Η ΑΕΚ είχε πλάνο Χιμένεθ, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε τα λάθη του

Η ΑΕΚ τώρα γύρισε και Μανόλο Χιμένεθ έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την τεράστια επιτυχία! Το 3-4-1-2 που επέλεξε ταιριάζει απόλυτα στους ποδοσφαιριστές του και το σχέδιο του οδήγησε την ΑΕΚ στην επιστροφή της στους ομίλους του Europa League. Ο Τσάρλυ γράφει για την πρόκριση επί της Μπριζ και σχολιάζει τι ακριβώς συνέβη με τον ΠΑΟΚ στη Σουηδία.

Η ΑΕΚ είχε πλάνο Χιμένεθ, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε τα λάθη του

Ήταν μια μαγική βραδιά η χθεσινή για την ΑΕΚ. Επέστρεψε μετά από 6 χρόνια με εμφατικό τρόπο στους ομίλους του Europa League.

Δεν είναι απλό αυτό που συνέβη για τον κόσμο της ΑΕΚ που έχει περάσει τόσα πολλά, που βρέθηκε στην Γ' Εθνική, επέστρεψε και αγωνίζεται σ' ένα γήπεδο που δεν του ταιριάζει. Είναι μεγάλη υπόθεση η επιστροφή στις ευρωπαϊκές επιτυχίες.

ΔΥΟ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΛΑΜΨΗ

Είναι υπέρβαση ότι κατάφερε να περάσει την Μπριζ με δύο εμφανίσεις γεμάτες λάμψη. Φάνηκε στο Βέλγιο πως η ΑΕΚ μπορεί. Με κρατούσε λίγο πως δεν υπάρχει το εύκολο γκολ, όμως το σχέδιο πρόκρισης είχε βρεθεί. Η ΑΕΚ ήταν υπέροχη με τον τρόπο που έπαιξε το 3-5-2 ο Χιμένεθ.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΡΙΔΙΟ Ο ΜΑΝΟΛΟ

Σε μεγάλο βαθμό η πρόκριση ανήκει στον Ισπανό. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που η καριέρα του είχε πάρει την κατηφόρα. Δύο χρόνια άνεργος ήταν πριν αναλάβει για δεύτερη φορά την ΑΕΚ και ήθελε πολύ να ξαναπάρει μία δουλειά που ο ίδιος πάντα πίστευε πως άφησε στη μέση και αδικήθηκε λόγω των συνθηκών.

Ό,τι και αν φέρει ο χρόνος, ο Μανόλο Χιμένεθ θα δικαιούται να υποστηρίζει πως έβαλε ένα σημαντικό λιθαράκι για να ξαναγίνει η ΑΕΚ αυτό που ήταν. Η νίκη με 3-0 επί ενός αντιπάλου στο επίπεδο της Μπριζ και η πρόκριση στους ομίλους αποτελούν επιτεύγματα που μεγαλώνουν το κλαμπ.

Ο Χιμένεθ δήλωσε πολύ τίμια στην συνέντευξη τύπου πριν από την ρεβάνς της Πέμπτης πως είναι ένας προπονητής που ανάλογα με τους παίκτες που έχει στα χέρια του αποφασίζει για την τακτική που θα επιλέξει. Αποδείχθηκε περίτρανα στο Μπριζ και στο ΟΑΚΑ μπήκε η σφραγίδα πως αυτό το 3-5-2 και ο τρόπος που το σχεδίασε ταιριάζει τέλεια στο ρόστερ που έχει στην διάθεση του.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η τριάδα στο κέντρο άμυνας με τον έμπειρο υψηλόσωμο Τσιγκρίνσκι στο κέντρο και τους γρήγορους για στόπερ Βράνιες - Τσόσιτς στα πλάγια χάρισε την απαραίτητη αμυντική ασφάλεια. Το μυστικό ήταν πως στον άξονα η επιλογή δεν ήταν κάποιος από τα "βαριά" κορμιά. Οι Γιόχανσον - Αινταρεβιτς κάθισαν στον πάγκο και δίπλα στον Σιμόες έπαιξε ο Γαλανόπουλος.

ΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΙΜΟΕΣ

Ο Σιμόες είχε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι στο Μπριζζ και γνώρισε μία μαγική βραδιά στο ΟΑΚΑ. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής με δύο γκολ και κερδισμένο πέναλτι. Ο Πορτογάλος χαφ είναι βαρόμετρο για την ΑΕΚ. Πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, δεν μπήκε καλά στη χρονιά, ακόμα και όταν έπαιζε δεν ήταν ο πραγματικός Σιμόες. Ο Πορτογάλός είναι καλά κι έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο, καθώς ήταν γεμάτος τρεξίματα.

Όμως και η διάταξη του Χιμενεθ, η παρουσία τριών στοπερ, του γρήγορου Γαλανόπουλου, το πολύ καλό παιχνίδι των δημιουργικών Χριστοδουλόπουλου - Μανταλου και τα πολλά ανεβάσματα των δύο μπακ, τού επέτρεψε να εκμεταλλευτεί τα κάθετα κοψίματά του. Και στο πρώτο παιχνίδι μου έκαναν εντύπωση τα πολλά πατήματα του Σιμόες στην αντίπαλη περιοχή, αποδείχθηκε πως αυτό ήταν και ένα από τα όπλα που τελικά έφεραν την πρόκριση στην ΑΕΚ.

Στην πράξη η τακτική ήταν ένα 3-4-1-2 με τον Μάνταλο να παίζει πίσω από τον Κλωναρίδη και τον επίσης δημιουργό Χριστοδουλόπουλο.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Τρία στόπερ, δύο φουλ μπακ με πολλά ανεβάσματα, δύο αμυντικά χαφ που κάλυπταν μέτρα με τον Σιμόες να πατά συνέχεια περιοχή, τον Μάνταλο να είναι το ελεύθερο δεκάρι, ο Λάζαρος να προσφέρει έναν έξτρα δημιουργό, εντυπωσιακά κρατήματα μπάλας, ενέργειες που συνδύαζαν απλότητα και ποιότητα και ο Κλωναρίδης να δίνει ταχύτητα στο χώρο και πίεση στα αντίπαλα στόπερ.

Στα λόγια είναι εύκολο να σχεδιάσεις ένα καλό σύστημα, πρέπει ν' ανταποκριθούν και οι παίκτες. Το έκαναν στο 100%, ήταν όλοι τους υπέροχοι, πραγματοποίησαν την τέλεια εμφάνιση.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΚΙΜΠΕ

Εδώ θέλω να σημειώσω κάτι που δεν αφορά την ΑΕΚ, αλλά έναν ποδοσφαιριστή της. Αυτό που κάνει ο Σκίμπε στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο είναι άδικο. Το να κάνει λάθος ένας προπονητής, δεν είναι κακό, το να είναι άδικος όμως είναι απαράδεκτο.

Έγιναν κλήσεις ποδοσφαιριστών που δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε σε ποιότητα ούτε σε ετοιμότητα με τον Λάζαρο. Δεν θα αναφερθώ σε άλλα παραδείγματα, είναι πολλοί αυτοί που υπήρχαν στην λίστα με τις κλήσεις του Σκίμπε και αυτή την εποχή υστερούν συγκριτικά.

Δεν γίνεται να είναι στις κλήσεις ο Μπακασέτας και να μην είναι ο Χριστοδουλόπουλος. Είναι και προκλητικό, ανήκουν στην ίδια ομάδα και η σύγκριση για το τι μπορεί να προσφέρει αυτή τουλάχιστον την εποχή, ο ένας και τι ο άλλος γίνεται αναπόφευκτα.

Πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον Σκίμπε, και αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο Κώστας Τσάνας που είναι συνεργάτης του, πως στο κάζο της προηγούμενης προκριματικής φάσης, από τους λίγους που είχαν παλέψει και είχαν σταθεί με αξιοπρέπεια μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους ήταν ο Χριστοδουλόπουλος.

ΩΡΙΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΠΛΕΞΑΡΙΣΤΟΣ

Η ΑΕΚ έχει την τύχη να έχει έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή στην πιο ώριμη ποδοσφαιρική φάση του. Εντελώς ακομπλεξάριστος, δέχεται ν' αρχίζει βασικός λιγότερες φορές απ' όσες αξίζει, δίχως να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα και όποτε αγωνίζεται το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει. Στο Μπριζ μπήκε ως αλλαγή όταν η ΑΕΚ έμεινε με δέκα, ως τελευταίος επιθετικός και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για να κρατηθεί το 0-0. Κρατούσε μπάλα ψηλά, κέρδιζε χρόνο, απείλησε, έδειξε πως είναι σε μία αγωνιστική κατάσταση που δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν οι αμυντικοί και οι μέσοι της Μπριζ.

Στο ΟΑΚΑ η απουσία φορ μετέτρεψε σε μονόδρομο τη συμμετοχή του και ήταν για ακόμα μία φορά απλός και ποιοτικός. Όταν χρειάστηκε βγήκε μπροστά, πήρε την μπάλα και πέτυχε το δύσκολο γκολ. Το πρώτο ευρωπαϊκό της ΑΕΚ μετά από 6 χρόνια, στο 2-0 η καρφωτή κεφαλιά έφερε σε κενή εστία τον Σιμόες, που ήταν εκεί που έπρεπε για να την στείλει στα δίχτυα.

Δεν χρειαζόταν αυτή εμφάνιση για να αποδειχτεί πως ο Σκίμπε είναι άδικος και λειτουργεί για έναν περίεργο άγνωστο λόγο μεροληπτικά απέναντι του, όμως η εικόνα του στον πολύ σημαντικό αγώνα με την Μπριζ εκθέτει τον ομοσπονδιακό τεχνικό ακόμα περισσότερο.

ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ

Ο ΠΑΟΚ γνώρισε μία σκληρή βραδιά. Παρόμοια με αυτή που είχε περάσει ένα χρόνο πριν ο Ολυμπιακός με τον αποκλεισμό από την Χαποέλ Μπερ Σεβά. Λάθη και παραλείψεις σε μία σεζόν που οι προσδοκίες ήταν απόλυτα υψηλές. Στον ομαδικό αθλητισμό όμως όταν θες ν' ανέβεις επίπεδο, πέρα από το χρήμα, χρειάζεσαι μία σωστή οργάνωση και ένα τεχνικό επιτελείο που θα δώσει την σωστή κατεύθυνση. Στελέχωση ρόστερ, αγωνιστική φιλοσοφία και καθημερινή δουλειά.

Στον ΠΑΟΚ πίστεψαν στο τέλος της περσινής σεζόν πως το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί είναι καλύτερο απ' όσο πραγματικά ήταν. Κράτησαν για ποδοσφαιριστές κορμού εκείνους που στην επόμενη ημέρα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο ρόστερ, δεν έκαναν πολλές μεσοαμυντικές αλλαγές και σημαντικές κινήσεις που πράγματι κάνουν τη διαφορά καθυστέρησαν πολύ να τις ολοκληρώσουν.

Ο ΠΑΟΚ πέρσι με τον Ίβιτς, έβαλε κάποιες βάσεις σε σημεία που η ομάδα πονούσε. Το ρόστερ όμως που ολοκλήρωσε την σεζόν, το επίπεδο του ποδοσφαίρου που έπαιξε, δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ο Ίβιτς, δεν απέτυχε, στις ημέρες του ο ΠΑΟΚ βρήκε λύσεις σε σημεία που τον ταλαιπωρούσαν χρόνια, όμως η εικόνα της ομάδας δεν ήταν τέτοια που να σου έδινε το δικαίωμα να πιστέψεις πως με τον ίδιο τρόπο δουλειάς και με παρόμοιο ρόστερ θα μπορέσει να φτάσει στον αριθμό νικών για να κατακτήσει το επόμενο πρωτάθλημα. Ο στόχος μεγάλωσε, χρειαζόταν ανάλογα να δυναμώσει το ρόστερ και το τεχνικό επιτελείο.

Αν όμως ο Ίβιτς έπρεπε να αποχωρήσει, αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί για μία σίγουρη λύση. Στον ΠΑΟΚ η επιλογή ήταν να δοθεί η ομάδα στον Στανόγιεβιτς, προπονητή που το βιογραφικό του δεν ήταν τόσο δυνατό ώστε να δικαιολογεί την απόφαση να φύγει ο Ίβιτς.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Προτού αρχίσει το πρωτάθλημα και δίχως να έχει αποτύχει σε κάποιο επίσημο παιχνίδι, αποφάσισαν στον ΠΑΟΚ πως η επιλογή του Σέρβου τεχνικού ήταν λανθασμένη. Το να αλλάξεις τεχνικό για να προλάβεις ένα μεγάλο φιάσκο, πολλές φορές είναι σωτήριο. Τι γίνεται όμως, όταν κάνεις την αλλαγή και δεν γλιτώνεις τίποτα; Σε αυτό το ερώτημα καλείται ν' απαντήσει ο ΠΑΟΚ.

Η ήττα από την Έστερσουντ ήταν ένα γερό χαστούκι. Από αυτά που δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για τον προπονητή, καθώς όσα λάθη και να έχουν γίνει το ρόστερ που είχε στα χέρια του ο τεχνικός του ΠΑΟΚ ήταν ανώτερο από αυτό του αντιπάλου. Μόνο που η αλλαγή προπονητή έγινε πρόσφατα.

Η λογική λέει πως ο ΠΑΟΚ θα πορευτεί με τον Λουτσέσκου. Μόνο όσοι είναι μέσα στην ομάδα μπορούν να γνωρίζουν το ποσοστό ευθύνης του Ρουμάνου τεχνικού για τον αποκλεισμό. Όμως η πρόσληψη του έγινε βιαστικά, σε ένα λανθασμένο χρονικό σημείο και δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να είναι σίγουρος με τον επιτυχημένο, αλλά κυρίως συντηρητικό τρόπο που δούλεψε στην Ξάνθη πως αυτό ο Ρουμάνος είναι ο κατάλληλος για να παντρέψει την ποιότητα που θα μπει στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Γιατί ποιότητα στο ρόστερ θα υπάρξει. Η προσθήκη του Ελ Καντουρί, αν συνδυαστεί με την απόκτηση του Βιεϊρίνια, θα δημιουργήσει μία πληρότητα ποδοσφαιριστών ικανών να κάνει τη διαφορά και να παρουσιάσουν ένα πιο ελκυστικό ΠΑΟΚ, ικανό να ανοίξει οργανωμένες άμυνες. Το κακό όμως έγινε για τον ΠΑΟΚ που θέλει να δημιουργήσει ο Ιβάν Σαββίδης, ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ είναι ένα μεγάλο τσαλάκωμα, το όποιο ήρθε μέσα από μεγάλα λάθη σε κομβικές αποφάσεις.

Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό πως στον μεγάλο ΠΑΟΚ που θέλουν να δημιουργήσουν δεν μπορούν να έχουν θέση στον βασικό κορμό, ποδοσφαιριστές στο επίπεδο του Τζάλμα Κάμπος, του Σάκχοφ, του Κρέσπο. Δεν γίνεται να είναι δεύτερος φορ ο Κουλούρης.

*Δεν προσφέρεται γι' ανάλυση το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, κρίθηκαν τα πάντα σε ένα 7λεπτό στη Λεωφόρο. Οι συνθήκες το έκαναν επικίνδυνο για να ξεφύγει, οι Βάσκοι δεν ανέβασαν ρυθμό και τουλάχιστον το τελικό 1-0 δεν δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον Μαρίνο Ουζουνίδη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK