Η επιστροφή Νικοπολίδη και το... μαλεζάνιο σύστημα

Ο Αντώνης Νικοπολίδης επιστρέφει στην έδρα του Παναθηναϊκού ως άσπονδος εχθρός, τη βραδιά που ο νεοφερμένος Αλμπέρτο Μαλεζάνι χρίζει τον Κώστα Χαραλαμπίδη φουλ μπακ. Το Contra.gr θυμάται ένα ντέρμπι που... δεν έκρινε το πρωτάθλημα.

Η επιστροφή Νικοπολίδη και το... μαλεζάνιο σύστημα

Υπάρχουν ντέρμπι και ντέρμπι αιωνίων. Εκείνο της 10ης Απριλίου του 2005 στη Λεωφόρο δεν ήταν σαν τ' άλλα, προηγούμενα ή επόμενα. Όχι μόνο γιατί έμοιαζε με μάχη τίτλου, παρόλο που εκ του αποτελέσματος δεν ήταν, αλλά κυρίως γιατί συνέδεσε πολλά διαφορετικά γεγονότα σε μια μόνο βραδιά.

Ήταν η βραδιά εκείνη που ο Αντώνης Νικοπολίδης κοίταζε τον εαυτό του στον καθρέπτη κι ερχόταν αντιμέτωπος με το παρελθόν του, παρελθόν 15 ετών, επιστρέφοντας για πρώτη φορά ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Ήταν η βραδιά εκείνη που ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, στο όγδοο παιχνίδι του στον πάγκο του "τριφυλλιού", δοκίμαζε το πρωτοποριακό 3-4-3 και ο Κώστας Χαραλαμπίδης έκανε την καλύτερη εμφάνισή του με τα "πράσινα" έχοντας όλη την πλευρά. Ήταν η βραδιά εκείνη που ο Μάρκους Μινχ, στο τελευταίο ντέρμπι "αιωνίων" στην Ελλάδα, πανηγύριζε με φανέλα συνδέσμου τη νίκη με 1-0.

Η επιστροφή Νικοπολίδη και το... μαλεζάνιο σύστημα
INTIME SPORTS

Το κλίμα ήταν ούτως ή άλλως φανατισμένο, αφού έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος η νίκη έχριζε… πρωταθλητή. Πυροδοτήθηκε όμως ακόμη περισσότερο όταν ο Αντώνης Νικοπολίδης, persona non grata πλέον, έβγαινε για το καθιερωμένο ζέσταμα. Ξάφνου... ξημέρωσε και εν μέσω βεγγαλικών, κροτίδων, καπνογόνων, συνθημάτων και... χαρτονομισμάτων (φωτο) προσπάθησε να ολοκληρώσει μια υποτυπώδη προθέρμανση. Αντέδρασε και χειροκρότησε ειρωνικά, ενώ μετά το τέλος του αγώνα στράφηκε σε γνώριμα στελέχη της "πράσινης" ΠΑΕ. " Ωραία τα οργανώσατε, συγχαρητήρια. Δεν εκτιμήσατε τα χρόνια μου στον Παναθηναϊκό", έλεγε και ξανάλεγε ειρωνικά.

Η επιστροφή Νικοπολίδη και το... μαλεζάνιο σύστημα
INTIME SPORTS

Στη διάρκεια του αγώνα πάντως δεν φαινόταν επηρεασμένος από το πικάρισμα της εξέδρας. Στιβαρός κάτω από τα δοκάρια, πραγματοποίησε εντυπωσιακές επεμβάσεις στις προσπάθειες των Γκέκα και Γκονσάλες. Στην εξ επαφής κεφαλιά του "πράσινου" ακόμα (γιατί το καλοκαίρι πήγε στον Ολυμπιακό) Μιχάλη Κωνσταντίνου όμως στο 43’, μετά την ασίστ του Γκούμα, δεν μπορούσε να επέμβει. Εκτινάχθηκε χωρίς αποτέλεσμα και ο σαφώς ανώτερος Παναθηναϊκός του πρώτου ημιχρόνου είχε εξασφαλίσει αβαντάζ για τη συνέχεια.

Το καινοτόμο -για τα ελληνικά δεδομένα- σύστημα με τρεις στόπερ και δύο ακραίους σ' όλη την πλευρά (Χαραλαμπίδη, Μινχ) που εφάρμοσε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι είχε αποφέρει καρπούς. Ο πρωτοπόρος μέχρι εκείνο το ματς Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς και του Ριβάλντο αντέδρασε δυναμικά. Πήρε τον έλεγχο στο δεύτερο ημίχρονο και πίεσε πολύ. Όχι με βάση το πλάνο, αλλά την ποιότητα των μονάδων του. Σπατάλησε όμως καθεμιά από τις ευκαιρίες που έφτιαξε, ιδίως δε αυτή του -εκτεθειμένου- Καστίγιο σε κενή εστία, την ίδια ώρα που ο Ριβάλντο είχε κεφαλιά στο δοκάρι.

Η επιστροφή Νικοπολίδη και το... μαλεζάνιο σύστημα
INTIME SPORTS

Το σφύριγμα της λήξης έφερε ανακούφιση, χαρά, τρέλα στο "πράσινο" στρατόπεδο, βρήκε τον Μάρκους Μινχ να πανηγυρίζει με τον κόσμο φορώντας συνδεσμιακή φανέλα και αφιερώνοντας τη μεγάλη νίκη σ’ έναν οπαδό που είχε χάσει την προηγούμενη ημέρα τη ζωή του, και τον εκστασιασμένο Μαλεζάνι να δηλώνει πως " έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου". Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς από την άλλη σκυθρωπός, προσπαθούσε να καταλάβει τι έφταιξε, ξεσπώντας μάλιστα κατά δημοσιογράφου κληθείς να απαντήσει γιατί χρησιμοποίησε τον προερχόμενο από τραυματισμό και ανέτοιμο Ιεροκλή Στολτίδη. " Λέτε να τον χρησιμοποίησα χωρίς την έγκρισή του;", αποκρίθηκε με εμφανή τάση... ρεβανσισμού ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού.

Όσο για το μόνιμο... πρωταγωνιστή των ντέρμπι Σάββα Θεοδωρίδη, συνεχάρη το διαιτητικό τρίο για την απόδοσή του και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη φιλοξενία, φεύγοντας μάλιστα αγκαλιασμένος με τον Σπύρο Λιβαθηνό. Ξεχωριστό, γράψαμε ήδη, τούτο ντέρμπι σε όλα του!

Η επιστροφή Νικοπολίδη και το... μαλεζάνιο σύστημα
INTIME SPORTS

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Απόστολος Νικολαΐδης

Αγωνιστική: 25η

Ημερομηνία: 10 Απριλίου 2005

Εισιτήρια: 14.860

Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος

Γκολ: 43’ Κωνσταντίνου

Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Κώτσιος, Μόρις, Γκούμας, Μινχ (61’ Κωνσταντινίδης), Γκονσάλες, Μπασινάς, Χαραλαμπίδης (66’ Βύντρα), Κωνσταντίνου, Γκέκας, Βόουτερ (82’ Σ.Μάριτς)

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Ανατολάκης, Ριβάλντο, Στολτίδης (67’ Πάντος), Καστίγιο (87’ Ταραλίδης), Μ.Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Οκκάς (67’ Τζιοβάνι)

SUPER BALL ΜΕ ΝΤΕΡΜΠΙ!

Δείτε την Κυριακή στις 21:45, την εκπομπή SUPER BALL, με ρεπορτάζ, σχόλια και συνεντεύξεις από το ντέρμπι "αιωνίων" του ΟΑΚΑ και παρακολουθήστε τα γκολ των αγώνων και σχολιάστε μαζί με τον Παντελή Βλαχόπουλο, τον Θέμη Καίσαρη και μια εκλεκτή ομάδα δημοσιογράφων, όσα συνέβησαν στην 14η αγωνιστική της Superleague. Μη χάσετε στις 18:00 το pre game του ντέρμπι με ζωντανές συνδέσεις από το Ολυμπιακό Στάδιο, τελευταία νέα των ομάδων και συνεντεύξεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK