Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν: 1-3 - Η προσέγγιση Πελεγκρίνι

Το Contra.gr σε συνεργασία με το Overlap.gr σας παρουσιάζει την τακτική ανάλυση του αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι με τη Μπάγερν για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League και αναλύει την προσέγγιση του Πελεγκρίνι.

Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν: 1-3 - Η προσέγγιση Πελεγκρίνι

Μπορεί ο Τζο Χάρτ να έχει ευθύνη σε δυο από τα τρία γκολ που δέχθηκε, όμως ευθύνες βαραίνουν και τον προπονητή της Σίτυ, Μανουέλ Πελεγκρίνι. Η τακτική προσέγγιση του αγώνα για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν, κρίνεται ελλιπής τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης. Προς τα πού όμως γέρνει η ζυγαριά; Στην κακή προσέγγιση της Σίτυ ή στην ποιότητα της Μπάγερν;

Παίζοντας με δυο επιθετικούς

Η Σίτυ θεωρητικά αγωνίζεται με 4-2-3-1 και τον Αγκουέρο πίσω από τον φορ (Τζέκο σε αυτήν την περίπτωση). Αυτό το 4-2-3-1 όμως πρακτικά γίνεται 4-4-2 καθώς ο Αργεντίνος επιθετικός πολλές φορές κινείται πιο μπροστά και από τον εκάστοτε επιθετικό που παίζει στην κορυφή. Βέβαια, το σύστημα με δυο επιθετικούς δεν θα αποτελούσε σημαντικό μειονέκτημα σε περίπτωση που αγωνίζονταν απέναντι σε μία Βρετανική ομάδα όπου ο ρυθμός θα ήταν σίγουρα ταχύτερος και το παιχνίδι θα ήταν πιο "physical". Στο παιχνίδι όμως απέναντι στην Μπάγερν του Γκουαρδιόλα, η Σίτυ έπαιξε πολύ ανοιχτά στον χώρο του κέντρου αφήνοντας την βαυαρική μηχανή να δράσει ανεπηρέαστα. Ο Πελεγκρίνι ξεκίνησε το ματς πιστεύοντας πως η ομάδα του θα μεταφέρει την μπάλα στην περιοχή της Μπάγερν, όμως η αλήθεια είναι πως με αυτόν τον σχηματισμό που είχε η ομάδα του, έδωσε το δικαίωμα στην Μπάγερν να κυριαρχήσει εντός αγωνιστικού χώρου.

Η αμυντική λειτουργία των επιθετικών

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μας έχει αποδείξει στο παρελθόν πως στις ομάδες του οι επιθετικοί βοηθούν πολύ στην συνολική αμυντική λειτουργία είτε πιέζοντας μπροστά είτε καλύπτοντας χώρους. Στην Μπαρτσελόνα οι τρεις επιθετικοί καταπίνανε χιλιόμετρα πρεσάροντας ανελλιπώς. Στην σημερινή Μπάγερν βλέπουμε τον Μάντζουκιτς να πιέζει μπροστά αλλά και τον Τόμας Μίλερ να αγωνίζεται έχοντας πάρει τις ίδιες εντολές. Στον αντίποδα, οι Τζέκο και Αγκουέρο δεν πίεσαν όταν η Σίτυ δεν είχε την κατοχή της μπάλας. Με αυτόν τον τρόπο αυτόματα έχασαν ένα παίκτη από τον χώρο του κέντρου. Στην προκειμένη περίπτωση ο Αγκουέρο όλως περιέργως δεν ακολουθεί τον Φίλιπ Λάμ, ο οποίος υποδεχόταν την μπάλα και οργάνωνε το παιχνίδι της ομάδας του στην μεσαία γραμμή. Τα πράγματα καλυτέρεψαν στο δεύτερο μέρος όταν ο Κουν Αγκουέρο έγινε λίγο πιο προσεκτικός και πιο πειθαρχημένος ακολουθώντας και πρεσάροντας τον Λαμ.

Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν: 1-3 - Η προσέγγιση Πελεγκρίνι

Χωρίς αντίδραση στο πρώτο μέρος

Η Μπάγερν ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους του αγώνα και η Σίτυ ήταν μάλλον τυχερή που δεν δέχθηκε δεύτερο γκολ σε αυτό το διάστημα. Ο Πελεγκρίνι στην ανάπαυλα θα μπορούσε να ανακατέψει λίγο την τράπουλα, τοποθετώντας τον Αγκουέρο στα πλάγια και βάζοντας τον Νασρί σε ρόλο τρίτου χαφ πιέζοντας το ισχυρό κέντρο της Μπάγερν. Ένας επιπλέον παίκτης στο χώρο της μεσαίας γραμμής θα έδινε την δυνατότητα στην Σίτυ να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία την κυριαρχία της Μπάγερν. Σε αυτό το σημείο την διαφορά δεν την έκανε μόνο ο παίκτης παραπάνω στο χώρο του κέντρου αλλά και η αποτελεσματική και συστηματική πίεση της Μπάγερν αρκετά ψηλά στο γήπεδο. Για παράδειγμα ο Τόνι Κρόος έκλεψε την μπάλα τρεις φορές δημιουργώντας πολύ επικίνδυνες καταστάσεις στην άμυνα της Σίτυ. Η αδυναμία που έδειξε η Αγγλική ομάδα να ανταποκριθεί στα στάνταρ του αγώνα φανερώνει την κακή τακτική προσέγγιση. Θεωρητικά οι Τουρέ και Φερναντίνιο είναι εξαιρετικοί κυματοθραύστες, όμως στο ματς της Τετάρτης, κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης ιδιαίτερα στο α’ μέρος. Σίγουρα η επιτυχία της Μπάγερν πιστώνεται στην ενέργεια και την κινητικότητα που επέδειξαν οι Βαυαροί - σήμα κατατεθέν των ομάδων του Γκουαρδιόλα.

Αργή αντίδραση από τον πάγκο

Μπορεί τελικά ο Αγκουέρο (αργά πια στο παιχνίδι) να κινήθηκε πιο χαμηλά όμως η κυριαρχία της Μπάγερν έφερε και τρίτο γκολ. Στο 70’ ο Πελεγκρίνι αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα σε ένα πιο ορθολογικό 4-2-3-1 με τον Τζέιμς Μίλνερ στα αριστερά, τον Νταβίντ Σίλβα σε ρόλο δεκαριού και τον Νεγρέδο στην θέση του Τζέκο. Αυτές οι αλλαγές έφεραν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα τελευταία 20 λεπτά του παιχνιδιού. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η Μπάγερν αφού κατέβασε ταχύτητα μετά την εξαντλητική προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες της. Η Σίτυ λοιπόν, έκανε 114 πάσες και μάλιστα οι 32 εξ’ αυτών στην πλευρά της Μπάγερν. Αντίθετα οι Βαυαροί έκαναν μόλις 19 στην πλευρά της Σίτυ. Η πίεση που άσκησε η τελευταία, έφερε και ένα τέρμα όπως και ένα δοκάρι με τον Σίλβα αλλά και άλλες δυο καλές ευκαιρίες όταν η Μπάγερν έμεινε με 10 παίκτες χάρη στην αποβολή του Μπόατενγκ.

Συμπέρασμα

Ο Πελεγκρίνι άργησε να κάνει αλλαγές. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως ο Σίλβα δεν μπορούσε να αγωνιστεί για περισσότερα από 20 λεπτά, όμως ο Μίλνερ θα μπορούσε είχε μπει στον αγώνα νωρίτερα. Παράλληλα, ο Χιλιανός προπονητής έδειξε πως δεν εμπιστεύεται τον Χάβι Γκαρθία, ο οποίος θα βοηθούσε στην "απελευθέρωση" του Τουρέ.

Πηγή: theguardian

News 24/7

24MEDIA NETWORK