Ο Κωστάκης που έγινε Kostas

Τα στενά σύνορα του ελληνικού πρωταθλήματος δεν μπορούσαν να κρατήσουν τον Κώστα Μήτρογλου. Ήταν τελικά σωστή η επιλογή να μετακομίσει από τώρα στην Αγγλία για λογαριασμό της Φούλαμ; Το Contra.gr, σε συνεργασία με το Overlap.gr, απαντά στο ερώτημα.

Ο Κωστάκης που έγινε Kostas

Ο Κώστας Μήτρογλου έγινε η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Πήγε σε μία ομάδα που παλεύει να σωθεί και που ήταν ιδιαίτερα ενεργή στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι.

Γιατί όμως ο Μήτρογλου θεώρησε την Φούλαμ ως τον κατάλληλο προορισμό για την συνέχεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας; Άλλωστε όπως το έγραψε πολύ σωστά και ο Τύπος κυρίως της Αγγλίας, αλλά και του εξωτερικού γενικότερα, γιατί διάλεξε τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού από τα παιχνίδια με την Γιουνάιτεντ για τους "16" του Champions League; Κι όμως ο "πιστολέρο" είχε τους λόγους του. Και αυτοί οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί.

Πρώτον, ο Έλληνας killer θα πάρει την θέση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοβ στην κορυφή της επίθεσης της ομάδας. Ο τελευταίος μετακόμισε στο Πριγκιπάτο, μην καταφέρνοντας να "δεθεί" με το σύλλογο. Αυτό σημαίνει πως η θέση του βασικού τον περιμένει αρκεί να δουλέψει σωστά και σκληρά υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή της ομάδας του Νοτιοδυτικού Λονδίνου. Για να το πάμε και λίγο παρακάτω, ο Μήτρογλου θα αποτελεί την κορυφή του βέλους της Φούλαμ έχοντας από πίσω του τους Πάρκερ και Σίντγουελ στο κέντρο, τους Ντέμπσεϊ και Χόλτμπι, αλλά και τον Γιώργο Καραγκούνη ακριβώς από πίσω του. Καθόλου άσχημα, λοιπόν, αν αναλογιστούμε πως όλοι θα ψάχνουν να τον "ταΐσουν".

Δεύτερον, η Φούλαμ είναι μία ομάδα με καλούς παίκτες αλλά αρκετά κενά στο ρόστερ της. Αυτό την έχει κάνει να παλεύει για την παραμονή αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι και ανασταλτικός παράγοντας για την καριέρα του "πιστολέρο" στο "Κρέιβεν Κότατζ". Στην πλειοψηφία των παιχνιδιών της η Φούλαμ δεν παίζει απέναντι σε κλειστές άμυνες όπως συνήθιζε να παίζει ο Ολυμπιακός. Ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια ο Μήτρογλου θα έχει την ευκαιρία να βρίσκει αρκετούς χώρους για να απειλήσει. Και αν πάρουμε ως δεδομένο πως τουλάχιστον εφέτος σε τέτοιου είδους παιχνίδια ο 25χρονος φορ τα πηγαίνει περίφημα (Μπενφίκα εκτός, Άντερλεχτ εκτός και με την εθνική Ρουμανίας εκτός), το μέλλον του στο Νησί μάλλον προμηνύεται εντυπωσιακό. Αν θυμηθούμε μάλιστα και το τέρμα που πέτυχε κόντρα στους Ρουμάνους μετά από εξαιρετική μπαλιά του Καραγκούνη, αλλά και το "κουτσό" που μπέρδεψε τον Ταταρουσάνου, ο Μήτρογλου έχει την δυνατότητα να γίνει ο βασιλιάς του νοτιοδυτικού Λονδίνου.

Τέλος, πολλοί αναρωτιούνται αν η Φούλαμ θα καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί και ως το μεγαλύτερο όπλο του Έλληνα επιθετικού. Αν υποθέσουμε πως προσαρμόζεται και πραγματοποιεί κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά η ομάδα του μεγιστάνα από το Πακιστάν δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Premier League, τότε ο Μήτρογλου θα έχει εξαργυρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εισιτήριο του για μία ακόμα μεγάλη μεταγραφή σε άλλη ομάδα το καλοκαίρι, όταν μάλιστα θα έχει μεσολαβήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Βραζιλία.

Αν από την άλλη η Φούλαμ καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία και ο Μήτρογλου βάλει το χεράκι του, θα έχει γίνει ο αγαπημένος της κερκίδας. Το απαισιόδοξο σενάριο της κακής του παρουσίας στην Αγγλία και παράλληλα του υποβιβασμού της ομάδας στην Championship θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον σύλλογο, πράγμα που σημαίνει πως η διοίκηση θα προσπαθήσει να μειώσει το μπάτζετ, οπότε μία μεταγραφή του Έλληνα φορ δεν είναι διόλου απίθανη. Και αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Το όνομα του το έχει ήδη χτίσει και απλά τώρα προσπαθεί να απογειωθεί.

Όσον αφορά την πλευρά του Ολυμπιακού, η συγκεκριμένη μεταγραφή ήρθε σε ένα σημείο που από την σκοπιά του οικονομικού σκέλους του deal είναι εξαιρετική. Προφανώς λόγω ποσού, όμως, και λόγω της πρότασης που ήρθε τώρα που ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού είχε κάνει limit up. Το Παγκόσμιο Κύπελλο δύσκολα θα μπορούσε να του δώσει κάτι περισσότερο όσον αφορά την τιμή που κοστολογείται ο πρώτος σκόρερ της Super League.

Για έναν ελληνικό σύλλογο θα ήταν κάτι παραπάνω από παράλογο να απορρίψει πρόταση που αγγίζει (ίσως και να ξεπερνάει) τα 15.000.000 ευρώ για ποδοσφαιριστή. Θα έκανε κακό και στον ίδιο τον Ολυμπιακό, στο προφίλ του δηλαδή. Ποιος παίκτης θα έρχονταν στο λιμάνι αν ήξερε πως η ομάδα δεν σε αφήνει να φύγεις αν έχεις μία τέτοια, εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα, πρόταση;

News 24/7

24MEDIA NETWORK