γιατί να θεωρεί πως απέτυχε; Υπήρξε τρομερή ατυχία στο θέμα Σανικίτζε και μετά σειρά λάθος επιλογών. Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι αν συμβεί οτιδήποτε στα πλέι οφ, να πεταχτεί αυτή η διετής προσπάθεια στα σκουπίδια.

Αν βλέπουν με ηρεμία, διαθέτουν έναν ικανότατο Έλληνα τεχνικό. Υπάρχει ένας αξιόλογος κορμός γηγενών και σε καλή ηλικία. Θέλουν μόνο τέσσερις ποιοτικούς ξένους να ανεβάσουν την ομάδα επίπεδο. Διόλου άσχημα.

Ο Νίκος Λάσκαρης πληρώνει τα παλιά χρέη, δείχνει πως διαθέτει όραμα για την ομάδα του. Το θέμα παραμένει όμως ποσο θα αντέξει στην πίεση από το...παρελθόν. Πόσο εύκολο είναι στον ίδιο να εξηγήσει στον κόσμο πως για ένα διάστημα δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα από την συμμετοχή σε έναν τελικό.

Οι κιτρινόμαυροι της Θεσσαλονίκης με δικό τους, ουσιαστικά γήπεδο, Έλληνες παίκτες στην κορύφωση της διαδρομής τους δεν είναι τόσο μακριά από το στόχο.

Για την ακρίβεια βρίσκονται τόσο κοντά όσο και μακριά αλλά εξαρτάται από τους ίδιους. Ο Πρίφτης μετά την περυσινή επιτυχία, φέτος κρίνεται σκληρά και είναι υπό αμφισβήτιση. Για ποιο ακριβώς λόγο; Λάθος επιλογές ξένων; ναι βεβαίως. Αυτό δεν σημαίνει πως έκλεισε ο κύκλος του.

Άπαντες στην Θεσσαλονίκη είχαν στρατευθεί πίσω από τον Νίκο Λάσκαρη και υποσχέθηκαν υπομονή. Εξαντλήθηκε τόσο γρήγορα;

ΑΕΚ και Άρης βρίσκονται σε ανοδική αλλά εύθραυστη πορεία. Ως τώρα ζητάγαμε από τον κόσμο υπομονή. Ήρθε η ώρα δύο εξαιρετικοί διοικητικοί ηγέτες να απαιτήσουν αυτοί υπομονή και να την δείξουν αμφότεροι έμπρακτα. Οι ιδέες του είναι πολύ κοντά στην υλοποίηση διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Θέλει λίγους μήνες ηρεμίας μόνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK