Οργανωμένοι: Τίμημα ουδέν

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το νέο επεισόδιο βίας και την ανικανότητα των αρχών να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου.

Οργανωμένοι: Τίμημα ουδέν

Ένα απ’τα πράγματα που λέω συχνά είναι πως οι οργανωμένοι είναι το μοναδικό κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν την πληρώνει ποτέ για τίποτα. Είτε μιλάμε για τους χούλιγκαν είτε για τους υπόλοιπους, τα πέταλα κάνουν ό,τι γουστάρουν, χωρίς κανένα τίμημα.

Φέρονται όπως γουστάρουν, εντός και εκτός γηπέδων, τραγουδάνε ό,τι γουστάρουν, φοράνε ό,τι γουστάρουν, κρεμάνε πανό με ό,τι γουστάρουν, παρεμβαίνουν όπως, όσο και όταν γουστάρουν. Τίμημα ουδέν.

Αυτοί που τιμωρούνται είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι υπόλοιποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Συνεχίζουν την όποια δράση τους για όσο θέλουν. Ακόμα και μπλεξίματα με το νόμο να έχουν, θα έχουν καλή νομική εκπροσώπηση. Ακόμα κι αν συλληφθούν ή προσαχθούν, θα τύχουν προσοχής. Μπορεί να ναυλωθούν και τίποτα βαν για να τους επιστρέψουν στην πόλη τους.

Απευθείας πρόσκληση για σύλληψη

Τα θυμήθηκα ξανά με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτή η ατιμωρησία χρόνων δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη γιγάντωση της δράσης τους. Έχει φέρει και μια αδιανόητη ασυδοσία, μια πλήρη άγνοια κινδύνου όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις.

Σκεφτείτε το. Ποιος θα είχε βίντεο με το οποίο θα κατέγραφε ποινικά κολάσιμες πράξεις δεκάδων ατόμων, με τη συμμετοχή του ίδιου ως κομμάτι της ομάδας, και θα το ανέβαζε στο διαδίκτυο απ’τον όποιο προσωπικό του λογαριασμό. Κάποιος που θα έκλεβε αυτοκίνητα; Κάποιος που θα κακοποιούσε ζώα; Κάποιος που θα πλαστογραφούσε έγγραφα; Κάποιος που θα πουλούσε ναρκωτικά;

Υπάρχει περίπτωση κάποιος να βιντεοσκοπεί οτιδήποτε τέτοιο και μετά να το ανεβάσει στο διαδίκτυο σε προσωπικό λογαριασμό; Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν απευθείας πρόσκληση στις αρχές για να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν. Θα πρέπει να είναι τρελός ή απίστευτα αφελής να το βγάλει έτσι φόρα παρτίδα.

Ασύδοτοι

Οι χούλιγκανς δεν είναι τίποτα απ’τα δύο. Είναι απλώς ασύδοτοι. Ούτε καν σκέφτονται πιθανές συνέπειες, ακριβώς γιατί δεν τις έχουν αντιμετωπίσει ποτέ. Και το αποτέλεσμα δεν είναι η βροχή μολότοφ σε μια λεωφόρο.

Το αποτέλεσμα είναι η άμεση δημοσιοποίηση στο internet μερικές ώρες αργότερα. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει και σχετικό πανό κομπασμού το ίδιο βράδυ κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό. Τόσο οργανωμένοι είναι κάποιοι οργανωμένοι, που το πανό για το ντου και το ξύλο φτιάχνεται τόσο γρήγορα και αναρτάται το ίδιο βράδυ.

Το γλέντι, και των δύο πλευρών, σχετικά με το ποιος αναδείχθηκε "νικητής" αναρτάται και στα social media. Δεν είναι μόνο τα βίντεο, είναι τα ποσταρίσματα των συμμετεχόντων.

Οι αρχές πετάνε αετό

Κι εκεί αναρωτιέσαι πόσο μακριά να είναι η καλούμπα στον αετό που πετάνε οι αρχές. Γιατί αυτό κάνουν, πετάνε αετό. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως έχουμε εγκληματικές ομάδες που βγαίνουν δημόσια και μιλάνε για ποινικές πράξεις, τις φωτίζουν οι ίδιοι με οπτικοακουστικό υλικό, τις αποδέχονται ως δικές τους, τις σχολιάζουν και δεν τρέχει τίποτα.

Αναρωτιέσαι αν έχει περάσει απ’το μυαλό των αρχών να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Για χρόνια ακούμε για τη δράση των συνδέσμων, για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας τους, ακόμα και για κατάργησή τους. Γίνονται κατά καιρούς έλεγχοι, βρίσκεται το παραδοσιακό πολεμικό υλικό και η ζωή συνεχίζεται.

Η Κάρτα Φιλάθλου, το τίποτα της Θάτσερ

Οι άνθρωποι βγαίνουν στο διαδίκτυο και λένε ποιοι είναι και τι κάνουν, το υπογράφουν ηλεκτρονικά αλλά και με πανό στα γήπεδα, αντιδικούν οι μεν με τους δε για το ποιος νίκησε και ο Κοντονής σκέφτηκε την Κάρτα Φιλάθλου.

Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κύριο Κοντονή πως η Κάρτα Φιλάθλου ήταν το ένα και μοναδικό μέτρο που πήρε η Θάτσερ για την καταπολέμηση της βίας μετά από το "Χέιζελ". Ήταν το ένα και μοναδικό μέτρο και δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, γι’αυτό και καταργήθηκε μέσα σε μερικά χρόνια.

Εκείνο το Εθνικό Σύστημα Μελών δεν βελτίωσε τίποτα και δεν ανήκει σ’αυτά που έγιναν, χωρίς τη Θάτσερ, μετά από το "Χίλσμπορο" και άλλαξαν για πάντα το ποδόσφαιρο. Ας ενημερωθεί σχετικά ο Κοντονής, ειδικά αν έχει κι αυτός την ψευδαίσθηση πως η Θάτσερ νίκησε τον χουλιγκανισμό.

Παίζουν τον Πόλεμο των Άστρων

Κάποιος θα πει πως η Κάρτα Φιλάθλου μπορεί να μην είχε αποτέλεσμα τότε στην Αγγλία, αλλά κάλλιστα μπορεί να έχει στις μέρες μας και στα δικά μας γήπεδα. Αμφιβάλλω, αλλά ας το δεχθούμε για την οικονομία της κουβέντας.

Αφορά την παρουσία των οπαδών στα γήπεδα και τη δυνατότητα ταυτοποίησής τους. Πώς είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς σε κάτι τέτοιο όταν οι χούλιγκανς παίζουν τον Πόλεμο των Άστρων με μολότοφ αντί για φωτόσπαθα και δεν υπάρχει κανείς, όχι να τους πιάσει εκείνη τη στιγμή, αλλά να ασχοληθεί έστω υποτυπωδώς με το γεγονός πως οι ίδιοι το βγάζουν φόρα-παρτίδα και "επίσημα" στο internet.

Σου λένε ποιοι είναι, τι έκαναν, το συζητάνε, το αποδέχονται ως δικό τους, το "υπογράφουν" ηλεκτρονικά και εσύ τους κοιτάς και περιμένεις τον κόσμο να αποκτήσει Κάρτα Φιλάθλου και να πιστέψει πως έτσι θα αλλάξουν οι συνθήκες μέσα στα γήπεδα.

Δεν χρειάζεται ο Mr. Robot

Ό,τι χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος τον εντοπισμό αυτών που φτιάχνουν εγκληματικές οργανώσεις στις τάξεις των οργανωμένων είναι στο internet. Δεν χρειάζεται ο Mr. Robot για να τους βρει, γιατί δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρυφτούν.

Δεν ξέρω τι είναι πιο θλιβερό. Η ατιμωρησία χρόνων που οδήγησε στο να τους βλέπουμε να "υπογράφουν" την παρουσία και τη δράση τους χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες ή το γεγονός πως αυτή η ατιμωρησία θα συνεχιστεί, μαζί με το παγκόσμιο ρεκόρ στο πέταγμα αετού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ!

Καρέ καρέ τα επεισόδια των οπαδών Ολυμπιακού-ΑΕΚ: "Θα πεθάνετε στην Ηλιούπολη"

News 24/7

24MEDIA NETWORK