Επιθετικοί αυτοματισμοί, έλλειψη αμυντικής ποιότητας

Το Contra.gr σε συνεργασία με το Overlap.gr σας παρουσιάζει την τακτική ανάλυση του παιχνιδιού της Άντερλεχτ, ενόψει της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό στις Βρυξέλλες.

Επιθετικοί αυτοματισμοί, έλλειψη αμυντικής ποιότητας

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για την πολύ σημαντική αναμέτρηση απέναντι στην Άντερλεχτ για το Τσάμπιονς Λιγκ και το overlap.gr επιχειρεί να ακτινογραφήσει την πρωταθλήτρια Βελγίου. Η Άντερλεχτ αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 4η θέση στο Βελγικό πρωτάθλημα με 28 γκολ υπερ και 14 γκολ κατά, ενώ στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ ηττήθηκε με 2-0 από την Μπενφίκα στην Πορτογαλία. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι οι Βέλγοι διαθέτουν τον πιο μικρό μέσο όρο ηλίκίας στην διοργάνωση. ενώ ο κόουτς Βαν ντε Μπρομ έχει να επιδείξει μόλις 1 παρουσία (με την Μπενφίκα) στον πάγκο ευρωπαϊκών διοργανώσεων στην καριέρα του.

Επιθετικοί αυτοματισμοί, έλλειψη αμυντικής ποιότητας

Η φάση της άμυνας

Είναι δεδομένο ότι η άμυνα δεν είναι το δυνατό σημείο της Άντερλεχτ – κάτι που αποδεικνύεται και από τα 14 τέρματα που έχει δεχθεί στο Βέλγιο. Η αμυντική τετράδα στερείται ταχύτητας κάτι που καθιστά την ομάδα ευάλωτη στις αντεπιθέσεις και τις έναν εναντίον ενός μονομαχίες με ταχείς επιθετικούς. Οι τοποθετήσεις των κεντρικών αμυντικών, τόσο σε σετ παιχνίδι, όσο και στα στημένα δεν είναι ιδανικές με την Άντερλεχτ να δέχεται αρκετά τέρματα στην καρδιά της άμυνας. Επιπλεόν οι αμυντικοί των «μωβ» στερούνται τεχνικής – κάτι που συχνά οδηγεί σε αβίαστα λάθη και γκολ των αντιπάλων.

Η αμυντική λειτουργία βελτιώνεται όταν οι αμυντικοί μέσοι και πλάγιοι χαφ παίζουν πιο πίσω – μειώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ των μεσοαμυντικών γραμμών. Η συνεισφορά των αμυντικών χαφ είναιπολύ σημαντική στην γενικότερη ανασταλτική λειτουργία. Ο Βαν ντε Μπρομ γνωρίζοντας τις αδυναμίες των αμυντικών του αποφεύγει την έντονη πίεση στο γήπεδο των αντιπάλων, κρατά σχετικά χαμηλά την αμυντική γραμμή και παίζει με μικρό αγωνιστικό πλάτος σε μία προσπάθεια διατήρησης της αμυντικής συνοχής.

Σημαντικότατη η αμυντική συνεισφορά και του ικανότατου Προτό που διαθέτει εξαιρετικά reflex και ποιότηα μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ομάδας.

Επιθετικοί αυτοματισμοί, έλλειψη αμυντικής ποιότητας

Η φάση της επίθεσης

Η επιθετική λειτουργία της ομάδας είναι σαφώς καλύτερη, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο επιθετικό πλάνο. Η ομάδα έχει αναπτύξει επιθετικούς αυτοματισμούς – κάτι που είναι πολύ πιο ορατό στα παιχνίδια απέναντι σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικής, εκεί που η ποιότητα των Σουάρεζ, Μίτροβιτς, Μπρούνο, Πρατ και η ταχύτητα των Αρμεντέρος, Ατσεαμπόνγκ μπορούν να κάνουν την διαφορά. Τα κυριότερα γνωρίσματα του επιθετικού πλάνου του Βαν ντε Μπρομ είναι:

Συνεργασίες της επιθετικής τριάδας του 4-2-3-1 σε κλειστούς χώρους με διαρκή κίνηση χωρίς την μπάλα και ταχύτητα στην εναλλαγή κοντινών πασών. Για να επιτευχθεί αυτό η ομάδα διατηρεί μειωμένο πλάτος στην επίθεση και τα εξτρέμ ενεργούν ως πλάγιοι επιθετικοί συγκλίνοντας προς την εστία

Η τροφοδότηση της επιθετικής τριάδας γίνεται από το «10αρι», συνήθως τον Πρατ που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο χαφ και επίθεσης.

Μειωμένη συμμετοχή των αμυντικών και αμυντικών μέσων στην επιθετική λειτουργία. Οι πλάγιοι μπακ προωθούνται ελάχιστα και οι σέντρες εκλείπουν την ώρα που μόνο το 8αρι αναλαμβάνει ενίοτε επιθετικές πρωτοβουλίες και προωθήσεις. Η Άντερλεχτ είναι μία ομάδα που δεν αρέσκεται σε σέντρες και μακρινά σουτ.

Γενικότερα η επιθετική λειτουργία βασίζεται, κυρίως, στις ορέξεις των 4 επιθετικογενών παικτών της με τον τεχνικό της ομάδας να φαίνεται πως έχει δουλέψει αρκετά στο κομμάτι των αυτοματισμών μέσα στο αντίπαλο «κουτί» – χώρο τον οποίο αρέσκεται να εκμεταλλεύεται η Άντερλεχτ.

Επιθετικοί αυτοματισμοί, έλλειψη αμυντικής ποιότητας

Οι τελικές ενέργειες της Άντερλεχτ (αριστερά) και των αντιπάλων της (δεξιά) στο Βελγικό πρωτάθλημα. Στα κάτω γηπεδάκια φαίνεται η τροφοδότηση αυτών των ενεργειών, όταν προέρχονται από στημένο, σέντρα ή αμυντικό λάθος

Στο μπλοκάκι του σκάουτερ

Ο Σουάρεζ είναι αδιαμφισβήτητα το αστέρι της ομάδας και ο πιο ποιοτικός παίκτης της. Έχοντας την δυνατότητα να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης προσφέρει με την τεχνική και ταχύτητα του πολύτιμες λύσεις και ποικιλία τακτικών σχεδιασμών στον Βαν ντε Μπρομ. Ατού του η εκμετάλλευση κενών χώρων και η ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός.

Ο Μίτροβιτς ή αλλιώς «Μιτρογκόλ» όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά από τους φίλους της ομάδας είναι το next big thing της Άντερλεχτ που δεν δίστασε να δαπανήσει 5εκ ευρώ, ποσό ρεκόρ στην ιστορία του Συλλόγου για να τον αποκτήσει από την Παρτιζάν. Μόλις 19 ετών και με ύψος 1.89 ο Σέρβος επιθετικός έχει δείξει δείγματα γραφής του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19 φτάνοντας ακόμα και στην εθνική ομάδα των ανδρών. Ο Μίτροβιτς αποτελεί ιδανικό target man και σταθερό επιθετικό σημείο αναφοράς για μία ομάδα που αρέσκεται στις συνεργασίες εντός της περιοχής. Η δύναμη, η τεχνική και ταχύτητα για το ύψος του αποτελούν τα κυριότερα αγωνιστικά ατού του – έστω και αν τα προβλήματα του χαρακτήρα του φαίνονται ικανά να αποτελέσουν σημαντικό τροχοπέδη στην εξέλιξη της καριέρας του.

Ειδική μνεία δικαιούται και ο 19χρονος Γκανέζος, αριστερός εξτρέμ Ατσεαμπόνγκ. Ταχύητητα, εκρηκτικότητα και εκτελεστική δυνότητα είναι τα κύρια χαρκατηριστικά ενός παίκτη που σε ανοικτό γηπεδο μπορεί να προκαλέσει «πανικό». Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήδη έχει αρχίσει να ανεβαίνει και στην Άντερλεχ θεωρούν ότι έπραξαν σοφά όταν τον αγόρασν από την Μπουριάμ Γιουνάιτεντ της Ταϊλάνδης(!) με μόλις 1εκ. ευρώ αφού πριν είχε κοπεί από την Σέλτικ. Η παρουσία του στα φτερά ενεργοποιεί το πλάνο αντεπιθέσεων για τον Βαν ντε Μπρομ σε ένα σύνολο που δείχνει να μην λειτουργεί σε υψηλές ταχύτητες.

Συμπέρασμα

Η Άντερλεχτ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για επίπεδο Τσάμπινς Λιγκ και έχει χτυπητές αδυναμίες, ιδιαίτερα στην αμυντική της γραμμή και την μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Η αποτελεσματική πίεση της Μπενφίκα ψηλά ανέδειξε τα προβλήματα της καθιστώντας την αμυντικά ευάλωτη και επιθετικά ακίνδυνη. Η ένταση της Μπριζ ανέδειξε τα προβλήματα διαχείρισης της επιθετικότητας των αντιπάλων, με την μισητή αντίπαλο να δίνει χώρο στην Άντερλεχετ και να εκμεταλλεύεται τις κάκιστες επιστροφές της αμυντικής τετράδας της.

Παρά τα όποια προβλήματα της, η Άντερλεχτ είναι δουλεμένη μεσοεπιθετικά και διαθέτει ποιότητα ικανή να κερδίσει παιχνίδια. Οι επιθετικοί των «μωβ» είναι καλοί με και χωρίς την μπάλα ενώ έχουν καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Σουάρεζ, Μίτροβιτς, Μπρούνο, Αρμεντέρος μπορούν να κάνουν την διαφορά μέσα στο «κουτί» την ώρα που ο εκρηκτικός Ατσεαμπόνγκ αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα.

Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να αφήσει στους επιθετικούς της Άντερλεχτ χρόνο με την μπάλα στα πόδια. Η πίεση ψηλά σε ένα… αλά Παρί πλάνο θα αποτελούσε το πιο ορθολογικό τακτικό πλάνο με στόχο την νίκη. Εναλλακτικά, αν ο Μίτσελ επιθυμεί μία πιο συντηρητική προσέγγιση, η τοποθέτηση δύο «6αριών» χαμηλά – στον ζωτικό χώρο που αρέσκεται να λειτουργεί η Άντερλεχτ – μπορούν να αποτελέσουν σημεία κλειδιά για την επικράτηση των ερυθρολεύκων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK