Λείπει το plan b στον Παναθηναϊκό

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει την αμυντική αδυναμία του συγκεκριμένου ρόστερ του Παναθηναϊκού στα εκτός έδρας παιχνίδια και την απουσία εναλλακτικών τρόπων νίκης πέραν της επιθετικής υπεροχής.

Λείπει το plan b στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Κάτι που διδάσκει ο Παναθηναϊκός την τελευταία τριετία είναι πως δεν αναζητά δικαιολογίες, παλεύοντας να νικήσει κάθε αγώνα. Μία ομάδα η οποία εξορθολόγισε τον προϋπολογισμό της δραστικά, συνεχίζει να κτυπά κάθε παιχνίδι. Είναι αυτό που δήλωσε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος μετά από την ήττα κόντρα στη Ρεάλ: "Δεν μας ενδιαφέρουν οι απουσίες, εμείς ως Παναθηναϊκός πηγαίνουμε σε κάθε αγώνα για την νίκη". Όπως ακριβώς επιτάσσει το μέγεθος του συλλόγου.

Αυτό δεν σημαίνει πως η φανέλα νικά μόνη της. Βοηθάει σίγουρα, ανεβάζει επίπεδο, δίνει ώθηση στον παίκτη, αλλά ως εκεί. Εκεί πρέπει να μπαίνει το ρόστερ και το πλάνο.

Αμυντικό κενό

Η προηγούμενη επίσκεψη του Παναθηναϊκού στην Ισπανία κατέδειξε ένα τεράστιο μειονέκτημα και αυτό αφορά στην άμυνα. Οι πρωταθλητές μοιάζουν σε αρκετά σημαντικά διαστήματα μπερδεμένοι, νωθροί, παθητικοί στην άμυνα.

Βεβαίως, είναι σαφές πως ο Ιβάνοβιτς προσελήφθη για να φτιάξει ένα σύνολο που θα παίζει σύγχρονο, επιθετικό μπάσκετ και δεν θα εξετάζει πρώτα την καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου. Ο Μαυροβούνιος τα έχει πάει εξαιρετικά αλλά όταν θα βρίσκεται κόντρα σε ομάδα με ποιοτικότερο ρόστερ ή εκτός έδρας, θα πρέπει να βρίσκει έναν τρόπο να περιορίζει - καταστρέφει το παιχνίδι του.

Την Πέμπτη έλειψαν τρεις παίκτες που ίσως βοηθούσαν στο 46-42 της 3ης περιόδου να παραμείνει η διαφορά σε χαμηλά επίπεδα. Μπορεί και να μην έκαναν τίποτα. Το σίγουρο είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει δεύτερη επιλογή. Όταν δεν μπουν τα σουτ του Σλότερ ή όταν η άμυνα κλείνει τον Διαμαντίδη ή... προκαλεί τον Νέλσον να σουτάρει, οι "πράσινοι" έχουν ηττηθεί. Γιατί; Διότι πολύ απλά δεν μπορούν να κρατήσουν δυνατούς αντιπάλους κάτω από τους 70 πόντους σε εκτός έδρας αγώνες.

Μόλις σε δύο παιχνίδια η ομάδα του Ιβάνοβιτς έχει περιορίσει την επιθετική διάθεση των γηπεδούχων. Στην Πολωνία κόντρα στην Τουρόβ και στο Μιλάνο. Στο top 16, η άμυνα δέχεται 81,5 πόντους σε δύο εκτός έδρας παιχνίδια, απέναντι -βεβαίως- στις πιο ισχυρές ομάδες.

Το καλύτερο μπάσκετ

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάνοβιτς παίζει το καλύτερο μπάσκετ που έχουμε δει από τους "πρασίνους" πάνω από μία πενταετία και αυτός ήταν ο σκοπός. Παίζει, όμως, μακριά από το ΟΑΚΑ και την πιο αναποτελεσματική άμυνα.

Όταν το ρόστερ δεν είναι τόσο ποιοτικό όσο παλιά, μοιραία η επίθεση δεν μπορεί να κρατήσει νίκες εκτός έδρας. Το εναλλακτικό πλάνο σε αυτές τις έδρες όπου παίζονται οι προκρίσεις (και είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο στα πλέι οφ) φαίνεται να μην βγαίνει στην επιφάνεια. Πέραν της προσθήκης ενός ψηλού, το ζητούμενο για το προπονητικό τιμ είναι να βρει εκείνες τις ισορροπίες που μακριά από την Αθήνα θα δίνουν ελπίδες για το μεγάλο διπλό.

Αυτό το... δεύτερο πλάνο θα χρειαστεί σίγουρα στο Τελ Αβίβ και το Βερολίνο, εκεί όπου θα παιχθεί η χρονιά στην Ευρωλίγκα.

Διαβάστε ακόμη

Ρεάλ - Παναθηναϊκός 83-65

Λαβή... τζούντο από τον Καμπάτσο στον Διαμαντίδη (VIDEO)

Έκρυψε την μπάλα ο Διαμαντίδης, το έχασε ο Μπατίστα (VIDEO)

Ιβάνοβιτς: "Δεν είναι δικαιολογία, θα βελτιωθούμε εκτός"

News 24/7

24MEDIA NETWORK