Euro 1968: Το... προϊόν έχασε πόντους

Το Κύπελλο Εθνών έχει γίνει πλέον λατρεμένη συνήθεια. Η ονομασία όμως αλλάζει και από εδώ και στο εξής αποκαλείται Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Euro 1968: Το... προϊόν έχασε πόντους

Η τελική φάση δεν αλλάζει. Συμμετέχουν για τρίτη σερί διοργάνωση τέσσερις ομάδες. Τα προκριματικά υφίστανται διαφοροποιήσεις, καθώς τα νοκ άουτ ματς δίνουν τη θέση τους σε ομίλους. Μετά τη γνωστοποίηση της τετράδας (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση) τη διεξαγωγή αναλαμβάνει η Ιταλία.

Από τη στιγμή όμως που σε τέσσερα ματς μπαίνουν πέντε γκολ, καταλαβαίνει κάποιος πως το θέαμα δεν είναι το καλύτερο. Το κατενάτσιο κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και ο κόσμος κατακρίνει. Οι αμφιτρύωνες όμως δεν πτοούνται και μετά από επαναληπτικό τελικό κατακτούν το τρόπαιο με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία.

Ο τελικός

10/06/1968

Ρώμη, Ολίμπικο (55.000 θεατές)

Ιταλία – Γιουγκοσλαβία 2-0

Σκόρερ: 12’ Ρίβα, 31’ Αναστάζι

Ιταλία: Τζοφ, Μπούρνιχ, Φακέτι, Σαλβαντόρε, Γκουαρνέρι, Ροζάτο, Ντομενγκίνι, Ματσόλα, Αναστάζι, Ντε Σίστι, Ρίβα.

Γιουγκοσλαβία: Πάντελιτς, Φάζλαγκιτς, Νταμιάνοβιτς, Πάβλοβιτς, Παούνοβιτς, Χόλτσερ, Χόσιτς, Τρίβιτς, Μούσεμιτς, Ατσίμοβιτς, Τζάλιτς.

* Ο πρώτος τελικός είχε διεξαχθεί δύο μέρες νωρίτερα. Η Γιουγκοσλαβία είχε προηγηθεί με τον Τζάλιτς στο 39’, για να ισοφαρίσει ο Ντομενγκίνι δέκα λεπτά πριν το φινάλε. Στην παράταση δεν λύθηκαν οι διαφορές και ορίστηκε επαναληπτικός.

Το αστέρι: Τζιακίντο Φακέτι

Ο πρώτος σκόρερ:

Τζάλιτς (Γιουγκοσλαβία) 2

Η Ιταλία με τη Σοβιετική Ένωση έχουν μείνει στο 0-0 μετά από 120 λεπτά αγώνα στον ημιτελικό και η ομάδα του Euro θα προκύψει από το στρίψιμο της δεκάρας. Ο Τζιακίντο Φακέτι θα κάνει τη σωστή επιλογή και η "σκουάντρα ατζούρα" θα περάσει στον τελικό. Ο, τότε, 26χρονος άσος της Ιντερ, φορούσε το νούμερο 10 στην πλάτη αλλά έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον επιθετικούς μπακ που έχει γνωρίσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Εμβληματική μορφή της Ιντερ, θα κλείσει την καριέρα του με περισσότερες από 630 επίσημες συμμετοχές και θα μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός Ιταλός αρχηγός που σήκωσε στον ουρανό το τρόπαιο Ανρί Ντελονέ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK