Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League

Με αφορμή την αποψινή ιστορική ρεβάνς του Ολυμπιακού με της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το Contra.gr σας θυμίζει τις αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις της ομάδας του Πειραιά. Από το χιονισμένο "Μάξιμιρ" στο χατ-τρικ του Κώστα Μήτρογλου επί της Άντερλεχτ.

Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League

16/9/1998: Πόρτο - Ολυμπιακός 2-2

(65' Ζάχοβιτς, 82' Ζαρντέλ - 86' Γιαννακόπουλος, 89' Γκόγκιτς)

Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται, λέει μία γνωστή παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Ολυμπιακού της σεζόν 1998-99. Η πρεμιέρα του στους ομίλους του Champions League κόντρα στην Πόρτο του Φερνάντο Σάντος δεν εξελισσόταν ομαλά, αφού ο, μετέπειτα "ερυθρόλευκος", Ζλάτκο Ζάχοβιτς και ο Μάριο Ζαρντέλ είχαν δώσει σαφές προβάδισμα στους "δράκους", αλλά οι "χρυσές" αλλαγές του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχαν αντίθετη άποψη. Οκτώ λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο (86') ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μείωσε με διπλή προσπάθεια και τρία λεπτά αργότερα ο νεοεισελθών Σίνισα Γκόγκιτς ισοφάρισε. "Περίμενα ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Πόρτο, όχι όμως έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς. Παρουσιαστήκαμε πολύ δυνατοί, αλλά ήμασταν και τυχεροί στο τέλος", είχε πει μεταξύ άλλων ο τεχνικός του πειραϊκού συλλόγου, ενώ ο Σάντος είχε επισημάνει: "Ήμασταν σαφώς καλύτεροι από τον Ολυμπιακό και έπρεπε να κερδίσουμε. Αξίζαμε τους τρεις βαθμούς και είναι κρίμα που δεν τα καταφέραμε. Στο τέλος χάσαμε την ψυχραιμία μας".

Πόρτο (Σάντος): Κράλι, Ζόρζε Κόστα, Σεκρετάριο, Αλοΐζιο, Φερνάντο Μέντες, Παουλίνιο Σάντος, Ντορίβα, Ζάχοβιτς (70' Τσίπο), Καπούτσο, Ντρούλοβιτς (58' Αρτούρ), Ζαρντέλ (89' Παντούρου).

Ολυμπιακός (Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Καραταΐδης, Ανατολάκης, Αμανατίδης (82' Καραπιάλης), Πουρσανίδης, Λουτσιάνο (86' Γκόγκιτς), Ιβιτς (78' Γιαννακόπουλος), Τζόρτζεβιτς, Οφορίκουε.

9/12/1998: Κροάσια - Ολυμπιακός 1-1

(35' Γέλισιτς - 64' Γιαννακόπουλος)

Δεν υπάρχει φίλαθλος του Ολυμπιακού που να μην θυμάται το παιχνίδι του "Μάξιμιρ", αφενός γιατί η ομάδα του προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Champions League για πρώτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά, αφετέρου γιατί το ματς διεξήχθη κάτω από πολικές καιρικές συνθήκες. Η αξέχαστη κεφαλιά-ψαράκι του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 64ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό 1-1 (η πρωτάρα στους ομίλους Κροάσια Ζάγκρεμπ του Βέλιμιρ Ζάετς είχε προηγηθεί με γκολ του Γιόσκο Γέλισιτς στο 35ο λεπτό) και έδωσε την ευκαιρία στους "ερυθρόλευκους" να αγωνιστούν με... κοντομάνικα στην Ευρώπη για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. "Ήταν το ένστικτο της στιγμής. Δεν σκέφτηκα αν θα χτυπήσω ή όχι. Σκέφτεσαι ότι η μπάλα είναι σε μια τροχιά που πάει προς το τέρμα και αντιδράς αυθόρμητα. Σίγουρα θέλει και λίγο τύχη", είχε δηλώσει ο Γιαννακόπουλος, ο οποίος στη φάση του γκολ... οριζοντιώθηκε.

Κροάσια (Ζάετς): Λάντιτς, Τόκιτς, Μάριτς, Γιούριτς, Μούιτσιν, Ρουκάβινα, Ν. Σίμιτς, Μίκιτς (82' Αμπράμοβιτς), Σάριτς, Γέλισιτς (87' Γιούρσιτς), Μπίσκαν (69' Γ. Σίμιτς).

Ολυμπιακός (Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Νινιάδης, Γιαννακόπουλος (80' Αλεξανδρής), Τζόρτζεβιτς (61' Λουτσιάνο), Γεωργάτος, Γκόγκιτς (84' Οφορίκουε).

3/10/2007: Βέρντερ - Ολυμπιακός 1-3

(32' Αλμέιδα - 72' Στολτίδης, 82' Πατσατζόγλου, 86' Κοβάσεβιτς)

Μετά από 31 αποτυχημένες προσπάθειες και 10 ολόκληρα χρόνια (και δύο ημέρες για την ακρίβεια), ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στους ομίλους του Champions League. Θύμα του ήταν η Βέρντερ Βρέμης, η οποία ευνοήθηκε από τον βρεγμένο αγωνιστικό χώρο για να προηγηθεί με τον Ούγκο Αλμέιδα, εν συνεχεία όμως, το καλοστημένο σύνολο του Τάκη Λεμονή έφερε το ματς στα μέτρα του και με ψυχραιμία προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση. Η είσοδος του Ντάρκο Κοβάσεβιτς τόνωσε την "ερυθρόλευκη" γραμμή κρούσης. Από δική του προσπάθεια και σκόρερ τον Ιεροκλή Στολτίδη άρχισε η μεγάλη αντεπίθεση, ενώ εκείνος κλείδωσε τη νίκη στο 86'. Στο ενδιάμεσο ο Χρήστος Πατσατζόγλου είχε ανατρέψει τα δεδομένα με σουτ-κεραυνό.

Βέρντερ (Σάαφ): Βάντερ, Πάσανεν, Μέρτεσακερ, Νάλντο, Τόσιτς, Φρινγκς, Φριτς (63' Μπορόβσκι), Γένσεν, Ντιέγκο, Αλμέιδα, Ρόσενμπεργκ (76' Σανόγκο).

Ολυμπιακός (Λεμονής): Νικοπολίδης, Τοροσίδης (86' Πάντος), Άντζας, Μπράβο, Ντομί (19' Σέζαρ), Λεντέσμα, Πατσατζόγλου, Στολτίδης, Γκαλέτι (72' Κοβάσεβιτς), Τζόρτζεβιτς, Λούα Λούα.

28/11/2007: Λάτσιο - Ολυμπιακός 1-2

(30' Πάντεβ - 35' Γκαλέτι, 64' Κοβάσεβιτς)

Αντιμέτωπος και με τη διαιτησία τέθηκε για δεύτερη φορά κόντρα στην Λάτσιο ο Ολυμπιακός. Μετά από το γκολ-οφσάιντ της ισοφάρισης του Λουτσιάνο Τζάουρι στο άδειο, λόγω τιμωρίας, "Γ. Καραϊσκάκης", η ομάδα του Ντέλιο Ρόσι προηγήθηκε στο "Ολίμπικο" με ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει (πριν από το γύρισμα του Τομάζο Ρόκι, η μπάλα είχε βγει άουτ). Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή, όμως, χρησιμοποιώντας συνταγή... Βρέμης, αντί να αγχωθούν διατήρησαν την ψυχραιμία τους Κι έφτασαν γρήγορα στην ισοφάριση με σουτ του Λουτσιάνο Γκαλέτι. Οι γηπεδούχοι μπήκαν φορτσάτοι στο δεύτερο μέρος, ωστόσο άφησαν κενά που εκμεταλλεύθηκε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο 64ο λεπτό και χάρισε στους "ερυθρόλευκους" τη νίκη-μισή πρόκριση στη φάση των "16".

Λάτσιο (Ρόσι): Μπαλότα, Στεντάρντο, Κολάροφ (63' Ντε Σιλβέστρ), Μουταρέλι (69' Μεγκνί), Μάουρι, Σιβίλια, Ρόκι, Πάντεβ, Λεντέσμα, Μουντινγκάρι, Μπεράμι (79' Σκαλόνι).

Ολυμπιακός (Λεμονής): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου (75' Μενδρινός), Στολτίδης, Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς (93' Μήτρογλου), Ζεβλάκοβ, Άντζας, Λεντέσμα, Πάντος, Λούα Λούα (56' Κοβάσεβιτς), Τοροσίδης.

23/11/2011: Μαρσέιγ - Ολυμπιακός 0-1

(82' Φετφατζίδης)

Από τις ελάχιστες φορές που ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε καθόλου μακριά από την έδρα του και πανηγύρισε μία πέρα για πέρα δίκαιη νίκη. Με μοναδικό κλασικό χαφ τον Φρανσουά Μοδέστο, αφού οι Αριέλ Ιμπαγάσα, Ζαν Μακούν και Πάμπλο Ορμπάιθ έμειναν στην Αθήνα λόγω τραυματισμού), η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε κανένα πρόβλημα για να πατήσει στην περιοχή του Στεβ Μανταντά, ο οποίος κάποιες στιγμές φαινόταν σαν να παίζει μόνος του τους "ερυθρόλευκους". Τελικά αυτό που δεν κατάφερε ο Κέβιν Μιραλάς, το πέτυχε ο Γιάννης Φετφατζίδης και μάλιστα επτά λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

Μαρσέιγ (Ντεσάμπ): Μανταντά, Ντιαβαρά, Ενκουλού, Τραορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (61' Μπιά), Ρεμί, Βαλμπιενά (73' Γκονσάλες), Α. Αγιού, Ζ. Αγιού (61' Ζινιάκ).

Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Μοδέστο, Μανιάτης, Μιραλάς, Φουστέρ (54' Γέστε), Χολέμπας (75' Φετφατζίδης), Τζεμπούρ (89' Ποτουρίδης).

Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League

24/10/2012: Μονπελιέ - Ολυμπιακός 1-2

(49' Σαρμπονιέ - 73' Τοροσίδης, 91' Μήτρογλου)

Ένα περίπου χρόνο μετά τη νίκη επί της Μαρσέιγ και 20 μετά το ιστορικό "διπλό" επί της Μονακό (σ.σ. για την ακρίβεια το ματς του "Λουί Ντε" είχε γίνει στις 21 Οκτωβρίου), ο Ολυμπιακός συνέχισε τη σχετικά καλή παράδοση επί γαλλικού εδάφους και έριξε στο καναβάτσο την Μονπελιέ, κάνοντας το μεγάλο βήμα για την 3η θέση. Ο Γκαετάν Σαρμπονιέ άνοιξε το σκορ λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά ο Βασίλης Τοροσίδης ισοφάρισε στο 73' και ο Κώστας Μήτρογλου ανέτρεψε τα δεδομένα στις καθυστερήσεις. Σημείο κλειδί της αναμέτρησης ήταν το 71ο λεπτό, όταν και χάθηκε η ευκαιρία του Γιουνές Μπελαντά για το 2-0.

Μονπελιέ (Ζιράρ): Πιονιέ, Σταμπουλί, Γιανγκά-Μπιβά, Χίλτον, Μπεντιμό, Σαϊχί (85' Μαρβό), Καμπεγιά, Μουνιέ (62' Εστράδα), Μπελχαντά, Ουτάκα, Σαρμπονιέ (69' Καμαρά).

Ολυμπιακός (Ζαρντίμ): Κάρολ, Τοροσίδης, Κοντρέρας, Μανωλάς, Χολέμπας, Μοδέστο, Μανιάτης, Μασάντο, Γκρέκο (60' Αμπντούν), Φουστέρ (88' Λυκογιάννης), Τζεμπούρ (70' Μήτρογλου).

Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League

2/10/2013: Άντερλεχτ - Ολυμπιακός 0-3

(17', 56', 72' Μήτρογλου)

Ο Ολυμπιακός αναζητούσε εναγωνίως τη νίκη για να καλύψει το χαμένο έδαφος της βαριάς ήττας από την Παρί Σεν Ζερμέν και τελικά την πήρε με... εκκωφαντικό τρόπο. Απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος εν αντιθέσει με τον, παραλίγο... συνεπώνυμο, Αλεξάντερ Μίτροβιτς, εκμεταλλεύθηκε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, έφτασε σε ένα ανεπανάληπτο χατ-τρικ και οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στην πιο ευρεία εκτός έδρας νίκη της στο Champions League. Άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Ρομπέρτο που, μεταξύ άλλων, απέκρουσε πέναλτι στο 25ο λεπτό.

Άντερλεχτ (Βαν ντεν Μπρομ): Καμίνσκι, Ζιλέ, Κουγιατέ, Νόιτινγκ, Ενσακαλά, Κλιέσταν, Τίλμαν, Πρατ (74' Ατσεαμπόνγκ), Μπρούνο, Σουάρες, Μίτροβιτς.

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Μανιάτης, Μανωλάς, Σιόβας, Μπονγκ, Εντινγκά, Σάμαρης, Ολαϊτάν (57' Φουστέρ), Βάις, Σαβιόλα (66' Ντομίνγκες, 74' Χολέμπας), Μήτρογλου.

Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι αξέχαστες εκτός έδρας αναμετρήσεις του Ολυμπιακού στο Champions League

News 24/7

24MEDIA NETWORK