Το πλάνο απέδωσε για 120 λεπτά

Το Contra.gr συνεργάζεται με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr και σας προσφέρει αναλύσεις όπως δεν τις έχετε ξαναδεί. Στο μικροσκόπιο η τακτική ανάλυση της αναμέτρησης Αγγλία-Ιταλία.

Το πλάνο απέδωσε για 120 λεπτά

Όσοι παρακολουθούν από κοντά το φετινό Euro περίμεναν τέτοιου είδους εξέλιξη στο ματς. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να ζημιωθούν όσο το δυνατόν λιγότερο απ’ το παιχνίδι, έφτασαν “μετά κόπων και βασάνων” στα πέναλτι αλλά ο εφιάλτης της συγκεκριμένης διαδικασίας συνεχίζει να βασανίζει τους εκκεντρικούς Βρετανούς. Ο Χόντσον αποφάσισε να μη ρισκάρει, τοποθέτησε τις ζώνες της άμυνάς του κοντά και στόχευσε να πάει το ματς στα πέναλτι. Η τύχη όμως γύρισε την πλάτη στην ομάδα του που αντικειμενικά υστέρησε χαρακτηριστικά σε ποιότητα, για τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Ο Τσεζάρε Πραντέλι κατέβασε την ομάδα του με στόχο το γκολ. Τοποθέτησε τρία κεντρικά χαφ και τον Μοντολίβο πίσω από τα φορ της ομάδας του και προσπάθησε να βασίσει το παιχνίδι του στην ποιότητα του κέντρου του. Πήρε την κατοχή της μπάλας αλλά οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν για τους Ιταλούς δεν έγιναν γκολ στα 120 λεπτά της αναμέτρησης, με την Θεά Τύχη να γυρνά πολλές φορές την πλάτη στους επιθετικούς του Πραντέλι. Όση τύχη δεν διέθετε η Ιταλία όμως στο παιχνίδι, τόση είχε μαζί της στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι, παίρνοντας μια πρόκριση που δικαίως άξιζε με βάση την εικόνα του παιχνιδιού.

Το πλάνο απέδωσε για 120 λεπτά

Το πλάνο Χόντσον

Ο κόουτς των λιονταριών δεν ξέφυγε από την προσφιλή προσέγγισή του και παρέταξε τους Άγγλους με ξεκάθαρους αμυντικούς προσανατολισμούς. Παρέδωσε την κατοχή της μπάλας και ζήτησε από τους παίκτες του να μένουν προσηλωμένοι στην ορθότητα της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας. Στο 4-4-2 του Άγγλου τεχνικού ο Μίλνερ κατείχε ειδικό τακτικό ρόλο αφού έκλεινε κοντά στους Πάρκερ και Τζέραρντ κλείνοντας χώρους κάνοντας λίγο το 4-4-2 της Αγγλίας να "γέρνει". Οι επιπλέον προσαρμογές του Χόντσον σε σχέση με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις περιελάμβαναν:

- Συχνές οπισθοχωρήσεις των Κόουλ και Τζόνσον σε ρόλους στόπερ

- Ιδιότυπο man to man του Λέσκοτ στον Κασάνο όταν ο φορ των Ιταλών έδινε βάθος στην επίθεση της ομάδας του (οι μοναδικές περιπτώσεις που η διπλή ζώνη άμυνας της Αγγλίας έχανε την πλήρη ευθυγράμμισή της)

- Ανάπτυξη περισσότερο από τα άκρα (όπως ορίζει η θεωρία του 4-4-2) με αρκετές ατομικές ενέργειες των ακραίων

- Έμφαση στις στημένες μπάλες

- Εκτέλεση αντεπίθεσης σε δεύτερους χρόνους με τον Ρούνεϊ σε ρόλο αποδέκτη της προτελευταίας μπάλας

- Minimum 10 παικτών πίσω από τη μπάλα σε φάση οργανωμένης άμυνας με τον Ρούνεϊ να τοποθετείται μπροστά από τους Πάρκερ/ Τζέραρντ

- Συνεχείς αλληλοκαλύψεις στην άμυνα της Αγγλίας στην κινητικότητα που επέδειξε η μεσοεπιθετική γραμμή των Ιταλών

Ο προπονητής της Αγγλίας δεν στόχευε σε τίποτα περισσότερο από διασφάλιση του μηδέν παθητικού. Δεν ενοχλήθηκε καθόλου από τη εξέλιξη του ματς και επέλεξε ευδιάκριτα το ελάχιστο επιθετικό ρίσκο. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που εκδήλωναν οι Άγγλοι αντεπιθέσεις αφού έμεναν πίσω το λιγότερο 3 ποδοσφαιριστές στην αμυντική γραμμή, με σκοπό την ορθή κάλυψη των χώρων σε περίπτωση απώλειας κατοχής.

Το πλάνο απέδωσε για 120 λεπτά

Το 4-3-1-2 του Πραντέλι

Ο κόουτς των Ιταλών τοποθέτησε τρία αμυντικά χαφ και η πρώτη ματιά έδινε (λόγω διάταξης) έδινε την εντύπωση της αμυντικής προσέγγισης στο ματς. Η γενικότερη εικόνα της Αγγλίας όμως συνδυασμένη με την ποιότητα που ξεχειλίζει το κέντρο της "σκουάντρα ατζούρα" έδωσε την κατοχή στους Ιταλούς και την μπαγκέτα του μαέστρου στον Αντρέα Πίρλο. Ο χαφ της Γιουβέντους διαχειρίστηκε τις δεύτερες μπάλες για την ομάδα του τροφοδοτώντας σε μεσαίες αποστάσεις –και ανύποπτούς ποδοσφαιρικά χρόνους- συνήθως τους δύο επιθετικούς της ομάδας του. Επιπλέον ο κόουτς της Ιταλίας:

- Επεδίωξε ανάπτυξη απ’ τον άξονα

- Έδωσε ξεκάθαρο ρόλο περιφερειακού επιθετικού στον Ατνόνιο Κασάνο με συχνές τοποθετήσεις του φορ της Μίλαν ανάμεσα στη διπλή ζώνη άμυνας της Αγγλίας

- Έδωσε μεγάλες επιθετικές πρωτοβουλίες στα δύο ακραία μπακ (Αμπάτε/ Μπαλζαρέτι)

- Ζήτησε από τον Μοντολίβο να υποστηρίζει την επιθετική γραμμή της ομάδας του κινούμενος σε διαδρόμους που άνοιγαν γι’ αυτόν οι Μπαλοτέλι/ Κασάνο

- Προσπάθησε με επιτυχία να πάρει την κατοχή της μπάλας και να διαχειριστεί το αργό- ομολογουμένως- ρυθμό

- Ζήτησε από τους Μαρκίζιο και Ντε Ρόσι να υποστηρίξουν τον Πίρλο στο marking στο χώρο του κέντρου απελευθερώνοντας ουσιαστικά τον χαφ της Γιούβε από το αδιάκοπο τρέξιμο

Το πλάνο του Πραντέλι πέτυχε ουσιαστικά αφού η ομάδα του κατάφερε να κάνει κατοχή (56%) και να ολοκληρώσει πολλές φάσεις στο 120λεπτο (20 εντός εστίας). Επιπλέον, οι Ιταλοί απειλήθηκαν ελάχιστες φορές δείγμα της υπεροχής που απέφερε το πλάνο του Ιταλού αλενατόρε.

Το πλάνο απέδωσε για 120 λεπτά

Συμπέρασμα

Είναι ποδοσφαιρικά παράδοξο πως το πρώτο 30λεπτο του ματς που είχε αυξημένο ρυθμό, έδειξε να αρμόζει περισσότερος τους Άγγλους απ το αργό τέμπο της υπόλοιπης αναμέτρησης. Στο παραπάνω συνέβαλαν υπερθετικά τα πολλαπλά καθήκοντα εντός αγωνιστικού χώρου που ανέλαβε για την ομάδα του Χόντσον ο Γουέιν Ρούνεϊ. Ο φορ της Γιουνάιτεντ έδωσε το... κάτι παραπάνω στην Αγγλία αλλά η εμφανής έλλειψη ποιότητας της υπόλοιπης ομάδας δεν επέτρεψε στον Χόντσον να προχωρήσει την ομάδα του πιο ψηλά στη διοργάνωση. Επιπλέον, η προσαρμοσμένη άμυνας της Ιταλίας στις υποδοχές μπάλας του Ρούνεϊ δεν άφησαν τον Άγγλο φορ να "πατήσει" αμαρκάριστος στην περιοχή του Μπουφόν.

Το πλάνο απέδωσε για 120 λεπτά

Οι Ιταλοί δικαίως συνεχίζουν ακάθεκτοι και τώρα αρχίζει γι αυτούς το πιο δύσκολο κομμάτι του Euro αφού οι Γερμανοί δεν δείχνουν να... αστειεύονται. Η ποιότητα που διαθέτει η Ιταλία από το κέντρο και μπροστά σε συνδυασμό με την ομαδικότητα και αρτιότητα της αμυντικής λειτουργίας βάζουν δύσκολα στον Λεβ ενόψει της συνέχειας και δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ημιτελικό. Χαρακτηριστικό για τους Ιταλούς είναι πως μέχρι τώρα στη διοργάνωση έχουν μόνο μια νίκη και τρεις ισοπαλίες χωρίς όμως αυτό να φρενάρει ιδιαιτέρα τους παίκτες του Πραντέλι, που αξιοποιούν το 110% από την ποιότητα του Πίρλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK