Η τριάδα φωτιά και το physical game

Τα λάθη του Στάικου Βεργέτη που εκμεταλλεύτηκε ο Αναστασίου, ο βελτιωμένος Νίνης, το physical game του προπονητή του Παναθηναϊκού και ο Μπούρμπος που δεν χωράει στο ρόστερ. O Τσάρλυ αναλύει την πρεμιέρα του "τριφυλλιού" στα play offs της Super League.

Η τριάδα φωτιά και το physical game
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα των πλέι οφ ήταν εντυπωσιακός. Ο Αναστασίου εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Στάικου Βεργέτη, το γεγονός δηλαδή πως ο προπονητής του Αστέρα διάλεξε μια σύνθεση με τρεις επιτελικούς χαφ, δύο φορ και αποφάσισε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό παίζοντας παιχνίδι κατοχής, με τις γραμμές ψηλά.

Ο Αναστασίου με την έξυπνη τακτική του τιμώρησε την αλαζονεία, η μάλλον την αφελή διάταξη του προπονητή του Αστέρα. Χρησιμοποίησε μία σκληρή ενδεκάδα, με τον Κουτρουμπή μπροστά από τα στόπερ, τους Λαγό και Ζέκα σε ρόλο εσωτερικών χαφ και όταν ήταν σε θέση άμυνας, δύο εκ των Καρέλη, Νίνη, Κλωναρίδη βρίσκονταν απλωμένοι στα άκρα και είχαν πολύ καλές συνεργασίες τόσο με τους εσωτερικούς χαφ όσο και με τους ακραίους μπακ.

Πρακτικά ο Παναθηναϊκός κινδύνεψε μόνο στο πρώτο 20λεπτό, όταν η μπάλα πήγαινε στην πλευρά του Μπούρμπου, ο οποίος έχει την σπάνια ικανότητα να δίνει την κατοχή στον αντίπαλο. Αυτό ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι παίκτες του Αναστασίου.

"4άρα" με σκληρό αμυντικογενές σχήμα

Ο αγώνας στην Τρίπολη πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για την δημιουργία του Παναθηναϊκού την επόμενη χρονιά. Έχει αποδειχτεί πως η ομάδα που δημιουργεί ο Αναστασίου, αποδίδει καλά στα διαστήματα κατά τα οποία δημιουργούνται σχηματισμοί που μπορούν να υπηρετήσουν ποδόσφαιρο, το οποίο μέσα από την αμυντική θωράκιση θα βγάζει ενέργεια, σκληράδα και ταχύτητα.

Η "4άρα" ήρθε με ένα σχήμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αμυντικογενές, που προσέφερε σωστές αλληλοκαλύψεις,και έβγαλε αντεπιθέσεις μετά από κερδισμένες μπάλες και έξυπνο παιχνίδι με ταχύτητα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Αυτό το ποδόσφαιρο μπορούσε να λειτουργήσει επειδή στον άξονα δεν υπήρχαν ποδοσφαιριστές με νωχελικές αμυντικά αντιδράσεις τύπου Πράνιτς, Μπούι, Μέντες και στο κέντρο δεν ήταν επιτελικός χαφ ο αργός Πέτριτς.

Σκληράδα και διάβασμα του αντιπάλου

Ο Αναστασίου χρησιμοποίησε ένα 4-3-3 που συνδύασε σκληράδα και διάβασμα του αντιπάλου. Ο Κουτρουμπής βοήθησε το αμυντικό δίδυμο στη φύλαξη του Μπαράλες, οι εσωτερικοί χαφ Ζέκα-Λαγός περιόρισαν τους Ρόλε-Φερναντες που χρησιμοποίησε ταυτόχρονα ο Βεργέτης και έκαναν πολλά κλεψίματα, επικρατώντας στο κέντρο.

Η τριάδα φωτιά και το physical game
INTIME SPORTS

Από εκεί και πέρα τα πράγματα τα έκανε εύκολα η γρήγορη επιθετική τριάδα του Αναστασίου και ο Στάικος Βεργέτης με τον τρόπο που είχε... κατεβάσει την ομάδα του. Από πολύ νωρίς βλέπαμε τον προπονητή του Παναθηναϊκού να ζητά από τους παίκτες του γρήγορη επίθεση με σκοπό να χτυπήσει στην πλάτη της άμυνας του Αστέρα. Με αυτό τον τρόπο ήρθαν τα 3 από τα 4 γκολ.

Τα λάθη του Βεργέτη

Ο τεχνικός του Αστέρα βοήθησε την ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού με την απόφαση του να αφήσει τη μια πλευρά στον Πάρα και έκανε πιο εύκολη την επιλογή του Αναστασίου για παιχνίδι στην πλάτη της άμυνας του Αστέρα, τόσο με τα μέτρα που αποφάσισε να έχουν οι παίκτες του, όσο και με την επιλογή του να παίξει χωρίς δεύτερο αμυντικό χαφ. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει η παραμικρή πίεση στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του Παναθηναϊκού.

Εκπληκτική τακτική λειτουργία από την τριάδα φωτιά

Οι Καρέλης, Κλωναρίδης, Νίνης είχαν άψογη συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα στους αμυντικούς ρόλους. Ο Αναστασίου, πέρα από τις επιθετικές συνεργασίες που έβγαλαν οι Καρέλης, Κλωναρίδης, θα πρέπει να έμεινε πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που κάλυψαν τον τακτικό ρόλο τους. Πάντοτε ο ένας έμενε στην κορυφή της επίθεσης και οι άλλοι δύο πήγαιναν χαμηλά στα άκρα για να μην αφήσουν τους ποιοτικούς ακραίους του Αστέρα να παίξουν ένας με έναν με τα μπακ.

Ο Παναθηναϊκός στην Τρίπολη έδειξε πως μπορεί να είναι δημιουργικός και χωρίς το ρόμβο. Βέβαια ο Βεργέτης χάρισε στους παίκτες του Αναστασίου ένα εύκολο παιχνίδι αντεπιθέσεων. Από τη στιγμή που το αμυντικό πλάνο του Αναστασίου πέτυχε, το μυστικό ήταν η ικανότητα του Κλωναρίδη να πλησιάζει τον Καρέλη όταν ο Παναθηναϊκός έκλεβε την μπάλα και οι δυο τους με την ταχύτητα και την οξυδέρκεια που τους διακρίνει να χτυπάνε στο κέντρο της άμυνας των Αρκάδων.

Μην φοβάστε τον Νίνη

Είναι φανερό πως ο Γιάννης Αναστασίου αρχίζει να εμπιστεύεται τον Σωτήρη Νίνη. Στην Τρίπολη του έδωσε έναν δύσκολο ρόλο. Δεν τον πέρασε πίσω από δύο επιθετικούς, αλλά τον περισσότερο χρόνο λειτούργησε σαν δεξί εξτρέμ. Μπορεί να μην τελείωσε φάσεις καθώς το παιχνίδι πήγε σε γρήγορες κόντρες και ήταν πιο εύκολο για τον Κλωναρίδη, όμως έβγαζε τα απαιτούμενα μικρά σπριντ, πήγαινε με δύναμη στις μονομαχίες, κέρδισε μάχες και όταν ακουμπούσε την μπάλα ξεδίπλωνε επιθέσεις με το ποιοτικό του άγγιγμα.

Η τριάδα φωτιά και το physical game
INTIME SPORTS

Το βασικό για τον Νίνη είναι που βελτίωσε το αρχικό σπριντ του και έγινε πιο δυνατός στην προσωπική μονομαχία. Από την στιγμή που έφτασε ξανά στο σημείο να μπορεί να καλύψει τις αποστάσεις παίζοντας σαν εξτρέμ, δεν τον φοβάμαι. Είμαι σίγουρος πως θα ηγηθεί το δημιουργικό κομμάτι του Παναθηναϊκού της επόμενης χρονιάς.

Physical game

Ο Γιάννης Αναστασίου δείχνει πως το έχει καταλάβει και πως στα πλάνα του είναι να αποκτήσει ποδοσφαιριστές που θα δέσουν ανασταλτικά τον άξονα του. Ο Παναθηναϊκός έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει μία ομάδα που θα παίζει δυνατό physical game με ποδοσφαιριστές όπως οι Ζέκα, Λαγος, Νάνο, Ταυλαρίδης, Καρέλης.

Χρειάζεται 6άρι, εσωτερικός χαφ (δεν έχω δει ποτέ τον Λοντ), δεξί μπακ και φυσικά αντικαταστάτης του Σίλντενφελντ που θα δέσει με τον Ταυλαρίδη. Όλο τον χρόνο έγραφα ότι πρέπει να πιστέψει περισσότερο τον Κλωναρίδη, ότι δεν γίνεται να μην παίρνει συνεχόμενα παιχνίδια ο Νίνης και ότι πρέπει να απαλλαγεί ο Παναθηναϊκός από βαρίδια τύπου Πράνιτς, Μπούι, Μεντες, από σχήματα με Πέτριτς στα χαφ και φυσικά από τον Μπούρμπο.

Η τριάδα φωτιά και το physical game
INTIME SPORTS

Στην Τρίπολη υπήρχε μόνο ο Μπούρμπος και ο Παναθηναϊκός απειλήθηκε μόνο στα πρώτα λεπτά από την πλευρά του. Το καλοκαίρι είναι η τελευταία ευκαιρία του Αναστασίου να ξεκαθαρίσει το ρόστερ του και να χτίσει μία σκληρή ομάδα χωρίς παθογένειες στο παιχνίδι της και δίχως να υπάρχουν ποδοσφαιριστές έτοιμοι να τα διαλύσουν όλα.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, με την δουλειά τους, έχουν δημιουργήσει ένα ρόστερ ικανό -με μικρές προσθήκες- να γίνει πολύ σκληρό. Απλά πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι οι αυτονόητες επιλογές. Από τους παίκτες που "χτυπά" η διοίκηση πάντως φαίνεται πως έχει ανέβει ο πήχης.

Διαβάστε ακόμη:

Αστέρας Τρ.- Παναθηναϊκός 0-4 (VIDEOS)

Αναστασίου: "Σήμερα ήμασταν όπως έπρεπε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK