Κρυφτό πίσω από τον Σπανούλη

Ο Τάσος Μαγουλάς εξηγεί γιατί η παρουσία του Σπανούλη στον Ολυμπιακό εμποδίζει να βγουν ξεκάθαρα στην επιφάνεια οι ελλείψεις της ομάδας.

Κρυφτό πίσω από τον Σπανούλη
INTIME SPORTS

Αποτελεί ευθύνη ενός ηγέτη να κρατάει την ομάδα του όρθια. Οφείλει να την ωθήσει προς τον καλύτερο δυνατό δρόμο και να υποστηρίξει τους συμπαίκτες του. Κανείς όμως στον ρόλο του ηγέτη δεν μπορεί να περιλαμβάνει και την…κάλυψη. Ο Ολυμπιακός όλα τα προβλήματα που του προκάλεσε φέτος ο αποκλεισμός από το κύπελλο, αλλά και όσα λάθη έκανε τον τελευταίο καιρό τα βάζει…πίσω από τον Σπανούλη.

Προπονητές, συμπαίκτες, διοίκηση, όλοι έμαθαν να κρύβονται πίσω από αυτόν αλλά το συγκεκριμένο κρυφτό δεν γίνεται να συνεχιστεί αν οι ερυθρόλευκοι σέβονται το τεράστιο μέγεθός τους.

Έχει σημασία το γεγονός της νίκης με την Νεπτούνας και μάλιστα διπλή: αφενός το 3-0 του Ολυμπιακού που ακόμα δεν έχει βρει ρυθμό και δεν κάλυψε, αγωνιστικά, ποτέ τις απουσίες του, αφετέρου με το καταιγιστικό του παιχνίδι ο Σπανούλης εξέθεσε για πολλοστή φορά τα ζητήματα του συγκεκριμένου συνόλου.

Με πιο επώδυνο τρόπο θα εκτίθονταν αν για παράδειγμα ο Λαρισαίος δεν αγωνιζόταν στα πρώτα τρία παιχνίδια της Ευρωλίγκας αλλά η ομάδα του Πειραιά φρόντισε να τον κρατήσει στις τάξεις της. Μόνο που δεν βοηθάει ουσιαστικά για το μέλλον η συγκεκριμένη κατάσταση.

Αμυντική κατάρρευση

Με τον Σπανούλη να βάζει 34 πόντους, να δίνει επτά ασσίστ, να πετυχαίνει όλα τα κρίσιμα, ο Ολυμπιακός δεν αποφασίζει αν έχει προπονητή στον πάγκο, αν χρειάζεται αναπροσαρμογή του προσανατολισμού του Μπαρτζώκα, αν πρέπει να ετοιμάσει ένα καινούργιο σχέδιο. Οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν πλέον σαφές αγωνιστικό πλάνο ενώ από αγώνα αγώνα καταρρέει η άμυνά τους.

Προσωπικότητα ναι, προπονητής;

Ο Τόμιτς είναι μία ισχυρή προσωπικότητα που μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις και για παράδειγμα να στείλει στον πάγκο τον αρνητικό έως τώρα Μάντζαρη ή τον Λαφαγιέτ, επιλέγοντας λιγότερες αλλαγές. Αλλά δεν μπορεί να κριθεί ως προπονητής ένας άνθρωπος που ουσιαστικά δεν έχει δουλέψει ποτέ ως χεντ κόουτς ενώ η προϋπηρεσία του στους πάγκους έστω ως βοηθός είναι περιορισμένη. Πιθανώς να γίνει καλός προπονητής. Μπορεί και όχι. Αν αυτό αρκεί στους Αγγελόπουλους, το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι.

Ακόμα και νυν προπονητής μίλησε περισσότερο ως ένα σύμβολο του Ολυμπιακού και λιγότερο ως προπονητής. Γιατί δηλαδή πρέπει οι φίλαθλοι να χαίρονται τις νίκες και να μην κάνουν κριτική; Αν είναι να πανηγυρίζονται μόνο τέτοιες νίκες και να χρησιμοποιούνται δικαιολογίες στος απουσίες για την εικόνα απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε μόνο έναν ξένο στην σύνθεσή του, τότε κάτι αντιμετωπίζεται επιπόλαια.

Ποιο είναι το πλάνο;

Φυσικά και είναι σημαντικές απουσίες αλλά…φυσικά δεν έχει γίνεται τίποτε για να καλυφθούν(δεν μιλάμε μόνο για μετεγγραφές).

Όταν μία ομάδα όπως ο τέως πρωταθλητής Ευρώπης ξεκινά την χρονιά και θέτει ως στόχο νταμπλ και φάιναλ φορ, θα πρέπει να είναι έτοιμη για κριτική και όχι μόνο για χειροκρότημα.

Ακόμα και αυτή η φιλότιμη προσπάθεια του Τόμιτς γίνεται από έναν έξυπνο άνθρωπο που ουσιαστικά θέλει να κερδίσει χρόνο όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για τους παίκτες του και την διοίκησή του.

Βοηθούν οι επιστροφές

Σίγουρα ο Ολυμπιακός θέλει να δει τον Ντάρντεν στο παρκέ διότι έτσι θα βρει επιτέλους ένα κανονικό τριάρι με προσωπικότητα που θα καταφέρει να κερδίσει μάχες στην θέση του. Με την επιστροφή του Πρίντεζη οι ερυθρόλευκοι θα είναι πραγματικά πλήρεις βάσει το καλοκαιρινού σχεδιασμού και θέλουν να δουν πώς θα λειτουργήσει η ομάδα. Ακόμα κι έτσι, θα συνεχίσει να είναι η μόνη που δεν θα μπορεί να ποστάρει σέντερ της ενώ παρουσιάζει κτυπητές αδυναμίες στην άμυνα κοντά στο καλάθι.

Το ζητούμενο όμως παραμένει ένα: Ποιος θα είναι ο προπονητής; Αν είναι ο Τόμιτς, έχει το ελεύθερο να αλλάξει πράγματα; Όσο καλά και να παίξει ο Σπανούλης ή όσο άσχημα, δεν γίνεται να καλύπτει επ’ άπειρο τους πάντες. Αυτή την στιγμή η διοίκηση του Ολυμπιακού παρουσιάζει μία αδικαιολόγητη αδράνεια. Μία αναβλητικότητα που δεν ταιριάζει σε ανθρώπους με σχέδιο.

Είναι δείγμα αδυναμίας στις ήττες η ευθύνη να πέφτει στον κακό Σπανούλη και για να έρθουν οι νίκες να πρέπει ο Σπανούλης να παίζει όπως στα νιάτα του με το Μαρούσι.

Διαβάστε ακόμη:

Νεπτούνας - Ολυμπιακός 81-85 παρ.

Τόμιτς: "Να χαιρόμαστε τις νίκες είτε με 3 είτε με 33 πόντους"

News 24/7

24MEDIA NETWORK