Ο Σαραβάκος κόντρα στη μεγάλη αγάπη του (VIDEOS)

Πριν ακριβώς 20 χρόνια, τα εσώψυχα του Δημήτρη Σαραβάκου υπέφεραν. Ο "μικρός", λίγους μόνο μήνες μετά τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ, έπρεπε να τεθεί αντιμέτωπος του Παναθηναϊκού τον οποίο είχε υπηρετήσει επί 10 συνεχή χρόνια Το Contra.gr σας θυμίζει το πλούσιο παρασκήνιο της συμμετοχής του. Οι φήμες, οι απαντήσεις και το ματς.

Ο Σαραβάκος κόντρα στη μεγάλη αγάπη του (VIDEOS)

To παιχνίδι της 7ης Νοεμβρίου του 1994 μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο Νίκος Γκούμας πέρασε στην ιστορία. Οχι όμως για το αποτέλεσμά του ή το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παίχθηκε σ' αυτό αλλά για το γεγονός ότι ο Δημήτρης Σαραβάκος κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά μετά τη φυγή του από τον Παναθηναϊκό την ομάδα που υπηρέτησε επί 10 συνεχή χρόνια. Ας ξετυλίξουμε κάπου εδώ το κουβάρι των δεδομένων που έκαναν εκείνη την αναμέτρηση τόσο σημαντική και τόσο ιδιαίτερη.

Το καλοκαίρι του 1994 ο Δημήτρης Σαραβάκος πήρε μία μεγάλη απόφαση. Μετά τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ των ΗΠΑ με την Εθνική ομάδα, έριξε τους τίτλους τέλους στη μεγάλη του καριέρα στον Παναθηναϊκό και υπέγραψε συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Ηταν μία λύση που τότε βόλεψε άπαντες. Ο Σαραβάκος, επηρεασμένος από τη συμπεριφορά του Ιβιτσα Οσιμ, θεωρείτο πλέον ξένο σώμα στην Παιανία και το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι ακόμα και επί ημερών Ρότσα (ο οποίος διαδέχθηκε τον Οσιμ) η παρουσία του στις προπονήσεις ήταν τυπική και παρέπεμπε σε παίκτη που δεν είχε κίνητρο.

Ο Σαραβάκος κόντρα στη μεγάλη αγάπη του (VIDEOS)

Η ΑΕΚ έψαχνε τον άνθρωπο ο οποίος, επιτέλους, θα την έβαζε στα σαλόνια των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Καταλληλότερη επιλογή από τον Σαραβάκο ο οποίος ζούσε και ανέπνεε για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν υπήρχε και αυτό οι φίλοι της Ενωσης το κατάλαβαν από την πρώτη, κιόλας, επίσημη συμμετοχή του "μικρού". Στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ρέιντζερς τον Αύγουστο του 1994, ο Σαραβάκος πέτυχε δύο καταπληκτικά γκολ και έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στην ΑΕΚ κάτω από τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο 33χρονος τότε Σαραβάκος αναγεννήθηκε, κυρίως ψυχολογικά. Ο Ντούσκο του χάρισε την αυτοπεποίθηση που του έλειψε στην τελευταία σεζόν του στον Παναθηναϊκό και ο παίκτης του το ξεπλήρωσε με ώριμα παιχνίδια, κυρίως στην Ευρώπη, και σωστή αγωνιστική συμπεριφορά.

Ο Σαραβάκος κόντρα στη μεγάλη αγάπη του (VIDEOS)

Πριν από το Κράμερ εναντίον Κράμερ

Το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1994-95 προγραμματίστηκε να διεξαχθεί Δευτέρα (7/11) καθώς ο Παναθηναϊκός έπαιξε ευρωπαϊκό αγώνα την αμέσως προηγούμενη Πέμπτη. Πριν το ματς κυκλοφόρησαν δύο "δυνατά" σενάρια για τη συμμετοχή του Δημήτρη Σαραβάκου στο ματς τα οποία όμως διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το πρώτο, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είχαν συμφωνήσει να μην χρησιμοποιηθεί ο παίκτης σε κανένα από τα μεταξύ τους παιχνίδια εκείνης της σεζόν. Η Ενωση αναγκάστηκε να διαψεύσει εκείνη τη φήμη με διαρροές προς τον Τύπο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν έχει γίνει καμία απολύτως συμφωνία με τον Παναθηναϊκό πέρα από τη μεταγραφή του παίκτη".

Το δεύτερο σενάριο στόχευε στον ίδιο τον ποδοσφαιρική και στην όντως ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία του. "Δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, είναι ράκος και ζήτησε από τον Μπάγεβιτς να μην τον χρησιμοποιήσει". Αυτή η "πληροφορία" διαψεύστηκε εύκολα μέσα από το ρεπορτάζ. Αφενός ο Μπάγεβιτς τοποθέτησε τον παίκτη του με τους βασικούς και στα δύο σχήματα που δοκίμασε για το ματς και αφετέρου ο ίδιος ο Σαραβάκος έλεγε στους συμπαίκτες του ότι "νιώθω πολύ καλά, το ηθικό μου είναι ακμαίο και θα αγωνιστώ κανονικά". Οπερ και εγένετο.

Ο Σαραβάκος κόντρα στη μεγάλη αγάπη του (VIDEOS)

Εντύπωση, τέλος, προκάλεσαν και κάποιες δηλώσεις του Βέλιρ Ζάετς, υπευθύνου τότε των Ακαδημιών του Παναθηναϊκού, και φυσικά πρώην συμπαίκτη του Σαραβάκου στον Παναθηναϊκό (1984-1988). "Τον Δημήτρη τον καταβάλλει εύκολα το άγχος, επηρεάζεται ψυχολογικά και σ' αυτήν την περίπτωση βγαίνει από τα νερά του" είχε τονίσει στο περιοδικό "Εθνοσπόρ" ο Ζέκο.

Το ματς

Για τον Σαραβάκο και γενικά την ΑΕΚ εκείνο το παιχνίδι πήγε στραβά και ανάποδα. Σχετικά νωρίς ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο σκορ (για την ακρίβεια στο 20' με δυνατή κεφαλιά του Γιάννη Καλιτζάκη) και στο αμέσως επόμενο λεπτό η Ενωση έχασε με τραυματισμό τον Τόνι Σαβέβσκι.

Ο Σαραβάκος έχασε μία καλή ευκαιρία για την ομάδα του στο πρώτο μέρος (με τη φάση πάντως να πέφτει στο κακό του αριστερό πόδι) ενώ κατά την επανάληψη ο "μικρός" ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμά του από τον Αποστολάκη. Ηταν μία φάση στην οποία στάθηκαν πολύ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Ο Παναθηναϊκός πάντως νίκησε (1-0) και έκανε το 8 στα 8 στο πρωτάθλημα κάνοντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να δηλώσει ότι "το πρωτάθλημα τελείωσε για μας. Ο μοναδικός μας στόχος πλέον είναι οι ευρωπαϊκές θέσεις". Ο Σαραβάκος δοκίμασε ένα πικρό ποτήρι από την πρώην ομάδα του κάτι που θα συνέβαινε εκείνη τη σεζόν άλλες δύο φορές. Στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και στον τελικό του Κυπέλλου κατά τον οποίο μάλιστα ο "μικρός" έχασε πέναλτι κάτω από το βάρος της ιαχής των οπαδών του Παναθηναϊκού "Μητσάρα, βαζέλα, βγάλε τη φανέλα".

Τα στοιχεία του αγώνα

ΑΕΚ: Ατματζίδης, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Σαβέβσκι (21' Τσιάρτας), Κασάπης, Κοπιτσής, Βλάχος, Κωστής, Σαραβάκος, Δημητριάδης (70' Κετσπάγια)

Παναθηναϊκός: Βάντζικ, Κολιτσιδάκης, Καλιτζάκης, Αποστολάκης, Μαραγκός (80' Μάρκος), Χριστοδούλου (65' Καπουράνης), Μπορέλι, Νιόπλιας, Βαζέχα, Αλεξούδης, Γεωργιάδης

News 24/7

24MEDIA NETWORK