Ο Θεός του ποδοσφαίρου τον αντάμειψε

Με εννέα παίκτες ο Μαρίνος Ουζουνίδης κοουτσάρισε για το θαύμα, ενώ ο Ηλίας Φυντάνης με δυο παίκτες παραπάνω έκανε αλλαγή καθυστέρησης. Το αδικαιολόγητο λάθος, η βλακεία της χρονιάς και η νίκη που άλλαξε την ατζέντα ενόψει και... Ολυμπιακού. Ο Τσάρλυ αναλύει.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ γιατί είναι σε θέση να χαρίζει έντονα συναισθήματα. Στην κατάσταση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός η σέντρα του Χίλεμαρκ, μοιάζει σαν να πρόσφερε ένα πολύ σημαντικό φιλί ζωής στον σύλλογο και κίνητρο να συνεχίσουν να δουλεύουν οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο με κέφι.

ΑΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΡΑΦΟΤΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Μην γελιόμαστε δεν είναι εύκολο αυτό που κάνουν όσοι δουλεύουν για τον Παναθηναϊκό. Να λειτουργείς με επαγγελματισμό όταν στην πράξη δεν υπάρχει αφεντικό και δεν είναι βέβαιο αν θα πληρωθείς δεν είναι απλό. Φανταστείτε πόσο δύσκολη θα ήταν η επόμενη ημέρα, η καθημερινότητα στο Κορωπί αν θα χανόταν το παιχνίδι με την ΑΕΛ.

Αν το σενάριο γραφόταν λογικά και ο επόπτης δεν ακύρωνε το τέρμα του Περόνε και το παιχνίδι έληγε με 1-2, η απογοήτευση θα ήταν τεράστια. Ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν με 6 βαθμούς μόνο πάνω από τον Απόλλωνα έχοντας βγάλει είναι πολύ εύκολο πρόγραμμα, οι συζητήσεις θα ήταν γύρω από την έλλειψη επαγγελματισμού που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του Ουζουνίδη στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και θα υπήρχε μία μιζέρια που αυτή την στιγμή δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί η ομάδα στην καθημερινότητα της.

Η ΝΙΚΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Με τον Παναθηναϊκό στους 6 βαθμούς, με τους ποδοσφαιριστές να έφευγαν με σκυμμένα τα κεφάλια από το γήπεδο και τον Μαρίνο Ουζουνίδη, να πρέπει να κάνει παρατηρήσεις για την νοοτροπία των τελευταίων λεπτών, η επόμενη ημέρα θα ήταν για όλους αρκετά σκληρή.

Δεν είναι εύκολο να βρεις κίνητρο, διάθεση για δουλειά όταν δεν υπάρχει διοίκηση, δεν ξέρεις πότε και αν θα πληρωθείς και ταυτόχρονα πάνε και άσχημα τα αποτελέσματα στο γήπεδο. Δεν λέω πως το τέρμα του Χίλιεμαρκ τα άλλαξε όλα, τα προβλήματα είναι μεγάλα, είναι έξω από το αγωνιστικό και συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η νίκη όμως έδωσε κάποιες καλές ημέρες δουλειάς. Κράτησε ένα κέφι στα αποδυτήρια, το τέλος του αγώνα βρήκε τους πάντες να πανηγυρίζουν, οι σχέσεις των ποδοσφαιριστών με τον κόσμο ζεστάθηκαν ακόμα περισσότερο και το κίνητρο αγωνιστικά είναι μεγάλο. Καθώς αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός στην Λαμία, ότι και να έχει κάνει ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θα έχει την δυνατότητα να τον περάσει αν τον κερδίσει στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Είναι μεγάλη υπόθεση να συμβεί αυτό με τα προβλήματα που έχει ο φετινός Παναθηναϊκός. Ένα γκολ που δεν μέτρησε, με ένα τέρμα που μπήκε με πολύ τύχη, έφερε τελείως διαφορετικές συζητήσεις.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν άξιζε να μπει σε περιπέτειες. Με την ΑΕΛ έκανε με διαφορά το καλύτερο φετινό του παιχνίδι. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που το σχέδιο του Μαρίνου Ουζουνίδη κούμπωνε με το ρόστερ που είχε στα χέρια του αλλά και με το στιλ ποδοσφαίρου που ο ίδιος πιστεύει.

Ο Ουζουνίδης μπορεί να μην θέλησε να μιλήσει για το αγωνιστικό μετά την ήττα στο Αγρίνιο. Να έριξε τις ευθύνες στα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα, όμως στην πράξη αποδείχθηκε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι κατάλαβε πως υπήρχε και θέμα με την τακτική που ο ίδιος εφάρμοζε.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΡΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΧΙΛΙΕΜΑΡΚ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ

Παίζοντας ο Χίλιεμαρκ δίδυμο στον άξονα ο Παναθηναϊκός έδινε μέτρα για να τρέξει την μπάλα ο αντίπαλος και ο Σουηδός ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς έπαιζε σε χώρους που έπρεπε να μαρκάρει και δεν μπορούσε να το κάνει.

Ταυτόχρονα και στο δημιουργικό κομμάτι, χρειαζόταν να πάει σε υπερβολικό για τις δυνατότητες του κουβάλημα μπάλας ώστε να μπορεί να δημιουργήσει. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ, πήρε την απόφαση να πάει σε ένα 4-3-3. Πράγματι βοήθησε στο να είναι πιο ισορροπημένα τα πράγματα στον άξονα του Παναθηναϊκού, αλλά υπήρχαν προβλήματα.

Ο Χίλιεμαρκ παρέμενε μακριά από την επιθετική τριάδα, ο Μόλινς έμενε μόνος του και είχε σε μεγάλη απόσταση κοντινό του παίκτη και ανασταλτικά ο Χίλιεμαρκ παίζοντας σαν εσωτερικός χαφ είχε ξανά σημαντικό χώρο στην ευθύνη του.

Μικρότερος από ότι σε διάταξη με δύο χαφ αλλά ικανός για να δημιουργήσει χώρο στόχευσης στον αντίπαλο. Ο Ουζουνίδης θυμίζω πως του έκανε συνέχεια παρατηρήσεις καθώς δεν ήταν ευχαριστημένος από τον τρόπο που λειτουργούσε ανασταλτικά με τον ΠΑΣ και τον είχε κάνει και αλλαγή.

ΣΕ ΡΟΛΟ ΜΑΣΟΥΝΤ

Μετά το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό είχα γράψει πως ο Χίλιεμαρκ δεν έχει καμία σχέση με τον Ζέκα, οπότε είναι λάθος να παίζει στον δικό του χώρο και σαν στυλ είναι πιο κοντά στον Μασούντ που ο Ουζουνίδης ήθελε να φέρει στον Παναθηναϊκό, για να κάνει τον δημιουργό και να προσφέρει πάσες κοντινές με τον Μπεργκ και να έχει συνεργασία με τον Βιγιαφάνιες.

Μπεργκ πλέον δεν υπάρχει, αλλά ένα παρόμοιο σχέδιο εφάρμοσε με την ΑΕΛ. Στην πραγματικότητα θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, ο Παναθηναϊκός τον Μόλινς έχει επιθετικό που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την καλή δημιουργία που υπήρχε τόσο από την συνεργασία των Χίλεμαρκ, Βιγιαφάνιες, όσο και από τα ανεβάσματα των Χουλτ, Κουλιμπαλί. Όσες φορές έπρεπε να βρουν μαξιλάρι από τον φορ, η επίθεση δεν συνεχίστηκε όπως θα έπρεπε.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ

Παρόλα αυτά όμως ο Παναθηναϊκός έβγαζε ανωτερότητα μέχρι να έρθει η αποβολή του Σιλά και ένα σχέδιο που μπορεί να εξελιχτεί αν ο Τσάβες μπει στην ομάδα και έρθει σε ένα επιθυμητό επίπεδο και αν ο Μουνιέ βρει τον καλό του εαυτό και παίξει σύμφωνα με το βιογραφικό που τον συνοδεύει.

Πήρε από την θέση του φορ Μόλινς και του αριστερού εξτρέμ Λουντ λιγότερα από ότι θα έπρεπε και για αυτό δεν είχε αποτελεσματικότητα και δεν εκμεταλλευτικέ όσο θα έπρεπε την καλή κυκλοφορία που είχε.

Η... ΑΓΙΑ 5ΑΔΑ

Εδώ θέλω να τονίσω πως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξελιχτεί το ποδοσφαιρικό σχέδιο που εφάρμοσε ο Ουζουνίδης με την ΑΕΛ είναι να μείνουν υγιείς οι Κουλιμπαλί, Χουλτ, Βιγιαφάνες. Οι τρεις του μαζί με τον Μολέδο, Κουρμπέλη είναι ο κορμός τους Παναθηναϊκού.

Αν αυτοί οι πέντε είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχει ομάδα, ο Ουζουνίδης μπορεί κάτι να φτιάξει με τα υλικά που έχει. Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ αν λείπει έστω ένας από αυτούς, αν οι απουσίες είναι περισσότερες η κατάσταση γίνεται χαοτική.

Απέναντι λοιπόν σε μία από τις δύο τρεις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός είχε σχέδιο, για να επιβληθεί, καλή δημιουργία η οποία δεν βοηθήθηκε από τον φορ και τον αριστερό εξτρέμ για να έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα.

ΤΡΕΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Εκεί που όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός με το καθαρό πέναλτι που έκανε ο Φατιόν στον Μολίνς θα κέρδιζε το παιχνίδι ήρθε η δεύτερη κίτρινη στον Σιλά και στην εκτέλεση φάουλ η ισοφάριση.

Βάζει τον Αλτμάν ο Ουζουνίδης κάνει και την βλακεία της χρονιάς ο Ισραηλινός και τρεις στιγμές, που δεν γίνεται να προβλεφθούν φαίνεται πως θα φέρουν την καταστροφή για τους "πράσινους".

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΛΑΘΟΣ

Να είμαστε σοβαροί, ο επόπτης έκανε ένα απαράδεκτο λάθος, αλλά κανένας διαιτητής που έχει σκοπό να σφάξει μία ομάδα δεν αφήνει τον αντίπαλο της με 9 παίκτες. Αν ήθελε να παίξει Παναθηναϊκό ο Κουτσιάφτης θα έκανε στον Αλτμάν τα στραβά μάτια, η δεν θα τιμωρούσε με κίτρινη το φάουλ που κάνει ο Σιλά.

Ο Κουτσιάφτης έπραξε το σωστό και στις δύο περιπτώσεις, οπότε σχέδιο να αδικηθεί η ΑΕΛ δεν υπήρχε όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της, υπήρξε μία κακιά στιγμή που όντος αλλοίωσε ένα αποτέλεσμα.

Ο επόπτης έκανε αδικαιολόγητο λάθος, ο Περόνε υποδέχτηκε την μπάλα στατικός και δεν υπήρχε καν κίνηση να τον μπερδέψει. Είναι ένα λάθος που σίγουρα πάει άλλου τους τρεις βαθμούς.

Υπάρχει όμως και ένα αλλά. Το αλλά είναι πως ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να παίζει με 9 και προσέξτε ο προπονητής του δεν αρκέστηκε στο 1-1, έδωσε με τις εντολές του, να γίνει κατανοητό στους παίκτες του πως πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για την νίκη, κάτι που σημαίνει πως η ΑΕΛ ευκαιρία θα ξαναέβρισκε.

Ο ΦΥΝΤΑΝΗΣ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ

Δύο προπονητές, ένας που έπαιζε με 9 και ένας με 11. Τι έκαναν; Ο προπονητής της ΑΕΛ, επέλεξε στο 92ο λεπτό ενώ είχε δύο παίκτες περισσότερους να κάνει αλλαγή για καθυστέρηση.

Έβγαλε τον Ναζλίδη που ήταν αρχηγός, ο Ναζλίδης διέσχισε όλο το γήπεδο για να βρει τον συμπαίκτη που θα πάρει το περιβραχιόνιο και προσπάθησε να φάει χρόνο.

Έκανε αλλαγή καθυστερήσεων ο προπονητής που είχε δύο παίκτες παραπάνω.

ΠΑΛΕΨΕ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕ

Ο Ουζουνίδης αντίθετα με 9 πάλεψε για το θαύμα. Αρχικά βάζοντας φορ τον Μουνιέ πιστεύοντας εύλογα πως η ΑΕΛ θα πάρει ρίσκο για να βρει χώρο στην κόντρα. Όταν είδε πως αυτό δεν γίνεται, στο πρώτο στημένο έβαλε τον Ρέις στόπερ για να κρατήσει τον Μολεδο ψηλά και να επενδύσει σε κάποια σέντρα.

Προσέξτε, παίζοντας με 9 κράτησε δύο επιθετικούς και ήρθαν έτσι τα πράγματα, είναι αυτό το άθλημα πολλές φορές τόσο μαγικό που τα έφερε έτσι η τύχη που στην σέντρα του Χίλιεμαρκ πήδηξαν μαζί οι Μουνιέ, Μολέδο κανείς δεν βρήκε την μπάλα, αλλά αυτή επιλογή του Ουζουνίδη ήταν που έδωσε το δικαίωμα στον Χίλιεμαρκ να κοιτάξει στην περιοχή και να κάνει σέντρα.

Με 9 παίκτες διαφορετικές επιλογές του προπονητή θα έφερναν πάγωμα ρυθμού πάσες πίσω ώστε να λήξει το παιχνίδι στην ισοπαλία, στην λογική τουλάχιστον να μην χαθεί ο βαθμός. Η νίκη για τον Παναθηναϊκό ήρθε και το παιχνίδι στην Λαμία μοιάζει πολύ σημαντικό.

Αν η ομάδα του Ουζουνίδη το κερδίσει θα πάει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ευρισκόμενος μέσα στο γκρουπ των ομάδων που προσπαθούν κάτι να διεκδικήσουν από το φετινό πρωτάθλημα. Αυτό που σίγουρα κέρδισε, ήταν μία ευχάριστη εβδομάδα στην δουλειά, μα πάνω από όλα κράτησε ζεστό τον κόσμο, που είχε πολύ ανάγκη να πανηγυρίσει έντονα ένα γκολ της ομάδας του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK