Η επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στο "Στάμφορντ Μπριτζ"

Ο Ζοσέ Μουρίνιο επιστρέφει απόψε στο "Στάμφορντ Μπριτζ" και το contra.gr θυμάται τα τρία χρόνια του "Special One" στον πάγκο της Τσέλσι (vids).

Η επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στο "Στάμφορντ Μπριτζ"

Τα τρία χρόνια του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της Τσέλσι

"Υπάρχουν δύο τρόποι για να φύγω από την Τσέλσι. Ο ένας είναι τον Ιούνιο του 2010 όταν θα εκπνεύσει το συμβόλαιό μου και η ομάδα δεν επιθυμεί να μου κάνει καινούριο. Τελειώνει το συμβόλαιό μου και είμαι εκτός ομάδας. Ο δεύτερος είναι η Τσέλσι να με απολύσει. Το ενδεχόμενο του προπονητή που παραιτείται δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί με μένα. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό στους φιλάθλους της Τσέλσι".

Την παραπάνω απάντηση είχε δώσει ο Ζοσέ Μουρίνιο στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν η κατάκτηση του Carling Cup της περιόδου 2006-07 ήταν και ο τελευταίος του τίτλος ως προπονητής της Τσέλσι. Τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά, μιας και η διοίκηση των "λονδρέζων" του χρέωσε το κακό ξεκίνημα της ομάδας τησεζόν 2007-08φτάνοντας σε λύση της συνεργασίας τους κοινή συναινέσει. Κακό για τα δεδομένα της Τσέλσι στην οποία ο ίδιος ο Πορτογάλος τεχνικός ανέβασε, από την πρώτη στιγμή, τόσο ψηλά τον δείκτη των απαιτήσεων.

The Special One

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των "μπλε" προκάλεσε θόρυβο γύρω από το όνομά του (αποκάλεσε τον εαυτό του ως "ο εκλεκτός", κατά την επίσημη παρουσίασή του) και την αξιοπρόσεχτη προσωπικότητά του. Στις 2 Ιουνίου 2004 έρχεται από την Πόρτο ως πρωταθλητής Ευρώπης και αναλαμβάνει να βγάλει την Τσέλσι από την αφάνεια, τόσο εντός όσο και εκτός των αγγλικών συνόρων. Η οικονομική ευχέρεια του Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν ικανή να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία του Πορτογάλου ο οποίος, πλέον, ήταν το απόλυτο αφεντικό στο "Στάμφορντ Μπριτζ".

Ο πρώτος τίτλος δεν άργησε να έρθει. Στις 27 Φεβρουαρίου 2005 κατακτά το Carling Cup επικρατώντας στον τελικό με 3-2 της Λίβερπουλ. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, το κερδίζει δύο μήνες αργότερα όταν η νίκη επί της Μπόλτον με 2-0 (30 Απριλίου 2005) εξασφαλίζει και μαθηματικά για την Τσέλσι το πρώτο της πρωτάθλημα τα τελευταία 50 χρόνια! Η ανταμοιβή του είναι άμεση, καθώς στις 4 Μαϊου υπογράφει νέο πενταετές συμβόλαιο.

Την επόμενη σεζόν (2005-06) το έργο του ήταν σαφώς πιο δύσκολο μιας και έπρεπε να αποδείξει ότι το δημιούργημά του δεν είναι ένα "πυροτέχνημα". Τα καταφέρνει και πάλι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στις 29 Απριλίου 2006 η νίκη με 3-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σφραγίζει το "repeat" των Λονδρέζων. Οπως είναι λογικό διατηρεί στην κατοχή του και τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς.

Περίοδος 2006-07: Τα πρώτα "σύννεφα" στις σχέσεις του με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους παρ' όλα αυτά ο Μουρίνιο συνεχίζει το αποδοτικό του έργο. Στις 27 Φεβρουαρίου 2007 έρχεται η κατάκτηση του Carling Cup (2-1 την Αρσεναλ) και περίπου, τρεις μήνες αργότερα η επικράτηση με 1-0 επί της Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, το τέταρτο στην ιστορία της Τσέλσι. Ο τίτλος του πρωταθλητή αλλάζει χέρια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ενώ και το όνειρο κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει... όνειρο.

Το 2007 η σεζόν στην Premiership ξεκινά με νίκη επί της Μπέρμιγχαμ, αλλά η συνέχεια δεν είναι ανάλογη. Η ήττα από την Αστον Βίλα και η "λευκή" ισοπαλία με τη Μπλάκμπερν στο Στάμφορντ Μπριτζ φέρνουν αρκετές μουρμούρες, οι οποίες κορυφώθηκαν μετά την ανεπιτυχή πρεμιέρα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με την παραχώρηση ισοπαλίας στη Ρόζενμποργκ.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο στον αγώνα Ιντερ-Τσέλσι

To top-20 των δηλώσεων Μουρίνιο

1. "Όλοι περιμένουν από την Τσέλσι να χάσει. Όταν θα γίνει αυτό θα κηρυχτεί επίσημη αργία στην χώρα".

2. "Αν ο Αμπράμοβιτς με βοηθούσε στις προπονήσεις, θα ήμασταν τελευταίοι και αν εγώ τον βοηθούσα στις δουλειές του θα ήταν άφραγκος".

3. "Ήμουν 9 ή 10 ετών όταν απολύθηκε ο πατέρας μου. Ήταν προπονητής και σε έναν αγώνα πριν από τα Χριστούγεννα, έχασε. Τον ενημέρωσαν πως απολύεται την ώρα που παίρναμε μεσημεριανό".

4. "Ξέρω τα πάντα για το ποδόσφαιρο. Ξέρω πως κάποτε θα έρθει η μέρα που θα με απολύσουν".

5. "Κάποιες ομάδες αντιμετωπίζονται ως αγγελικές και κάποιες σαν διαβολικές. Δεν νομίζω ότι είμαστε τόσο άσχημοι για να μας αντιμετωπίζουν ως διάβολους, όπως δεν νομίζω ότι ο Βενγκέρ είναι τόσο όμορφος για να τον βλέπουν σαν άγγελο".

6. "Αφού χάσαμε τον τίτλο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θεωρώ τον εαυτό μου ως μεγάλο looser".

7. "Οι νέοι παίκτες είναι σαν τα πεπόνια. Μόνο αν τα ανοίξεις και τα δοκιμάσεις είσαι 100% σίγουρος για την αξία τους".

8. "Ο Μακελελέ δεν είναι ποδοσφαιριστής, είναι σκλάβος. Ο Νέντβεντ, ο Σκόουλς και ο Φίγκο αποσύρθηκαν από τις Εθνικές τους ομάδες. Στην Γαλλία όμως δεν μπορεί να αποφασίσει κάτι τέτοιο κάποιος. Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα εκεί".

9. "Ο Ρικάρντο Καρβάλιο δεν καταλαβαίνει κάποια πράγματα και ίσως χρειάζεται να κάνει ένα test IQ".

10. "Η Βαρκελώνη είναι μία πόλη με πολλά θέατρα και φαίνεται πως αυτό το παιδί, ο Μέσι, έχει μάθει καλά την τέχνη".

11. "Ο Βενγκέρ είναι ματάκιας. Είναι σαν αυτούς που κάθονται σπίτι, έχουν πάρει ένα τηλεσκόπιο και βλέπουν τι γίνεται στη γειτονιά".

12. "Δεν μπορώ να συγκριθώ με τον Ράικαρντ. Όταν αυτός δεν είχε κατακτήσει ούτε ένα τρόπαιο, έχω είχε ήδη αρκετά στη συλλογή μου".

13. "Δεν έχω τίποτα με τον Άλεξ Φέργκιουσον. Την Τετάρτη μετά τον αγώνα καθόμασταν στο γραφείο μου, πίναμε κρασί και μιλούσαμε για διάφορα θέματα. Δυστυχώς όμως δεν ήταν καλό το κρασί και παραπονιόταν. Στη ρεβάνς του "Ολντ Τράφορντ" θα πάρω μαζί μου ένα πορτογαλικό κρασί για να μείνει ικανοποιημένος".

14. "Αν ήθελα μία ήρεμη ζωή θα έμενα στον Πόρτο. Εκεί υπάρχει ο Θεός και μετά τον Θεό είμαι εγώ".

15. "Δεν υπάρχει πίεση στο ποδόσφαιρο. Πίεση είναι να είσαι φτωχός και να πρέπει να βρεις λεφτά για να ταΐσεις την οικογένειά σου".

16. "Μου άρεσε πολύ που οι οπαδοί της Μάντσεστερ με έβριζαν. Αυτό σημαίνει ότι είμαι υπολογίσιμος αντίπαλος".

17. "Δεν είμαι εγωιστής ή αλαζόνας. Είμαι απλά ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο".

18. "Δεν είμαστε τσίρκο, ούτε μουσικό συγκρότημα για να διασκεδάζουμε τον κόσμο. Είμαστε ποδοσφαιρική ομάδα και μας ενδιαφέρει απλά να κερδίζουμε".

19. "Η Τότεναμ έπαιξε πολύ αμυντικά. Ουσιαστικά πάρκαραν το πούλμαν της ομάδας μπροστά από την εστία τους. Αν είχα πληρώσει για να δω αυτό το ματς, θα ζητούσα πίσω τα λεφτά μου".

20. "Μπορεί να έχουμε πολλούς καλούς παίκτες, αλλά υπάρχουν και κενά. Είναι σαν μια κουβέρτα που είναι κοντή, αλλά είναι από κασμίρ. Αν προσπαθήσεις να ζεστάνεις τα πόδια σου, θα κρυώνει το στήθος σου. Αν ζεστάνεις το στήθος σου, θα κρυώνεις τα πόδια σου. Επειδή είναι από κασμίρ, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρεις άλλη".





































News 24/7

24MEDIA NETWORK