Μαρίνο, παρ' το αλλιώς

Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό μοιάζει χαοτική και ο Μαρίνος Ουζουνίδης πρέπει να κάνει... ξεκαθάρισμα τώρα σε παίκτες που φαίνεται πως δεν έπιασαν. Η ΑΕΚ νίκησε χωρίς να ανεβάσει στροφές την τραγική ΑΕΛ και ο Ολυμπιακός, ναι μεν αδικήθηκε, όμως η γκέλα δεν ήρθε λόγω Καλογερόπουλου. Σχολιάζει ο Τσάρλυ.

Μαρίνο, παρ' το αλλιώς
ouzounidis livaja xasi

Ο κόσμος και ο Τύπος αγαπά τις μεταγραφές και συχνά απαξιώνει όσους υπάρχουν χρόνια στο ρόστερ. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Δεν είναι απλό να έρθουν πολλοί νέοι παίκτες την τελευταία στιγμή και να μπορούν άμεσα να δέσουν μεταξύ τους, ούτε να αντικατασταθούν ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει το στίγμα τους μέσα στην ομάδα.

ΘΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Φαίνεται πως θα χρειαστεί να βασανιστεί πολύ ο Μαρίνος Ουζουνίδης μέχρι να πετύχει να δέσει την ομάδα και να παρουσιάσει κάτι με αρχή και τέλος. Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές είναι πάρα πολλές και η κρίση για τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά είναι επικίνδυνη. Καθώς δεν έχουν μπει οι νέοι παίκτες σε μία ομάδα που να λειτουργεί σωστά.

Το κυριότερο πρόβλημα που έχει ο Παναθηναϊκός, είναι πως είχε μία διάταξη και λογική ποδοσφαίρου, βασισμένη σε παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πέρυσι το μοντέλο βγήκε, επειδή ο κάθε ποδοσφαιριστής, μπορούσε να υπηρετήσει τον ρόλο του. Εδώ βλέπουμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

ΕΛΛΕΙΨΕ Ο ΖΕΚΑ

Από μία ομάδα που έτσι κι αλλιώς βασανιζόταν στα πρώτα δύο παιχνίδια βγήκαν και τα πολλά χιλιόμετρα του Ζέκα. Δεν υπήρχε πίεση στην κατοχή του αντιπάλου και πολλές φορές ο χώρος του άξονα έμοιαζε εντελώς άδειος. Οι χώροι ήταν τόσο ελεύθεροι, που είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς τι θα συνέβαινε αν έπαιζε ο Παναθηναϊκός με αντίπαλο που γνώριζε το πώς θα τους εκμεταλλευτεί.

Το δίδυμο των Κουρμπέλη-Ζέκα ήταν σε λογική μίας ομάδας που έχει ασφάλεια στο κάθετο παιχνίδι του αντιπάλου από τα δύο 6άρια, με τον Ζέκα να καλύπτει πολλούς χώρους και τον Κουρμπέλη να είναι πιο σταθερός στην θέση του. Η μεταγραφή του Χίλιεμαρκ διαφημίστηκε αρκετά, μπορεί να αποδειχτεί σπουδαία, όμως στο σχέδιο του περσινού Παναθηναϊκού δεν αντικαθιστά κανέναν. Ποδοσφαιριστής που είναι περισσότερο δημιουργικός, παίζει κάθετα και δεν καλύπτει αποστάσεις.

ΑΛΛΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Ο ΧΙΛΙΕΜΑΡΚ

Δείχνει ο Χίλιεμαρκ πως του ταιριάζει περισσότερο μία διάταξη σε τριάδα στο κέντρο ή να αγωνιστεί αυτός πίσω από τον Τσάβες. Όμως το πάντρεμα Χίλιεμαρκ μπροστά από το 6άρι και Λουτσιάνο περιφερειακός του Τσάβες είναι προβληματικό. Οδηγεί τον Παναθηναϊκό σε μία διάταξη με μοναδικό χαφ το 6άρι του, όταν χάνεται η μπάλα. Ο Χίλιεμαρκ μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό κάτι που δεν έχει. Πατήματα περιοχής από τον άξονα. Μπορεί να τον βοηθήσει, να λύσει και ένα πρόβλημα με τη φανερά λανθασμένη μεταγραφική κίνηση του Λουτσιάνο και να οδηγήσει τον Ουζουνίδη σε μία διάταξη, χωρίς να χρειάζεται δεύτερο επιθετικό, αλλά και δίχως να χάσει παίκτη μέσα στην περιοχή. Αυτή την στιγμή χρειάζεται να βρεθεί ισορροπία στις γραμμές και αυτό με ένα παραπάνω χαφ, είναι πιο εφικτό να συμβεί.

Η λογική λέει πως όταν είναι διαθέσιμος ο Σιλά, θα πάει στόπερ ο Κουρμπέλης, αλλαγή που μπορεί να προσφέρει καλύτερη λειτουργία στην τελευταία γραμμή άμυνας και καλύτερες επιλογές στην πρώτη πάσα.

Όμως για να στηριχτεί η ποδοσφαιρική λογική Ουζουνίδη, δηλαδή με Χίλιεμαρκ μπροστά από τον Σιλά, δύο επιθετικούς και δύο εξτρέμ θα πρέπει εκτός από το να τρώει το γήπεδο ο Σιλά, ο Παναθηναϊκός στην κατοχή του να κάνει όργια. Δηλαδή, να βγάλει μία απίστευτη ανωτερότητα για να μπορέσει να υπηρετήσει σχήμα με ένα 6άρι, δύο επιθετικά εξτρέμ και επιθετικό δίδυμο. Με την εικόνα που έχουμε δει μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο, ακόμα όμως και να πιστεύει κάποιος αισιόδοξος πως μπορεί να συμβεί, αυτό σίγουρα δεν γίνεται να έρθει άμεσα. Και ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να συνεχίσει να χάνει.

Ο Παναθηναϊκός τελειώνοντας η περσινή χρονιά είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είχε ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο. Οι ποδοσφαιριστές όμως που το στήριξαν και κούμπωναν στα προσόντα τους σε μεγάλο βαθμό έφυγαν και αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, οπότε δεν αρκεί το να γίνει μόνο μία απλή αντικατάσταση. Η δουλειά που έχει να κάνει ο Ουζουνίδης είναι πολύ δύσκολη και σύνθετη.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ

Αρχίζει να φωνάζει πως ο Λουτσιάνο είναι λανθασμένη επιλογή και δεν βοηθά τον Τσάβες. Ο Γιόχανσον στα πρώτα παιχνίδια κρίθηκε με επιείκεια αλλά και μετά την διακοπή, έδειξε μπακ με μικρό διασκελισμό στο τρέξιμο του, επιρρεπή στα λάθη και με σωματότυπο που δεν βοηθά ούτε όταν ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να παίξει άμυνα σε βάθος. Ο μπακ, αν δεν σου δίνει επιθετικότητα και πλάτος, πρέπει να σου προσφέρει τουλάχιστον αμυντική ασφάλεια. Ο Γιόχανσον δεν δείχνει πως είναι σε θέση να δώσει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο κόσμος στα social media τα έβαλε με τον Κουτρουμπή. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει εικόνα αρχηγού. Είναι αμίλητος και παίζει μόνιμα με χαμηλή ένταση. Δεν λέω πως δεν προσπαθεί, αλλά η εικόνα του δείχνει έναν μαλθακό ποδοσφαιριστή σε μία θέση που χρειάζεται ένταση σε όλες τις αποφάσεις. Η εικόνα του Κουτρουμπή, στα πρώτα παιχνίδια της σαιζόν, είναι απογοητευτική. Ο Ουζουνίδης πέρα από τις πολλές αλλαγές που υπάρχουν στο ροστερ, έχει χάσει και κομβικούς ποδοσφαιριστές. Είναι σίγουρο πως δουλειά θα γίνει και η λογική λέει πως ο χρόνος θα βοηθήσει ώστε να έρθει βελτίωση, η εικόνα όμως κάποιων ποδοσφαιριστών φωνάζει ότι θα λειτουργήσει η ομάδα καλύτερα αν βγουν από την ενδεκάδα οι Κουτρουμπής, Γιόχανσον, Λουτσιάνο.

ΘΥΜΙΣΕ... ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό μοιάζει χαοτική, η ομάδα για πολλά χρόνια στηριζόταν στον Μπεργκ και στα τρεξίματα του Ζέκα, πλέον αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές δεν υπάρχουν. Η εικόνα και στην Κέρκυρα ήταν χαοτική. Και για αυτό τον λόγο πρέπει ο Παναθηναϊκός να ξεκινήσει ξανά από τα βασικά, όπως και έκανε την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα από τον Στραματσόνι.

Θυμίζω πως αυτό που έκανε τότε ο Ουζουνίδης ήταν να μάθει την ομάδα, να κερδίζει 1-0 και πήγαινε σε λογικές να μην δέχεται γκολ και να υπάρχουν πολλοί παίκτες πίσω από την μπάλα. Αυτό πρέπει να συμβεί και από εδώ στο εξής και μέσα από νίκες να χτίσει ψυχολογία και με πολύ δουλειά θα μπορέσει στο μέλλον να παίξει και ένα πιο επιθετικό ποδόσφαιρο που επιθυμεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ 4-0

Η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα και με μεγάλο σκορ την απογοητευτική ΑΕΛ. Ο Χιμένεθ πρέπει να νοιώθει τυχερός που σε ένα παιχνίδι που είχε να αντιμετωπίσει την ταυτόχρονη απουσία των δύο γρήγορων χαφ Σιμόες, Γαλανόπουλου, βρήκε τόσο χαμηλή αντίσταση από τον αντίπαλο. Ο Ισπανός τεχνικός πήγε με το βαρύ δίδυμο στον άξονα των Γιόχνασον, Αιντάρεβιτς, κάτι που αυτόματα σήμαινε πως χρειαζόταν να πάρει το παιχνίδι η επιθετική του τετράδα.

Στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να ξανακάνουμε την συγκεκριμένη συζήτηση καθώς είναι μη λειτουργική η ταυτόχρονη παρουσία των Γιόχανσον, Αιντάρεβιτς, όμως στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, όλα κύλησαν ήρεμα και εύκολα. Το γρήγορο γκολ του Μάνταλου και το υπερβολικά αργό παιχνίδι της ομάδας του Άντρε Πάους, σε όλους τους χώρους δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε κουβέντα για αδυναμίες που είχε ο σχηματισμός της ΑΕΚ. Η ΑΕΛ είχε εικόνα ομάδα χαμηλής κατηγορία, με αργές αντιδράσεις σε όλες τις λειτουργίες της. Η εικόνα που έδειξε στο ΟΑΚΑ, την κάνουν να φαντάζει σοβαρή υποψήφια για υποβιβασμό. Έφαγε 4 από έναν αντίπαλο, που δεν ανέβασε ρυθμό.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΛΙΒΑΓΙΑ

Ο Χιμενεθ εκτός από την άνετη νίκη και την έκταση του σκορ που φτιάχνουν και την ψυχολογία της ομάδας, μπορεί να κρατήσει, μία ακόμα μία καλή απόδοση των Μπακάκη, Τσόσιτς, Μάνταλου και την όμορφη ενέργεια του Λιβάγια στο δεύτερο τέρμα. Παρότι ο Κροάτης φορ δεν έχει σκοράρει ούτε σε φιλικό, σε μία φάση που θα μπορούσε να λειτουργήσει εγωιστικά και να κυνηγήσει το πρώτο του τέρμα έβγαλε ομαδικότητα και ποιότητα στην σκέψη του προσφέροντας ένα τέρμα στον Κλωναρίδη. Ο Λιβάγια μπορεί να μην έχει βρει ακόμα ρυθμό, να χάνεται σε μεγάλα διαστήματα μέσα στα παιχνίδια, υπάρχουν όμως συγκεκριμένες στιγμές, που δείχνει πως το παιδί έχει μέσα του πολύ μπάλα. Η παρουσία του Αραούχο δίπλα του, είναι δεδομένο πως θα τον απελευθερώσει και θα βοηθήσει και τον Χιμένεθ να του βρει ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό πάντως για την ΑΕΚ, που είναι πλέον σε θέση να κερδίζει με ένα τόσο μεγάλο σκορ χωρίς να βγάζει την απαιτούμενη ένταση.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ

Οι ερυθρόλευκοι έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται για την φάση στο 10ο λεπτό, το σουτ του Φορτούνη, κατέληγε στα δίχτυα ο Λισγάρας μεγάλωσε με το χέρι του, τον χώρο που καλύπτει το σώμα του και η μπάλα πήγε κόρνερ. Ήταν ο ορισμός του πέναλτι. Όμως ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στην αμέσως επόμενη φάση.

