Κανείς δεν είναι σαν τον Γκάρι Πέιτον

Ο Τάσος Μαγουλάς καταπιάνεται με τον μοναδικό παίκτη που κατάφερε να εξωθήσει τον Μάικλ Τζόρνταν όχι σε ένα, ούτε σε δύο αλλά σε τρία άσχημα παιχνίδια σε τελικούς NBA, τον παίκτη που αν και μισητός αντίπαλος, έμοιαζε τόσο πολύ στον χαρακτήρα του Air, τον παίκτη χωρίς... ομάδα, τον παίκτη σύμβολο για τους Σιάτλ Σουπερσόνικς, τον Γκάρι Πέιτον.

Κανείς δεν είναι σαν τον Γκάρι Πέιτον

"Δεν θα υπάρξει άλλος Γκάρι Πέιτον", λέει με σιγουριά ο Τζορτζ Καρλ και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην τεράστια καριέρα του ανθρώπου που βρίσκεται στο Hall of Fame, αλλά δεν έχει... ομάδα να αποσύρει την φανέλα του. Για την ακρίβεια, και σε ό,τι αφορά στην απόσυρση του θρυλικού "20", ο Πέιτον αρνείται να συμβεί με οποιονδήποτε άλλο όρο πλην του δικού του: να γίνει από τους αγαπημένους του Σιάτλ Σουπερσόνικς, όταν επιστρέψουν στο ΝΒΑ.

Αυτός κυρίες και κύριοι ήταν ο Γκάρι Πέιτον. Ένας μοναδικός παίκτης που άφησε τόσο ανεξίτηλα τα σημάδια του στο ΝΒΑ, ώστε κάθε πλέι μέικερ που πατά το πόδι του στο παρκέ, να προσπαθεί να βρει τα κοινά στοιχεία του.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν μιλάγαμε για έναν από τους πιο πλήρεις μπασκετικά γκαρντ στην ιστορία του μπάσκετ. Αυτό ισχύει διότι υπήρξε ο καλύτερος αμυντικός πόιντ γκαρντ (και γκαρντ για πολλούς) των 90ς και παράλληλα ένας παίκτης που σημείωνε +20 πόντους και μοίραζε +8 ασίστ κάθε βράδυ. Αναλάμβανε τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, οργάνωνε ως ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας.

Κανείς δεν είναι σαν τον Γκάρι Πέιτον

The glove

Δικό του δημιούργημα, εντός παρκέ, οι εκπληκτικοί Σόνικς, αφού ο Σον Κεμπ έκανε τα απίθανα άλματα, αλλά το σόου το έτρεχε η προσωπικότητα του Γκάρι Πέιτον. Η εκρηκτική, φωνακλάδικη, λίγο... αλήτικη προσωπικότητα, την οποία αποκαλούσαν "το γάντι". Δεν υπάρχει πιο οξύμωρο παρατσούκλι για έναν παίκτη ο οποίος μόνο με το... γάντι δεν έπαιζε. ΟΚ, το παρατσούκλι από το Όρεγκον Στέιτ πήγαινε στο γεγονός ότι εφάρμοζε σαν…γάντι αμυντικά στους αντιπάλους και τους εξαφάνιζε.

Ο Πέιτον ήταν ένας κανονικός... μάγκας στο παρκέ, αλλά και στα αποδυτήρια. Χωρίς πιστόλια, επίδειξη πλουτισμού, επεισόδια, σόου, υπήρξε ένας μεγάλος αθλητής και σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Κανείς δεν είναι σαν τον Γκάρι Πέιτον

H κόντρα με τον Τζόρνταν

Τόσο trash talk, όμως, δεν ήταν με το γάντι. Άλλωστε, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι αυτός που υποχρέωσε τον Μάικλ Τζόρνταν στα τρία χειρότερα παιχνίδια του σε τελικούς κι έβγαλε τους Μπουλς από το... μπάσκετ, βάζοντας και τον Φιλ Τζάκσον στη διαδικασία να του απαντάει με όλη την γκάμα της F-word, δίνοντας στο Σιάτλ την ελπίδα στους τελικούς. Τελικά από 3-0 έχασαν 4-2 και αυτό ήταν τιμητικό, αν υπολογίσουμε την τεράστια διαφορά δυναμικότητας.

Πάνω από όλα, όμως, ο Πέιτον κράτησε το Σιάτλ όρθιο με την άμυνά του, τους 21 πόντους του και τις ασίστ του. Άλλωστε, δεν είχε περισσότερη βοήθεια, καθώς ο έτερος γκαρντ, Νέιτ Μακμίλαν, έπαιξε ελάχιστα λόγω τραυματισμού.

Κανείς δεν είναι σαν τον Γκάρι Πέιτον

Όπου πήγαινε, οι ομάδες του ακολουθούσαν τον σκληρό χαρακτήρα του και αυτή ήταν η πραγματικότητα της καριέρας του. Πνευματικά δεν υπήρξε μετά τον Τζόρνταν πιο δυναμικός παίκτης ο οποίος μάζευε την ομάδα, δίδασκε τους νεώτερους, έφτανε τους πάντες στα αγωνιστικά όρια τους.

Όρια τα οποία πρώτα ξεπερνούσε ο ίδιος, καθώς στα 38 του κατάφερε να παίζει 25 λεπτά με τους Χιτ και να είναι καταλυτικός στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2006. Το μοναδικό του και πρώτο για το Μαϊάμι.

PHOENIX - NOVEMBER 21:  Jason Kidd #5 of the Phoenix Suns and Gary Payton #20 of the Seattle Sonics wait for action to start during an NBA game on November 21, 1999 at America West Arena in 1999 in Phoenix, Arizona.   NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  Mandatory Copyright Notice: Copyright 1999 NBAE (Photo by Barry Gossage /NBAE via Getty Images)
PHOENIX - NOVEMBER 21: Jason Kidd #5 of the Phoenix Suns and Gary Payton #20 of the Seattle Sonics wait for action to start during an NBA game on November 21, 1999 at America West Arena in 1999 in Phoenix, Arizona. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 1999 NBAE (Photo by Barry Gossage /NBAE via Getty Images) NBAE/GETTY IMAGES

Δημιουργώντας τον Τζέισον Κιντ

Στον Γκάρι Πέιτον χρωστάμε και τη... δημιουργία του κορυφαίου οργανωτή στο σύγχρονο μπάσκετ, του Τζέισον Κιντ: "Στον τρόπο που με αντιμετώπιζε ο Γκάρι στα ανοικτά γήπεδα του Όκλαντ οφείλω πολλά. Δεν μου χαρίστηκε, με πήγαινε στα όριά μου. Πολλά απογεύματα γυρνούσα σπίτι με κλάματα από όσα μου έκανε και μου έλεγε. Το γεγονός ότι έβρισκα τη δύναμη να τον ξαναδώ μπροστά μου, με έκανε καλύτερο παίκτη".

"Το μόνο που έκανα ήταν να πάρω αυτό το πλουσιόπαιδο από τα βόρεια προάστια, έναν σοφτ τύπο, και να του βάλω το γκέτο μέσα του. Αυτό ήταν", ήταν η σχεδόν πατρική απάντηση του Γκάρι Πέιτον.

Ένας πατέρας αποφασισμένος να σταματήσει τον αντίπαλό του και μόλις του κλέψει την μπάλα και πάει για το κάρφωμα να γυρίσει να του υπενθυμίσει τι του... είναι.

Κανείς δεν είναι σαν τον Γκάρι Πέιτον

Η νέα του αποστολή

Οι Θάντερ εξέφρασαν τη βούληση να αποσύρουν την φανέλα με το "20", ήθελαν να φέρουν τον Πέιτον πιο κοντά στην ομάδα, ιδιαίτερα για να διδάξει τον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Απέτυχαν.

Όπως έπαιξε, έτσι θα συνεχίσει. Γι' αυτόν υπάρχει μόνο μία ομάδα, οι Σιάτλ Σουπερσόνικς και μόνο στο δικό τους γήπεδο θα δει τη φανέλα του να κρέμεται. Αυτή είναι η επόμενη αποστολή του "glove". Να κολλήσει σαν γάντι σε όσους δεν αφήνουν το Σιάτλ να ανακτήσει μία ομάδα ΝΒΑ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK