Bundesliga: Η καλή, η κακή και η άσχημη

Το Contra.gr, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr, σας παραθέτει τα πρώτα δείγματα γραφής της εφετινής Bundesliga. Η "καλή", η "κακή" και η "άσχημη" ομάδα του γερμανικού πρωταθλήματος.

Bundesliga: Η καλή, η κακή και η άσχημη

Η εφετινή Bundesliga άρχισε με μεγάλες προσδοκίες. Καταρχήν οι δυο σύγχρονες μεγάλες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου, Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ, ήταν οι δυο φιναλίστ του περυσινού Champions League επιβεβαιώνοντας έτσι την άνοδο του ποδοσφαίρου της χώρας. Δεύτερον, η έλευση του πιο hot ονόματος της προπονητικής (βλ. Πεπ Γκουαρδιόλα) στους γερμανικούς πάγκους και πιο συγκεκριμένα της Μπάγερν ήταν από μόνος του ένας λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος την εφετινή Bundesliga. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι ομάδες που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.

Bundesliga: Η καλή, η κακή και η άσχημη

Η καλή

Το στοίχημα όλων στην Μπάγερν φέτος είναι να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους, όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη. Καμία ομάδα άλλωστε δεν κατάφερε στην ιστορία του Champions League να το κατακτήσει δυο φορές συνεχόμενες, πράγμα που αποτελεί τεράστιο κίνητρο για τους Βαυαρούς. Η Μπάγερν του Γκουαρδιόλα μπορεί να μην παρουσιάστηκε, ιδιαίτερα στην αρχή, θεαματική και εντυπωσιακή όμως στην συνέχεια και όσο οι παίκτες αφομοιώνουν ακόμα περισσότερο τις οδηγίες του νέου τους προπονητή αποδίδουν καλύτερα. Δείγμα του τι μπορεί να προσφέρει αυτή η ομάδα ήταν η παράσταση που έδωσε με αντίπαλο την Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία όπου κέρδισε με 1-3 για τον δεύτερο αγώνα των ομίλων του Champions League. Βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, όντας η μοναδική αήττητη στο πρωτάθλημα και έχοντας την καλύτερη άμυνα με μόλις 3 γκολ παθητικό.

Από την άλλη, έχουμε την επίδοξη πρωταθλήτρια Ντόρτμουντ που με τον Γίργκεν Κλοπ στον πάγκο της βιώνει απίστευτες επιτυχίες. Το καλοκαίρι η μισητή Μπάγερν πλήρωσε την ρήτρα του νέου αστέρα των γερμανικών γηπέδων, Μάριο Γκέτσε και όλοι περίμεναν με ανυπομονησία τις επόμενες κινήσεις των Βεστφαλών. Η απόκτηση των Ομπαμεγιάνγκ και Μιχταριάν αποδεικνύονται καταπληκτικές value for money κινήσεις και βοηθούν μέχρι στιγμής την Ντόρτμουντ να παίξει το επιθετικό ποδόσφαιρο που τόσο αρέσει στον προπονητή της. Με 21 γκολ ενεργητικό (καλύτερη επίθεση) σε 8 ματς και ευρισκόμενη στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Μπάγερν, το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς κρίνεται κάτι παραπάνω από θετικό για την Ντόρτμουντ.

Αυτή όμως που φέτος είναι πραγματικά εντυπωσιακή είναι η Λεβερκούζεν. Οι "ασπιρίνες" αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη της φετινής Μπουντεσλίγκα. Συγκάτοικος της Ντόρτμουντ στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και έχοντας σε φοβερή φόρμα την επιθετική τριπλέτα των Κίσλινγκ, Σαμ, Σον, μπορεί να κάνει όνειρα ακόμα και για πρωτάθλημα. Ο Σάμι Χίπια είναι ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, η οποία γίνεται ακόμα πιο σπουδαία αν αναλογιστεί κανείς πως το καλοκαίρι αποχώρησε ο αστέρας της ομάδας Αντρέ Σίρλε για την Τσέλσι. Τα χρήματα που εισέπραξε από τις πωλήσεις του καλοκαιριού τα επένδυσε ιδανικά με πρώτο και καλύτερο τον Νοτιοκορεάτη Σον που ταίριαξε πολύ γρήγορα με τους υπόλοιπους στην επίθεση των "ασπιρινών". Η αποκάλυψη βέβαια είναι ο Σίντνεϊ Σαμ που φέτος βγάζει μάτια. "Δεν ξέρω τι έκανε το καλοκαίρι αλλά από τη προετοιμασία και μετά είναι καταπληκτικός", δηλώνει ο Χίπια, ελπίζοντας να συνεχιστεί η φόρμα του νέου αστεριού της ομάδας του Λεβερκούζεν.

Bundesliga: Η καλή, η κακή και η άσχημη

Η κακή

Στην συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορούσαν να βρίσκονται αρκετές ομάδες, όπως η Βόλφσμπουργκ και η Σάλκε που κάνουν κακό ξεκίνημα, όμως νικήτρια της είναι η ομάδα του Αμβούργου. Έχοντας κάκιστη αμυντική λειτουργία (19 γκολ παθητικό) και δυο πολύ βαριές ήττες από Χόφενχαϊμ (1-5) και Ντόρτμουντ (6-2) βρίσκεται στην 15η θέση με μόλις 8 βαθμούς σε 8 ματς. Το τραγικό ξεκίνημα έφερε και αλλαγή προπονητή καθώς ο Τόρστεν Φινκ απολύθηκε και την θέση του πήρε ο 62χρονος Μπέρτ φαν Μάαρβικ. Στα δυο παιχνίδια υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή το Αμβούργο παρουσιάζεται σίγουρα καλύτερο με το 5-0 στο εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Νυρεμβέργη να αποτελεί τρανή απόδειξη. Παρόλα αυτά η ιστορική ομάδα του λιμανιού έχει μόλις 2 νίκες μέχρι τώρα σε μία χρονιά που οι οπαδοί της σίγουρα περίμεναν περισσότερα.

Bundesliga: Η καλή, η κακή και η άσχημη

Και η άσχημη

Η Μπράουνσβαϊγκ δεν είναι ακριβώς η "άσχημη" της εφετινής Bundesliga. Περισσότερο είναι το "ασχημόπαπο" της υπόθεσης. Ευρισκόμενη στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις 4 βαθμούς στα πρώτα 8 ματς του πρωταθλήματος οι νεοφώτιστοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Η χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα με μόλις 5 γκολ σε συνδυασμό με την πολύ κακή αμυντική λειτουργία (18 γκολ παθητικό) αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Παρόλα αυτά οι οπαδοί της παρουσιάζονται απόλυτα πιστοί καθώς γεμίζουν το γήπεδο και στηρίζουν με όλη τους την δύναμη τον προπονητή Τόρστεν Λίμπερνεχτ. Η επιστροφή μετά από 28 χρόνια στην πρώτη κατηγορία φαίνεται να έχει γεμίσει με αισιοδοξία τους οπαδούς της που δεν σταματούν να την στηρίζουν παρά τις πολύ κακές εμφανίσεις. Οι δυο τεσσάρες από Στουτγκάρδη και Αμβούργο έφεραν την ομάδα σε πολύ δύσκολη θέση όμως τα "λιοντάρια" βρήκαν το κουράγιο και την δύναμη να ανασυνταχθούν και πήραν την πρώτη τους νίκη την προηγούμενη αγωνιστική και μάλιστα εκτός έδρας με 0-2 στο ντέρμπι της Σαξονίας απέναντι στην Βόλφσμπουργκ. Η πίστη στον προπονητή αλλά και απόλυτη στήριξη από τους οπαδούς έφεραν και πάλι τα χαμόγελα στην Μπράουνσβαϊγκ στην μεγάλη της προσπάθεια για αποφυγή του υποβιβασμού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK