Η διαχείριση Χιμένεθ και ο παρολίγον θριαμβευτής

Ο Χιμένεθ που σουλούπωσε την ΑΕΚ, όμως παραλίγο να την οδηγήσει σε χαρακίρι και ο Τάκης Λεμονής που έβγαλε σε πέρας την αποστολή του, αλλά έπρεπε να έχει προσληφθεί νωρίτερα. Ο Τσάρλυ καταγράφει τα συμπεράσματα του ημιτελικού.

Η διαχείριση Χιμένεθ και ο παρολίγον θριαμβευτής

Ο Τάκης Λεμονής εφάρμοσε το 4-3-3 που έφερε το πρώτο ευρωπαϊκό διπλό στον Ολυμπιακό. Πέτυχε έχοντας στα χέρια του μία ομάδα που δεν είχε τρόπο να επιτεθεί να πάει την πρόκριση σε μία φάση. Αν η κεφαλιά του Καρντόσο κατέληγε στην γωνία του Ανέστη και όχι στο δοκάρι, ο Ολυμπιακός δίχως είναι σε θέση να δημιουργήσει, θα βρισκόταν στον τελικό του κυπέλλου, εκμεταλλευόμενος τον αδικαιολόγητο φόβο της ΑΕΚ.

ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ

Αποδείχτηκε πως άργησε υπερβολικά να προσληφθεί και πως αν ο ίδιος είχε εφαρμόσει την ίδια διάταξη στο πρώτο παιχνίδι, πιθανότατα η άμυνα του Ολυμπιακού να μην είχε τόσο μεγάλα κενά και να μην είχε δεχτεί δύο τέρματα.

Το έγραφα εδώ και καιρό, το ρόστερ του Ολυμπιακού, η αδυναμία στην δημιουργία και τα αμυντικά προβλήματα, έπρεπε να οδηγήσουν σε διάταξη πιο ισορροπημένη με τρία κεντρικά χαφ. Είμαι σίγουρος πως ο Λεμονής θα έχει μετανιώσει που δεν ξεκίνησε με τον δικό του τρόπο το πρώτο παιχνίδι και από άποψη τακτικής λειτούργησε σαν συνέχεια των προηγούμενων τεχνικών.

ΤΑ ΔΥΟ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Η ΑΕΚ έπεσε στην παγίδα να παίξει με το χρόνο. Δεν κοίταζε να δημιουργήσει, αλλά να μην απειληθεί, δεν πήρε το παραμικρό ρίσκο, για να μην χαλάσει η ισορροπία των γραμμών της. Επιλογή που στο τέλος πήγε να καταστρέψει την ομάδα. Χρειάστηκαν φυσικά να γίνουν λάθη από τον Χιμένεθ και τον παραλίγο μοιραίο Μάνταλο.

Ο Μανόλο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο που η ΑΕΚ φέτος θα παίξει στα πλέι οφ και στον τελικό, είναι με τεράστια διαφορά ανώτερος προπονητής από τους Κετσπάγια, Μοράις, όμως έκανε δύο λάθη. Το 1-2 του πρώτου αγώνα τον εγκλώβισε και τον οδήγησε σε μία λογική να βάλει την ομάδα του να παίξει με τον χρόνο. Τον βλέπαμε από πολύ νωρίς να ψάχνει με τις οδηγίες του συνεχώς την ασφάλεια.

Τον καταλαβαίνω σε ένα βαθμό γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στους αμυντικούς του και δεν ήθελε με τίποτα να ρισκάρει κάποιο τέρμα του Ολυμπιακού. Κατανοώ την πρώτη του παρέμβαση να περάσει σαν αλλαγή τον Γαλανόπουλο και να πάει σε 4-3-3 για να κλειδώσει το παιχνίδι. Απόφαση που ήταν συμβατή με την απόφαση που πήρε για το πώς θα διαχειριστεί το παιχνίδι.

Δεν μπορεί όμως με τίποτα να γίνει κατανοητό πως γίνεται ενώ είναι σίγουρο πως ο αντίπαλος μη έχοντας κάτι να χάσει θα πάρει ρίσκο και θα ανεβάσει τα στόπερ του.

Ήταν δεδομένο πως οι Ρέτσος, Ντα Κόστα θα πάρουν μέτρα για να ανέβει πιο ψηλά η πίεση, αυτό έπρεπε να το περιμένει για να χτυπήσει με τον Αραούχο πάνω τους.

Η απόφαση να βάλει τον Αλμείδα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ήταν αστείο, ο Αλμέιδα, δεν μπορούσε να κουνηθεί και έκανε αδύνατον να εκμεταλλευτεί η ΑΕΚ το γεγονός πως τα στόπερ του Ολυμπιακού ανέβηκαν ψηλά. Έδωσε λοιπόν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να κερδίσει μέτρα να πιέσει ψηλά και έχασε και σε μαρκαρίσματα, γιατί ο Αλμέιδα πιο χοντρός από ποτέ δεν μπορούσε να προσφέρει το παραμικρό.

ΕΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

Η λανθασμένη αλλαγή του Χιμένεθ και η πάσα του Μάνταλου έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό, να παλέψει για 15 λεπτά για την πρόκριση. Και στο 90ο λεπτό να βρει την φάση που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία και να κάνει τον Λεμονή θριαμβευτή. Αν τα κατάφερνε θα ήταν η πρόκριση 100% δική του, γιατί σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε και σουλούπωσε σε σημαντικό βαθμό τον Ολυμπιακό. Μην ξεχνάμε τι ομάδα παρέλαβε και τι εικόνα είχε ο Ολυμπιακός στα προηγούμενα ντέρμπι πριν αναλάβει ο Λεμονής. Ο άνθρωπος ανέλαβε μία αποστολή δύσκολη και μπορεί να νοιώθει πως την έβγαλε εις πέρας. Κατάφερε να κλείσει την σαιζόν με αξιοπρέπεια. Ήταν δύσκολο να πετύχει και να το φτάσει μέχρι τέλους, αποτελεί δική του επιτυχία πάντως που η πρόκριση κρίθηκε σε μία φάση και για λίγα εκατοστά.

ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΓΚΙΝΙΑ ΤΟΥ

Ο Καρντόσο δεν κατάφερε να κερδίσει τον ίδιο του τον εαυτό, να σκοτώσει την γκίνια του. Η άσχημη εικόνα του στον Ολυμπιακό ήταν αποτέλεσμα άσχημης αγωνιστικής κατάστασης, όμως επειδή ξέρει την θέση του, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ο ίδιος λειτούργησε σωστά, αλλά δεν τον ήθελε η μπάλα. Όταν ανέλαβε ο Λεμονής, ο Καντόσο ήταν τελειωμένος κανείς, δεν ήθελε να τον βλέπει και ο Βασίλης Βούζας τον άφησε στο περιθώριο. Ο Τάκης Λεμονής σαν έμπειρος τεχνικός κατάλαβε, πως δεν έχει την δυνατότητα να αφήσει αδρανή τον δεύτερο του επιθετικό και από την πρώτη του προπόνηση είχε προσωπική συζήτηση μαζί του και προσπάθησε να τον φτιάξει. Ο Λεμονής τον κράτησε ζεστό, πήρε από αυτόν την άμεση πάσα στον Ρομάο μετά από το λάθος του Μάνταλού και στο 90ο λεπτό τον είδε να σηκώνεται να παίρνει όμορφα την κεφαλιά και να αφήνει ακίνητο τον Ανέστη. Αν έμπαινε η μπάλα μέσα θα ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος του Λεμονή.

ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΜΑΔΕΣ

Η ΑΕΚ παραλίγο να αυτοκτονήσει, πίστεψε πως για να περάσει δεν πρέπει να κάνει το παραμικρό, απλά χρειάζεται να μην δώσει χώρο στον Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε έτσι να το πάει άνετα μέχρι τέλους, όμως η τρελή απόφαση να μπει κορυφή ο Αλμέιδα, δημιούργησε πρόβλημα και παραλίγο να αποδειχτεί καταστροφική. Το λάθος του Μάνταλου έδειξε πως η παθητική διαχείριση είχε φέρει και ένα φόβο και στο τέλος οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, έβλεπαν φαντάσματα. Πήγαν να δεχτούν δύο τέρματα από έναν αντίπαλο που δεν είχε πλάνο και τρόπο να επιτεθεί. Δεν ήταν εύκολο. Αποδείχθηκε στην πράξη πως έπαιζαν δύο ομάδες χαμηλού επιπέδου. Η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο στο Καραϊσκάκης εκμεταλλεύτηκε πως ο Ολυμπιακός δεν είχε αντοχές και δυνάμεις σε αγώνα υψηλού ρυθμού. Στο ΟΑΚΑ, ο Χιμένεθ έδειξε πως ο ίδιος φοβόταν την ομάδα του, αποφάσισε να μην πάει το παιχνίδι σε πολλές φάσεις χαμήλωσε τον ρυθμό και αυτό βόλεψε τον Ολυμπιακό και δημιούργησε φόβο στους δικούς του παίκτες. Φόβος που παραλίγο να οδηγηθεί σε έναν αποκλεισμό που θα έμοιαζε με χαρακίρι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK