Δεν υφίσταται κόουτς Σάρας

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει την απομάκρυνση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, καθώς και την επόμενη μέρα που βρίσκει το "τριφύλλι" σε αναζήτηση προπονητή.

Δεν υφίσταται κόουτς Σάρας
INTIME SPORTS

Στο πρόσωπο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός πήρε ακριβώς αυτό που ζητούσε. Και γι αυτό τον απέλυσε. Οξύμωρο αλλά μεγάλη αλήθεια αναφορικά στο τέλος της σχέσης του Μαυροβούνιο με τους πρωταθλητές.

Ο Ιβάνοβιτς αποχωρεί έχοντας ήδη κατακτήσει τον έναν τίτλο της χρονιάς, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά ως βασικούς Παππά και Γιάνκοβιτς, με τον Μποχωρίδη να έχει πάρει χρήσιμα λεπτά και τον Χαραλαμπόπουλο να συμμετέχει σε έναν περιορισμένο αριθμό αγώνων. Παράλληλα εισήγαγε τον σκληρό τρόπο προπόνησης ιδιαίτερα για τους νεότερους.

Κοιτώντας όλα αυτά, μοιάζουν με copy-paste των όσων του ζητούσε η διοίκηση του συλλόγου όταν τον προσέλαβε. Με αυτό το σκεπτικό αποκτήθηκε ο Σλότερ, με αυτό το σκεπτικό δεν αποκτήθηκε ο Τζέιμς Άντερσον (εκπληκτική πρώτη χρονιά στην Ευρώπη με την Ζαλγκίρις) με αυτό το σκεπτικό η ομάδα περίμενε τόσο πολύ τον Νέλσον να επιστρέψει, με αυτό το σκεπτικό προστέθηκε ο βετεράνος Μπλουμς. Να μην εμποδιστεί η εξέλιξη των νέων.

Αδικείται ο Ιβάνοβιτς με την απόλυση; Σίγουρα, διότι δεν υποσχέθηκε πως θα αλλάξει τα όσα κάνει τόσα χρόνια. Όταν "στραβώνει" με έναν παίκτη, αυτός έχει τελειώσει και συνήθως χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Περίπτωση Λαουάλ, και καμιά δεκαριά άλλοι στη θητεία του στη Βιτόρια.

Το γνωστό βιογραφικό του

Είναι γνωστός για το πώς κτίζει μία ομάδα, αναπτύσσει το ταλέντο, αλλά και παράλληλα η αδυναμία του να πάρει άμεσα αποτελέσματα και να διαχειριστεί την πίεση. Τι άλλαξε σε σχέση με το cv του; Τίποτα. Όλα τα λάθη του αφορούν στην πίεση που λογικά έχει ένα μέγεθος όπως ο Παναθηναϊκός και στην αδυναμία του να διαλέξει ξένους, αν αυτοί δεν έχουν παίξει στην Ευρώπη, κυρίως δε, αν ο ίδιος δεν έχει προσωπική άποψη. Άλλη αδυναμία, επίσης γνωστή; Μέτριο κοουτσάρισμα. Άριστη προετοιμασία της ομάδας, αλλά στον πάγκο δεν δεχόταν ποτέ καμία συμβουλή με αποτέλεσμα γνωστές... κακές στιγμές.

Οι νταμπλούχοι τα ήξεραν όλα αυτά αλλά στάθηκαν στο γεγονός πως ήθελαν να κτίσουν την ομάδα τους. Δημοσίως Γιαννακόπουλος και Παπαδόπουλος επιτέθηκαν στον προπονητή για τον τρόπο που αξιοποιεί τους πιτσιρικάδες. Προφανώς θα ήθελαν να παίζουν πιο πολύ Διαμαντάκος και Χαραλαμπόπουλος, αλλά το περίεργο είναι πως ο Ιβάνοβιτς ήταν έτοιμος για απόλυση λόγω των ηττών από την ΤΣΣΚΑ, ενώ εκδιώχθηκε μετά την εντός έδρας αποτυχία κόντρα στον Ολυμπιακό.

Λάθη; Πολλά αλλά...

Λάθη; Τα καταγράψαμε. Έχοντας πολλές επιλογές, περίμενε τον τραυματία Ράιτ να ανακάμψει. Το ίδιο συνέβη με τον Νέλσον που υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό και όταν γύρισε είδε πως ο προπονητής δεν είχε ρόλο γι' αυτόν. Σκληρές προπονήσεις και πολύ τραυματισμοί, άρα έλλειψη επικοινωνίας με τους γυμναστές, καθώς πολλές φορές τα όρια ξεπεράστηκαν.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Ιβάνοβιτς, αλλά τι ακριβώς θέλει πραγματικά η διοίκηση του συλλόγου. Η ανανέωση είναι επίπονη διαδικασία και θέλει ανοικτά μάτια, αλλά ερμητικά κλειστά αυτιά. Τι έγινε στραβά σε αυτό το πλάνο; Τίποτα βάσει αριθμών, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το νέο συμβόλαιο στον Παππά. Θα μπορούσε να αγωνιστεί περισσότερο ο Χαραλαμπόπουλος; Σίγουρα, αλλά δεν θα έκανε πολλά πράγματα διαφορετικά διότι το σώμα του δεν είναι έτοιμο γι' αυτό το επίπεδο. Θα μπορούσε να παίξει ο Διαμαντάκος πιο πολύ; Ναι. Τίποτε περισσότερο.

Απολύονται... επιτυχημένοι

Και όμως ο Παναθηναϊκός σχεδόν έναν χρόνο μετά την απόλυση Πεδουλάκη, απολύει ακόμα έναν προπονητή και πλέον γίνεται σαφές πως ο γιαλός δεν είναι στραβός.

Βάσει των όσων τους ζητήθηκαν, είναι άγνωστο γιατί απολύθηκαν δύο κατά βάση επιτυχημένοι προπονητές και αυτό αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Ο Πεδουλάκης πήρε τρεις τίτλους μέσα σε 1,5 χρόνο παραλαμβάνοντας ενάμιση παίκτη, αλλά απολύθηκε γιατί το μπάσκετ του δεν ήταν ελκυστικό.

Ο Ιβάνοβιτς προσελήφθη για να αξιοποιήσει τους Έλληνες παίκτες και αν μπορεί να κρατήσει την ομάδα αξιοπρεπή. Φεύγει κυπελλούχος, με την ομάδα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και με δύο Έλληνες παίκτες πρωταγωνιστές.

Η αλήθεια είναι πως οι "πράσινοι", με τον Ιβάνοβιτς να μην μπορεί να διαλέξει και να αξιοποιήσει ξένους, δεν είχαν τύχη να κατακτήσουν τον τίτλο με μειονέκτημα έδρας. Διότι χωρίς τον Γκιστ και με τον Λαουάλ σταθερά παρκαρισμένο στον πάγκο, ο προπονητής έψαχνε παίκτη ενώ πιεζόταν να αλλάξει κάποιον εκ των Μπλουμς-Νέλσον.

Μανωλόπουλος και... Σάρας;

Η επόμενη ημέρα; Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ανέβασε πολύ τις μετοχές του δίπλα στον Πεδουλάκη έχοντας μερίδιο στις επιλογές ξένων και παράλληλα δίπλα στον Αλβέρτη ως ο... προπονητής που σχεδίαζε τα περισσότερα πράγματα στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Δύσκολο όμως να μείνει ως το τέλος της χρονιάς. Ήδη αναζητείται αντικαταστάτης για τον Γκιστ, ενώ η αγορά βοά πως προτείνονται και γκαρντ. Η σεζόν κάποια στιγμή θα τελειώσει όμως και ασχέτως αποτελεσμάτων, θα πρέπει να βγει στην αγορά για ακόμη έναν προπονητή.

Άσε με να κάνω... λάθος

Αν το όνειρο είναι ο Γιασικεβίτσιους, με δεδομένο πως ο Ομπράντοβιτς δεν γυρνάει με τέτοιους προϋπολογισμούς, δεν αφορά στις προπονητικές δυνατότητες, αλλά στο γεγονός πως η διοίκηση του Παναθηναϊκού μοιάζει να θέλει έναν άνθρωπο από το ένδοξο παρελθόν ώστε αποσείσει την πίεση του κόσμου από όλους. Προπονητικά δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή κόουτς Σάρας, όπως δεν υπήρχε και κόουτς Φράγκι. Επικοινωνιακά όμως;

Αυτό θα είναι το τρίτο και πιθανώς το πιο μεγάλο λάθος ως τώρα: απολύθηκαν δύο επιτυχημένοι, βάσει σχεδιασμού, προπονητές επειδή υπήρχε δυσαρέσκεια στον κόσμο, θα προσληφθεί ένας μέλλων προπονητής για να ηρεμήσει η εξέδρα.

Και θα είναι επιτυχημένη η επιλογή. Μέχρι τα πρώτα αποτελέσματα. Μετά;

Διαβάστε ακόμη:

Δ. Καρύδας: Ο απρόσιτος Ιβάνοβιτς και οι σχέσεις του με τον Διαμαντίδη

Τσάρλυ: Αξίζει ένα καλύτερο τέλος ο Διαμαντίδης

Θ. Καίσαρης: Να βγει ο Τσίπρας στο τηλέφωνο

Τα δεδομένα για τον προπονητή του Παναθηναϊκού: Ο Μανωλόπουλος και οι επιλογές του καλοκαιριού

News 24/7

24MEDIA NETWORK