Η διαφορά Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού

Πράσινη "ανάπτυξη" ή ερυθρόλευκη κυριαρχία; Το Contra.gr συνεργάζεται με την εξιδεικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr και καταγράφει τις αγωνιστικές και τακτικές διαφορές Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Η διαφορά Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται το Σάββατο το απόγευμα στο πρώτο Ελληνικό clasico της χρονιάς. Και αν ο χαρακτηρισμός clasico είναι λίγο ντεμοντέ, μπορούμε να επιστρέψουμε στις σταθερές αξίες. Η μάχη των αιωνίων είναι προ των πυλών.

Παναθηναϊκός

Η διαφορά Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ο λάτρης της ολλανδικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας κ. Αναστασίου θα επιλέξει το 4-3-3 ή το 4-4-2; Ή μήπως την ίδια συνταγή της Τούμπας δηλαδή το 4-2-3-1? Μπέργκ μαζί με Φιγκερόα ή και δεύτερο αμυντικό χαφ να κλείνει τους χώρους μπροστά από την άμυνα? Πάντως τα ερωτήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τακτική προσέγγιση του προπονητή των "πρασίνων". Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η νοοτροπία.

Ο Παναθηναϊκός φέτος παρουσιάζεται ασταθής στα αποτελέσματά του. Μία νίκη απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο το Σάββατο το απόγευμα θα είχε ευεργετικές συνέπειες για τον σύλλογο. Καταρχήν η ώθηση που θα έπαιρναν όλα τα μέλη της ομάδας και η ψυχολογία στο εσωτερικό της θα έδιναν άλλο "αέρα" στον Παναθηναϊκό. Ακόμα και τα εμφανή ελαττώματα της ομάδας θα καλύπτονταν εκ των έσω και η ομάδα θα μπορούσε να βλέπει την φετινή χρονιά διαφορετικά. Από την άλλη όμως, μία κακή εμφάνιση και μία ενδεχόμενη ήττα των πρασίνων θα φέρει όλα τα προβλήματα και μειονεκτήματα της ομάδας στο προσκήνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία πολλών νεαρών σε ηλικία ποδοσφαιριστών. Σε μία ενδεχόμενη νίκη θα αποθεωθούν ενώ σε μία ενδεχόμενη ήττα θα τους απαξιώσουν.

Το σημαντικό είναι πως ο προπονητής των "πρασίνων" αν καταφέρει η ομάδα του να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στην Λεωφόρο το Σάββατο θα κερδίσει χρόνο και στήριξη ώστε να παρουσιάσει το (ολοκληρωμένο) έργο του. Άλλωστε καμία ομάδα δεν χτίστηκε σε 3 – 4 μήνες όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε υπομονή και οι εμπλεκόμενοι πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.

Ολυμπιακός

Η διαφορά Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού

Τα δεδομένα. 2 Νοεμβρίου Λεωφόρος και ντέρμπι αιωνίων, 5 Νοεμβρίου Καραϊσκάκη με αντίπαλο την Μπενφίκα με φόντο την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League και τέλος 10 του μηνός πάλι Στάδιο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τον φετινό ανταγωνιστή του για το πρωτάθλημα και δεύτερο στην βαθμολογία ΠΑΟΚ. Σε μία εβδομάδα τρία ματς που το καθένα έχει την ξεχωριστή του σπουδαιότητα. Ο κ. Μίτσελ βέβαια έχει στην διάθεση του ένα ρόστερ που σφύζει από ποιότητα. Είναι δεδομένο πως θα προχωρήσει σε ροτέισον και απομένει να δούμε ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα του.

Για το ματς στην Λεωφόρο ο Ισπανός προπονητής θα επιλέξει το δίδυμο Σαβιόλα – Μήτρογλου ή θα προτιμήσει μία λίγο πιο συντηρητική επιλογή με τους Φουστέρ – Βάις – Ντομίνγκες πίσω από τον Μήτρογλου; Σίγουρα η δυνατότητα αλλαγής προσώπων που όμως διατηρεί πολύ ψηλά τους δείκτες ποιότητας της ομάδας είναι ένα στοιχείο που κάνει την διαφορά στον φετινό Ολυμπιακό. Μία νίκη στο ντέρμπι των αιωνίων θα δώσει φτερά στους ερυθρόλευκους για την πολύ δύσκολη εβδομάδα αλλά και για την πολύ απαιτητική συνέχεια. Αντίθετα, μία κακή εμφάνιση και ένα άσχημο αποτέλεσμα θα φέρει πίεση στην ομάδα, κάτι που θα κάνει την συνέχεια δυσκολότερη. Παράλληλα παρατηρείται μία συνεχής ένταξη περισσότερων ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού με την συμμετοχή τους να αυξάνεται διαρκώς (Γιαταμπαρέ, Εντινγκά) δίνοντας ακόμα περισσότερες λύσεις στον Ισπανό προπονητή. Το ερώτημα είναι βέβαια αν αυτοί θα τον δικαιώσουν σε μία τόσο απαιτητική εβδομάδα.

Το ντέρμπι των αιωνίων μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος όμως δεν παύει να είναι το ελληνικό clasico. Και ας είναι ντεμοντέ ο χαρακτηρισμός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK