Ο νικητής Περέιρα και ο αντιαισθητικός Σαλπιγγίδης

Ο Τσάρλυ κάνει την τακτική ανάλυση του ντέρμπι, σχολιάζει την εικόνα του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού και βγάζει νικητή τον Περέιρα

Ο νικητής Περέιρα και ο αντιαισθητικός Σαλπιγγίδης

Ο Ολυμπιακός ήταν, καλά οργωμένος, είχε σωστή ισορροπία στις γραμμές του, σωστή τακτική διάταξη όταν έπαιζε χωρίς μπάλα, πήρε την κατοχή που έπρεπε και δεν κέρδισε επειδή η ισοπαλία έμοιαζε με νίκη. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά μετά από 65 ημέρες. Από το παιχνίδι που παρακολουθήσαμε, αποδεικνύεται πως ο Ολυμπιακός σε αυτό το διάστημα έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει χάσει την ποδοσφαιρική του ταυτότητα.

Ο Αναστασιάδης, είχε ένα δίλημμα πριν το παιχνίδι. Από την στιγμή που δεν είχε κανένα καθαρό 6άρι έπρεπε να διαλέξει αν θα ξεκινήσει με δύο παίκτες στην κάθε πλευρά η αν θα βάλει τον Γκολάσα για να ελευθερώσει τον Νομπόα και να παίξει με τρία χαφ. Πήρε την απόφαση να κρατήσει το 4-4-2 που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα.

Αμαρτία να ταλαιπωρείται ο Σαλπιγγίδης

Καταλαβαίνω, πως η αναγκαιότητα της νίκης έκανε τον προπονητή του ΠΑΟΚ να παίξει με ένα υπερβολικά φιλόδοξο σύστημα. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το πώς γίνεται ο Αναστασιάδης να μην κάνει αλλαγή σε ένα παιχνίδι που τακτικά το είχε χάσει.

Ο Σαλπιγγίδης έπαιξε σε ολόκληρο παιχνίδι και ήταν αμαρτία να τον βλέπεις. Ο άνθρωπός έχει πίσω του ιστορία, έχει προσφέρει σημαντικά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μεγάλα γκολ και πρέπει να απαλλάξει μόνος του τον εαυτό του. Δεν θέλω να είμαι σκληρός με τον Σαλπιγγίδη αλλά το παλικάρι πια δεν μπορεί. Σαν ποδοσφαιριστής στηριζόταν στο πάθος του, στην ενέργεια που μπορούσε να βγάλει. Τα τελευταία χρόνια, έκανε με την ψυχή του καριέρα σε θέση που απαιτεί ποιότητα. Και για αυτό είναι αξιέπαινος. Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι δυνάμεις του, τον έχουν εγκαταλείψει και δεν έχει ενέργεια. Η εικόνα του να αγωνίζεται είναι αντιαισθητική και είναι αμαρτία να ταλαιπωρείται.

Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο είχε χάσει το κέντρο. Είχε φανερά έναν παίκτη λιγότερο καθώς ο Αναστασιάδης ξεκίνησε με ένα σύστημα που ο Κάτσε έπρεπε να παίξει για δύο. Ο Κάτσε ήταν υπερβολικά μόνος, δεν είχε και ανασταλτικά βοήθειες από τον Νομπόα και από τύχη ο ΠΑΟΚ δεν έχανε στο ημίχρονο.

Βλέποντας την αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ τα ερωτήματα ήταν αν θα δέσουν τα δύο δίδυμα ( Κόστα- Βίτορ, Κάτσε-Νομπόα) που παίζουν για πρώτη φορά μαζί, αν ο Κάτσε θα μπορέσει να καλύψει ανασταλτικά όλους τους χώρους που του είχε δώσει ο προπονητής του, αν ο Νομπόα θα βρει τρόπο να φθάνει η μπάλα στην κίνηση των 4 επιθετικογενών ποδοσφαιριστών που χρησιμοποίησε ο Αναστασιάδης και αν ο Σαλπιγγίδης είναι σε θέση να κάνει επιτέλους ένα καλό παιχνίδι.

Δεν αξιοποιείται σωστά ο Νομπόα

Στο ημίχρονο είχαμε πάρει τις απαντήσεις πως τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί, αλλά ο Αναστασιάδης αποφάσισε να μην αλλάξει ενδεκάδα αλλά να περάσει σαν καθαρό δημιουργό τον Αθανασιάδη. Μίκρυνε λίγο τους χώρους, αλλά τα προβλήματα στην ανάπτυξη έμειναν. Η μπάλα δεν έφθανε στους επιθετικούς και παίζοντας χωρίς καθαρό δημιουργό η μπάλα δεν έφθανε ορθόδοξα στην επίθεση, ενώ η παρουσία του Σαλπιγγίδη ακύρωνε κάθε προσπάθεια για να βγει επίθεση από τα δεξιά. Δεν είναι τυχαίο πως η μοναδική καθαρή ευκαιρία του ΠΑΟΚ ήρθε από ατομική ενέργεια του Μακ στο 53ο λεπτό. Μόνο από ατομική του Σλοβάκου και με στημένα μπορούσε να απειλήσει όπως έπαιζε ο ΠΑΟΚ.

Στο ντέρμπι είδαμε για πρώτη φορά τον Ρικάρτο Κόστα δίπλα στον Βίτορ και τον Νομπόα δίπλα στον Κάτσε. Οπότε μπορούμε να τους κρίνουμε και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο Ρικάρντο Κόστα είχε ένα πολύ κακό πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσε να έχει κάνει το μοιραίο λάθος παίκτης στην φάση του 39ου λεπτού όταν και έδωσε την μπάλα στον Ντοσεβί, όμως στην επανάληψη που βρήκε τα πατήματα του έδειξε την ποιότητα του και ήταν και ο κύριος λόγος που δεν έχασε ο ΠΑΟΚ. Για εμένα είναι δεδομένο πως όσο παίρνει χρόνο και παιχνίδια θα ανεβαίνει και μαζί με τον Βίτορ θα συνθέσουν ένα καλό κεντρικό δίδυμο.

Ο Νομπόα είναι μισός παίκτης. Παίζει σε έναν χώρο που πρέπει να λειτουργείς πολύ καλά με μπάλα και χωρίς, αλλά ο ίδιος είναι πολύ καλός όταν η ομάδα του επιτίθεται. Επειδή το σύγχρονο ποδόσφαιρο προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να πάει στην κατοχή, έχουν εμφανιστεί τέτοιοι ποδοσφαιριστές, αλλά συνήθως μπορούν να παίξουν μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο ποδοσφαίρου. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο πάντως η πάσα του Νομπόα μπορεί να αποδεχτεί πολυτέλεια. Επιβάλλεται όμως να αγωνίζεται σε σχηματισμό με τρεις χαφ. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο Αναστασιάδης, έχει αφήσει για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι τον Νομπόα με ένα χαφ ακόμα στο κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο, ούτε μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο ίδιος την καλή του πάσα, γιατί έμενε αρκετά χαμηλά, ενώ επειδή, παίζει πολύ και με μικρές πάσες, χρειάζεται έναν ακόμα χαφ μαζί του για να ανεβάσει σωστά την ομάδα. Και οι δυο μεταγραφές μπορούν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ, αλλά ήρθαν αργά και ο Νομπόα δεν αξιοποιείται σωστά από τον Αναστασιάδη.

Το εύκολο λάθος του Σαντάνα

Προβληματικός έδειξε ο Σαντάνα. Απλά ο Βραζιλιάνος στόπερ είχε την τύχη να προστατευτεί από την τακτική του προπονητή του και από τον τρόπο που λειτούργησαν οι Κασάμι, Μανιάτης. Φαίνεται πάντως πως δεν έχει ποιότητα στην επαφή του με την μπάλα, κάνει το εύκολο λάθος στην πάσα και πάει χωρίς αυτοπεποίθηση στις μονομαχίες. Όταν η μπάλα έφτανε στην περιοχή παρότι είναι πολύ δυνατός, άφηνε μεγάλη απόσταση από τον επιθετικό που έπρεπε να μαρκάρει.

Ο Ολυμπιακός πάντως λειτούργησε συνολικά πολύ καλά. Απλά χρειαζόταν λίγο ρίσκο ακόμα για να κερδίσει και επειδή η ισοπαλία έμοιαζε με νίκη, ο προπονητής και οι παίκτες θεώρησαν πως δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τον βαθμό.

Η ισορροπημένη ομάδα του Περέιρα

Ο Περέιρα είναι αναμφισβήτητα ο νικητής του ντέρμπι. Όχι γιατί έκανε κάποια κίνηση ματ, αλλά επειδή παρουσίασε μία ισορροπημένη ομάδα που, ήξερε τον τρόπο που θα πετύχει το στόχο της. Ο Περέιρα, έχει αξιοποιήσει σωστά το υλικό, έμαθε τον Ολυμπιακό να έχει κατοχή με αμυντική ασφάλεια, δημιούργησε ένα εκπληκτικό δίδυμο στον άξονα, περνώντας τον Μανιάτη στον φυσικό του χώρο και νομιμοποιώντας τον Κασάμι σαν καθαρό κεντρικό χαφ. Σταμάτησε ο Ολυμπιακός να παίρνει ανάπτυξη μόνο από τα ακραία μπακ και να στηρίζει την επιθετικότητα του στον Μαζουακού. Τώρα τα μπακ λειτουργούν με τακτική συνέπεια.

Με το ρόστερ που διαθέτει, έχει κάνει το καλύτερο δυνατό. Είναι μικρό το χρονικό διάστημα, αλλά μέχρι τώρα για αυτό κρίνεται και είναι απόλυτα επιτυχημένος. Ο Ολυμπιακός που ανέλαβε δεν μπορεί να παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, τον έμαθε όμως να παίζει σωστό ποδόσφαιρο και να ξέρει, το πώς θα πάρει στο ελληνικό πρωτάθλημα το αποτέλεσμα που θέλει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK