Τι (δεν) έκανε ο Χάσι με Άντερλεχτ και Λέγκια

Ο Τσάρλι αναλύει τις επιδόσεις του νέου προπονητή του Ολυμπιακού στις προηγούμενες ομάδες του και σας τις προσφέρει στο... πιάτο. Πού πέτυχε, πού απέτυχε, ποια είναι τα δυνατά του στοιχεία, ποιες διατάξεις επιλέγει, τι έχει πετύχει στην Ευρώπη...

Anderlecht's coach Besnik Hasi shouts instructions to his players during the Group D Champions League match between Anderlecht and Galatasaray at the Constant Vanden Stock Stadium in Brussels, Belgium, Wednesday Nov. 26, 2014. (AP Photo/Yves Logghe)
Besnik Hasi AP

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού κατέληξε στην επιλογή έκπληξη του Αλβανού τεχνικού Μπέσνικ Χάσι. Επιλογή που αρχικά αιφνιδίασε και έφερε αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις που αφορούν στην καταγωγή του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού δεν αφορούν τους νοήμονες ανθρώπους και δεν είμαι σε θέση να προβώ σε οποιοδήποτε σχολιασμό. Όσα θα διαβάσετε αφορούν το τι έχει πετύχει ο Μπέσνικ Χάσι ως προπονητής.

Πριν ξεκινήσει θέλω να σημειώσω πως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν θα πετύχει η όχι ένας προπονητής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προπονητών, έχουν στην καριέρα τους επιτυχημένες και αποτυχημένες δουλειές, η πορεία τους κρίνεται από πολλούς παράγοντες.

ΔΥΟ ΘΗΤΕΙΕΣ ΩΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Μπέσνικ Χάσι ως πρώτος προπονητής έχει κάνει δύο δουλειές. Τέλειωσε τη σεζόν το 2014 στην Άντερλεχτ και στην συνέχεια δούλεψε δύο ολόκληρες σεζόν, ενώ έχει ένα μικρό πέρασμα από την Λέγκια.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να βρω, τι είναι αυτό που οδήγησε τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού να καταλήξει στον συγκεκριμένο προπονητή. Το βιογραφικό του δεν είναι τόσο ελπιδοφόρο ώστε να αξίζει να συγκρουστεί για χάρη του με τον κόσμο της ομάδας. Ας βάλουμε κάτω τις δύο δουλειές του Μπέσνικ Χάσι για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας...

Ο Μπέσνικ Χάσι είναι άνθρωπος της Άντερλεχτ. Ποδοσφαιριστής της από το 2000 έως το 2006, ενώ διατέλεσε βοηθός των Γιάκομπς και του Φαν Ντε Μπρομ από το 2008-2014.

Ως τεχνικός της έχει μία μεγάλη επιτυχία με το που την ανέλαβε και από εκεί και πέρα δύο αποτυχημένες σεζόν, χωρίς τίτλο.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Στις 2 Μαρτίου του 2014 ο Φαν Ντερ Μπρομ απολύεται και αναλαμβάνει ο βοηθός του Μπέσνικ Χάσι. Το πρωτάθλημα έμοιαζε χαμένο. Η Σταντάρ Λιέγης είχε ομαδάρα. Τερμάτισε στην κανονική περίοδο 10 βαθμούς πιο ψηλά, κάτι που μεταφράζεται με προβάδισμα 5 βαθμών στα πλέι οφ. Σαν να μην έφτανε αυτό η Σταντάρ κερδίζει στην πρεμιέρα με 1-0 την Άντερλεχτ και αποκτά πλεονέκτημα 8 βαθμών, καθώς πριν μπουν οι ομάδες στα πλέι οφ οι βαθμοί διαιρούνται δια δύο.

Για την ιστορία, θεωρείται ακόμα και σήμερα, μία ιστορική έκπληξη το γεγονός πως η Σταντάρ των Μπατσουαγί, Ντε Καμάρκο, Καρσελά, Εμποκού και πολλών ακόμα ποιοτικών ποδοσφαιριστών που έπαιξαν μαζί εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, έχασε το πρωτάθλημα του 2013-14. Η Άντερλεχτ του Χάσι με ένα ρεκόρ 7-1-2 στα πλέι οφ και ένα σερί 5 συνεχόμενων νικών, ανέτρεψε την διαφορά 8 βαθμών της Σταντάρ και πήρε ένα πρωτάθλημα κυριολεκτικά από το πουθενά! Όταν του δόθηκε η ομάδα κανείς δεν πίστευε πως μπορεί να κλέψει το πρωτάθλημα από την Σταντάρ. Κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα για τον κόουτς Χάσι...

Το καλοκαίρι του 2014 αναλαμβάνει για πρώτη φορά να κάνει προετοιμασία για να χτίσει ομάδα από την αρχή ως πρώτος προπονητής. Η διοίκηση τού έχει ζητήσει να αναδείξει τους ταλαντούχους Τίλεμανς, Πρατ, κάτι που το έκανε, ενώ για να τον ενισχύσει, ξόδεψε 6 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τον Ντεφούρ. Απέτυχε εντελώς στις εγχώριες διοργανώσεις, έδειξε ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο στην Ευρώπη.

ΣΕΖΟΝ 2014-15

Champions League (Απευθείας φάση ομίλων)

1. Γαλατασαράι - Άντερλεχτ 1-1

2. Άντερλεχτ - Ντόρτμουντ 0-3

3. Άντερλεχτ - Άρσεναλ 1-2

4. Άρσεναλ - Άντερλεχτ 3-3

5. Άντερλεχτ - Γαλατασαράι 2-0

6. Ντόρτμουντ - Άντερλεχτ 1-1

Βαθμολογία

Ντόρτμουντ 13

Άρσεναλ 13

Άντερλεχτ 6

Γαλατά 1

Europa League Φάση των 32

Άντερλεχτ - Ντιναμο Μόσχας 0-0

Ντιναμό Μόσχας - Άντερλεχτ 3-1

Στην Ευρώπη, η πορεία της Άντερλεχτ ήταν αξιόλογη, υπάρχουν καλές βραδιές και έφτασε μέχρι τους 32 του Γιουρόπα.

Στο Πρωτάθλημα στην κανονική περίοδο τερμάτισε στην 3η θέση. Η Μπρίζ πρώτη με 61 πόντους, η Γάνδη είχε 57, όπως και η Άντερλεχτ (57) με ρεκόρ 16-9-5 και τέρματα 51-30.

Στα πλεί οφ κατέλαβε την 3η θέση. Πρωτάθλημα κατέκτησε η Γάνδη με 49 πόντους, η Μπριζ είχε 47 και η Άντερλεχτ 46 με ρεκόρ 5-2-3 και τέρματα 18-13.

Στο κύπελλο έφθασε στον τελικό όπου έχασε με 2-1 από την Μπριζ.

Την πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν δεν κατέκτησε το παραμικρό, για το μέγεθος της Άντερλεχτ να μην πάρεις τίτλο στο Βέλγιο είναι βαρύ, το πρωτάθλημα του 2014 όμως και η εκτίμηση των φίλων της ομάδα στο πρόσωπο του, του δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία

ΣΕΖΟΝ 2015-16

Η δεύτερη σεζόν, όμως, εντός των συνόρων είναι πιο απογοητευτική από την πρώτη. Δεν παίρνει ξανά ούτε έναν τίτλο παρότι η διοίκηση τον ενίσχυσε.

Του έφερε τον επιθετικό Οκάκα με 3 εκατομμύρια, μεταγραφή που δεν απέδωσε ιδιαίτερα. Ενώ για να σουλουπώσει την άμυνα του δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσει τον Κάρα με 3 εκατομμύρια ευρώ και τον Ομπράντοβιτς 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Για ακόμα μία χρονιά η πορεία της Άντερλεχτ στην Ευρώπη ήταν αξιοπρεπέστατη. Ας δούμε τα αποτελέσματα.

Europa League (κατευθείαν στους ομίλους)

1. Άντερλεχτ -Μονακό 1-1

2. Καραμπάχ - Άντερλεχτ 1-0

3. Άντερλεχτ - Τότεναμ 2-1

4. Τότεναμ - Άντερλεχτ 2-1 (

5. Μονακό - Άντερλεχτ 0-2

6. Άντερλεχτ - Καραμπάχ 2-1

Βαθμολογία

Τότεναμ 13

Άντερλεχτ 10

Μονακό 6

Καραμπάχ 4

Φάση 32

Άντερλεχτ - Ολυμπιακός 1-0

Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 1-0 (παράταση 1-2)

Φάση 16

Σαχτάρ Ντονετσκ - Άντερλεχτ 3-1

Άντερλεχτ - Σαχτάρ Ντονετσκ 0-1

ΕΞΩ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Για δεύτερη λοιπόν σεζόν η πορεία του στην Ευρώπη ήταν αξιόλογη. Αν κάτι μπορεί να κρατήσει ως θετικό από την δουλειά του στην Άντερλεχτ, ήταν πως είχε θάρρος η ομάδα του απέναντι σε δυνατά ονόματα. Το ευρωπαϊκό πρόσωπό της επί ημερών Χάσι ήταν αξιόλογο.

Στο Πρωτάθλημα, όμως, δεν γινόταν να συγχωρεθεί δεύτερη σεζόν χωρίς κατάκτηση τίτλου, το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια αποτυχία για τον σύλλογο.

Στην κανονική περίοδο τερμάτισε στην 3η θέση. Πρώτη η Γανδη με 64 πόντους, δεύτερη η Μπριζ με 60 και 3η η Άντερλεχτ με 55 με ρεκόρ 15-10-5 και τέρματα 55-29.

Στα πλέι οφ τερμάτισε δεύτερος 7 βαθμούς κάτω από την Μπριζ έχοντας, όμως, γνωρίσει ταπεινωτικές ήττες (4-2 στην Οστάνδη, 4-0 στην έδρα της Μπριζ και 5-2 στη Γκενκ).

Στο κύπελλο αποκλείστηκε από την Κορτράικ στην φάση των 16, έχασε με 4-2. Έχασε δύο κολλητά πρωταθλήματα για πρώτη φορά μετά το 2003. Πρόκειται για ένα συνολικά αποτυχημένο πέρασμα και γι' αυτό ήρθε και το τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Δεν είναι εύκολο να είσαι προπονητής στην Άντερλεχτ και σε δύο χρονιές να μην σηκώσεις τίποτα, είναι το ίδιο περίπου σαν να συμβεί στον Ολυμπιακό. Για να καταλάβετε το μέγεθος της αποτυχίας, τα τελευταία 18 χρόνια η Άντερλεχτ συνολικά έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα έχει χάσει 8, τα 2 τα έχασε επί Χάσι.

Μάλιστα, από την διετία 2002 και 2003 έχει να χάσει δύο κολλητά πρωταθλήματα η Άντερλεχτ, όπως συνέβη την εποχή του Χάσι. Για την ιστορία, η Άντερλεχτ, το φετινό, που είχε αποχωρήσει ο Αλβανός τεχνικός το κατέκτησε...

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΓΚΙΑ

Την χειρότερη όμως δουλειά με διαφορά, από πλευράς αποτελεσμάτων την έκανε στην Πολωνία και τη Λέγκια. Τα αποτελέσματα στις εγχώριες διοργανώσεις μιλάνε από μόνα τους. Ως μοναδική επιτυχία στην Λέγκια είναι πως κατάφερε να την οδηγήσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας όμως βατές κληρώσεις. Στους ομίλους έκατσε στον πάγκο μόνο σ' ένα παιχνίδι και έφαγε 6 από την Ντόρτμουντ. Ας δούμε τα αποτελέσματα του.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

2ος προκριματικός

Ζρνίσκι-Λέγκια 1-1

Λέγκια-Ζρνίσκι 2-0

3oς προκριματικός

Τρέντσιν - Λέγκια 0-1

Λέγκια - Τρεντσιν 0-0

Playoff

Ντάνταλκ - Λέγκια 0-2

Λέγκια - Ντάνταλκ1-1

Όμιλος

Λέγκια - Ντόρτμουντ 0-6

Η μεγάλη αποτυχία του ήταν ξανά η διαχείριση των εγχώριων διοργανώσεων. Ανέλαβε την Λέγκια πρωταθλήτρια και φαβορί για τον τίτλο. Την άφησε πολύ χαμηλά στην βαθμολογία. Εντός έδρας στο πρωτάθλημα πρόλαβε να παίξει 5 παιχνίδια, δεν είχε νίκη, έτρεξε εντός έδρας ρεκόρ 0-3-2. Ενώ εκτός έδρας μέτρησε δύο νίκες, δύο ήττες. Το συνολικό του ρεκόρ ήταν 2-3-4. Συγκομιδή απογοητευτική, ενώ η Λέγκια είχε αποκλειστεί και από το κύπελλο, χάνοντας από ομάδα Β' κατηγορίας με 3-2 στους "32" της διοργάνωσης.

Απολύθηκε μετά την ήττα από εντός έδρας ήττα με 3-2 από την Ζαγλέμπιε Λούμπιν και την 6άρα από την Ντόρμτουντ.

Ο διάδοχος του έκανε 19 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες και η Λέγκια κατέκτησε το πρωτάθλημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ως θετικό μπορεί να πει κανείς πως, έχει αξιοπρεπείς, εξαιρώντας την 6άρα από την Ντόρτμουντ, ευρωπαϊκές παρουσίες. Κάτι που μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό καθώς η πρώτη αποστολή είναι να βάλει τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που πέτυχε πέρυσι με την Λέγκια. Το επιχείρημα, πάντως, που χρησιμοποίησε πως δεν φοβάται την πίεση γιατί έχει δουλέψει στην πίεση της Άντερλεχτ, δεν έχει και τόσο ισχυρή βάση. Δεν έχει βάση, γιατί στα θέλω του Ολυμπιακού δεν έχει μία πετυχημένη δουλειά. Ανέλαβε ομάδες που έχουν σκοπό τους τον πρωταθλητισμό, τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Πολωνία και δεν ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε αυτήν την πίεση. Στο Βέλγιο άφησε για πρώτη φορά μετά από το 2003 την Άντερλεχτ για δύο σεζόν κολλητές χωρίς τίτλο και στην Λέγκια έφυγε με 9 βαθμούς σε 9 αγώνες αφήνοντας πολύ χαμηλά την ομάδα του.

ΕΤΣΙ ΠΑΙΖΕΙ

Πρόκειται για έναν ευέλικτο προπονητή, που διαθέτει ως πλεονέκτημα ότι έχει μάθει να δουλεύει με νεαρά παιδιά και γνωρίζει πως θα βοηθήσει ένα ταλαντούχο παιδί να εξελιχτεί. Εφαρμόζει ως κύριο σύστημα το 4-2-3-1, αλλά με τις υποδεέστερες ομάδες στο βελγικό πρωτάθλημα έπαιζε συχνά και το 4-4-2. Οι φίλοι του Ολυμπιακού, θα δουν σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια στο "Καραϊσκάκη" την ομάδα τους να παίζει με δύο επιθετικούς. Στα δύσκολα παιχνίδια αρκετές φορές το γυρνάει και στο πιο συντηρητικό 4-3-3. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη και θα τα κρίνουμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK