Θέλουμε πρόεδρο, όχι κόουτς

Το ευχάριστο με την αλλαγή του έτους, είναι ότι μαζί του έφυγε ο εσωστρεφής Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ναι, ναι, ο αγαπημένος πρόεδρος του μπάσκετ(όχι μόνο της ΕΟΚ) ο οποίος εξαφανίστηκε για αρκετό καιρό μετά την αποτυχία της εθνικής, εμφανίζεται, ως το πιο έμπειρο... σαλιγκάρι της πιάτσας, σιγά σιγά και η είσοδος του 2014 τον βρίσκει δυνατό, ακμαίο, αποφασισμένο.

Θέλουμε πρόεδρο, όχι κόουτς
vasilakopoulos.jpg INTIME SPORTS

Γαλουχημένος με τις αρχές του πανελληνίου σοσιαλιστικού κινήματος, το «θα» είναι πιο πολύτιμο από τον αέρα που αναπνέει. Το 2014 είναι ένα κρίσιμο έτος για το μπάσκετ και ακόμα πιο κρίσιμο για τον πρόεδρο. Γι αυτό και από το πόντιουμ της ΟΔΚΕ(των διαιτητών δηλαδή) έστειλε μήνυμα προς όλους και για όλα. Προειδοποίησε την πολιτεία να μην τα βάζει μαζί του, επιβεβαίωσε ότι θα προσλάβει προπονητή για κάθε περίσταση, απείλησε όλους ότι θα τον βλέπουν πολλά χρόνια ακόμα.

Προπονητή… έχουμε

Ένα από τα μεγάλα μπασκετικά μυστήρια των ημερών μας αφορά στο γιατί η εθνική θα πάει με άλλον προπονητή στο Μουντομπάσκετ(αν πάρουμε την wild card) και με άλλον στα προκριματικά. Ο Βασιλακόπουλος επιβεβαίωσε ότι θέλει διαφορετικό προπονητή και βεβαίως δεν εξήγησε τους λόγους. Δεν θα έπρεπε ούτως ή άλλως να υπάρχει ο καλύτερος και με προοπτική στην άκρη του πάγκου;

Καταρχάς έχει ήδη προπονητή τον Αντρέα Τρινκιέρι με συμβόλαιο σε ισχύ. Εν συνεχεία ο Κώστας Μίσσας έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο εγγύς και απώτερο μέλλον στην μεγάλη εθνική. Ο Φώτης Κατσικάρης μέσω ανθρώπων του προέδρου προβάλλεται ως ο πρώτος υποψήφιος αλλά ούτε ο κόουτς ούτε ο πρόεδρος είναι πολύ …φανατικοί σε πιθανή συνεργασία.

Στο παρελθόν ο Έλληνας προπονητής ειδοποιήθηκε από συνεργάτη (δημοσιογράφο) του προέδρου ότι σύντομα θα κληθεί να μιλήσει για το πόστο του προπονητή. Αυτό δεν συνέβη ποτέ και όταν πέρυσι πήγε στον προπονητή να τεθεί το θέμα, ζήτησε επίσημη ενημέρωση και οτιδήποτε …επίσημο προκαλεί vertigo στους συνεργάτες και τον πρόεδρο.

Ο Βασιλακόπουλος γνωρίζει πως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τεχνικούς των ημερών μας έχει ένα βασικό ελάττωμα: θα ζητήσει τον έλεγχο της ομάδας. Συνεργάτες, γυμναστή, προετοιμασία, όλα θα ελέγχονται από τον ίδιο. Μία ασυγχώρητη αδυναμία που επέδειξε και ο Δημήτρης Ιτούδης στα δύο ραντεβού του με την ομοσπονδία πριν από έναν χρόνο.

Αντίθετα ο Τρινκιέρι θύμισε περισσότερο κυβερνητικό βουλευτή σε ψήφιση νομοσχεδίου παρά φιλόδοξο προπονητή.

Το πλάνο, λοιπόν, θέλει φιλικό χωρισμό με τον Ιταλό, διαπραγματεύσεις με τον Κατσικάρη, ραντεβού με άλλους δύο, τρεις Έλληνες κόουτς. Το πρόβλημα; Ο Τρινκιέρι δεν θα εγκαταλείψει το συμβόλαιο, ο Κατσικάρης αν βρει ομάδα στην Ισπανία βγαίνει άμεσα εκτός κάδρου και το οικονομικό.

Μάχη για καλύτερο… συμβόλαιο

Πολλοί διατύπωσαν την οργή τους όταν τις ημέρες που έκλεισε η ΕΡΤ και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι, ο Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι χάνει το …τηλεοπτικό του συμβόλαιο. Και όμως αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

Η ομοσπονδία πάντα κατάφερνε να κλείνει εκπληκτικές συμφωνίες με την δημόσια τηλεόραση. Τηλεοπτικά συμβόλαια για προϊόντα όπως η Α2, η Β εθνική, η Α1 γυναικών, το ολ σταρ γκέιμ γυναικών, το κύπελλο ανδρών και το τουρνουά Ακρόπολις. Αριθμοί υψηλότατοι για τα «προϊόντα» σε σημείο που Αμερικανοί κάλεσαν τον πρόεδρο να αναλάβει να πουλήσει πάγο στους Εσκιμώους. Όχι, άμμο στους Άραβες δεν κατάφερε να πλασάρει, τον κατάλαβαν.

Οι σχέσεις της ομοσπονδίας με την πολιτεία με διάφορες κινήσεις μεγάλου παράγοντα έγιναν σχεδόν προνομιούχες πάντα μέσα σε απόλυτα νόμιμα πλαίσια. Η ΕΟΚ προσπαθεί να πιέσει πολιτικά, όπως έκανε τόσο καιρό, για να βελτιώσει το όποιο τηλεοπτικό συμβόλαιο την δένει και να ανορθώσει τα οικονομικά της. Οι βολές προς την πολιτεία δεν αφορούν μόνο στις επιχορηγήσεις αλλά κυρίως σε όσα συνήθιζε να παίρνει περιφερειακά η ομοσπονδία.

Ο… επίτιμος των διαιτητών

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος επέλεξε το βήμα των διαιτητών να στείλει το μήνυμα για το πόσο δυνατός είναι. Πολύπειρος, γνωρίζει ότι η απόλυτη κυριαρχία του οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η ομοσπονδία έχει τον τελευταίο λόγο για τους διαιτητές όλων, ΟΛΩΝ των κατηγοριών. Επειδή είναι ο κορυφαίος παράγων στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, ερμηνεύει σωστά ότι οι πρόεδροι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι διαιτητές αποτελούν το 50% μίας επιτυχίας ή μίας αποτυχίας. Κουνάει επιδεικτικά την σφυρίχτρα και περιμένει ότι θα τον συνδράμουν οι ισχυροί στις όποιες συζητήσεις με το κράτος.

Όπως βλέπετε, όλα είναι αλληλένδετα. Η ομοσπονδία αναζητά χρήματα για να πληρώσει αποζημιώσεις, να τσοντάρει για την wild card, ελπίζει έτσι να μείνουν κοντά της κάποιοι χορηγοί(τεράστιο εκκρεμές ζήτημα για την ΕΟΚ) και να προσλάβει προπονητή. Διαφορετικά; Εκ των έσω για τα προκριματικά αν και ο Κώστας Μίσσας, επί παραδείγματι, είναι από τους κορυφαίους Έλληνες κόουτς οπότε τι αλλάζει; Βοηθοί Παπαθεοδώρου και Μανουσέλης είναι ήδη στις εθνικές ομάδες (περίεργο που προτιμήθηκαν οι άπειροι Παπανικολάου-Λημνιάτης δίπλα στον Τρινκιέρι) και η ζωή θα συνεχιστεί.

Το μόνο που δεν αλλάζει, είναι αυτός που πρέπει να αποχωρήσει: ο πρόεδρος. Το είχε πει κάποτε ο Γιατζόγλου στον Παπακαλιάτη(τον Μανώλη): «Μου έλεγε ο Παπακαλιάτης, θα πάρουμε αυτό τον παίκτη για να παίξουμε έτσι στην επίθεση και μετά αυτούς τους δύο για να στήσουμε την άμυνα με αυτό τον τρόπο. Ε, του απάντησα, πρόεδρε προπονητής έχεις, πρόεδρο ψάχνεις. Εμένα τι με θες;».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα είναι ντροπή αν το ελληνικό κράτος δώσει έστω κι ένα ευρώ για να αγοράσουμε την συμμετοχή μας για το παγκόσμιο. Η Ελλάδα αξίζει λόγω σταθερότητας να συμμετέχει, έστω και από το παράθυρο, αλλά δεν πρέπει να δώσει ούτε ευρώ. Πληρώσαμε και στο παρελθόν για το προολυμπιακό του 2008 χωρίς θεαματικά αποτελέσματα.

Η εθνική μας ότι κι αν συμβεί έχει ανάγκη από μακροχρόνιο σχεδιασμό και μία συμμετοχή στο μουντομπάσκετ, με τις δοξολογίες της παρέας της φεγγαρόπετρας, θα πάει πίσω αρκετά τις αναγκαίες κινήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Η wild card και ο Κατσικάρης

News 24/7

24MEDIA NETWORK