Πόκερ στις πλάτες του Παναθηναϊκού

Ο Γιάννης Αλαφούζος κατάφερε-γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να αφήσει τον Παναθηναϊκό εντελώς γυμνό. Πλέον, οι πράσινοι ποντάρουν στην κυβερνητική βούληση για βοήθεια και στην... καλοσύνη του Σαββίδη για να μπορέσουν να παρουσιάσουν αξιοπρεπή ομάδα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Πόκερ στις πλάτες του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε έναν φάκελο ντροπή και δεν πήρε την αδειοδότηση από την ΈΠΟ. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κόπηκε για 4 άρθρα, δεν έγινε καμία προσπάθεια για να μπορέσει να παρουσιαστεί ένας φάκελος ικανός να διεκδικήσει την αδειοδότηση. Θα μου πείτε πως δεν προέκυψε κάτι καινούριο, ήταν γνωστό πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε παραιτηθεί από την προσπάθεια για να συμπληρώσει τον φάκελο και πανηγύρισε σαν επιτυχία την τροποποίηση του κανονισμού.

ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Να δούμε όμως τι πέτυχε η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Καταρχήν "έφαγε" όλες τις δυνατές ποινές. Κινδύνευε με τιμωρίες από την UEFA, από τo Διαιτητικό δικαστήριο και από το φάκελο αδειοδότησης, τιμωρήθηκε από παντού. Τρέχει η τιμωρία της ΟΥΕΦΑ για τα επόμενα τρία χρόνια, έχασε 6 βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα από την υπόθεση Βέμερ και τιμωρήθηκε, για τον με προκλητικές ελλείψεις για τον φάκελο αδειοδότησης που κατέθεσε.

Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε τα χειρότερα, όμως ας δούμε σε τι περιβάλλον καλείται να δουλέψει την επόμενη σεζόν. Θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με -6 και με σοβαρούς περιορισμούς στις μεταγραφές. Το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας, ο Παναθηναϊκός μπορεί να υπογράψει με έναν ποδοσφαιριστή που να βρίσκεται πάνω από τα 23 έτη. Στον οποίο θα έχει δικαίωμα να δώσει συμβόλαιο μέχρι 100 χιλιάρικα, μπορεί να προχωρήσει σε δύο μόλις ανανεώσεις ποδοσφαιριστών που υπάρχουν ήδη στην ομάδα και βρίσκονται πάνω από τα 23.

Ήδη η μία ανανέωση έγινε με τον Δώνη και από εκεί και πέρα υπάρχει χώρος για να μείνει είτε στην καλύτερη περίπτωση ο Λουντ ή ο Μόλινς.

Με λίγα λόγια αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κρατήσει τον Λουντ, θα είναι καταδικασμένος να παίξει την επόμενη σεζόν δίχως φορ. Ο Παναθηναϊκός έχει δικαίωμα μόνο για μία μεταγραφή πάνω από τα 23, για ελεύθερο ή δανεικό στον οποίο μπορεί να δώσει μέχρι 100 χιλιάρικα.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΚΑΤΣΕ

Ο καθένας καταλαβαίνει πως ο μόνος τρόπος να έρθει καλός ποδοσφαιριστής είναι να θελήσει ο Σαββίδης να κάνει στον Παναθηναϊκό δώρο τον Κάτσε. Κάτι μου λέει πως και εδώ θα παίξει ρόλο η θέληση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό και θα τον παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού.

Είναι ένα σενάριο που θα παίξει στη διάρκεια του καλοκαιριού, το γράφω από σήμερα, περιμένω να δεχτεί ο Σαββίδης να δώσει ο Παναθηναϊκός το μάξιμουμ που έχει δικαίωμα και να καλύψει ο ίδιος τα υπόλοιπα.

Μιλάμε για μία ... χατιρική συμφωνία, την οποία η λογική λέει πως θα επιδιώξει να έχει ο Παναθηναϊκός ώστε να καταφέρει να αξιοποιήσει σωστά την μία κίνηση που μπορεί να κάνει για ποδοσφαιριστή πάνω από τα 23.

Έχει δημιουργηθεί λοιπόν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί ποτέ με χειρότερο ρόστερ από ότι τέλειωσε το περσινό πρωτάθλημα, όμως η ομάδα είναι καταδικασμένη να αποδυναμωθεί κι άλλο.

ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ "ΚΑΙΓΕΤΑΙ" Ο ΤΑΙΛΑΝΔΟΣ

Υπάρχει ένα επιχείρημα αμφισβήτησης για το κατά πόσον είναι αληθινό το ενδιαφέρον του Παϊροτζ για τον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι πως στο επιχείρημα αυτό έδωσε τροφή πως άργησε απελπιστικά να έρθει αυτή η συμφωνία.

Όχι για το αν θα ολοκληρωθεί, αλλά αν το ενδιαφέρον του Ταϊλανδού είναι πραγματικό. Η λογική λέει πως αν ήθελε τον Παναθηναϊκό θα προσπαθούσε να τρέξει κάποιες διαδικασίες ώστε να προλάβει κάποιες δυσάρεστες εξελίξεις, όμως όλα έγιναν αργά. Έγιναν τόσο αργά που του δίνεται η δυνατότητα να βγει τώρα μπροστά και για έναν ολόκληρο χρόνο να μην χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ για την ενδυνάμωση της ομάδας.

Το επιχείρημα όμως αυτό μπορεί να πει κάποιος πως "κλοτσάει" στο γεγονός πως από την στιγμή που τα βρει με τον Αλαφούζο, άμεσα θα πρέπει να τακτοποιηθούν χρέη σε τρίτους. Φυσικά και είναι λογικό να υπάρχει αμφισβήτηση, στις πλάτες του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια παίχτηκαν πολλά παιχνίδια και δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ κάποιος που να ήθελε να πουλήσει μία εταιρία της να στέρησε σε τόσο μεγάλο βαθμό έσοδα από το άμεσο μέλλον της, όπως έκανε στον Παναθηναϊκό ο Αλαφούζος.

Έφθασε στο σημείο να πουλά μόνο χρέη και την ιστορία του Παναθηναϊκού, δεν άφησε τίποτα, δεν υπάρχει έμψυχο υλικό, δεν υπάρχει η προοπτική κάποιος να βάλει λεφτά για να καταφέρει άμεσα να βρει έσοδα από αγοροπωλησίες και μέσα από την ευρωπαϊκή συμμέτοχη της ομάδας. Μόνος δρόμος είναι να υπάρξει συμφωνία για το γήπεδο.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΩΜΑ

Κατάφερε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Παναθηναϊκό, το καλό για το σύλλογο είναι πως η κυβέρνηση γνωρίζει πως θα έχει πολιτικό κόστος αν αφήσει να "σκάσει" ο Παναθηναϊκός και βοηθάει όσο μπορεί.

Ο Γιάννης Αλαφούζος μπαίνει στις 120 δόσεις κάτι που θα του αποφέρει ένα όφελος 500 χιλιάδες ευρώ τον μήνα όπως διαβάζουμε, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως αυτή η μεθόδευση δεν έγινε για να μπορέσει να συνεχίσει να κρατά ζωντανό μέσα στην εντατική τον Παναθηναϊκό.

Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο, το σίγουρο είναι πως χρειάζεται να υπάρξει ένα νέο πρόσωπο, για να κυλήσει ήρεμα η επόμενη σεζόν, πρέπει να φαίνεται πως ο Γιάννης Αλαφούζος δεν θα εμπλέκεται στον Παναθηναϊκό, δημιουργήθηκαν όμως οι προϋποθέσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης ώστε να μπορεί να φυτοζωεί ο σύλλογος στα χέρια του Αλαφούζου.

Σίγουρα, ο χρόνος θα μας κάνει σοφότερους, οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, υπάρχουν επιχειρηματικά πρότζεκτ σε εξέλιξη, το σίγουρο είναι πως έφτασε ο Αλαφούζος τον Παναθηναϊκό στον πάτο και τώρα παίζεται ένα επιχειρηματικό πόκερ στην πλάτη του μεγάλου συλλόγου της πρωτεύουσας.

Αυτό που μπορεί να γίνει κατανοητό είναι πως με τη βοήθεια της κυβέρνησης, ο Παναθηναϊκός δεν "έσκασε", όμως με την τροποποίηση της αδειοδότησης βρίσκεται ένα χρόνο σε κώμα και με την υπαγωγή του στις 120 δόσεις δόθηκε η δυνατότητα στον Αλαφούζο να μπορεί για τον επόμενο χρόνο να τον συντηρεί μέχρι να δούμε αν θα προχωρήσει και σε ποια μορφή είτε το πρότζεκτ του Βοτανικού είτε του Athens Alive.

Είναι δεδομένο πως πραγματικές εξελίξεις θα υπάρξουν, όταν θα έχουμε συμφωνία για το γήπεδο και ανάλογα το ποιο πρότεκτ θα υλοποιηθεί, θα βγουν μπροστά και οι επιχειρηματίες που το τρέχουν. Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με το επικοινωνιακό κομμάτι, ο κόσμος κάτι πρέπει να μαθαίνει και δεν χρειάζεται να είναι και η αλήθεια, απλά αυτό που βγαίνει προς τα έξω να τον κάνει να έχει κάτι να περιμένει και να ελπίζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK