Τάι Λόσον: Πάσα από την αποτοξίνωση

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ιστορία αλκοολισμού του Τάι Λόσον που έχει διδακτικό χαρακτήρα, ανάγκασε τους Ντένβερ Νάγκετς να τον παραχωρήσουν με ανταλλαγή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και την κίνηση-ματ των Χιούστον Ρόκετς στον δρόμο προς το δακτυλίδι.

Τάι Λόσον: Πάσα από την αποτοξίνωση
2012 NBAE

Ένας μπασκετμπολίστας που εισπράττει 13 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, τελείωσε τη σεζόν 3ος σε ασίστ και μόλις άλλαξε ομάδα. Παράλληλα όμως ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Το ΝΒΑ έχει αναγνωρίσει πως μεγαλύτερο, ιστορικά, είναι το πρόβλημα των παικτών (και των προπονητών κάποιες φορές) με το αλκοόλ παρά με τα ναρκωτικά. Πολλές ιστορίες έχουν κυκλοφορήσει για αθλητές που ξαφνικά εξαφανίστηκαν ή ακόμα και για σούπερ σταρ όπως ο Τσαρλς Μπαρκλεϊ.

Πάσα στο Χιούστον το πρόβλημα

Από τις λίγες φορές που πληροφορούμαστε τόσο ανοικτά την εξέλιξη μίας υπόθεσης αλκοολισμού και μάλιστα ενός κορυφαίου παίκτη, όπως ο Τάι Λόσον. Αρκετοί είχαν εντυπωσιαστεί από την...άνεση της ανταλλαγής όπου το Ντένβερ ουσιαστικά δεν πήρε τίποτε για τον τρίτο πασέρ του πρωταθλήματος. Στην πραγματικότητα όμως...πάσαρε ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο τουλάχιστον για τους Νάγκετς.

Το να συλληφθεί κάποιος αθλητής οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ (DUI) δεν είναι απίθανο. Μπορεί να συμβεί μία φορά, ίσως και παραπάνω στην καριέρα του. Για τον Λόσον, οι δύο κατηγορίες μέσα σε επτά μήνες, υποδήλωσαν το τεράστιο ζήτημα: ο γκαρντ των Νάγκετς τότε θεωρήθηκε αλκοολικός.

Η υπόθεσή του μοιάζει μοναδική υπό την έννοια πως ελάχιστοι πρωταγωνιστές στο απόγειο της καριέρας τους δημοσιοποιούν ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ετοιμάζονται σε δύο μήνες να "μπουν" στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόχειρα μπορεί να θυμηθεί κανείς τις δίκες του Κόμπε, του Κιντ ίσως και την περίπτωση της πρώτης συντοξιοδότησης του Air.

Οι Ρόκετς γνωρίζουν το ρίσκο

Οι Ρόκετς μίλησαν ανοικτά για το θέμα κι έδειξαν μεγάλη συστολή για να παρουσιάσουν την ...κλοπή ως μία επιτυχία. Έστειλαν τα μη εγγυημένα συμβόλαια του Παπανικολάου, του Ντόρσεϊ, του Πριτζιόνι, του Νικ Τζόνσον συν ένα μελλοντικό πικ πρώτου γύρου (το οποίο προστατεύεται αν είναι λότερι πικ) για να αποκτήσουν τον καλύτερο παίκτη των "ανταγωνιστών" Νάγκετς. Γνώριζαν πως μετά την δεύτερη σύλληψή του, στις 14 Ιουλίου στο Λος Άντζελες (η πρώτη 23 Ιανουαρίου) ο Λόσον θα έπρεπε να μπει για έναν μήνα σε κλινική ανεξάρτητης και μετά να φοράει ένα ειδικό βραχιόλι που παρακολουθεί την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα. Αντιλαμβάνονται το ρίσκο.

Οι εκπρόσωποί του υποστηρίζουν πως ο Λόσον στα 27 του, όντας πατέρας μίας κόρης είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί από το 2008 (συνελήφθη στο κολέγιό του) προκειμένου το καλοκαίρι του 2016 να αποτελέσει έναν από τους πιο καυτούς ελεύθερους παίκτες.

"Βρίσκεται σε σκοτεινό δρόμο"

Το Ντένβερ παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να τον διαχειριστεί άλλο αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο το αλκοόλ. Από το 2013 άλλωστε έχουν καταγραφεί 10 συμβάντα που εμπλέκουν τον Λόσον. Από ξυλοδαρμό, σειρά χαμένων προπονήσεων, βίντεο όπου (πριν το ντραφτ) καπνίζει μαριχουάνα, τσακωμούς με τους προπονητές. Προάγγελος του τελευταίου προβλήματος, η ακύρωση του ετήσιου καμπ για παιδιά στις 13 Ιουλίου. Στις 14 συνελήφθη.

"Δεν μπορούσαμε να κάτι περισσότερο για τον Τάι. Τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα αλλά φαίνεται να βρίσκεται σε έναν σκοτεινό δρόμο που δεν γίνεται πλέον να τον επαναφέρουμε. Προσπαθήσαμε να τον ανταλλάξουμε και να... κερδίσουμε κάτι αλλά δεν υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον. Το Χιούστον έχει μία άλλη προσέγγιση. Μακάρι να πετύχουν", δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Ντένβερ Τζος Κρένκε θέλοντας να εξηγήσει μία ανταλλαγή η οποία στα χαρτιά κάνει το trade Πάου Γκασόλ-Κουόμε Μπράουν να φαίνεται δίκαιο.

Οι Ρόκετς αισθάνονται σίγουροι πως αν μπει στο παρκέ ο Λόσον και το μυαλό του είναι καθαρό, πρόκειται για την κίνηση που τους καθιστά φαβορί. Η καλή του σχέση με τον Χάρντεν θα βοηθήσει ώστε οι μπασκετικοί εγωϊσμοί να μπουν στην άκρη και η ομάδα που έφτασε στους τελικούς της Δύσης να πραγματοποιήσει το άλμα στους τελικούς του ΝΒΑ.

Οι δαίμονες θέλουν... νεανικό αίμα

Η ουσία όμως δεν αφορά στο Χιούστον ή στο Ντένβερ. Λίγες μόνο ημέρες μετά την επιτυχία της εθνικής μας, την προοπτική νεαρών αθλητών, η ιστορία του Λόσον πρέπει να αποτελέσει τεράστιο παράδειγμα αρκεί να μην σταθεί κανείς στο αλκοόλ. Οποιοσδήποτε νεαρός αθλητής που πετυχαίνει και πραγματοποιεί το όνειρό του σύντομα θα συναντήσει τους δαίμονές του. Στις ΗΠΑ, με την φτώχεια στα γκέτο. είναι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ακόμα και τα όπλα.

Σε κάθε μεριά του κόσμου υπάρχουν κάποιοι δαίμονες πέραν των ουσιών, που "διψούν" για νεανικό αίμα και σωστά το ΝΒΑ, μέσω του ESPN, επέτρεψε την δημοσιοποίηση της ιστορίας ενός τόσο σημαντικού παίκτη. Ένα από τα θετικά του αθλητισμού στις ΗΠΑ είναι πως δεν αποτελεί ρετσινιά ο αλκοολισμός ή ο εθισμός στα ναρκωτικά. Αντίθετα αξιοποιούνται τέτοιες περιπτώσεις για να σώσουν χιλιάδες παιδιά από τον γκρεμό.

Πριν φτάσουν στην περίπτωση του Βιν Μπέικερ ο οποίος από τα 100 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, χρεοκόπησε λόγω αλκοόλ κα ιτώρα δουλεύει σε αλυσίδα καφέ για να συντηρήσει την οικογένειά του, ίσως ο Λόσον αποτελέσει πιο δυνατό παράδειγμα. Για οποιονδήποτε νεαρό αθλητή οι δαίμονες, σειρήνες τους ονομάζαμε παλαιότερα, αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πραγματική επιτυχία και την ευτυχία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK