O Ντιρκ είναι... GEOAT

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τον Ντιρκ Νοβίτσκι και αναρωτιέται αν υπάρχει άλλος Ευρωπαίος που να έχει φτάσει σε τέτοια επιτεύγματα.

O Ντιρκ είναι... GEOAT

Ο Ντιρκ Βέρνερ Νοβίτσκι θα ήταν ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στον Πανιώνιο. Ο μοναδικός ίσως ο οποίος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Φάνη Χριστοδούλου. Αν το 1996, στην σεζόν της Ευρωλίγκας, οι κυανέρυθροι πίστευαν λίγο περισσότερο τον Στράτο Κωσταλά και κινούνταν δυναμικά για τον 18χρονο Γερμανό της Βούρζμπουργκ αντί για τον Βραζιλιάνο Καρβάλιο, τώρα πολλά θα ήταν διαφορετικά. Για όλους πλην του Νοβίτσκι διότι καθώς ξεκινά μία από τις τελευταίες σεζόν του στo NBA, είναι σαφές πως όποιο δρόμο κι αν έπαιρνε, θα τον οδηγούσε εκεί που βρίσκεται τώρα.

GEOT

Στους νέους φίλους του ΝΒΑ αρέσουν οι συντομογραφίες και θα τον αποκαλούσαν GEOAT (Greatest European Of All Times). Όταν μπαίνεις σε τέτοιες ατραπούς υπάρχει σαφέστατα το υποκειμενικό στοιχείο αλλά και συγκεκριμένα αντικειμενικά στοιχεία.

Ναι ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών σύμφωνα τουλάχιστον με μία συγκεκριμένη οπτική: αναδείχθηκε καλύτερος στους…καλύτερους.

Η φετινή του πρεμιέρα στο ΝΒΑ, με 18 πόντους απέναντι στην άμυνα του Σαν Αντόνιο, τον ωθεί ακόμα κοντύτερα στην πρώτη 10αδα των σκόρερ όλων των εποχών. Είναι 36 ετών και πέρυσι είχε 21,4 ένα επίτευγμα που μόνο μία πεντάδα το έχει επιτύχει μετά τα 35: Τζόρνταν, Τζαμπάρ, Μπέιλορ, Ίνγκλις, Καρλ Μαλόουν.

Κορυφαίος στους κορυφαίους

Το 2007 ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος και το 2011 οδήγησε το Ντάλας στο πρώτο του πρωτάθλημα. Το 2006 είχε παίξει επίσης σε τελικούς ΝΒΑ. Αυτοί είναι οι απόλυτοι αριθμοί. Γνωρίζετε κάποιον Ευρωπαίο που να έχει φτάσει σε τέτοια επιτεύγματα; Δεν συζητάμε για το γεγονός πως πήρε την χειρότερη εθνική Γερμανίας, από όσο μπορούμε να θυμόμαστε και την έφερε δεύτερη στην Ευρώπη, τρίτη σε Μουντομπάσκετ και σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Σύμφωνοι υπάρχει ο Τόνι Πάρκερ με τα πρωταθλήματά του στο Σαν Αντόνιο ή την εθνική Γαλλίας. Αλλά ο συμπαθής Γάλλος δεν έχει ηγηθεί ποτέ στο Σαν Αντόνιο. Όταν θα συμβεί, το συζητάμε.

Από τον Γκάλη στον Τσόσιτς

Κοιτώντας σε μία εκλεκτή παρέα όπως ο Γκάλης, ο Πέτροβιτς, ο Σαμπόνις, ο Πάου Γκασόλ, o Βλάντε Ντίβατς, ο Σεργκέι Μπέλοφ, o Κρέζιμιρ Τσόσιτς, θα δούμε πως ο μοναδικός που οι καλύτεροι τον αποδέχθηκαν ως… καλύτερο είναι ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Ναι, διαφορετικές εποχές, διαφορετικές συνθήκες. Κανείς δεν λέει όχι. Ο Σαμπόνιτς για παράδειγμα δεν έπαιξε ποτέ στα καλύτερά του και ο Πέτροβιτς μόλις βρήκε τον ρυθμό του, επέλεξε να γυρίσει στην Ευρώπη(με συμβόλαιο υπογεγραμμένο με τον Παναθηναϊκό) και δυστυχώς να χάσει την ζωή του σε γερμανικό αυτοκινητόδρομο. Ο Νίκος Γκάλης δεν θα μπορούσε στο ΝΒΑ να είναι ο ίδιος υπερπαίκτης που άλλαξε την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Μπέλοφ και ο Τσόσιτς δεν έπαιξαν εκεί, αν και ο Τσόσιτς υπηρέτησε το αμερικάνικο μπάσκετ παίζοντας σε κολλέγιο αλλά επελέγη πολύ χαμηλά στα ντραφτ.

Αν συμφωνούμε, ελάχιστοι θα διαφωνήσουν, πως στο ΝΒΑ παίζουν πάντα οι καλύτεροι του πλανήτη, ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι ο μοναδικός ο οποίος είναι ηγέτης και σταθερά περιλαμβάνεται στους κορυφαίους ανάμεσα σε κολοσσούς όπως ο Κόμπε, ο Λεμπρόν, ο Ντάνκαν.

Συνέχεια και συνέπεια

Χρειάζεται να κάνουμε μία διαφοροποίηση στο ποιος παίκτης μας αρέσει ποιος έχει πετύχει συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό συζητάμε. Ο Νοβίτσκι είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος όλων των εποχών διότι υποχρέωσε του Αμερικανούς να τον αποδεχθούν ως κορυφαίο ανάμεσά τους. Οι «γιάνκηδες» δεν έχουν φειστεί καλών λόγων για ξένους παίκτες. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους(οι Γιουγκολάβοι κάποτε έλεγαν σοβαρά πως ο Νταλιμπάγκιτς είναι καλύτερος του Μπερντ και δεν τους έπαιρναν στο κυνήγι), διαθέτουν αυθεντική εκτίμηση για το ταλέντο και δεν χωρούν σωβινισμοί στον αθλητισμό τους.

Ο Νοβίτσκι, τουλάχιστον κατά την άποψη του γράφοντος με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων, είναι ο κορυφαίος στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένα αυθεντικό παράγωγο του μπάσκετ της γηραιάς ηπείρου, με γερμανική πειθαρχία στην δουλειά, …νοτιοευρωπαϊκό πάθος κι έμπνευση, προκαλεί όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα πρωτεία του. Δεν είναι εύκολο να ξαναβρεθεί άνθρωπος με ύψος 2,12 να διαθέτει τέτοια πλαστικότητα, συνέχεια και συνέπεια και γι αυτό είναι μοναδικός.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Νοβίτσκι σε όλη του την καριέρα λειτουργούσε πάντα με γνώμονα το συναίσθημα. Θα βρίσκεται πάντα κοντά στην εθνική αδιαφορώντας από τα μικρά του χρόνια για τις απειλές του Κούμπαν, θα σκέφτεται συνέχεια την ευκαιρία να παίξει έναν χρόνο στην Γερμανία όταν όλα κρίνει πως τελειώνουν στο ΝΒΑ και το καλοκαίρι, θα έρχεται στην Ελλάδα για να απολαύσει τον ήλιο και την φιλοξενία μίας χώρα την οποία λατρεύει πραγματικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK