Preview ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Παρόμοιες φιλοσοφίες, διαφορετικοί τακτικοί σχηματισμοί

Το Contra.gr συνεργάζεται με την ιστοσελίδα Overlap.gr και σας προσφέρει το preview της τακτικής ανάλυσης της αναμέτρησης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στην Τούμπα.

Preview ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Παρόμοιες φιλοσοφίες, διαφορετικοί τακτικοί σχηματισμοί

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός τίθενται αντιμέτωποι στο μεγάλο ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, μία αναμέτρηση που παρουσιάζει τεράστιο αγωνιστικό ενδιαφέρον αφού θα δώσει απαντήσεις σε διάφορα «καυτά» ερωτήματα της φετινής σεζόν:

-μπορεί ο ΠΑΟΚ να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό;

-μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα το 4-4-2 του Δώνη απέναντι στους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου;

-αρκεί η δυναμική της Τούμπας για να σταματήσει η πορεία του Ολυμπιακού για έναν τίτλο με το… φιλόδοξο αήττητο;

-μπορεί ο Ζαρντίμ να διαχειριστεί την κούραση των παικτών του;

-είναι τόσο ξεκάθαρη η ανωτερότητα των ερυθρολεύκων σε σχέση εν συγκρίσει με τις όποιες ομάδες ξεχωρίζουν στο φετινό πρωτάθλημα;

Παρόμοια αγωνιστική φιλοσοφία

Ζαρντίμ και Δώνης δεν έχουν πολλά να κρύψουν ο ένας από τον άλλον αφού η αγωνιστική τους φιλοσοφία είναι πλέον ξεκάθαρη στα μάτια ποδοσφαιρόφιλων και αντιπάλων: έλεγχος του ρυθμού, passing game, συμμετοχή αρκετών παικτών στις μεσοαμυντικές ζώνες του αντιπάλου και συντηρητική αμυντική ομαδική προσέγγιση. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα σε αριθμό πασών στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ η τρίτη (μεσολαβεί ο Παναθηναικός).

Αμφότεροι προπονητές θεωρούν ότι η κατοχή της μπάλας και σωστή κυκλοφορία δημιουργεί αφενός μεν σωστές συνθήκες επίθεσης κατά του αντιπάλου, αφετέρου δε ενισχύει την αμυντική λειτουργία αφού ο αντίπαλος δεν διατηρεί την μπάλα και μειώνεται ο χρόνος έκθεσης σε κινδύνους της αμυντικής γραμμής.

Στην φάση της άμυνας το preesisng είναι επιθυμητό μόνο κατά διαστήματα και πάντα σε σχέση με τις ικανότητες/δεξιότητες των αντιπάλων. Η συνοχή των γραμμών είναι πιο σημαντική από τα πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα του αποτελεσματικού pressing και συνήθως πιο συντηρητικές αμυντικογενείς τακτικές εφαρμόζονται στον αγωνιστικό χώρο.

4-4-2 vs 4-3-3 και ο ρόλος του Σάλπι

Ο Δώνης και σήμερα θα χρησιμοποιήσει το αγαπημένο του 4-4-2 με το ρεπορτάζ να μιλά για τον Σαλπιγγίδη στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής και τον πιο… mobile Λόρενς στην επίθεση. Όπως και να έχει είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το ΠΑΟΚ είναι η ανασταλτική λειτουργία των φτερών του 4-4-2 απέναντι στο 4-3-3 του Ζαρντίμ και την έντονη επιθετικότητα που παρουσιάζουν οι πλάγιοι παίκτες του Ολυμπιακού.

Στα κεντρικά χαφ ο Λόρενς θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να καλύψει πολλά χιλιόμετρα με καλές επιστροφές ώστε να παίξει, ενίοτε, τον 3ο κεντρικό χαφ στην φάση της άμυνας, την ώρα που ο Κάτσε θα χρειαστεί να τρέξει «για δύο» ώστε να αντιμετωπιστεί η αριθμητική υπεροπλία του Ολυμπιακού στα χαφ με βάση τους τακτικούς σχηματισμούς που φαίνεται να επιλέγονται.

Ενδιαφέροντα τακτικά ερωτήματα

Από την άλλη ο Ζαρντίμ θα κληθεί για 2η φορά φορά φέτος, με σοβαρό αντίπαλο, να αντιμετωπίσει σύστημα με 2 επιθετικούς. Η αμυντική συμπεριφορά της αμυντικής λειτουργίας του Ολυμπιακού απέναντι στο 4-4-2 της Σάλκε στο Καραΐσκάκη δεν ήταν καλή με τις κινήσεις του Χόλτμπι να αποσυντονίζουν την ομάδα. Προφανώς ο Λόρενς δεν είναι Χόλτμπι και ο Αθανασιάδης Χούντελαρ, όμως τα συστήματα με δύο επιθετικούς παραδοσιακά προβληματίζουν ομάδες που ανεβάζουν τα μπακ τους και επιδίδονται σε παιχνίδι από τα πλάγια.

Σχόλιο: Θα έχει ενδιαφέρον η μάχη στην αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού αν επαληθευτεί το πείραμα του Δώνη με τον Σαλπιγγίδη δεξί χαφ.

Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί και η εν γένει αντιμετώπιση του αγώνα από τους δύο προπονητές: θα επιλέξουν τον δρόμο για την νίκη ή την ασφαλή οδό της αποφυγής της ήττας; - επιλογή που σίγουρα θα επηρεάσει την ποιότητα του αγώνα που θα παρακολουθήσουμε.

Συμπέρασμα

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν πολλά κοινά αγωνιστικά στοιχεία, έστω κι αν η ποιοτική ανωτερότητα του Ολυμπιακού σε μονάδες και βάθος ρόστερ είναι αδιαμφισβήτητη.

Αμφότεροι οι προπονητές επιχειρούν να επιβάλουν τον ρυθμό τους και να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των παικτών αλλά και σχηματισμών που επιλέγουν: Ο Ζαρντίμ την κλάση της επιθετικής τριάδας, τις πάσες των Μασάντο/Ιμπαγάσα, τα συχνά overlap – ο Δώνης τις αγωνιστικές επιλογές που δημιουργεί η παρουσία δύο επιθετικών, την επιθετικότητα των πλάγιων παικτών του, τα «πνευμόνια» του Κάτσε που επιτρέπουν ρίσκα στα χαφ.

Η αναμέτρηση της Τούμπας λογικά θα κριθεί στις λεπτομέρειες γύρω από τους παραπάνω τακτικούς άξονες με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να αποτελεί η διάθεση των δύο προπονητών αναφορικά στα ρίσκα που είναι διατεθειμένοι να πάρουν για να πετύχουν τον σκοπό τους, σε μία αναμέτρηση που η ισοπαλία δείχνει βολική για τους προπονητές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK