Το 4-4-2 του Στραματσόνι και η κυκλοφορία της μπάλας

Ο Τσάρλυ προσεγγίζει τακτικά το επερχόμενο ντέρμπι στη Λεωφόρο και γράφει για το 4-4-2 του Αντρέα Στραματσόνι, το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού και το πρώτο μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μάρκο Σίλβα.

Το 4-4-2 του Στραματσόνι και η κυκλοφορία της μπάλας

Το Σάββατο στην Λεωφόρο έχουμε ντέρμπι και καλό είναι να μπούμε σιγά σιγά στους ρυθμούς του. Ντέρμπι που έχει την ιδιαιτερότητα ότι πραγματοποιεί σε αυτό το ντεμπούτο του ο Αντρέα Στραματσόνι.

Ο Ιταλός, σαν προπονητής, είναι σε υπερβολικό βαθμό ευέλικτος, με τις τακτικές που ακολουθεί. Αλλάξει συχνά το αρχικό του πλάνο και στην διάρκεια των αγώνων εφαρμόζει διαφορετικά πράγματα από αυτά που φαίνεται να ετοιμάζει όλη την βδομάδα. Η λογική λέει πως με τον Ολυμπιακό αυτό δεν θα συμβεί, καθώς όταν δεν ξέρεις καλά τους ποδοσφαιριστές σου, είναι δύσκολο να βρεις την αυτοπεποίθηση να πας σε πολλές αλλαγές.

Εργαλείο μία χρήσης

Σαν αρχικό πλάνο, πάντως ο Στραματσόνι φαίνεται να επιλέγει το καθαρό 4-4-2, στην ευθεία και όχι σε ρόμβο. Τακτική που έχει λογική μόνο αν ο Ιταλός τεχνικός την έχει στο μυαλό του, σαν εργαλείο μιας χρήσης. Σε ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών και με συγκεκριμένες εντολές προς τους ποδοσφαιριστές, δεν είναι απίθανο να πετύχει. Αυτήν την εποχή, όμως ο Παναθηναϊκός δεν έχει το κατάλληλο ρόστερ για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο δύσκολο σύστημα σε διάρκεια αγώνων.

Αμυντική προσέγγιση του 4-4-2

Μαθαίνω πως στον Ολυμπιακό βλέπουν με καλό μάτι την απόφαση του Ιταλού προπονητή να εφαρμόσει το 4-4-2. Θεωρούν πως με το 4-2-3-1 που εφαρμόζει ο Μάρκο Σίλβα θα τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν έναν παίκτη παραπάνω στον άξονα, να ελέγξουν την κατοχή της μπάλας και να πάνε στον ρυθμό που οι ερυθρόλευκοι θέλουν τον αγώνα. Ο μοναδικός τρόπος για να μην έχουν οι γηπεδούχοι λιγότερο ποδοσφαιριστή στον χώρο του κέντρου, είναι να πάρουν την απόφαση, να παίξουν αρκετά χωρίς μπάλα.

Με το ρόστερ που έχει ο Παναθηναϊκός το 4-4-2 στην ευθεία μπορεί να το εφαρμόσει μόνο στην αμυντική του προσέγγιση. Με κατοχή μπάλας που συνειδητά θα είναι κάτω από το 50%. Με την άμυνα να ξεκινά από χαμηλά, από τους δύο επιθετικούς, ώστε να μην προκύπτει αριθμητικό πλεονέκτημα για τους τρεις χαφ του Σίλβα.

Οι Μπεργκ-Καρέλης και οι δύο εξτρέμ θα έχουν πρώτα ανασταλτικό ρόλο, θα χρειαστεί να βγάλουν κλεψίματα, να ασκήσουν πίεση στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης των ερυθρολεύκων και να επιδιώξουν κλεψίματα, που θα δημιουργήσουν αντεπιθέσεις.

Να λειτουργήσει σαν αμυντική ασπίδα

Δεν αποκλείεται μέσα από μία συντηρητική προσέγγιση και αν βγει το αμυντικό πλάνο, το 4-4-2 για το συγκεκριμένο παιχνίδι να αποδειχτεί λειτουργικό. Από την στιγμή πάντως που ο Στραματσόνι φαίνεται πως έχει καταλήξει στην συγκεκριμένη διάταξη, είναι υποχρεωτικό ο Παναθηναϊκός να πάει σε λογική προσαρμογής και σε παιχνίδι αντεπιθέσεων. Καθώς μόνο αν η τετράδα των δύο επιθετικών και των δύο φορ, λειτουργήσει σαν μία πρώτη αμυντική ασπίδα, μπορεί να υπάρξει έλεγχος του αγώνα από τους παίκτες του Στραματσόνι.

Πρώτη φορά απέναντι σε δύο φορ η άμυνα

Με την επιλογή του 4-4-2 από τον Ιταλό τεχνικό ο Σίλβα γνωρίζει πως μπορεί να έχει έναν παίκτη παραπάνω στον χώρο του κέντρου, πως θα είναι εύκολο για την ομάδα του να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής μπάλας, κάτι σημαντικό όταν καλείσαι να αγωνιστείς σε ένα δύσκολο εκτός έδρας γήπεδο, θα υπάρχει όμως και μία δυσκολία που μέχρι σήμερα δεν την έχει βάλει στον Ολυμπιακό κανένας αντίπαλος. Θα είναι η πρώτη φορά, που το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού (όποιο είναι αυτό) θα έχει να αντιμετωπίσει δύο καθαρά φορ.

Αν ψάξουμε για αδυναμίες στον φετινό Ολυμπιακό, αυτές έχουν να κάνουν αρχικά, με το αμυντικό δίδυμο, που μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν στην αρχή της σεζόν, αλλά και με αδυναμία πραγματικής δημιουργία από τους δύο εξτρέμ. Αν ακολουθηθεί σωστά η συγκεκριμένη τακτική, θα χτυπήσει ακριβώς στα δύο σημεία που πονάει ο Ολυμπιακός.

Μέχρι σήμερα, οι ερυθρόλευκοι είχαν την τύχη στο Έμιρετς ο Ζιρούντ να μην είναι στην διάθεση του Βενγκέρ, ο Μάμιτς να μην έχει κάποιον καθαρό στράικερ στο ρόστερ του, ο Τούντορ να κάνει το λάθος στο ντέρμπι και να κρατήσει στο πρώτο ημίχρονο στον πάγκο τον Μπερμπάτοφ και ο Δέλλας να μην έχει κάποιον καθαρό στράικερ στην διάθεση του.

Στόχος να χτυπήσει εκεί

Το στοίχημα για τον Παναθηναϊκό θα είναι να μπορέσει να πιέσει τους Ντα Κόστα-Σιόβα, χωρίς να χάσει ποδοσφαιριστή από τον χώρο του κέντρου. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή δύο φορ και να χτυπήσει εκεί που θεωρητικά πονάει ο αντίπαλος, να βγάλει φάσεις και να δημιουργήσει έναν χώρο κρίσιμο, που ο Παναθηναϊκός πραγματικά θα υπερτερεί σε ποιότητα, δίχως αυτό να στοιχίσει στην συνολική του λειτουργία.

Είναι ξεκάθαρο πώς αν επιλέξει το 4-4-2, ο στόχος είναι να χτυπήσει τους Ντα Κόστα-Σιόβα και να δημιουργήσει την δυνατότητα στους δύο εκ των Μπεργκ, Καρέλη, Πέτρις, που θα παίζουν στην επίθεση του Παναθηναϊκού, να πέφτουν όσες περισσότερες φορές γίνεται σε παιχνίδι δύο με δύο με τους Ντα Κόστα-Σιόβα.

Ο Σίλβα μέχρι σήμερα έχει δείξει πως είναι καλό κόουτς και με την τακτική του, αλλά και με τις στοχευμένες του παρεμβάσεις στην διάρκεια των παιχνιδιών, καταφέρνει να βοηθά τους παίκτες του. Ο ίδιος έχει ενημερωθεί για την τακτική παρέμβαση που ετοιμάζει ο Στραματσόνι και ότι θα βρει έναν πιο απλωμένο στο γήπεδο Παναθηναϊκό.

Σωστή κυκλοφορία σπάσιμο του αρχικού πρέσινγκ

Αν η αρχική ανάπτυξη και η κυκλοφορία μπάλας των ερυθρόλευκων είναι σωστή και σπάει εύκολα το αρχικό πρέσινγκ των πρασίνων ή αν ακόμα ο Στραματσόνι δεν βάλει τους παίκτες του όπως ορίζει η λογική, δηλαδή σε μία συντηρητική από άποψη μέτρων και κατοχής μπάλας εφαρμογή του 4-4-2, τότε είναι πιθανό οι παίκτες του Σίλβα να έχουν χώρους για μία εύκολη κυκλοφορία μπάλας. Κυκλοφορία μπάλας που θα τους επιτρέψει να βγάλουν αριθμητικό πλεονέκτημα στον κρίσιμο χώρο του κέντρου και συνεργασίες που θα βάλουν όλους τους επιθετικογενείς παίκτες του Σίλβα στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός παίζει μόνιμα με 3 χαφ και εκτός απροόπτου η τριάδα στον άξονα με τον Παναθηναϊκό θα είναι αυτή των Μιλιβόγιεβιτς, Κασάμι, Φορτούνη, έχοντας σαν δεδομένο πως ο Ιντέγε κάνει κινήσεις προς την μπάλα, ζητά τροφοδότηση και πετυχαίνει συνεργασίες. Το ενδεχόμενο, να δημιουργηθούν συνεργασίες ανάμεσα στα χαφ και στα στόπερ του Παναθηναϊκού, είναι πιθανό και θα διαλύσει την ανασταλτική λειτουργία των γηπεδούχων.

Με λίγα λόγια, ο Στραματσιόνι με το καθαρό 4-4-2 επιλέγει να χτυπήσει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού, για να μην έχει όμως συνέπειες η απόφαση του να παίξει με ένα κεντρικό χαφ λιγότερο, χρειάζεται ειδική διαχείριση του παιχνιδιού και ένα εκπληκτικό τακτικά παιχνίδι από τους ποδοσφαιριστές που θα παίξουν δίδυμο στην επίθεση και από τους δύο που θα χρησιμοποιηθούν τυπικά σαν εξτρέμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Παππάς διαιτητής του ντέρμπι

Διάλεξε την ομάδα των ονείρων σου

News 24/7

24MEDIA NETWORK