Ο φιλόδοξος Ένγκελς και ο Μουνιέ που έρχεται να γλυκάνει τη σεζόν

Ο Ολυμπιακός που αγόρασε τον Μπιορν Ένγκελς με σκοπό να γίνει η επόμενη μεγάλη πώληση, ο λόγος που η Μπριζ δεν πήρε όσα περίμενε από τον Βέλγο και ο Αντονί Μουνιέ που ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ο ΠΑΟ και θα "κουμπώσει" στο πράσινο ρόστερ. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Ο φιλόδοξος Ένγκελς και ο Μουνιέ που έρχεται να γλυκάνει τη σεζόν

Σε ένα καλοκαίρι που έπεσε χρήμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, υπήρξαν σοβαρές κινήσεις και στην χώρα μας, με σαφώς κυριότερη την πώληση του Ρέτσου. Είναι απίθανο που ο Ολυμπιακός έχει την δυνατότητα να πουλήσει 22 εκατομμύρια ευρώ ένα παιδί που έβγαλε από την ακαδημία του και δεν έχει πάρει ούτε καν μία ολόκληρη σεζόν στην δική του θέση.

Το γεγονός αυτό αποτελεί κατάκτηση για τον σύλλογο και θα πρέπει να ανοίγει και έναν δρόμο για τους υπόλοιπους. Ο Ολυμπιακός έχτισε με τα χρόνια ένα προφίλ και μέσα από πολλά μεγάλα deal πέτυχε να είναι σε θέση να δημιουργεί τόσο μεγάλη υπεραξία.

Όμως είναι και γεγονός πως στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρέχει χρήμα και ότι καλό υπάρχει μπορεί να πωληθεί πολύ ψηλά. Το γεγονός αυτό δημιουργεί και έναν δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα με την προοπτική που έχει δημιουργηθεί να έχει μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό πρόβλημα επιβίωσης. Αυτή όμως είναι άλλη κουβέντα.

Ο ΕΝΓΚΕΛΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΩΛΗΣΗ

Ο Ολυμπιακός για αντικαταστάτη του Ρέτσου έφερε τον Ενγκελς της Μπρίζ. Ο Ένγκελς είναι μία μεταγραφή στην ίδια κατεύθυνση. Η διοίκηση του Ολυμπιακού βάζει ακόμα ένα ποδοσφαιριστή στο ρόστερ της που μπορεί από αυτόν να βγάλει άμεσα πολλά λεφτά.

Ο υψηλόσωμος στόπερ θεωρείται σαν ένα από τα μεγάλα ταλέντα του βέλγικου ποδοσφαίρου, βγήκε από τις ακαδημίες της Μπρίζ και έγινε βασικός στα 19 του χρόνια. Το γεγονός πως με ύψος 1,94 δεν ήταν βαρύς και είχε την τάση να παίρνει την μπάλα στα πόδια του, τον έκανε να ξεχωρίζει και να κάνει την διοίκηση της ομάδας να πιστεύει πως θα βγάλει πολλά λεφτά από τον νεαρό στόπερ.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΜΠΡΙΖ

Δεν έβγαλε γιατί αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών. Αυτός είναι και ο μοναδικός αντίπαλος της συγκεκριμένης μεταγραφής, ο Ένγκελς έχει χάσει αρκετά παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Στις 5 Οκτωβρίου του 2014 έκανε εγχείριση μηνίσκου, το πόδι του όμως συνέχισε να μαζεύει υγρό.

Οι γιατροί έκριναν πως δεν έπαιρνε εγχείρηση, πήγε συντηρητικά με θεραπείες και επέστρεψε στην δράση τον Δεκέμβριο του 2015. Έχασε 13 μήνες,, από τότε δεν κατάφερε να βρει διάρκεια, έχασε αρκετά παιχνίδια με μικροτραυματισμούς, όπως η ρήξη αρκετών τενόντων που έπαθε σε αγώνα με την Λέστερ.

Ο ίδιος πάντως είναι φιλόδοξος και συχνά πίεζε την διοίκηση της ομάδας του να τον πουλήσει στην Αγγλία, όνειρο του να πάει στην αγαπημένη του Άρσεναλ. Έχει ένα παρουσιαστικό που σε κάνει να τον προσέχεις, ψηλό στόπερ 1,94 με τάση να κάνει παιχνίδι από χαμηλά δεν συναντάς εύκολα. Όπως είναι φυσιολογικό ένα τέτοιο παιδί κάνει και τα λάθη του, όμως είναι και δεδομένο πως ο Ολυμπιακός από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή έχει πολλά να κερδίσει και λίγα να χάσει, αν μείνει υγιής και γράψει συμμετοχές συνεχόμενες χωρίς τραυματισμούς, το επόμενο καλοκαίρι δεν αποκλείεται να μιλάμε για ακόμα ένα δυνατόdeal.

Επειδή είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς η Μπρίζ αποφάσισε να μην ρισκάρει και να πάρει από τον Ολυμπιακό ένα ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζε να τον πουλήσει. Ο Ένγκελς βλέπει το Τσάμπιονς Λιγκ σαν μια προοπτική να φανεί και τον Ολυμπιακό σαν σκαλοπάτι. Την εποχή που κάνει ο Ολυμπιακός αυτή την κίνηση και έχοντας εξασφαλίσει τα λεφτά του Ρέτσου, μόνο κερδισμένος οικονομικά μπορεί να βγει, καθώς υπάρχει ακόμα μία προοπτική.Αγωνιστικά, ο Ένγκελς όπως κάθε νέο παιδί που παίζει την θέση του στόπερ χρειάζεται δίπλα του έναν οδηγό. Είναι θεωρώ δεδομένο πως δεν ταιριάζει με τον βαρύ Βούκοβιτς και θα κούμπωνε περισσότερο με τον Ρομαό.

Ο Ένγκελς είναι ένα παιδί με προσόντα που θέλει να παίρνει πρωτοβουλίες, είναι πολύ φιλόδοξος και θέλει να φαίνεται, επειδή όμως ακόμα είναι ακόμα άγουρος κάνει τα λάθη του, χρειάζεται κάποιον να τον καλύπτει.

ΜΟΥΝΙΕ: ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ Ο ΠΑΟ

Για τον Μουνιέ έγραφα από την ημέρα που βγήκε το όνομα του στην επιφάνεια. Για μένα είναι μία περίπτωση όπως του Καρσελά, υπάρχει δηλαδή σε μία ομάδα ένα κενό, μία αδυναμία και στην αγορά υπάρχει ένας παίκτης που αν τον αγοράσεις λύνεις το πρόβλημα. Ο Μουνιέ είναι μία τέτοια περίπτωση. Ποιοτικός ακραίος ικανός να δημιουργήσει παιχνίδι σε μικρό χώρο, να περάσει τον αντίπαλο του, να παίξει σαν εξτρέμ, να πατήσει περιοχή, να εκτελέσει στημένα, να σκοράρει να φτιάξει παιχνίδι. Με τον τρόπο που λειτουργεί το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου υπάρχουν φούσκες, αλλά και ευκαιρίες. Μία χρονιά αρκεί να σου εκτινάξει την τιμή αλλά και να στην ρίξει πολύ χαμηλά.

Ο Μουνιέ είναι προϊόν των ακαδημιών της Λιόν, και ανήκε σε μία εκπληκτική φουρνιά ποδοσφαιριστών. Ήταν το ξεκίνημα της προσπάθειας που έκανε η ομάδα του Ολάς να στηριχτεί στις ακαδημίες της. Μία προσπάθεια που αργότερα που ήρθαν τα λεφτά στην Παρί, αποδείχθηκε σωτήρια και ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Τη σεζόν 2008/09 ο Πιέλ έφτιαξε μία ομάδα με 14 παίκτες να προέρχονται από την ακαδημία της Λιόν. Μέσα σε αυτούς και οι Μπεν Αρφά, Μπενζεμά, Λακαζέτ.

Ο Μουνιέ έπαιξε σε 19 παιχνίδια πρωταθλήματος έβαλε 2 τέρματα είχε και δύο ασίστ. Το καλοκαίρι του 2009 τον αγόρασε η Νις, έπαιξε τρία χρόνια είχε συνολικά σε 107 συμμετοχές 17 τέρματα 19 ασίστ.Έδωσε την σεζόν 10/11 , 11 ασίστ, έβαλε την επόμενη 8 τέρματα. Πήγε στην Μονπελιέ όπου και εκεί τα νούμερα του ήταν σταθερά, έμεινε ξανά 3 χρόνια έπαιξε 111 παιχνίδια έβαλε 14 γκολ είχε 20 ασίστ.

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΣΑΒΕΣ

Στην Μονπελιέ πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι που η ομάδα του Ζιράρ είχε στεφθεί πρωταθλήτρια. Όλες τις σεζόν ήταν βασικός, η πραγματικά δυνατή σεζόν ήταν η τελευταία του στο Σαμπιονά, το 2014/15 όπου σημείωσε 9 γκολ και 8 ασίστ, κάνοντας κάποια μεγάλα παιχνίδια, όπως το διπλό στο Βελοντρόμ με 0-2 απέναντι στην Μαρσέιγ του Μπιέλσα που είχε γκολ και ασίστ.

Προσέξτε είχε αυτά τα νούμερα σε μία ομάδα που συνολικά στο πρωτάθλημα έβαλε 46 τέρματα. Ο Μουνιέ είχε άμεση συμμετοχή είτε με τελική πάσα είτε σκοράροντας στα 17 από τα 46 τέρματα της Μονπελιέ.Τον βόλεψε πολύ ότι στην Μονπελιέ εκείνη την εποχή υπήρχε ο Παραγουανός φορ Λούκας Μπάριος. Μαζί είχαν εκπληκτική συνεργασία, στην ίδια λογική θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Τσάβες.

Στην εύλογη ερώτηση γιατί ήρθε τώρα στην Ελλάδα, ένας τόσο ποιοτικός ποδοσφαιριστής, χωρίς να χρειαστεί ο Παναθηναϊκός να πληρώσει την Μπολόνια, η απάντηση δίνεται διαβάζοντας τι συνέβη από το καλοκαίρι του 2015 και μετά.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΜΑΡΚΟ ΣΙΛΒΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το καλοκαίρι του 2015 που αποτελούσε την πρώτη επιλογή του Σίλβα, ο Μουνιέ ήθελε να ζήσει το όνειρο της Πρέμιερ, τελικά δεν τα βρήκε η Μονπελιέ με την Νιούκαστλ και πήγε στην Μπολόνια που με προπονητή τον Ντέλιο Ρόσι είχε επιστρέψει στην Σέριε Α. Μάλιστα στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι που έπαιξε είχε σκοράρει στην νίκη με 1-0 της Μπολόνια επί της Φροσινόνε. Με τον Ντέλιο Ρόσι η ομάδα δεν πήγαινε καλά και την άφησε 18με 6 βαθμούς μετά από 10 παιχνίδια.

Ο Ντοναντόνι ήρθε στην θέση του και αρχικά έκανε σπουδαία αποτελέσματα χωρίς να πειράξει, ούτε το 4-3-3 ούτε την τριάδα μπροστά των Μουνιέ, Τζακερίνι, Ντέστρο. Ο Μουνιέ ήταν βασικός μέχρι και τον Φεβρουάριο, η Μπολόνια μάζευε βαθμούς έχοντας μία πολύ δυνατή επιθετική τριάδα και στην συνέχεια ο Ντοναντόνι πήγε σε μεγάλοrotation. Στην πρώτη του σεζόν στην Μπολόνια έπαιξε στο πρωτάθλημα 24 παιχνίδια βασικός 6 σαν αλλαγή, έβαλε 4 γκολ και είχε 2 ασίστ.

ΜΙΑ "ΑΔΕΙΑ" ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΕΛΛΑΔΑ

Το λάθος για τον Μουνιέ έγινε το καλοκαίρι του 2016. Ο Ντοναντόνι έκανε τις δικές του μεταγραφές, έφερε τον Τσέχο Κρέιτσι από την Σπάρτα Πράγας και τον Ιταλό Σιμόνε Βέρντι και έδωσε στον Μουνιέ να καταλάβει πως δεν τον υπολογίζει. Ο Μουνιέ στην Γαλλία είχε καλό όνομα, μόνο ένα χρόνο έλλειπε δεν δυσκολεύτηκε να κλείσει στην Σεντ Ετιέν σαν δανεικός. Εκεί ήταν και το μεγάλο λάθος. Οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας, δεν μπορούσαν να ανεχθούν ένα παιδί των ακαδημιών της Λιόν στον σύλλογο τους, θυμήθηκαν και κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει όταν έπαιζε στην Λιόν και τον απείλησαν να μην τολμήσει να κατέβει στο αεροδρόμιο.

Η μεταγραφή χάλασε, ο Ντοναντόνι έβαζε τους δικούς του. Ο Μουνιέ έπαιζε σαν αλλαγή ελάχιστα. Πήρε μία ευκαιρία την 1Δεκεμβρίου σε ένα παιχνίδι κυπέλλου με την Βερόνα να παίξει βασικός και έβαλε 2 τέρματα στην νίκη πρόκριση της ομάδας του με 4-0. Το περίεργο ήταν πώς ο Τσεχος Κρέιτσι δεν έβλεπε δίχτυα με τίποτα, ακόμα δεν είχε καταφέρει να σκοράρει και συνολικά πέρυσι πέτυχε μόνο 1 τέρμα, όμως ο Ντοναντόνι στήριζε αυτόν που έφερε ο ίδιος και συνέχισε να τον κρατά στον πάγκο.Τον Ιανουάριο πήγε σε μία πολύ καλή ομάδα που δεν γινόταν να βρει χρόνο.

Έφυγε δανεικός για την Αταλάντα. Η ομάδα του Γκασπερίνι πήγαινε υπέροχα, ο Ιταλός τεχνικός έπαιζε τακτική δίχως εξτρέμ 3-4-1-2 και την επιθετική τριάδα του Κούρτιτς, Πετάνια, Γκόμεζ δεν την πείραζε ποτέ. Ο Μουνιέ έτσι κι αλλιώς δεν έχει ρόλο στο 3-4-1-2, πήγε τέλος Ιανουαρίου, πήρε μόνο 5 παιχνίδια σαν αλλαγή.

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ

Το ρίσκο που έχει η μεταγραφή Μουνιέ είναι πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που πέρυσι δεν ήταν ενεργός. Έπαιξε συνολικά 381 λεπτά στο πρωτάθλημα και 149 λεπτά στο κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από αυτόν να μπει άμεσα και να κάνει διαφορά και αν αργήσει να βρει ρυθμό θα συνεχίσει η ομάδα να έχει πρόβλημα στην δημιουργία.

Το τριφύλλι πάντως φέρνει έναν εξτρέμ που το 2015/16 κατάφερε σε μία ομάδα που έπαιξε εντελώς αμυντικά στο ιταλικό πρωτάθλημα να βάλει 4 τέρματα και το 2014/15 όχι σε μία μεγάλη δύναμη αλλά στην Μονπελιέ να έχει 9 γκολ και 8 ασιστ. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που έχει κάνει σεζόν στην Νις με 11 ασίστ και αν εξαιρέσουμε την περσινή σεζόν από τα 19 του χρόνια που τον εμφάνισε ο Κλοντ Πιέλ στην Λιόν, ήταν μόνιμα βασικός στο γρήγορο πρωτάθλημα του Σαμπιονα.

Πρόκειται για απίστευτη ευκαιρία που την άρπαξε στο τέλος ο Παναθηναϊκός και μοιάζει ικανή να του γλυκάνει την σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK