Το μπάσκετ που σε αφήνει άφωνο!

Ο Τάσος Μαγουλάς αποθεώνει το επικό φινάλε στο ΟΑΚΑ, γράφει για το ηρωικό μπάσκετ και υποκλίνεται στον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Το μπάσκετ που σε αφήνει άφωνο!

Πάντα ψάχνεις κάτι έξυπνο να γράψεις, να πεις. Κάτι διαφορετικό, κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον, να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου και να αρχίσει η κουβέντα. Πραματευτάδες γινόμαστε πολλά βράδια με σκοπό την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα. Αυτό είναι ένα βράδυ που το... πράσα πουλάει από μόνο του. Είναι από εκείνες τις στιγμές που μένεις άφωνος, δεν έχεις να πεις κάτι. 'ίσως να μην πρέπει να αναλωθείς σε βερμπαλισμούς.

Το δικό μας, ηρωικό μπάσκετ

Αυτό το βράδυ ανήκει σε δύο θρύλους, που ήρθαν να διαδεχθούν θρύλους και σίγουρα κάποια στιγμή θα παραδώσουν σε θρύλους. Ή σε κάτι πολύ κοντινό όπως άλλωστε και οι ίδιοι δεν συγκρίνονται με τα πρώτα... θρυλικά τέρατα.

Το σίγουρο; Σε αυτή την χώρα πάντα θα έχουμε θρύλους που θα ζεσταίνουν τις κουβέντες μας, θα μας δίνουν κάτι να λέμε για πολλά χρόνια, να διαφωνούμε, να κοροϊδεύουμε, να παθιαζόμαστε. Ούτε το χρέος της χώρας θα μειωθεί, ούτε θα σταματήσουν οι πόλεμοι γιατί πολύ απλά αυτό που συνεχίζει να μας δίνει αλατοπίπερο, είναι το μπάσκετ. Το ομαδικό σπορ που για κάποιο λόγο είναι στην καρδιά μας, στο μυαλό μας, στο είναι μας. Το σπορ που είμαστε εμείς. Απλό, υπέροχο, ακραίο, έντονο, απρόβλεπτο, ηρωικό, υπερβολικό.

Μπάσκετ. Αυτό είναι τα τελευταία 10 δεύτερα. Μπάσκετ το ελληνικό, το δικό μας, και τα 40 λεπτά. Κακό παιχνίδι, οι προπονητές το έλεγξαν από την πρώτη στιγμή γυρνώντας σε όσα περιμέναμε, δηλαδή ο ένας να καταστρέφει το παιχνίδι του άλλου, αργό, εκνευριστικό, φορτώνοντας με άγχος άπαντες. Ειλικρινά αν αγαπάς πραγματικά το άθλημα, ευχόσουν να τελειώσει νωρίς γιατί μετά το εκπληκτικό θέαμα του 1ου τελικού πήγαμε στο μπάσκετ των κτιστοσοβατομπεντατζήδων του 2ου τελικού. Σκεπτόμενο... Σίγουρα.

ΗΘΕΛΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αλλά σε 10 δεύτερα, όλα αυτά γκρεμίστηκαν από ένα συγκλονιστικό φινάλε και από το μοναδικό σημείο που δύο πραγματικά εξαιρετικοί προπονητές, έκαναν πίσω. Παραδόθηκαν ελπίζοντας πως ο δικός τους ήρωας θα κάνει την δουλειά. Τρομερό πως κατάφεραν να κερδίσουν και οι δύο απλά επιβεβαιώνοντας όσα γνωρίζαμε. Δεν περίμενε κάποιος να μιλήσει τους δύο μεγάλους της εποχής μας από τον δεύτερο τελικό.

Η προσέγγιση όμως και των δυο, πριν από τα ηρωικά τους, δεν ήταν ακριβώς πρωταγωνιστική. Δεν γινόταν διότι ο Σφαιρόπουλος άλλαξε άρδην το αμυντικό του πλάνο, πήγε για πρώτη φορά φέτος σε ένα μπάσκετ που ο ίδιος αισθάνεται πολύ άνετα και διάλεξε εκείνους τους παίκτες που θα το υπηρετήσουν.

Ο δε Πεδουλάκης, παράλληλα ετοιμαζόταν γι αυτή την δράση κι ετοίμαζε την αντίδρασή του. Οπότε κάπου εκεί το μπάσκετ χάθηκε. Οι κυπελλούχοι έψαχναν τα ποσταρίσματα στις αλλαγές γι αυτό και ο Παναθηναϊκός, βρήκε πραγματικό χρόνο συμμετοχής στον Χαραλαμπόπουλο ενώ χάθηκε ο Γουίλιαμς που δεν είναι αυτό το παιχνίδι του. Οι πρωταθλητές γύρισαν στο περυσινό τους παιχνίδι, με τον Σπανούλη να ξεφορτώνεται την μπάλα γρήγορα και να έχουν καλή κυκλοφορία βγάζοντας πολλά ελεύθερα σουτ τα οποία τους έδωσε η άμυνα των γηπεδούχων για να κόψει τα πικ εν ρολ.

ΕΠΙΘΕΣΗ... ΣΤΟΝ ΦΩΤΣΗ

Άλλωστε από την αρχή ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε στην επιλογή Πεδουλάκη να έχει παίκτες γύρω από τον Σπανούλη με αποτέλεσμα ο Πρίντεζης να παίζει συνεχώς ένας ένας με τον Φώτση και να έχει σαφές πλεονέκτημα. Σε πολύ καλό βράδυ ο Σφαιρόπουλος, έβγαζε τον Σπανούλη σε συγκεκριμένα σημεία για να μπερδέψει την αντίπαλη άμυνα και τον επανέφερε φρέσκο στο τέλος, όχι βεβαίως για το τελευταίο σουτ, αλλά για το τελευταίο πεντάλεπτο όπου πήρε επιθέσεις, μοίρασε το παιχνίδι, διάβασε όσες φορές δεν είχε παίκτη... γνωστό πάνω του.

ΕΛΕΙΨΕ Ο... ΜΑΣΙΟΥΛΗΣ

Ο Πεδουλάκης γύρισε σε όσα πρεσβεύει ο ίδιος ως μία λογική αντίδραση σε αυτά που σωστά υπολόγιζε, ήθελε ποσταρίσματα στις αλλαγές, όμως ο... Μασιούλις ή ο Ούκιτς δεν ήταν παρόντες. Το πάλεψε εξαιρετικά γεμίζοντας με πίστη τον Χαραλαμπόπουλο, όμως όλα έχουν όρια.

Ουσιαστικά αν οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν πάλι λάθος αντιδράσεις στα μακρινά σουτ του Παναθηναϊκού στα τελευταία λεπτά (ο Παναθηναϊκός έβαλε τρία κρίσιμα σουτ με Φώτση, Παππά, Διαμαντίδη, συν ένα φάουλ στον Διαμαντίδη) θα μπορούσαν να έχουν πάρει τον αγώνα νωρίτερα αλλά είναι προφανές πως το ΟΑΚΑ τους φορτώνει με επιπλέον πίεση, υπέρ το δέον.

Το 1-1, αλλάζει τις ισορροπίες επαναφέρει τον Ολυμπιακό στη θέση του οδηγού και του δίνει προβάδισμα. Σχεδόν σαφές. Μάλλον, θα έπρεπε να είναι πιο σαφές, όμως όταν μία ομάδα που δουλεύει έναν χρόνο με τον ίδιο προπονητή και τους παίκτες, δεν μπορεί να παράξει... παιχνίδι, τότε ακόμα και με το ψυχολογικό πλεονέκτημα της ανατροπής, δεν εμφανίζεται ακλόνητο φαβορί.

Ο Παναθηναϊκός, έχασε μία απίστευτη ευκαιρία που δημιούργησε ο ίδιος, ο Πεδουλάκης όμως ξέρει πια πως με τον... δικό του τρόπο, δεν είναι εύκολο για δεύτερο σερί διπλό. Ίσως να γυρίσει σε ένα πιο ελεύθερο παιχνίδι με την ελπίδα να μπουν πάλι τα σουτ. Ίσως να επανεκτιμήσει όσα μπορεί να του δώσει μπροστά ο Ραντούλιτσα ή ο Γουίλιαμς σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πόσο μεγάλοι νικητές είναι Σπανούλης και Διαμαντίδης, είναι γνωστό. Η βραδιά είχε και μεγάλο νικητή τον κόσμο του Παναθηναϊκού για το χειροκρότημα στον Γιώργο Πρίντεζη κατά την παρουσίαση των ομάδων. Χωρίς περιστροφές, αυτή ήταν μία μεγάλη στιγμή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Σπανούλης βήματα; Ο Διαμαντίδης σπρώχνει τον Χάντερ; Αφήνουμε και κάτι για την επόμενη μέρα.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το επικό τρίποντο του Σπανούλη
Χαμός στα αποδυτήρια με τον Σπανούλη
Ένσταση καταθέτει ο Παναθηναϊκός και απειλεί
Ο κόσμος του ΠΑΟ χειροκρότησε τον Πρίντεζη
Η ιπποτική κίνηση του Σφαιρόπουλου
Απίστευτη υποδοχή στους θριαμβευτές του ΟΑΚΑ
Παπανικολάου: "Το ελληνικό μπάσκετ σε δύο φάσεις"
Το συγκλονιστικό tweet του Ζήση για Διαμαντίδη-Σπανούλη

News 24/7

24MEDIA NETWORK