Κακιούζης: "Ο Ερικ Καστέλ με έκανε... Μπαρτσελόνα"

Τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια στα Νέα Λιόσια, το ατέλειωτο παιχνίδι στις αλάνες της περιοχής με τον αδελφό του και τους συμμαθητές του όπως κι ένα αγαπημένο του κόμικ, ο Ερίκ Καστέλ συνθέτουν όμορφες εικόνες που θα έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Μιχάλη Κακιούζη.

Κακιούζης: "Ο Ερικ Καστέλ με έκανε... Μπαρτσελόνα"

βετεράνος Έλληνας καλαθοσφαιριστής μιλάει με νοσταλγία σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» για εκείνες τις γλυκιές αναμνήσεις μιας εποχής που τον καθόρισαν ως άνθρωπο και χαρακτήρα. Αναφέρεται με ενθουσιασμό στον παιδικό του ήρωα τον τρομερό Γάλλο εξτρέμ, ενώ δηλώνει έτοιμος για τις προκλήσεις του μέλλοντος και την μετάβαση του από τα παρκέ στους πάγκους των γηπέδων.

Τα κόμικς του Ερικ Καστέλ έρχονται από την επόμενη Κυριακή (17/12) και κάθε Κυριακή με το «ΕΘΝΟΣ», προσφέροντας στους «παλιούς» μια γλυκιά ανάμνηση από τα παιδικά τους χρόνια και την ευκαιρία των «νέων» να μάθουν για τον διασημότερο ποδοσφαιρικό κόμικ στη σύγχρονη εποχή.

«Πρέπει να πήγαινα Πέμπτη ή έκτη δημοτικού όταν μια μέρα με τον αδελφό μου ψαχουλεύοντας τα κόμικ στον πάγκο ενός περίπτερου της γειτονιάς έπεσε ένα τεύχος στα χέρια μου με τον τρομερό Ερίκ Καστέλ Το πήρα το διάβασα και αυτό ήταν… Κόλλησα. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να έβγαινε κάθε μήνα. Ανυπομονούσα κάθε φορά για το επόμενο τεύχος αν και δεν είχαν κυκλοφορήσει όλα τα τεύχη στην Ελλάδα. Μου έκανε κλικ γιατί ο ήρωας του ασχολούνταν με τον αθλητισμό , όνειρο που κι εγώ είχα από παιδί. Πιτσιρικάς λάτρευα άλλωστε το ποδόσφαιρο. Το μικρόβιο του μπάσκετ μπήκε αργότερα».

Ο Μιχάλης Κακιούζης από νεαρή ηλικία υποστήριζε την Μπαρτσελόνα. Ο βασικός λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό ήταν το αγαπημένο του κόμικ: « Εξαιτίας του Έρικ Καστέλ αγάπησα την Μπαρτσελόνα την φανέλα της οποίας είχα την χαρά και τιμή να φορέσω μετά από πολλά χρόνια και είμαι ακόμη και σήμερα υπερήφανος για αυτό. Αυτό που μου άρεσε στον Καστέλ ήταν το πώς αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις, πόσο σκληρά προπονούνταν , η επιμονή του η αντίδραση του στην πίεση. Είχα ταυτιστεί μαζί του. Αν θυμάμαι καλά ήταν δεξί εξτρέμ …».

Ο Κακιούζης πρόλαβε να ζήσει την εποχή της αλάνας και της γειτονιάς : «Εκείνη η εποχή κατά την οποία ήμουν αναγνώστης των κόμικ, του Έρικ Καστέλ, του Μπλεκ και κάποιων άλλων ήταν τα χρόνια της αθωότητας για μένα. Ωραία χρόνια. Είχα την ευλογία να ζήσω την εποχή της γειτονιάς , της αλάνας. Βγαίναμε εκεί στα Νέα Λιόσια τα Σαββατοκύριακα , παίζαμε ατέλειωτες ώρες στα χωράφια δίπλα από το σχολείο μας. Θυμάμαι τις μαμάδες την μια μετά την άλλη τα απογεύματα να μας φωνάζουν να επιστρέψουμε στο σπίτι. Θυμάμαι τα μεσημέρια στο κρεβάτι αγκαλιά με ένα κόμικ… Τώρα τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Οι γειτονιές αντικαταστάθηκαν από τα κλειστά γυμναστήρια, όμως έτσι είναι αυτά. Οι εποχές αλλάζουν. Χαίρομαι πολύ που μαθαίνω ότι θα κυκλοφορήσει ξανά το Έρικ Καστέλ, θα γίνω σίγουρα αναγνώστης σας». Ο Μιχάλης Κακιούζης από νεαρή ηλικία είχε πρότυπα από το άθλημα του ποδοσφαίρου: «Φυσικά και παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Και Ελληνικό πρωτάθλημα και ξένο. Το καλό με την SuperLeague σε σχέση με προηγούμενες σεζόν φέτος είναι ότι τουλάχιστον υπάρχει πολύ έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον στην κορυφή. Υπάρχει εναλλαγή συναισθημάτων κι αυτό πιστεύω πως θα βοηθήσει. Πάντα σε όποια χώρα κι αν έπαιζα παρακολουθούσα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα των χωρών που βρισκόμουν. Η καλύτερη μου ήταν φυσικά όταν έπαιξα στην Ισπανία όπου το επίπεδο ήταν και παραμένει πολύ υψηλό».

Ο Μιχάλης Κακιούζης σήμερα συνεργάζεται με την ΑΕΚ(είναι υπεύθυνος στον τομέα του σκάουτιγκ) όμως στο μέλλον θα ασχοληθεί με την προπονητική. «Έχω δίπλωμα προπονητή εδώ και τέσσερα χρόνια κι είμαι αποφασισμένος να κυνηγήσω το όνειρο μου»λέει. Όσο για το αν του λείπει το μπάσκετ.

«Είχα την τύχη να παίξω μπάσκετ σε πολλές χώρες με διαφορετική κουλτούρα σε υψηλό επίπεδο , κατέκτησα πρωταθλήματα , τίτλους , κύπελλα. Δεν νοιώθω ότι έχω απωθημένα, αισθάνομαι χορτασμένος. Δεν θα άλλαζα κάτι. Προσπάθησα να είμαι σωστός επαγγελματίας , να υπηρετήσω σωστά αυτό που επέλεξα να κάνω και που αγάπησα. .Για αυτό και σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου εκτός μπάσκετ. Για αυτό και θα συνεχίσετε να με βλέπετε στα γήπεδα. Είναι όλη η ζωή μου…».

Σχετικά με το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει στην καριέρα του λέει: «Είμαι πολύ συνειδητοποιημένος, ξέρω τα καλά και τα άσχημα του προπονητή. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν καταφέρεις να ελέγξεις το κομμάτι της πίεσης που αναμφισβήτητα υπάρχει γιατί κρίνεσαι από το αποτέλεσμα κι αν έχεις συμβιβαστεί με το ενδεχόμενο ότι κάποια πράγματα που σχεδιάζεις μπορεί και να μην σου βγουν τότε πιστεύω πως έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα. Το θέμα είναι να μην τα παρατάς, να επιμένεις και να πολεμάς για τα πιστεύω σου». Αυτό έκανε κι ο Έρικ Καστέλ άλλωστε…

«Είχα την ευλογία να συνεργαστώ με προπονητές θρύλους του μπάσκετ, βρέθηκα και υπό τις οδηγίες ανθρώπων που δεν εκτίμησα ιδιαίτερα. Πάντα έχεις να πάρεις κάτι το οποίο προσαρμόζεις στην δική σου ιδιοσυγκρασία. Εδώ ακόμη και σαν παίκτης μελετούσα και ξεπατίκωνα κάποιες κινήσεις παικτών που θαύμαζα. Στην Ελλάδα ξέρω καλά πως δεν υπάρχει υπομονή, πρέπει να μάθεις να ζεις με την αμφισβήτηση. Κάποιοι δεν την αντέχουν και βλέπουν γύρω τους φαντάσματα, πράγματα που δεν υπάρχουν… Δεν παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει πολύ σημαντικό δυναμικό σε επίπεδο προπονητών. Πολλά ικανά παιδιά εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό, σε κάθε γωνιά του πλανήτη κι αυτό είναι τιμητικό για την χώρα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος».

Ο Μιχάλης Κακιούζης χαρακτηρίζει «αδιανόητο» αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ:

«Δεν μου αρέσει να βλέπω το μπάσκετ να καταστρέφεται. Γιατί στο τέλος αυτή η κατάσταση οδηγεί προς τα εκεί. Το μπάσκετ πρέπει να εξελίσσεται κι όχι να κάνει βήματα προς τα πίσω. Πρέπει να βρουν μια λύση Euroleague και FIBA γιατί στο τέλος χαμένο είναι το άθλημα. Χαμένοι είναι και οι αθλητές. Φτάσαμε στο σημείο να ακούμε πως φταίνε και οι παίκτες. Τι έπρεπε να κάνουν δηλαδή; Είναι σωστό να τους βάζουν στην μέση και να τους κάνουν μπαλάκι; «Θα πας να παίξεις»ή «όχι δεν θα πας να παίξεις;». Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Η πλειοψηφία των παικτών θέλει να παίζει στις Εθνικές . Τελευταία μαθαίνω πως η Ευρωλίγκα διαμορφώνει μια πρόταση ώστε να βρεθεί η φόρμουλα και να μην επαναληφθούν τα ίδια. Δεν είναι λογικό, δεν είναι νορμάλ να παίζει η Εθνική και ταυτόχρονα η Ευρωλίγκα. Είναι ταλαιπωρία για όλους, για το κοινό, για τις ομάδες , για τους παίκτες… Λέει η Ευρωλίγκα «δεν μεταφέρουμε τους αγώνες», λέει η FIBA «σεβασμός στις Εθνικές». Κι αν στο τέλος οι παίκτες αποφασίσουν και πουν «δεν παίζουμε πουθενά, κόψτε τον λαιμό σας και βρείτε μια λύση;».

Θέσαμε υπόψη του Μιχάλη Κακιούζη πως η διαφωνία Euroleague –FIBA είναι ιδεολογική. Από την μια πλευρά τα κλειστά συμβόλαια, η κλειστή λίγκα και από την άλλη τα αγωνιστικά κριτήρια.

«Ναι, η Fiba λέει για τα αγωνιστικά κριτήρια όμως στο οπλοστάσιο της έχει και αυτή τις wild card . Η wild card δεν μπορείς να πεις ότι πρεσβεύει το αγωνιστικό κριτήριο έτσι; Δεν λέω ότι και οι δυο φορείς δεν έχουν λογικά επιχειρήματα. Ναι, αποδείχθηκε -κι αυτό ήταν κάτι που κι εγώ περίμενα- πως ο κόσμος θέλει να βλέπει τις εθνικές ομάδες στην χώρα του. Καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Βρείτε μια λύση. Χαμένο βγαίνει το μπάσκετ. Δεν μπορεί σήμερα να έχουμε τέσσερις ,πέντε ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο μπάσκετ».

Για τις εντυπώσεις του από τα τελευταία παιχνίδια της Εθνικής είπε: «Μπράβο στα παιδιά που έπαιξαν. Όλοι θέλουν την ευκαιρία να αποδείξουν πράγματα. Όλοι θέλουν να παίζουν στην Εθνική. Ας μην πάμε βέβαια στο άλλο άκρο όπως διάβαζα… Έλεγαν κάποιοι « μήπως οι μεν είναι καλύτεροι από τους δε». Κι αν είναι έτσι τότε γιατί όλοι διαμαρτύρονταν που δεν θα έπαιζαν παίκτες των δυο μεγάλων , του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού;».

Για το αν πιστεύει πώς θα σπάσει κάποια στιγμή η παντοδυναμία Παναθηναϊκού –Ολυμπιακού στην Α1 εξηγεί: «Χρειάζεται πλάνο, πρέπει να ξέρεις σε τι περιβάλλον θα επενδύσεις, τι βάση θέλεις να φτιάξεις πως θα φέρεις σταδιακά τον κόσμο στην κερκίδα. Όταν ο άλλος επενδύει 20-25 εκ. ευρώ τον χρόνο δεν είναι εύκολο να τον ρίξεις από την κορυφή. Δεν λέω πως είναι αδύνατο… Απλώς είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία».

Η ευχή του ενόψει Χριστουγέννων: «Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία, τύχη και χαμόγελο».

Ο Ερικ Καστέλ επιστρέφει

Από την επόμενη Κυριακή, μαζί με το «ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ», τα διάσημα ποδοσφαιρικά κόμικς του Ερικ Καστέλ θα είναι στα χέρια σας! Κάθε εβδομάδα στην ακριβή έκδοση του «ΕΘΝΟΥΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ», θα βρίσκετε ένα τεύχος του διασημότερου ποδοσφαιρικού κόμικ που συνέδεσε το όνομά του με την Μπαρτσελόνα. Ο Ερικ Καστέλ, σύμφωνα με το σενάριο, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη «Μπάρτσα» το 1979, εν συνεχεία μετακόμισε στην Παρί Σεν Ζερμέν, για να επιστρέψει στην Καταλονία κάποια χρόνια αργότερα. Η τότε επιλογή των δημιουργών του κόμικ να χαρίσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Παρί με τη «σφραγίδα» του Καστέλ, προκάλεσε αντιδράσεις στους οπαδούς της Μπάρτσα.Ο εκδοτικός οίκος δέχτηκε εκατοντάδες κάρτες διαμαρτυρίας ενώ οι πωλήσεις του κόμικ είχαν αξιοσημείωτη πτώση, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να τον «ντύσουν» ξανά στα χρώματα της Μπαρτσελόνα το 1986. Ο Καστέλ παρέμεινε στη Βαρκελώνη για έξι τεύχη προτού μεταγραφεί στη Λιλ όπου έκλεισε την καριέρα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK