Σπανούλης: Kill... beard

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ανατροπή της Ελλάδας επί των Κροατών και την αμυντική διαφοροποίηση.

Σπανούλης: Kill... beard

Ο Σπανούλης θα κάνει τέτοια παιχνίδια και ξέρουμε πως όταν τα κάνει η εθνική δεν θα χάνει. Εκείνο που διαφοροποιήθηκε αφορά στις αμυντικές λύσεις που βρήκε ο Κατσικάρης για να διορθώσει τα πολλά κακώς κείμενα. Ο Σπανούλη έβαζε, ο Καϊμακόγλου έβγαζε από το παιχνίδι τον Σάριτς στο σημείο που πήγαινε να τελειώσει το παιχνίδι.

Έξι λεπτά που άλλαξαν μία αναμέτρηση η οποία θα μπορούσε να χαθεί αν ο Σπανούλης δεν έβρισκε την σκηνή που ήθελε για να δώσει μία συνήθη μεγάλη παράσταση. Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, ο Λαρισαίος θέλει κοινό για να αποδώσει καλύτερα και το γεμάτο από παθιασμένους(κι ευπρεπέστατους) Κροάτες έγινε σπίτι του. Μόνος του στην τέταρτη περίοδο έκρυβε όλες τις επιθετικές αδυναμίες του συνόλου είτε με αυτά τα τρίποντα ...σταυρός(η άμυνα μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνο αν κάνει τον σταυρό της) είτε με εξαιρετικές πάσες και χωρίς λάθη. Οι συμπαίκτες του είχαν...ξαναδεί το έργο και γνώριζαν αμέσως πώς όφειλαν να αντιδράσουν σε αυτό το ξέσσπασμα του ηγέτη τους.

Ο οργισμένος μουσάτος

Η Ελλάδα μέχρι το 30 έδειχνε αυτό που βλέπαμε από την αρχή της προετοιμασίας: θέλει να παίξει άμυνα όμως η βασική της πεντάδα δεν είναι ειδική για τέτοιες αποστολές. Κανένα πρόβλημα. Μπήκε ο Καϊμακόγλου για να παίξει επική ή μάλλον ελληνική άμυνα. Ο Σάριτς ξέχασε τις βόλτες μέσα στην ρακέτα και οι ψηλοί του Περάσοβιτς κοιτούσαν αδιάφορα τα χαμένα σουτ των συμπαικτών τους. Πού να πάνε μέσα με τον οργισμένο μουσάτο; Ο αρχηγός της Ούνιξ, θυμήθηκε τα πρώτα του χρόνια στις εθνικές όταν κάλυπτε την ...πλάτη του Σπανούλη και του Ζήση με την δύναμη και το πάθος του.

Η δύναμη ήταν αυτό που δεν είχαμε μέχρι το 30'. Αυτό μας έβαλε να κυνηγάμε τους Κροάτες οι οποίοι έχασαν νωρίς τον Σάριτς με φάουλ και δεν είχαν τον καλύτερό τους παίκτη, Μπόγια Μπογκντάνοβιτς. 'Επαιξαν όμως παθιασμένα, έξυπνα και κτύπησαν την περιφερειακή άμυνα της Ελλάδας. Κρατούσαν μία διαφορά χάρις στα σουτ αλλά το δίδυμο Μπουρούση-Κουφού, δεν επέτρεψε στον Τόμιτς να δώσει έναν ακόμα πόλο στην επίθεση. Μόλις η άμυνα έδεσε, ο Κατσικάρης έκανε αυτό που όφειλε: η μπάλα στον Σπανούλη και δίπλα του Ζήσης-Σλούκας για να παραμένει ψηλός ο ρυθμός με τους δύο καλύτερους σουτέρ στο παρκέ.

Δεν πολυχρειάστηκαν αλλά έκαναν δουλειά τόσο καλή, ώστε ο Σπανούλης βρήκε ρυθμό. Ο ξεκούραστος Πρίντεζης μπήκε στο σημείο που η εθνική είχε ελέγξει απόλυτα το παιχνίδι και χρειαζόταν να έρθουν τα εύκολα καλάθια. Με μεθοδικότητα, ήρθε το καλύτερο διάστημα που θα μπορούσε να είχε κλειδώσει την νίκη νωρίτερα από το σουτ του Σιμόν, όμως δύο λάθος επιλογές του Μπουρούση και του Σπανούλη, έδωσαν στους γηπεδούχους μία τελευταία ευκαιρία.

Πόσο σκληροί είμαστε;

Και τώρα; Τώρα η ομάδα απέκτησε ψυχολογία και ξέρει πως μπορεί να κερδίσει δύσκολα παιχνίδια. Αλλά αν η ομάδα έχει καθαρό μυαλό, οφείλει να αξιοποιήσει τα 30 πάλι άσχημα λεπτά όπου δεν βρέθηκαν λύσεις ούτε σε άμυνα ούτε σε επίθεση. Ο Κατσικάρης έβαλε επί τούτω 11 από τους 12 παίκτες χωρίς να πάρει τίποτε πλην από τους δύο ψηλούς και τις καλές στιγμές του Πρίντεζη. Οι γκαρντ πάλι απόντες ιδιαίτερα ο Καλάθης που κάνει εύκολα λάθη.

Το περιφερειακό σουτ είναι ανύπαρκτο μέσα από κάποιο σύστημα και ουδείς παίρνει ευθύνη για περισσότερο από ένα μακρινό σουτ, Στο ξεκίνημα χάθηκαν έξι λέι απ, αδιανόητο για παίκτες αυτού του επιπέδου απόρροια φανερής έλλειψης ρυθμου. Η βασική πεντάδα, μοιάζει να προσπαθεί να παίξει ένα μπάσκετ διαφορετικό από τις ατομικές της δυνατότητες. Κοινώς, δεν είναι μία πεντάδα η οποία θα επικεντρωθεί στην άμυνα και όταν το κάνει, δεν προλαβαίνει να παίξει ούτε επίθεση. Δεν είναι στην φύση της ένα αργό μπάσκετ που θα εξοντώνει τον αντίπαλο. Γι αυτό υπάρχουν άλλοι παίκτες και μάλιστα όχι πολλοί.

Αυτή είναι η διάκριση που περιμένουμε να γίνει στα επόμενα παιχνίδια μέχρι τα κρίσιμα χιαστί: η ομάδα να βρει ρυθμό και κάθε πεντάδα να πετυχαίνει σε αυτό που μπορεί πραγματικά να προσφέρει, και όχι σε αυτό που θέλουμε να κάνει.

Ο χαρακτήρας, το ταλέντο, η διάθεση είναι εκεί. Λείπει ο ρυθμός και η σκληράδα.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα - Κροατία 72-70

Χαμός στο twitter με τη νίκη-ανατροπή της Ελλάδας επί της Κροατίας

Η επική περιγραφή της μεγάλης ανατροπής της Ελλάδας

Δείτε τα καθοριστικά τρίποντα του Σπανούλη (VIDEO)

Δείτε τον έξαλλο πανηγυρισμό του Μπουρούση!

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Πρίντεζη

Το... calma του Σπανούλη στον Ζήση

News 24/7

24MEDIA NETWORK