Το προβάδισμα στα πρώτα λεπτά το βρήκε και στην συνέχεια, είχε ένα παιχνίδι στα μέτρα του, που ήταν εύκολο να το καθαρίσει. Είχε για μεγάλο διάστημα την τελευταία γραμμή άμυνας της Ξάνθης μπροστά, χώρους και ικανότητα να τελειώσει το παιχνίδι. Σε ένα διάστημα που ο αγώνας ήταν ακριβώς όπως τον ήθελε, σπατάλησε δύο καθαρές ευκαιρίες στο 16ο και στο 39ο λεπτό με Τζούρτζεβιτς, Σεμπά και θα μπορούσε με καλύτερες επιλογές να έχουν δημιουργήσει ακόμα περισσότερα καθαρά τετ α τετ. Η Ξάνθη έπαιζε από την στιγμή που δέχθηκε το γκολ, μέχρι και την ισοφάριση του Λισγάρα, σε μέτρα που δεν ήταν έτοιμη σε αυτό το επίπεδο αγώνα να υπηρετήσει.

Το μεγάλο λάθος για τον Ολυμπιακό έγινε στο διάστημα μεταξύ του 12ου και του 43ου λεπτού, στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού είχαν δημιουργηθεί συνθήκες για να καθαρίσει πολύ εύκολα το παιχνίδι.

ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ Ο ΚΑΡΣΕΛΑ

Βλέποντας τα όσα έκανε ο Καρσελά, από την στιγμή που πέρασε μέσα στο γήπεδο και φέρνοντας στο μυαλό μας την εικόνα του αγώνα στο πρώτο μέρος, μπορεί εύκολα κανείς να βγάλει το συμπέρασμα πως αν ξεκινούσε ο Μαροκινός, δύσκολα δεν θα καθάριζε τον αγώνα ο Ολυμπιακός. Πιθανότατα, ο Μπεσνικ Χάσι να γνωρίζει κάτι περισσότερο από εμάς και να κρίνει πως δεν είναι σε θέση ο Καρσελά, ακόμα να παίξει δύο παιχνίδια μέσα σε 4 ημέρες.

Απλά μου κάνει εντύπωση πως μετά το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα μεστό παιχνίδι που έκανε στην Κροατία δεν έχει ξεκινήσει βασικός. Για την ακρίβεια μέχρι να μπει στο 65ο λεπτό στα Πηγάδια δεν είχε πάρει καθόλου χρόνο στο φετινό πρωτάθλημα. Το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι μεγάλο, κανείς όμως απ τους ακραίους παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχει την έφεση στην προσωπική ενέργεια και την δυνατότητα κινούμενος από τα άκρα να μπορεί να κλείνει προς τα μέσα και να δημιουργεί.

ΔΕΝ ΓΚΕΛΑΡΕ ΛΟΓΩ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ολυμπιακός δεν γκέλαρε λόγω Καλογερόπουλου. Αδικήθηκε στο πέναλτι που δεν του δόθηκε, όμως προβάδισμα βρήκε στην αμέσως επόμενη φάση. Είναι αστείο να συζητάμε πως θα μπορούσε να μετρήσει το γκολ του Εμενίκε, άλλωστε ακόμα και ό ίδιος ο ποδοσφαιριστής παραδέχθηκε την παράβαση του. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε ότι ενώ θα μπορούσε για πλάκα να βγάλει το πρώτο ημίχρονο με καθαρό σκορ, στο 0-2, ακόμα και στο 0-3, πήγε στα αποδυτήρια ισόπαλος. Την επιλογή Μπέσνικ Χάσι να μην ξεκινήσει τον Καρσελά και στην συνέχεια την καθυστέρηση που έδειξε να τον περάσει στον αγώνα, τις μεγάλες αποστάσεις που υπήρχαν μεταξύ Έγχελς, Κούτρη και την αδυναμία του, στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού να βρει άλλον τρόπο για να επιτεθεί ορθόδοξα απέναντι στην οργανωμένη τοποθετημένη βαθιά άμυνα της Ξάνθης, πέρα από τις ατομικές ενέργειες το Μαροκινού.

Ο Ολυμπιακός έχει αφήσει φέτος μία αχίλλειος πτέρνα φοβάμαι πως πολύ συχνά θα αναγκαζόμαστε να συζητάμε για το πρόβλημα που υπάρχει στα αριστερά. Ο Κούτρης, αμυντικά ήταν εκτός τόπου και χρόνου, άφηνε συνεχώς μεγάλες αποστάσεις από τον Έγχελς και όταν ο στόπερ είναι ένα παιδί 1,94 που προσπαθεί να βρει ρυθμό το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο ΕΝΧΕΛ

Ο Ένχελ, από το τέρμα που έβαλε, από τον τρόπο που έστριψε το κεφάλι του και άλλαξε πορεία στην μπάλα, από το άμεσο σήκωμα του κεφαλιού του με το που έρθει πάνω του η μπάλα και από τις αποφάσεις που παίρνει στην τροφοδότηση σε κάνει να καταλάβεις τον λόγο που θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο. Όμως στο κομμάτι το ανασταλτικό και στην κάλυψη των αποστάσεων προβλημάτισε.

Το παιδί μπάλα ξέρει πολύ και έχει μία ποδοσφαιρική ποιότητα που αν μείνει υγιής και ανοίξει το βήμα του μετά από συνεχόμενα παιχνίδια, θα φέρει χρήματα στην διοίκηση του Ολυμπιακού, όμως η παρουσία ενός μπακ στην δική του πλευρά που του αφήνει πολλούς κενούς χώρους τον εκθέτει, καθώς και ο ίδιος αυτή την εποχή τουλάχιστον δεν είναι σε θέση να βγει επιθετικά στο μαρκάρισμα, ούτε έχει την διαγώνια κίνηση για να καλύψει αυτός την λανθασμένη τοποθέτηση του μπακ της πλευράς του, ή να δώσει στον Κούτρη την δυνατότητα να μένει πιο ψηλά από ότι πρέπει. Η αριστερή πλευρά άμυνας φαντάζει σαν ένα μόνιμο θέμα συζήτησης για τον φετινό Ολυμπιακό.

ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΚΕΛΕΣ

Φαίνεται πως πάμε σε ένα πρωτάθλημα, που δεν θα υπάρχει κάποια ομάδα που θα ξεφύγει πολύ. Ο Ολυμπιακός έχει μία πληρότητα μεσοεπιθετικά, όμως δεν έχει καθαρό στράικερ περιοχής, στα άκρα της επίθεσης χρειάζεται να έχει μέσα στο γήπεδο τον Καρσελά και ανασταλτικά, υπάρχει ξεκάθαρος χώρος να τον πιέσεις. Ταυτόχρονα, φαντάζει πιθανό, λόγω των αλλαγών συσχετισμών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, να μην συναντά φιλικές διαιτησίες. Οι υπόλοιποι δεδομένα θα κάνουν λάθη, δεν έχουν την ικανότητα να πάνε στο ποσοστό νικών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια οι ερυθρόλευκοι, οπότε πηγαίνουμε σε ένα πρωτάθλημα με γκέλες.

ΠΕΤΑΞΕ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ΑΕΚ έφερε ισοπαλία στους Ζωσιμάδες, ο ΠΑΟΚ στην Λιβαδειά, ο Παναθηναϊκός δεν πέρασε από τον Πλατανιά, Λεβαδειακό και Κέρκυρα, σε αυτήν την λογική κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι χοντρή η γκέλα που ήρθε στα Πηγάδια απλά τα κακό για τον Ολυμπιακό ήταν πως έγινε δίχως λόγο. Ήταν φρέσκος, δεν είχε τραυματισμούς, προερχόταν από διακοπή, προηγήθηκε νωρίς, είχε απέναντι του έναν αντίπαλο που έπαιζε άμυνα πολύ ψηλά σε όλο το πρώτο μέρος και έμοιαζε σαν να οδηγεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει το παιχνίδι σε έναν εύκολο θρίαμβο του Ολυμπιακού.

Η ομάδα του Μπέσνικ Χάσι στην πράξη πέταξε δύο δικούς της βαθμούς. Για παράδειγμα στις 5 γκέλες που έκαναν μέχρι σήμερα ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός υπέφεραν. Βρήκαν μεγάλες δυσκολίες και δεν είχαν προϋποθέσεις για να κερδίσουν, αυτό δεν συνέβη το Σάββατο στα Πηγάδια ο Ολυμπιακός είχε εικόνα νικητή, και πέταξε δύο βαθμούς, που έμοιαζαν δικοί του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK