Οι βολές του Διαμαντίδη κόντρα στον Ολυμπιακό

Οι Mythbusters καταπιάνονται με ακόμη μία μπασκετική συζήτηση των τελευταίων ετών. Πρόκειται για τη φράση που χρησιμοποιούν φίλοι του Ολυμπιακού για να σατιρίσουν την ευκολία με την οποία -οι ίδιοι- θεωρούν πως ο Διαμαντίδης κερδίζει φάουλ στους αγώνες με την ομάδα τους. Είναι ακριβές ή όχι;

Οι βολές του Διαμαντίδη κόντρα στον Ολυμπιακό
Διαμαντίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Και δυο βολές στον Διαμαντίδη". Αυτή είναι η φράση που πιθανότατα θα έχετε δει στα social media ή ακόμα και στα σχόλια κάτω απ’τις ειδήσεις και τα θέματα του Contra.gr. Φράση που χρησιμοποιούν φίλοι του Ολυμπιακού για να σατιρίσουν την ευκολία με την οποία οι ίδιοι θεωρούν πως ο Διαμαντίδης κερδίζει φάουλ στους αγώνες με την ομάδα τους.

"Δυο βολές στον Διαμαντίδη", λένε σε άσχετα πράγματα, θεωρώντας πως για ψύλλου πήδημα ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κερδίζει φάουλ και πηγαίνει στη γραμμή στα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Είναι έτσι;

Όπως συνέβη και με την απόδοση του Σπανούλη εναντίον του Παναθηναϊκού, οι Mythbusters είναι εδώ για να εξετάσουν το μύθο. Συγκεντρώσαμε ξανά τους σχετικούς αριθμούς. Τις βολές που εκτέλεσε ο Διαμαντίδης σε όλα τα παιχνίδια εναντίον του Ολυμπιακού απ’τη σεζόν 2004-2005 μέχρι και την περσινή. Και για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, κάναμε το ίδιο με τους αγώνες του αρχηγού του Παναθηναϊκού στο ίδιο διάστημα για το Top16 και τα Playoffs της Euroleague.

Οι αριθμοί σε λίγο περισσότερους από 200 αγώνες σε βάθος έντεκα σεζόν λένε τα εξής:

-Ο Διαμαντίδης κερδίζει 3.7 φάουλ ανά αγώνα στους αγώνες της Euroleague και 3.9 στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Αντίστοιχα, εκτελεί 3.1 βολές ανά αγώνα στην Ευρώπη και 3.8 στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

-Οι βολές και τα φάουλ λοιπόν είναι όντως περισσότερα. Όμως, δύσκολα μπορεί να πει κάποιος πως η διαφορές είναι τέτοιες που να δικαιολογούν το μύθο, τη γκρίνια και τα αστεία σχετικά με τα φάουλ που κερδίζει ο Διαμαντίδης.

-Τα 0.2 περισσότερα φάουλ ανά αγώνα είναι σχεδόν η ελάχιστη διαφορά, ενώ 0.7 περισσότερες βολές είναι σχεδόν δύο βολές παραπάνω κάθε τρία ματς.

Οι βολές του Διαμαντίδη κόντρα στον Ολυμπιακό

Εξετάσαμε τον μύθο χωρίς να γνωρίζουμε τι θα προκύψει και τα αποτελέσματα μάλλον δεν τον στοιχειοθετούν. Υποθέτω όμως πως ο καθένας θα το δει όπως θέλει. Κάποιοι θα πουν "ορίστε, καλώς γκρινιάζουμε, τα φάουλ και οι βολές είναι περισσότερες". Κάποιοι άλλοι θα πουν "ορίστε, τι γκρινιάζετε, οι διαφορές είναι τόσο μικρές που σε 1-2 ματς ανατρέπονται, ούτε ένα φάουλ παραπάνω ανά αγώνα δεν είναι".

Η γκρίνια, οι αντεγκλήσεις και τα "αστεία" θα συνεχιστούν ακόμα και αφού σταματήσει ο Διαμαντίδης, γιατί τελικά αυτό επιτάσσει η ματιά κάποιων όταν μιλάμε για κόντρα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε για πόσα φάουλ και βολές γίνεται όλη αυτή η κουβέντα.

Update, 21/01/2016, 16.00

Ωραία λοιπόν, update στο κείμενο. Αρκετοί φίλοι στα σχόλια θεώρησαν ενδιαφέρον να δούμε αποσπασματικά τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας και όχι το σύνολο των τελευταίων 11 σεζόν. Απ’το 2011 μέχρι το 2015 ο Διαμαντίδης κέρδισε 4.2 φάουλ ανά αγώνα και εκτέλεσε 3.4 ελεύθερες βολές στους αγώνες για το Top16 και τα playoffs της Euroleague. Στο ίδιο διάστημα στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κέρδισε 4.5 φάουλ ανά αγώνα και εκτέλεσε 4.2 βολές.

Οι αποκλίσεις της πενταετίας είναι πολύ κοντινές με τα ευρήματα των έντεκα σεζόν. Περισσότερες βολές κατά 0.8 ανά αγώνα, περισσότερα φάουλ κατά 0.3. Δεν προκύπτει κάτι πολύ διαφορετικό απ’τα αποτελέσματα που είδατε στο γράφημα.

Τέλος, κάποιοι αναρωτήθηκαν για το μέσο όρο των λεπτών συμμετοχής. Στα 11 χρόνια η συμμετοχή στην Ευρωλίγα είναι 29:31 και εναντίον του Ολυμπιακού 31:16, κάτι λιγότερο από δύο λεπτά περισσότερου χρόνου στο παρκέ. Και την τελευταία πενταετία η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα είναι 30.36 και στα εγχώρια ντέρμπι είναι 31.34, σχεδόν ένα έξτρα αγωνιστικό λεπτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Mythbusters: Ο Σπανούλης εναντίον του Παναθηναϊκού

News 24/7

24MEDIA NETWORK