Χρειάζεται τελικά σέντερ μπακ ο Ολυμπιακός;

Το Contra.gr, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr, εξηγεί γιατί η απόφαση του Ολυμπιακού αναφορικά με την εύρεση αξιόπιστου κεντρικού αμυντικού κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Χρειάζεται τελικά σέντερ μπακ ο Ολυμπιακός;

Η πορεία του Ολυμπιακού στην Ελλάδα ίσως να θεωρείται φυσιολογική, στην πραγματικότητα όμως, χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να δημιουργηθεί.Η ομάδα των 2 ισοπαλιών σε 20 παιχνίδια πρωταθλήματος. Η ομάδα που είναι κοντά στο να σπάσει το ρεκόρ των 103 γκολ στην επίθεση. Η ομάδα που φτιάχτηκε για να σπάσει πολλά ρεκόρ. Σε αυτό φυσικά βοηθάει το υψηλό επίπεδο που βρίσκονται οι πρωταθλητές, αλλά και το χαμηλό επίπεδο των υπολοίπων. Και αυτή η συγκυρία κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα όσον αφορά την απόκτηση κεντρικού αμυντικού την περίοδο του Ιανουαρίου.

Καλοκουρδισμένο ρολόι

Μετά τον τραυματισμό του φορμαρισμένου Δημήτρη Σιόβα, γεννήθηκε η απορία αν ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να κάνει κάποια προσθήκη με στόχο την αντικατάσταση του Έλληνα διεθνή. Ο προπονητής της ομάδας έχει και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την ενίσχυση του ρόστερ αν και όπως διαφαίνεται ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει ποδοσφαιριστή για αυτήν την θέση. Και μάλιστα άμεσα. Γιατί όμως; Διαθέτει ήδη τον Μανωλά, τον Αβραάμ, τον Παπάζογλου και μπορεί να αγωνιστεί στην ίδια θέση ο Μπονγκ αλλά και ο "εξαφανισμένος" Μιγκελ Τόρες.

Μήπως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν είναι 100% έτοιμος; Κάτι τέτοιο θα ήταν και λογικό αν αναλογιστεί κανείς την μακρά περίοδο απουσίας του από τα γήπεδα. Το χειρότερο για τον Ολυμπιακό είναι πως η ομάδα ειδικά στην άμυνα είχε αποκτήσει καταπληκτική ομοιογένεια και είχε βρει φοβερή χημεία. Σιόβας και Μανωλάς έπαιζαν πολύ καλά τον ρόλο τους ως σέντερ μπακ κρύβοντας ο ένας τις αδυναμίες του άλλου. Ο τραυματισμός του πρώτου ήρθε να προκαλέσει ερωτηματικά τόσο για το ποιος θα τον αντικαταστήσει όσο και για το τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν θα είναι διαθέσιμος ο έτερος του διδύμου Κώστας Μανωλάς.

Ίσως λοιπόν μία προσθήκη κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο να αποτελεί το φάρμακο για τις ανησυχίες και όχι τόσο για άμεσους αγωνιστικούς λόγους. Στο ποδόσφαιρο άλλωστε το πιο σημαντικό για έναν προπονητή είναι να παίρνει το 100% από τους παίκτες του και να τους δίνει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Αν σε αυτήν την καλοκουρδισμένη μηχανή προστεθεί κάποιος έξτρα ποδοσφαιριστής συνήθως είναι εύκολο να προσαρμοστεί και να αναδειχθεί μέσα από την συνολική λειτουργία της ομάδας ακόμα και αν τα ατομικά του χαρακτηριστικά δεν εντυπωσιάζουν. Πόσες φορές έχουμε δει ποδοσφαιριστές να είναι κορυφαίοι στην ομάδα τους και όταν μετακινούνται σε κάποια άλλη να μην μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά; Βέβαια, είναι στο χέρι του προπονητή και της διοίκησης να φέρουν ποδοσφαιριστές που θα ταιριάξουν με την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ της εποχής Σάντος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο Γάλλος Σορλέν που είχε έρθει, είχε πολύ συγκεκριμένες εντολές εντός γηπέδου. Αν δεν υπήρχε μία ήδη έτοιμη ομάδα, δύσκολα θα προσαρμόζονταν τόσο άμεσα.

Δύσκολη επιλογή

Το δύσκολο για τον Ολυμπιακό είναι να βρει έναν αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό την περίοδο του Ιανουαρίου χωρίς να χρειάζεται να πάρει πολλά ρίσκα. Για αυτό και όπως φαίνεται ο κ. Μίτσελ προτείνει την δοκιμασμένη λύση του Γάλλου Εσκουντέ της Μπεσίκτας. Η γνωριμία των δυο στην Σεβίλλη δίνει την δυνατότητα στον Ισπανό τεχνικό να έχει πλήρη εικόνα για τον Γάλλο σέντερ μπακ.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει πάντα και το ρίσκο σε αυτές τις υποθέσεις. Ο Ολυμπιακός είναι μεν δύσκολο να βρει αξιόπιστη λύση για την συγκεκριμένη θέση, όμως είναι και μεγάλο το ρίσκο να επενδύσει σε έναν ποδοσφαιριστή τον Ιανουάριο. Και να δεν "βγει"; Και αν δεν ταιριάξει καθόλου με το στυλ παιχνιδιού; Και τι είδους σέντερ μπακ να ψάξει; Αριστεροπόδορο όπως ο Σιόβας ή με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά; Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Η ερώτηση που πρέπει να απαντήσει ο Ισπανός είναι διαφορετική. Αν οι Πειραιώτες αποκτήσουν έναν σέντερ μπακ και παίξει βασικός με το "καλημέρα", τι θα γίνει με τον Σιόβα όταν επιστρέψει; Και με τον Αβραάμ;

Δύσκολες αποφάσεις. Ο Ισπανός οφείλει να βρει μία λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ίσως μία ασφαλής επιλογή θα ήταν ο δανεισμός με οψιόν αγοράς ενός ποδοσφαιριστή με περγαμηνές και εμπειρία. Να έπαιζε για 6 μήνες στον Πειραιά και αν εξελίσσονταν σε αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας και έδειχνε πως ταιριάζει απόλυτα με τους πρωταθλητές τότε να γινόταν και η κίνηση για την αγορά του. Μέχρι τότε βέβαια θα έχει επιστρέψει ο Σιόβας οπότε τα δεδομένα θα είναι σίγουρα διαφορετικά. Και μέσα σε όλα οι υπεύθυνοι των Πειραιωτών θα πρέπει να έχουν στην άκρη του μυαλού τους και την πάντα ενδεχόμενη έλευση κάποιας δελεαστικής πρότασης για την πώληση του Μανωλά. Ίσως ο Ολυμπιακός θα πρέπει ήδη να έχει ξεκινήσει την έρευνα για την διάδοχη κατάσταση. Μήπως θα πρέπει να βρει κάποιον από τώρα για να αντικαταστήσει τον Σιόβα αλλά στην ουσία να είναι ο παίκτης που θα αντικαταστήσει τον Μανωλά το καλοκαίρι;

News 24/7

24MEDIA NETWORK